Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
klimatyzacja - brak wody pod samochodem
-
tomi333
- Świeżak
- Imię: Tomek
- Samochód: Cruze 2.0 vdci 163KM
- Silnik:
- Kontakt:
klimatyzacja - brak wody pod samochodem
Dziś robiłem ozonowanie i przegląd klimatyzacji. Samochód chodził na postoju z włączoną klimą na maxa przez około 30 min i pod samochodem ani kropli wody. Przecież woda z parownika powinna być gdzieś odprowadzana. Pod dywanikami i w schowku sucho. Co jest grane? Może woda jest odprowadzana gdzieś koło nagrzanego wydechu albo zbiera się pod osłoną silnika? Ma ktoś jakiś pomysł czy jest kicha i trzeba szukać zatkanego odprowadzenia wody z klimatyzacji? I jak tą rurkę znaleźć???
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Re: klimatyzacja - brak wody pod samochodem
Zdejmij oslone boczna konsoli, ta z kieszenia i zobacz jak tam rurka. Moze sie zatkala i wszystko stoi w srodku. Pamietaj ze ilosc wody jest zalezna od wilgotnosci powietrza nas otaczajacego i nie zawsze musi byc jej dużo.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
jfx
A ze tak zapytam. W którym miejscu powinna powstać plama wody pod samochodem?
Wysłane z mojego GT-I9105P przy użyciu Tapatalka
- huri_khan
- Fachman
- Imię: Robert
- Samochód: nie chevrolet
- Silnik: Benzynki z turbinkami :)
- Inny samochód: Kia Proceed,Ford Mondeo, Peugeot 206CC,
- Kontakt:
Na wysokości przedniej osi, trochę w stronę pasażera od osi samochodu.
-
jfx
Szczerze mówiąc też jeszcze nie zauważyłem pod autem żadnej kałuży ale na ogół wyłączam klime kilka minut przed końcem trasy i ja susze.
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Imię: Andrzej
- Samochód: Orlando LTZ
- Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
- Kontakt:
I dlatego nie masz kałuży
ja czasem zapominam wyłączyć na dojeździe klimę i potem jak parkuję to znaczę ślad jak manewr wykonałem
w zeszłym roku to się przestraszyłem, bo laczek to pierwsze auto z klimą. Zajechałem pod dom, a tu patrzę jakieś plamki. Polazłem do domu, ale mnie to nurtowało i zszedłem i patrzę pod autem plama, no mówię coś szczeliło, ale się okazało, że to woda tylko i nie muszę się przejmować. Tak dla świętego spokoju teraz co jakiś czas robię próbę czy właśnie powstaje omawiana kałuża pod autem.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
-
pawel
Widzę, że jfx dbasz o klimę, żeby nie było grzybów. Mi znajomy mechanik też tłumaczył, że parę kilometrów przed końcem jazdy dobrze jest wyłączyć klimę, żeby odmroziło parownik i go dobrze wysuszyło 
-
jfx
I powiem, ze to dziala 
-
tomi333
- Świeżak
- Imię: Tomek
- Samochód: Cruze 2.0 vdci 163KM
- Silnik:
- Kontakt:
No właśnie. Jak zdjąć tą osłonę żeby czegoś nie połamać? Są tam jakieś śruby czy same zatrzaski?etac_owiec pisze:Zdejmij oslone boczna konsoli, ta z kieszenia i zobacz jak tam rurka. Moze sie zatkala i wszystko stoi w srodku. Pamietaj ze ilosc wody jest zalezna od wilgotnosci powietrza nas otaczajacego i nie zawsze musi byc jej dużo.
Dodatkowo zauważyłem, że po ozonowaniu z klimy nie śmierdzi, natomiast jak się wyłączy klimę i da sie obieg na zewnętrzny do zaczyna być lekki smrodek. Wynika z tego, że u mnie nie śmierdzi z parownika tylko z filtra kabinowego, ewentualnie z przewodów doprowadzających powietrze z zewnątrz. Czy można przed zmianą filtra zaaplikować preparat do odgrzybiania bezpośrednio do wnęki tam gdzie jest filtr?
-
jfx
Odgrzybianie preparatem w formie pianki jak najbardziej trzeba wprowadzić preparat w przewody za filtrem kaninowym
- Fachman
- Imię: Marcin
- Samochód: brak
- Silnik:
- Kontakt:
Czasem też tak robię ale nie zawsze bo klimatyzacja ma służyć mi a nie ja jej.
