Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Bierze Olej i stuka na zimnym

Stuka, puka, kapie, cieknie...
Chevrolet
Świeżak
Imię: Napo
Samochód: Lacetti
Silnik: 1.8, 122KM, Benz+,Lpg
LPG: Tak
Kontakt:

Bierze Olej i stuka na zimnym

Post autor: Chevrolet »

Witam, posiadam Chevrolet Lacetti 1.8 2006r. Benz+gaz. Mechanik wymienił mi zawór(okazał się, że był uszkodzony mocno), bo nie było kompresji na jednym celindrze, ale to jest ok. Problem w tym, że zaczął mi brać olej, coraz więcej (0,5l na 100km), jazda ok. 4 tysiące obrotów.Drugi problem to taki,że coś stuka w silniku na zimnym, jak jest rozgrzany, to nie słychać. poradzi mi ktoś coś? Dodam, że używam teraz oleju 10w-40.Przebieg 150tysięcy.Płukanka coś pomoże?Co to może być, może sparciałe uszczelniacze na zaworach?
Awatar użytkownika
rajtkezjusz
Profesjonalista
Imię: Daniel
Samochód: AVEO T300
Silnik:

Re: Bierze Olej i stuka na zimnym

Post autor: rajtkezjusz »

Przebieg nieduży ,ale już zawór do wymiany ? Upalony był poprzez lpg ? Jeśli tak ,to trochę zaniedbany temat ,bo to by stanowiło o nadmiernej temp ,czyli ubogiej mieszance .To ma wpływ na zawory i uszczelniacze ,UPG . Uszczelniacze mogły dostać od wysokiej temp i to na początek do sprawdzenia . Stan gładzi cylindrów mechanik może spr odp kamerką ,aby wykluczyć uszkodzone pierścienie lub denka tłoków . Ten olej to właściwy do tego auta ? Raczej ktoś dziwnie zastosował nie ten ,powinien być 5W-30 ,no 5W-40 ,ale ty dałeś coś niżej . Na pewno silnik ma taki przebieg ? Kto nakazał stosować olej niewłaściwy do tego auta ? Teraz to może być wiele usterek np kasatory zaworów (chyba u ciebie takowe są hydrauliczne ,ale tam są 2 wersje silnika i jedne mają inne nie ) . Co do stuków to miałem corsę na lpg i tłukła na oleju oplowskim,po zastosowaniu Mobila temat znikł ,także słowa olej to olej ,ważne aby klasa była taka sam do mnie nie przemawia ,bo wiem jak auto tłukło na zimno ,a jak przestało po zastosowaniu oleju o tej samej klasie ,ale jednak innej firmy .
krzych1b
Fachman
Imię: Krzysztof
Samochód: NUBIRA /Lacetti
Silnik: 1.8 F18D3 121KM
LPG: Tech
Kontakt:

Post autor: krzych1b »

10W-40 , to akurat na nasz klimat , Mobil 2000 sprawdziłem i było ....dolewane na zmianę 1,5l
Teraz kupiłem GM 10w 40 i chcę sprawdzić ile zje do następnej wymiany , czyli ok. 9tyś km. Silnik pracuje normalnie po 209 tyś. Brak ewidentnego stukania na GM-ie !!!! (np. złej klasy olej powoduje stuki na zimnym silniku ,ale to nie jest regułą).
Jedynie co słychać , to klapy kolektora, ale potem dziwnie cichną ( masz temat na forum). Lpg dostroiłem sam .
Nasze silniki to loteria ,jeden bierze więcej i stuka ,a drugi prawie wcale i nie stuka .
Kup sobie kabel , ściągnij program , trochę nauki np. z lpg forum i .."będzie Pan zadowolony"
Płukanka silnikowi nie zaszkodzi , a może np. uruchomić zapieczony pierścień zgarniający.
Z tego co czytałem i oglądałem , to nawet podnosi ciut kompresję.
Producent wg instrukcji , zaleca oleje 5w30 do tych silników. Możesz również przejść na 5W 40
Świece zalecane do twojego silnika , to np. NGK BKUR5ETB ( dwuelektodowe) i przerwa 0,9mm
Pisałem gdzieś na forum na ten temat.
Sprawdź , czy ci nie pływają świece w oleju , może to wina uszczelki pokrywy zaworów , którą to masz prawdopodobnie plastikową. Lubi się odkształcać po pewnym przebiegu i przepuszcza olej. Oringami pod śrubami też może puszczać. A silnik masz suchy?
VIN >KL1NF35BJ6K335315
arnie3
Specjalista
Imię: Darek
Silnik: 1.4 B+G
LPG: Landi Renzo Omegas
Kontakt:

Post autor: arnie3 »

rajtkezjusz pisze: 20 gru 2019, o 23:06 Przebieg nieduży ,ale już zawór do wymiany ?
Smutna prawda może być taka, że ten przebieg nie musi być prawdziwy, przykładowo mój z tego samego roku ma prawie 2x więcej.
krzych1b
Fachman
Kontakt:

ratkezjusz. Opel na tym GM-ie ,to stukał w Corsie 1,2 mojego kumpla- a przecież dedykowany jest do aut opla. Dziwne co? A u mnie jak makiem zasiał . "Cisza, jak w kościole po nabożeństwie". :D
I jest tu jakaś logika? :ocochodzi:
VIN >KL1NF35BJ6K335315
Awatar użytkownika
rajtkezjusz
Profesjonalista
Silnik:

Powiem tak - pokombinowałem ,że olej bierze mi gdy silnik gorący -olej wodnisty i testowo mazdę zalałem zamiast 5W-30 5W-50 -ta druga temperatura dotyczy lata ,gorąca itd . Zużycie spadło ,ale to testowo ,potem lałem 5W-40 i dolewałem ok 0.3-0.5 l na 15 tys km. Trochę bym się spierał o olej 10W40 na nasz klimat -bo to najczęściej (nie zawsze ) półsyntetyk co składa się w 30% z pseudosyntetyka (hydrokraka) i reszta mineralnego ,ale każdy leje co uważa ,choć powinno się lać takie parametry jakie dopuszcza producent .
Awatar użytkownika
rajtkezjusz
Profesjonalista
Silnik:

krzych1b pisze: 20 gru 2019, o 23:36 Płukanka silnikowi nie zaszkodzi , a może np. uruchomić zapieczony pierścień zgarniający.
Chciałem potencjalny "zapiek" usunąć starym sposobem ,tj cylindry w górny pkt i poprzez otwór po świecy zalałem naftę ,na to szmatka i tak zostawiłem na 8 godzin ,potem następne 2 cylindry .Z 2 nafta uciekła dość sporo ,a 2 szczelne-nafty nie ubyło .Naftę należy odessać z cylindra oczywiście :) . Tłok po tym czyściutki był - tyle zauważyłem , oczywiście należy na tym nie jeździć ,a olej wymienić . Nic nie zmieniło co prawda u mnie ,dolewki do max 0.5 l na 15 tys km . Chciałem sam dla siebie zrobić czyszczenie cylindrów ,potencjalnych spieków -potem okazało się ,że w maździe to norma do 0.5 l przy oleju 5W30 .
krzych1b
Fachman
Kontakt:

Powiem krótko . Na przejechane 820 km, laceton zjadł mi 0,5L oleju. Co o tym sądzicie?
VIN >KL1NF35BJ6K335315
Awatar użytkownika
dokia
Patron
Patron
Imię: Dorota
Samochód: Jaguar E-Pace 2020
Silnik: PB Jaguar Ingenium 2.0t 250KM
Has thanked: 3 times
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: dokia »

Wg mnie w normie . Ale zapytaj w ASO. Mi w poprzednim piło to w ASO usłyszałam że do 700ml na 1000km nic nie trzeba robić i nigdzie grzebać.
Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.
krzych1b
Fachman
Kontakt:

