Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Działanie klimatyzacji

Stuka, puka, kapie, cieknie...
flebuss
Wymiatacz
Imię: Krzysztof
Samochód: SUZUKI BALENO
Silnik: 1,2 PB 90 KM
Kontakt:

Działanie klimatyzacji

Post autor: flebuss »

Zaczynam ten wątek bo nie znalazłem tego tematu w innych miejscach- otóż w moim T255 jest takie kuriosum że jeżeli rozdzielacz nadmuchu ustawię w pozycji "szyba-nogi" oraz "tylko szyba" to po włączeniu dmuchawy automatycznie włącza mi się klima i nie można nic z tym zrobić- serwis mówi że tttm mam głęboką nieufność do serwisów bo wiele razy dawali dowód niekompetencji i wierności "jedynie słusznej" polityki firmy -miałem kilka samochodów własnych i sporo służbowych ale takiego cuda nigdzie nie było .Jest to wyjątkowo niewygodne i niezdrowe a poza tym podnosi zużycie paliwa i wyrażnie obniża moc -może dobre jest to na warunki azjatyckie ale nie u nas.Nie ma możliwości dokonania nadmuchu na szybę powietrzem o temperaturze otoczenia co w większości przypadków jest zupełnie wystarczające dla przewietrzenia auta i usunięcia zamglenia-czy ktoś z szanownych przyjaciół może coś na to poradzić -da się to zmodyfikować do normalnego standardu?
"Płyńmy szkunerem Cutty Sark i niech nam dowodzi William Mc Coy !"- James Hogg z Ettrick
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Re: Działanie klimatyzacji

Post autor: etac »

No niestety, tak jest to skonfigurowane. Na każdym forum możesz znaleźć niezadowolonych z tego powodu. Nie wiem czy w twoim można chociaż wyłączyć przez naciśnięcie przycisku, bo w Cruze już tak się nie da.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
Awatar użytkownika
konradoo
Zasłużony dla forum
Imię: Konrad
Samochód: Nubira x2
Silnik:
Kontakt:

Post autor: konradoo »

U mnie z automatu włącza klima,a jak naciskam klime to idzie nawiew na szybę bez klimy.
O partsy pisz PW.
Awatar użytkownika
tdon
Zasłużony dla forum
Imię: Tomek
Samochód: Hyundai i20 BC3
Silnik: 1,2 16V 84KM
LPG: BRC SQ32 DualJet
Inny samochód: Był Aveo T300 LT+
Kontakt:

Post autor: tdon »

flebuss pisze: ... da się to zmodyfikować do normalnego standardu?
Też tak mam.
Zaczynam się zastanawiać ...
Przecież musi być krańcówka informująca sterownik, że gałka nadmuchu jest w pozycji "na szybę".
Wystarczyłoby ją zablokować.
Być może etac pomoże nam ustalić, czy ten sygnał jest jeszcze gdzieś używany - jeśli tylko do załączenia klimy, to nie widzę problemu i z chęcią go rozwiążę.
Awatar użytkownika
tdon
Zasłużony dla forum
Imię: Tomek
Samochód: Hyundai i20 BC3
Silnik: 1,2 16V 84KM
LPG: BRC SQ32 DualJet
Inny samochód: Był Aveo T300 LT+
Kontakt:

Post autor: tdon »

konradoo pisze:U mnie z automatu włącza klima,a jak naciskam klime to idzie nawiew na szybę bez klimy.
Jakoś do tej pory nie wymyśliłem, żeby spróbować, a to przecież najprostsze rozwiązanie :-)
jfx

Post autor: jfx »

To raczej będzie sprawa programu jak światła ;)

Wysłane z mojego GT-I9105P przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Imię: Sebastian
Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Sebastian »

Ale kolega ma model T255.
W internecie znalazłem taki poradnik (użytkownika kriskriskris z jakiegoś innego forum) - https://docs.google.com/presentation/d/ ... lide=id.i6
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

W Lacetti i Aveo T200, T250 i T255 to jest wlaczane mechanicznie tym właśnie mikro stykiem, w innych nowszych autach, gdzie autem rzadzi CAN, niestety ta funkcja idzie już programowo przez BCM i obawiam się ze przeróbka tego będzie ciężka do wykonania
Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Imię: Sebastian
Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Sebastian »

etac_owiec pisze:W Lacetti i Aveo T200, T250 i T255 to jest wlaczane mechanicznie tym właśnie mikro stykiem, w innych nowszych autach, gdzie autem rzadzi CAN, niestety ta funkcja idzie już programowo przez BCM i obawiam się ze przeróbka tego będzie ciężka do wykonania
Forumowy kolega wszim dobrze kombinował, żeby zrobić układ który bedzie rzeczywiscie właczał klimę tylko wtedy kiedy świeci się kontrolka. Myślę ze dobrze byłoby isć za realizacja tego pomysłu ;)
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
jfx