Podstawa to nie robić lodówki w aucie jak na dworze jest 33. Np dziś w cieniu 32, a ja jeżdżę na auto z 23 ustawionym. Brak szoku przy wyjściu i przyjemna atmosfera w samochodzie.
Wysłane z mojego HTC One X przy użyciu Tapatalka
Podstawa to nie robić lodówki w aucie jak na dworze jest 33. Np dziś w cieniu 32, a ja jeżdżę na auto z 23 ustawionym. Brak szoku przy wyjściu i przyjemna atmosfera w samochodzie.
Wysłane z mojego HTC One X przy użyciu Tapatalka
- rwicik
- Profesjonalista
- Samochód: Cruze -> Tucson
- Silnik:
- Kontakt:
W Cruze pod tunelem środkowym w okolicy lewarka zmiany biegów.
Pozdrawiam, http://wicik.eu/
-
gck01
- Bywalec
- Imię: pawel
- Samochód: cruze 1,8LT+
- Silnik:
- Kontakt:
ja zrobiłem sobie ozonowanie kilka dni temu w oplu w piasecznie. kosztowało mnie to 79zł. zgodnie z ofertą opla. ozonowanie trwało ponad 40 minut, potem dokładne wietrzenie i powiem że jest ok. nie miałem jakiegoś wielkiego smrodka ale czasem jak pojeździłem kilka dni bez klimki a później włączyłem to lekki smrodek czasem się pojawił. zasmucony był tylko pan jak powiedziałem że mam swój filtr na wymianę
i ich za 120 niestety nie kupię.
-
gck01
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
koledzy powiedzcie ile powinno być środka chłodzącego w klimatyzacji w cruzie. jestem omówiony na przegląd i jeśli będzie potrzeba na dobiciu środka chłodzącego. nie chciałbym wyjec na woła i nie dać się nabić w butelkę. skorzystałem z oferty grupona http://www.groupon.pl/oferty/dealbank_p ... e/45836157
Wyczytałem w necie i tabele podaja ze ma być 650 (nie wiem w jakich to jest jednostkach) a olej PAG
Wyczytałem w necie i tabele podaja ze ma być 650 (nie wiem w jakich to jest jednostkach) a olej PAG
- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Imię: Konrad
- Samochód: Nubira x2
- Silnik:
- Kontakt:
-
gck01
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
czyli wartość czynnika chłodzącego jest poprawna?konradoo pisze:Podane to jest w "ml".
- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Silnik:
- Kontakt:
tak powinno wejść max 650ml a olej to może być pag 100/ pag 150
O partsy pisz PW.
- Sebastian
- Moderator
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Dane co do ilości R134a i oleju, są podane na naklejce, w cruzie patrzac na foto jakaś naklejka jest na pasie czołowym - pewnie tam info znajdziesz.
Ilosc gazu podaje się w gramach, a ilosć oleju w ml.
Te maszynki zazwyczaj same dobieraja ilosc oleju i gazu po wybraniu marki, modelu i innych informacji.
Ilosc gazu podaje się w gramach, a ilosć oleju w ml.
Te maszynki zazwyczaj same dobieraja ilosc oleju i gazu po wybraniu marki, modelu i innych informacji.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Silnik:
- Kontakt:
-
pikus
- Aktywny
- Samochód: cruze
- Silnik:
- Kontakt:
to jak jest prawidłowa ilość oleju i czynnika 650ml to co czynnik a 100/150 gram oleju czy dobrze myślę?
-
pool80
- Wymiatacz
- Imię: Ryszard
- Samochód: Cruze LT
- Silnik: 1.8, 2H0, 141KM,
- LPG: BRC SQ24.11
- Kontakt:
W Cruze 650g czynnika R134a, olej PAG100 Pytanie ile ml oleju?
I przy okazji ile tego i tego jest w AveoII pojemność 1,2L?
I przy okazji ile tego i tego jest w AveoII pojemność 1,2L?
