Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Problem z obrotami na biegu jałowym, Aveo (T300).

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
ODPOWIEDZ
Terry
Świeżak
Imię: Kuba
Samochód: Aveo T300
Silnik: 1.2, 86KM, benz
Kontakt:

Problem z obrotami na biegu jałowym, Aveo (T300).

Post autor: Terry »

Witam,
Jakiś czas temu obroty silnika na biegu jałowym zaczęły skakać od 800 obr/min do ok 1200-2000 obrotów i z powrotem. Sytuacja częściej zdarza się na rozgrzanym silniku. Jednocześnie zaświeca się kontrolka "check engine" (kontrolka zapala się i gaśnie w losowych momentach, czasem znika na tydzień by znów się zaświecić).
Auto było u mechanika kilka razy, wymieniono silnik krokowy, wyczyszczono przepustnicę, auto przechodziło diagnostykę komputerową, kasowanie błędów - nic nie pomogło.
Ostatnio całkiem przypadkiem odkryłem, iż problem z obrotami występuje gdy pokrętło sterujące nawiewem w kabinie jest ustawione na szybę lub szybę i kierowcę. Gdy przestawi się pokrętło np. na nogi, to obroty silnika spalinowego się uspokajają. Byłem z tym w ASO, wymienili czujnik temperatury ponieważ znaleźli jego uszkodzenie i twierdzili, że problem z obrotami powinien zniknąć. Niestety.... nie znikął.
Ktoś ma pomysł co może być przyczyną problemu? Jakieś podobne przypadki?

Auto: Aveo t300, r. 2012
Silnik: 1.2, 86KM, benzyna bez instalacji LPG.

PS. Witam na forum :)
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Re: Problem z obrotami na biegu jałowym, Aveo (T300).

Post autor: etac »

Podstawowe działanie - diagnostyka i podanie błędów.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Post autor: wszim »

Terry kasowanie błędów bez eliminacji przyczyny nic nie naprawi. Podaj jakie kody błędów.
Awatar użytkownika
tdon
Zasłużony dla forum
Imię: Tomek
Samochód: Hyundai i20 BC3
Silnik: 1,2 16V 84KM
LPG: BRC SQ32 DualJet
Inny samochód: Był Aveo T300 LT+
Kontakt:

Post autor: tdon »

Terry pisze: 15 kwie 2020, o 15:43 Ktoś ma pomysł co może być przyczyną problemu?
Pewnie.

Terry pisze: 15 kwie 2020, o 15:43 Ostatnio całkiem przypadkiem odkryłem, iż problem z obrotami występuje gdy pokrętło sterujące nawiewem w kabinie jest ustawione na szybę lub szybę i kierowcę. Gdy przestawi się pokrętło np. na nogi, to obroty silnika spalinowego się uspokajają....
To bardzo istotne spostrzeżenie, jeśli masz klimatyzację. W naszych aveo, w tych dwóch wymienionych przez Ciebie położeniach pokrętła nawiewu, następuje okresowe, cykliczne załączanie i wyłączanie sprężarki klimatyzacji, celem tzw. odwilżania kabiny.
Odbywa się to nawet wtedy, gdy klimatyzacja jest wyłączona.
Jeżeli problem występuje wyłącznie w tych pozycjach, to próbuj diagnozować auto w kierunku np. zacierania się sprężarki klimatyzacji lub ewentualnie problemów ze jej sprzęgłem albo sterowaniem. Być może powodem falowania obrotów są nadmierne lub nierównomierne opory sprężarki, bo silnik usiłuje cały czas wyrównywać obroty przy wciąż zmieniającym się obciążeniu.
Okresowemu załączaniu i wyłączaniu sprężarki towarzyszą lekkie stuknięcia jej sprzęgła, zapewne słyszysz je w kabinie. Nie widzisz korelacji ?
Czy robiłeś przegląd klimatyzacji ?
Czy ktoś jej nie przeładował gazem ?
Czy uzupełniano olej ?
Może jest pusta ?
Terry
Świeżak
Imię: Kuba
Samochód: Aveo T300
Silnik: 1.2, 86KM, benz
Kontakt:

Post autor: Terry »

Dzięki za odpowiedzi :)
Gdybym tylko miał zapisane kody błędów, to chętnie bym je podał, niestety nie mam, mój błąd. Póki co "check" się nie świeci. Na razie auto stoi ze ściągniętymi amortyzatorami i czeka na nowe poduszki (zapakowali mi w zamówieniu poduszki do T250 :/ ).
Jak tylko będę mógł jeździć, to podjadę do kogoś kto ogarnia klimatyzację i zasugeruję to o czym pisze tdon.
Będę informował. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Aveo/Kalos Elektryka Elektronika”