Post autor: jfx »

Ja mam wrażenie, ze klima w trybie nawiewu pracuje jednak na pół gwizdka

Wysłane z mojego GT-I9105P przy użyciu Tapatalka
flebuss
Wymiatacz
Kontakt:

Dzięki Panowie za zainteresowanie tematem - mój egz. jest na gwarancji a to moje pierwsze doświadczenie z tą marką i nie znam jeszcze lokalnego rynku "pozaserwisowego" dla naszej marki i obawiam się że jest mało rozwinięty ze wzgl. na krótką historię marki na rynku - myślę że warto popracować nad usunięciem tego mankamentu i wśród nas jest kilku łebskich facetów którzy by to mogli rozpracować to niestety nie moja branża i sam sobie nie poradzę ale jak ktoś to rozpracuje zyska z pewnością wdzięczność innych i prawa autorskie chyba uszanujemy-pozdro
"Płyńmy szkunerem Cutty Sark i niech nam dowodzi William Mc Coy !"- James Hogg z Ettrick
flebuss
Wymiatacz
Kontakt:

Żeby nie było niejasności dodam że klima dedykowanym przyciskiem da się włączyć i wyłączyć w pozycji "nogi" - "nogi-deska rozdzielcza" i "sama deska" dla obydwu pozycji na szybę jest na sztywno kontrolka świeci ,klima chłodzi przycisk nie reaguje- można to tylko wyłączyć "zgaszeniem" nawiewu czyli dać się zaparować bo nawiew grawitacyjny przez układ klimy jest słaby nawet po wyjęciu filtra pyłkowego widziałem instrukcję cytowanego krisa dla mnie niewykonalne chyba że ktoś z Was dałby radę to zrobić lub znajdzie inny sposób - dla mnie to b. ważne ze wzgl. na uczulenie na klimę mojej mamy i żony a dla innych myślę też istotne ze wzgl. na zwiększenie spalania spadek mocy której nie ma tu nadmiaru
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Post autor: wszim »

viewtopic.php?f=76&t=631&view=unread#unread ->wątek dotyczący pomysłu wyłączenia klimy w nadmuchu na szybę w orlando /cruze. W orlando klima pracuje incognito tzn nie zapala się kontrolka. Sprężarka załącza się tylko w pozycji "sama szyba", "nogi szyba " już na szczęście nie. Dlatego moja koncepcja to układ wykorzystujący sygnał kontrolki. Tu tak się nie da bo kontrolka świeci się.

Jfx ma rację, praca sprężarki jest inna niż standardowa. Co kilkanaście sekund się włącza i wyłącza. Czyli raczej skróci żywot sprzęgła sprężarki. :(
Awatar użytkownika
Fachman
Imię: Marcin
Samochód: brak
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Avatar »

W trybie automatycznym klimatyzacji sprężarka działa tak samo (przynajmniej na postoju)

Wysłane z mojego HTC One X przy użyciu Tapatalka
flebuss
Wymiatacz
Kontakt:

wszim pisze:viewtopic.php?f=76&t=631&view=unread#unread ->wątek dotyczący pomysłu wyłączenia klimy w nadmuchu na szybę w orlando /cruze. W orlando klima pracuje incognito tzn nie zapala się kontrolka. Sprężarka załącza się tylko w pozycji "sama szyba", "nogi szyba " już na szczęście nie. Dlatego moja koncepcja to układ wykorzystujący sygnał kontrolki. Tu tak się nie da bo kontrolka świeci się.

