Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Duże ładowanie

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
ODPOWIEDZ
DORATA
Świeżak
Imię: Katarzyna
Samochód: Cruze
Silnik:
Kontakt:

Duże ładowanie

Post autor: DORATA »

Witam,
W moim Cruzaku mam taki problem że codziennie rano mam duże ładowanie od 15,0 do 15,2. Podczas dłuższej jazdy się zmniejszy czasami do 14,7, a czasami do 14,4. Gdy np. jeden cały dzień nie jeżdżę samochodem, to na drugi dzień nie odpala. Był wymieniony akumulator, pomogło na jakieś 3 tygodnie, później padł. Został wymieniony regulator alternatora też pomogło bo przynajmniej teraz codziennie pali, gdy jeżdżę oczywiście codziennie. Bo wcześnie codziennie był padnięty. Wyjęliśmy kilka dni temu bezpiecznik od radia, bo myśleliśmy że radio rozładowuje, bo dziwnie czasami się zachowuje (to zgłaśnia mi głośniki, to nie słychać czasami kierunków i czujników cofania, a czasami wyświetlacz zgaśnie). Ale jest jeszcze gorzej bo teraz prawie cały czas mam ładowanie 14,9-15,4. Ręce odpadają. Miał ktoś podobną sytuację? Albo wie co można było by jeszcze sprawdzić? A dzisiaj jeszcze podczas wrzucania wstecznego zaświeca się kontrolka od parkowania. Porażka.
Awatar użytkownika
papieju
Fachman
Imię: Marcin
Samochód: Nubira kombi 1.8 LPG
Silnik:
Kontakt:

Re: Duże ładowanie

Post autor: papieju »

Pomijając przyczynę jazda na takim prądzie zabije elektronikę. Wychodzi że alternator ma przebicie, być może na mostku.
DORATA
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Czyli wychodzi, że być może alternator do wymiany?
Awatar użytkownika
Regulus
Zasłużony dla forum
Imię: Andrzej
Samochód: Cruze, Spark
Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
LPG: TAK
Kontakt:

Post autor: Regulus »

Nie koniecznie. Nie regulator alternatora ustala napięcie ładowania, tylko komputer pokładowy (PWM). Ja mam na stałe wpięty voltomierz i nigdy napięcie w instalacji nie spada poniżej 14,4 przy pracującym silniku, a tylko w długiej trasie pokazuje poniżej 15 V. I tak już od ponad roku (odkąd mierzę) bez żadnych szkodliwych skutków.
Może te padające akumulatory są felerne? A na pewno musisz pojechać do elektryka, niech zmierzy też prąd ładowania, a nie tylko napięcie.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Post autor: wszim »

DORATA pisze: 26 kwie 2018, o 08:38 Witam,
W moim Cruzaku mam taki problem że codziennie rano mam duże ładowanie od 15,0 do 15,2. Podczas dłuższej jazdy się zmniejszy czasami do 14,7, a czasami do 14,4. Gdy np. jeden cały dzień nie jeżdżę samochodem, to na drugi dzień nie odpala. Był wymieniony akumulator, pomogło na jakieś 3 tygodnie, później padł. Został wymieniony regulator alternatora też pomogło bo przynajmniej teraz codziennie pali, gdy jeżdżę oczywiście codziennie. Bo wcześnie codziennie był padnięty. Wyjęliśmy kilka dni temu bezpiecznik od radia, bo myśleliśmy że radio rozładowuje, bo dziwnie czasami się zachowuje (to zgłaśnia mi głośniki, to nie słychać czasami kierunków i czujników cofania, a czasami wyświetlacz zgaśnie). Ale jest jeszcze gorzej bo teraz prawie cały czas mam ładowanie 14,9-15,4. Ręce odpadają. Miał ktoś podobną sytuację? Albo wie co można było by jeszcze sprawdzić? A dzisiaj jeszcze podczas wrzucania wstecznego zaświeca się kontrolka od parkowania. Porażka.
Wszystko jest w porządku, tak ma być, cruze ma system inteligentnego ładowania.
viewtopic.php?f=29&t=2843&hilit=intelig ... 82adowanie
viewtopic.php?t=1161
Takie rozwiązanie przedłuża żywotność akumulatora, strategia jest dość skomplikowana , opisana w linkach wyżej. Padający akumulator może być z powodu zbyt dużego prądu jałowego , jakaś spora upływność na postoju. Trzeba to pomierzyć i znaleźć winowajcę.