-
pool80
- Wymiatacz
- Imię: Ryszard
- Samochód: Cruze LT
- Silnik: 1.8, 2H0, 141KM,
- LPG: BRC SQ24.11
- Kontakt:
Edit: oleju nie ważne ile jest, bo i tak maszyna odciągnie kilkadziesiąt ml. U mnie takie wyniki, co o tym sądzicie?
1/ rok temu na maszynie Magneti Marelli ściągnęli 637gr/38ml, dobili 650/53. Ciśnienie - mB16.
2/ teraz maszyna Bosch ściągnęli 544/28 dobili 652/38 oraz 5ml barwnika. Ciśnienie 22mbar
Rok temu po nabiciu Cruze przejechał w skrajnych upałach ponad 3kkm. ogólnie 15kkm. Klima raczej w sezonie.
Majster twierdzi, że 5-10% może być na maszynie odchyłki, szczelność maszyna nie wyłapie.
Co sądzicie o tych wynikach? Mogłem być gdzieś przewalony na czynniku, jest jakaś nieszczelność? Czy po prostu norma?
Subiektywnie zdaje mi się, że po serwisie w tym roku lepiej chłodzi, niż w roku poprzednim.
1/ rok temu na maszynie Magneti Marelli ściągnęli 637gr/38ml, dobili 650/53. Ciśnienie - mB16.
2/ teraz maszyna Bosch ściągnęli 544/28 dobili 652/38 oraz 5ml barwnika. Ciśnienie 22mbar
Rok temu po nabiciu Cruze przejechał w skrajnych upałach ponad 3kkm. ogólnie 15kkm. Klima raczej w sezonie.
Majster twierdzi, że 5-10% może być na maszynie odchyłki, szczelność maszyna nie wyłapie.
Co sądzicie o tych wynikach? Mogłem być gdzieś przewalony na czynniku, jest jakaś nieszczelność? Czy po prostu norma?
Subiektywnie zdaje mi się, że po serwisie w tym roku lepiej chłodzi, niż w roku poprzednim.
-
pikus
- Aktywny
- Samochód: cruze
- Silnik:
- Kontakt:
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
moge prosić o pisanie postów z sensem i zadawanie pytan lub odpowiedzi pelnym zdaniem?
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- Sebastian
- Moderator
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Maszyny, maszyny a "obsługujący" potrafi tylko szybkozłączkę podłączyć.
Około 10-15% ubytku - moim zdaniem nie ma sensu szukać, jeśli to będzie to np. 50% to wtedy można szukać. Bo to jest "w normie".
Subiektywnie to można powiedzieć czy "chłodzi" czy nie - kiedyś był klient który sam sobie zamontował klimę w domu, ale zadzwonił po brata bo "chyba mało czynnika" - na miejscu klient mówi, że "chłodzi, ale słabo- niech pan zobaczy" - niestety dmuchał tylko wentylator (a klientowi wydawało się że chłodzi) - a klima nie chłodziła bo w obiegu nie było czynnika
Jedyny sposób to pomiar temperatury termometrem na wylocie z kratek nawiewu (szkoda że tak mało serwisów to robi..., tylko to też świadczy o ich jakości - maszyna nabiła to musi być dobrze...).
Zastanawia mnie tylko skąd te 5ml barwnika... Dodali podczas ostatniego przeglądu ?
Generalnie do sprawnych układów nie zaleca się tego dodawać, bo to niszczy układ.
Około 10-15% ubytku - moim zdaniem nie ma sensu szukać, jeśli to będzie to np. 50% to wtedy można szukać. Bo to jest "w normie".
Subiektywnie to można powiedzieć czy "chłodzi" czy nie - kiedyś był klient który sam sobie zamontował klimę w domu, ale zadzwonił po brata bo "chyba mało czynnika" - na miejscu klient mówi, że "chłodzi, ale słabo- niech pan zobaczy" - niestety dmuchał tylko wentylator (a klientowi wydawało się że chłodzi) - a klima nie chłodziła bo w obiegu nie było czynnika
Jedyny sposób to pomiar temperatury termometrem na wylocie z kratek nawiewu (szkoda że tak mało serwisów to robi..., tylko to też świadczy o ich jakości - maszyna nabiła to musi być dobrze...).
Zastanawia mnie tylko skąd te 5ml barwnika... Dodali podczas ostatniego przeglądu ?
Generalnie do sprawnych układów nie zaleca się tego dodawać, bo to niszczy układ.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.