Co tam ASO wie ;) .Kilka postów wyżej napisałem, ile mi zjadał ,od wymiany do wymiany, innego oleju.
Ten GM ,to faktycznie jakaś lipa? Chyba , że mu obecna zima ( czytaj pogoda) nie sprzyja.
Fakt , teraz jeżdżę dużo po mieście ( ok.30km dziennie) i może tu jest szkopuł? :zastanawiasie: .Oliwy nalałem na Maxa -teraz mam połowę stanu na miarce.Pojeździmy na tym ,aż do Minimum .Ciekawe ile zrobię km
VIN >KL1NF35BJ6K335315
Awatar użytkownika
dokia
Patron
Patron
Imię: Dorota
Samochód: Jaguar E-Pace 2020
Silnik: PB Jaguar Ingenium 2.0t 250KM
Has thanked: 3 times
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: dokia »

Myślę że nie wiedzą. Mają książki serwisowe swe. Jak Biblię. No ale tam producent im napisał ile może silnik pić to przeczytają i ci powiedzą.
Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.
arnie3
Specjalista
Kontakt:

A producent wpisał duużo, aby użytkownicy się nie czepiali, w ten sposób umywa rączki i koło się zamyka:)
0,5 l na trochę ponad 800km to moim zdaniem sporo, pytanie jeszcze jak bardzo go pałujesz choć nawet mimo to powinno go mniej brać moim zdaniem. A co to za olej?
Bunioopl
Fachman
Imię: Mariusz
Samochód: Orlando 1.8 LPG LT+
Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
LPG: BRC SQ24 Genius 1500
Kontakt:

Post autor: Bunioopl »

krzych1b pisze:Powiem krótko . Na przejechane 820 km, laceton zjadł mi 0,5L oleju. Co o tym sądzicie?
To sporo pije.
Sprawdź, czy nie ma wycieków oleju. Czy czasem gdzieś nie kapie.
Awatar użytkownika
papieju
Fachman
Imię: Marcin
Samochód: Nubira kombi 1.8 LPG
Silnik:
Kontakt:

Post autor: papieju »

Tyle to ja dolewam od wymiany do wymiany
krzych1b
Fachman
Kontakt:

Olej Opel 10W40 ( a nie jak wcześniej pisałem GM) dedykowany również do nubira/lacetti ,zakupiony w IC.Wycieków jak i dymienia z rury brak.Ja go kupiłem dla sprawdzenia . No i mam za swoje :/ :/
Jak pisałem wcześniej ,jazda miejska czyli wio i prrrr .Szybciej ani zrywniej się nie da ,bo korki i światła robią robotę. Jak widzę , to ten oryginalny olej Opla ( z hologramem), nadaje się do ręcznej kosiarki typu kosa :D
papieju na jakim jeździsz ? :shock:
VIN >KL1NF35BJ6K335315
Awatar użytkownika
papieju
Fachman
Silnik:
Kontakt:

krzych1b pisze: 21 sty 2020, o 16:13 Olej Opel 10W40 ( a nie jak wcześniej pisałem GM) dedykowany również do nubira/lacetti ,zakupiony w IC.Wycieków jak i dymienia z rury brak.Ja go kupiłem dla sprawdzenia . No i mam za swoje :/ :/
Jak pisałem wcześniej ,jazda miejska czyli wio i prrrr .Szybciej ani zrywniej się nie da ,bo korki i światła robią robotę. Jak widzę , to ten oryginalny olej Opla ( z hologramem), nadaje się do ręcznej kosiarki typu kosa :D
papieju na jakim jeździsz ? :shock:
Na tym: https://m.ceneo.pl/4724014
Teraz w Punto robię motor bo upg padła i też zacznę
szmar
Bywalec
Samochód: inny
Silnik: T18SED
Inny samochód: Passat B5 1.9 TDI
Kontakt:

Post autor: szmar »

Może wystarczy pójść na łatwiznę z zgodnie z książką zalać :
http://www.selgros.pl/oferta-promocyjna ... -17-843424
krzych1b
Fachman
Kontakt:

A ty na tym jeździsz i ile ci pije?
Cena podobna , no i ten z marketu ,to taki jak jest w instrukcji.
VIN >KL1NF35BJ6K335315
Awatar użytkownika
papieju
Fachman
Silnik:
Kontakt:

szmar pisze: 21 sty 2020, o 17:50 Może wystarczy pójść na łatwiznę z zgodnie z książką zalać :
http://www.selgros.pl/oferta-promocyjna ... -17-843424
A może jakbym wiedział na 100% co tam było lane wcześniej to bym w zmianę poszedł ale wiem że poprzednik lał jakieś łajno i cieszę się że dobrze znosi 10w40. Zresztą taki też jest dopuszczony
szmar
Bywalec
Samochód: inny
Silnik: T18SED
Inny samochód: Passat B5 1.9 TDI
Kontakt:

Post autor: szmar »

Nie wiem ile pije bo pewniej więcej wycieka dołem i troszkę górą. Na 9000 km wlałem może 1 l . Wcześniej miałem różne 5W30 i te więcej wyciekały szczególnie po autostradach.
krzych1b
Fachman
Kontakt:

Marcin ,zgadzam się z tobą całkowicie, bo jak kupiłem bolida ,to już był zalany Mobilem1 10W40. Dlatego nie przechodziłem na 5W30 .
Córa jeździła Nubirą 2 (1.6) i zalewała 5W40 ,nie dolewała nic ,od wymiany do wymiany.
Jakby laceton "pluł" olejem , to bym miał kupę niebieskiego dymu z rury , a tu tylko leci para wodna.Możliwe jest, żeby lpg miało taki wpływ ,na "łykanie" (spalanie) tego oplowskiego oleju?
szmar ja też latałem po autostradach i tyle nie zeżarł co teraz. Dlatego jestem zdziwiony taką ilością ubytku.
VIN >KL1NF35BJ6K335315
Awatar użytkownika
papieju
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Może wyciekać. Nie ma plam bo cieknie pod ciśnieniem, gasisz cienienie znika i nie krwawi. Obejrzyj pod spodem
arnie3
Specjalista
Kontakt:

Lpg na pewno ma wpływ na ubytek oleju i to w zasadzie obojętne jakiego dlatego warto to wziąć pod uwagę przy samym porównywaniu do innych samochodów.
krzych1b
Fachman
Kontakt:

papieju pisze: 21 sty 2020, o 19:56 Może wyciekać. Nie ma plam bo cieknie pod ciśnieniem, gasisz cienienie znika i nie krwawi. Obejrzyj pod spodem
Czyli trzeba go rozgrzać i wjechać na kanał .W grudniu go wycierałem pod spodem i myłem benzyną extr. po wymianie oleju.
A jakie mogą być newralgiczne punkty wycieków oleju w lacetonie?
VIN >KL1NF35BJ6K335315
arnie3
Specjalista
Kontakt:

Moim zdaniem przy takim znikaniu oleju jeśli miałby to powodować wyciek to samochód by wyraźnie znaczył teren. Raczej skłaniam się do tego, że jeśli olej znika po zmianie to jest to wina oleju, może ten co kupiłeś się nie lubi z tym silnikiem albo na przykład jesteś szczęśliwcem i trafiłeś jakąś podróbę. Myślę, że po kolejnej zmianie oleju się znikanie się uspokoi.
A co do newralgicznych miejsc to moim zdaniem standardowo uszczelka pokrywy oraz uszczelnienia na wale. Jeśli np sprzęgło nie było wymieniane dużo czasu to uszczelniacz może padać, podobnie z drugiej strony jeśli przy wymianie rozrządu nie był wymieniany bo i tak się zdarza.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Mechanika”