Jfx ma rację, praca sprężarki jest inna niż standardowa. Co kilkanaście sekund się włącza i wyłącza. Czyli raczej skróci żywot sprzęgła sprężarki. :(

wszedłem w ten wątek i piszesz dokładnie o wszystkim tak że lepiej bym nie napisał - muszę to zlikwidować ze wzgl. na zdrowie moich bliskich a także dlatego że nie mogę zgodzić się z koncepcją"jakiegoś dzięcioła który wie lepiej" a więc oprócz mnie jest grono osób które ten problem widzą i też im doskwiera - sprawdziłem ten wątek krisakrisa cytowanego z innego forum ale brak mi umiejętności i wiedzy z dziedziny elektryki a także widzę tam pewne niejasności - czy oprócz mnie jest w klubie ktoś ze Szczecina lub w niedalekiej odległości aby móc omówić ten temat oko w oko maska w maskę? a w czerwcu będę w Cieplicach - zawożę żonę do sanatorium
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Tak na szybko to najprościej wyciągnąć bezpiecznik elektrosprzęgła klimy. Tylko że wtedy pozbawiasz się możliwości uruchomienia klimy w ogóle. Do Szczecina mam dalej jak za ocean ;)
flebuss
Wymiatacz
Kontakt:

gdzie on jest ten bezpiecznik- wyjmę go ale mam nadzieję że nawiew będzie chodził nie daj boże żeby to było na jednym bezpieczniku bo w wielu przypadkach na jednym bezpieczniku jest więcej niż jeden obwód
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Zerknij w instrukcji obsługi auta może masz rozpiskę bezpieczników.

Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka
flebuss
Wymiatacz
Kontakt:

no tak tyle tylko że wśród zainteresowanych tylko ja mam T255/2012 - przeszukam papiery bo są w garażu kawałek od domu a leje jak cebra - powiem co znalazłem
flebuss
Wymiatacz
Kontakt:

bezpieczniki mające związek z klimą znajdują się w komorze silnika i są to następujące oznakowania: F5 zapłon/komp. klimatyzacji 30A - F13komp.klimatyzacji 10A - R9 przekaźnik klimatyzacji czy skrót komp.oznacza kompresor? nie wiem który bezpiecznik wyjąć - może najlepiej ten przekaźnik?
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Spróbowałbym ten 10A. Próbuj, w niczym nie zaszkodzisz.
flebuss
Wymiatacz
Kontakt:

Wykonałem kilka prób: wyjęcie bezpieczników i przekaźnika skutkuje takim samym zachowaniem się auta - po włączeniu nawiewu i przełączeniu kierunku nawiewu w obie pozycje na szybę włącza się lampka kontrolna na przycisku klimatyzacji oraz wzrastają nieco obroty silnika - klimatyzacja się nie włącza i nie chłodzi, nie ma charakterystycznego trzaśnięcia przekaźnika - tak więc widać z tego że w tym położeniu na sztywno jest ustawienie obrotów silnika mimo iż nie ma obciążenia ze strony klimatyzacji - doświadczalnie wybrałem wyjęcie przekaźnika bo jest wygodniejsze ze wgl. na jego większe rozmiary niż bezpieczników które są małe i trudniejsze do wyjęcia - to działanie doraźne było by dobrze aby ktoś to rozwiązał systemowo i załatwiło by to problem dla wszystkich bo z dużym prawdopodobieństwem jest to rozwiązanie wspólne dla kilku modeli ze wzgl. na koszty produkcji - tak jak wcześniej pisałem- prawa autorskie uszanujemy
nadamus
Specjalista
Imię: adam
Samochód: aveo t255 1,2 84km
Silnik:

Post autor: nadamus »

a nie lepiej usunąć przełącznik- chwila czasu i "po klopocie". wystarczy zdjąć pokrętło od nadmuchu, odłączyć przewód i założyć pokrętło. serwis nie bedzie wiedział (chyba ze sam zgłosisz usterkę) a klima bedzie normalnie działała.
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

W starszych modelach tak mozna zrobić, zaden błąd nie wyskoczy.
flebuss
Wymiatacz
Kontakt:

nadamus pisze:a nie lepiej usunąć przełącznik- chwila czasu i "po klopocie". wystarczy zdjąć pokrętło od nadmuchu, odłączyć przewód i założyć pokrętło. serwis nie bedzie wiedział (chyba ze sam zgłosisz usterkę) a klima bedzie normalnie działała.

nie bardzo rozumiem sformułowanie "usunąć przełącznik" chyba myślisz o jego odłączeniu poprzez odłączenie kabla - takie rozwiązanie cytował Seba z innego forum rzecz w tym że jest to podobne rozwiązanie dla wariantu gdy nie można zdjąć przełącznika nadmuchu a właśnie mnie się to nie udaje przy pomocy samych rąk a boję się użyć kombinerek czy innego przyrządu bo nie wiem czy to nie jest zrobione "na głucho" - a czy ktoś to już robił? i ma to sprawdzone w działaniu?dzięki że czytacie może coś z tego dobrego wyniknie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Aveo/Kalos Mechanika”