Radio masz fabryczne? Czy jakiegoś dołożonego Chińczyka?
DORATA
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Z tym radiem to nie powiem, czy to fabryczne czy chińskie. Próbowaliśmy kilka razy sprawdzić pobór prądu na wyłączonym silniku. I gdy był zamknięty samochód z pilota (załącza się wtedy alarm) miernik wskazywał pobór prądu to wymontowana została syrenka bo ona ma akumulatorek i czy się poprawiło po tym to nie wiem. Ale jak zamykaliśmy samochód z kluczyka to nie pobierał prądu w chwilach mierzenia a i tak padał akumulator tylko wolniej. I teraz ciężko jest wymusić pobór prądu. Wydaje mi się że to nie dzieje się codziennie bo widzę bo napięciu rano kiedy jest wysokie a kiedy niższe. Ale po zdemontowaniu bezpiecznika od radia jest codziennie źle.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

To potwierdza, że jest gdzieś wyciek prądu. Jeżeli radio nieoryginalne to ono może być jeszcze podłączone pod inne obwody samochodu i niekoniecznie jednym bezpiecznikiem wyeliminuje się pobór prądu. Ekran jest dotykowy? Najlepiej zrób zdjęcie włączonego radia i prześlij ocenimy co to jest. Trzeba mierzyć prąd jałowy pobierany z akumulatora, najlepiej rejestrować to przez dłuższy czas np także po ok 10 minutach od zamknięcia auta. Wtedy jeszcze zachodzą pewne procesy, przełączania, wyłączania. Prąd większy niż kilkadzisiąt mA (ale dopiero po 10 minutach)jest nieprawidłowy. Rozumiem, że te pomiary prądu robił ktoś znający się na rzeczy?
DORATA
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

To wieczorem wrzucę zdjęcie włączonego radia, bo teraz nie mam bezpiecznika. Mój mąż jest mechanikiem, ale nie elektrykiem i on sprawdzał. Nie ekran nie jest dotykowy.
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: etac »

Takie ładowanie w Cruze to normalne, szczególnie przy mocno rozładowanym akumulatorze. Technika ładowania aku jest nowością i nie każdy nawet elektryk zna ten sposób działania alternatora.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

No to raczej radio jest oryginalne. Bo jak były wymieniane to na chińczyki z dotykowym wyświetlaczem.
Czy jest takie?
Obrazek
a może takie?
Obrazek
czy raczej takie?
Obrazek
To że jest mechanikiem nie znaczy że nie umie zmierzyć prądu. Żeby nie uszkodzić miernika a równocześnie dokonać właściwego pomiaru trzeba to robić z tzw mostkowaniem. Czyli miernik prądu mieć zmostkowany przewodem, Podłączamy zmostkowany by prąd szedł przez przewód a nie miernik. Ustawiamy najwyższy zakres prądu i rozpinamy mostek by prąd popłynął przez miernik. Jeżeli prąd jest za mały dla tego zakresu, to ponownie mostkujemy, przestawiamy na niższy zakres i znowu rozpinamy mostek. I tak do momentu aż zakres będzie właściwy do wielkości aktualnego prądu (mierzenie prądu rzędu miliamperów na zakresie 10A nie ma sensu). Szukając wycieku zostawiamy auto zamknięte pilotem centralnego zamka i dokonujemy kilku pomiarów w odstępach kilkuminutowych, tak jak pisałem także po czasie około 10 minut od zamknięcia. Jeżeli wyjdzie ten prąd za duży np 100mA albo więcej znaczy że tu tkwi przyczyna rozładowanego akumulatora. No to dopiero wtedy zaczyna się niezła zabawa z poszukiwaniem winowajcy, zwłaszcza gdy auto kupione z drugiej ręki i nie wiadomo tak naprawdę co tam mogło zostać w instalacji zmodyfikowane, lub niefabrycznego podłączone i gdzie.
DORATA
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Mam radio jak na środkowym zdjęciu. Mój mąż już rozkłada ręce na niego. I sam mówi że on nie elektryk i już nie wie co może być. Przy dniu wolnym trzeba będzie ponownie spróbować z tym poborem prądu. Ja jestem pierwszym właścicielem w Polsce, więc nie wiadomo przy czym ktoś tam grzebał.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Więc fabryczne i raczej nikt nic nie grzebał skoro jesteś jedynym właścicielem. No nic bez prawidłowej diagnozy poboru prądu to nic więcej nie wywróżymy. Auto nie jest z systemem start-stop? Raczej nie. Jeżeli mąż nie jest w stanie prawidłowo pomierzyć prądu to nie ma wyjścia trzeba pojechać do elektryka samochodowego by tego dokonał.
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: etac »

i od razu mu powiedzieć ze ma się skupić na szukaniu poboru prądu, a nie na wysokim prądzie ładowania.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
bigjaro
Świeżak
Imię: Jarosław
Samochód: Evanda
Silnik: 2.0 SED
Kontakt:

Post autor: bigjaro »

Witam.
Ja miałem podobny problem z rozładowywaniem akumulatora po tygodniowym postoju. Ładowanie też czasami 14.4 a czasami mniejsze bo reguluje to pewnie PWM właśnie. Podczas pomiaru samochód pobierał 10 do 30mA ale jak mierzyłem w momencie kiedy się rozładował już to czasami pojawiało się 1A. Co zaobserwowałem to po podłączeniu akumulatora sprawnego na styki rozładowanego w celu oszukania prostownika automatycznego (bo napięcie spadło do 7V) zapaliły się światła postojowe. Reasumując powoduje to automat włączania świateł lub jakaś nieoczekiwaną przerwa w obwodzie gdyż wyłączając silnik na światłach oczywiście zgasną same po opuszczeniu auta ale po tym zabiegu robiąc przerwę w obwodzie np. klemą to włączają się światła postojowe a z nimi wiadomo tylne lampy i wystarczy doba a akumulator padnie. Do tego stosuje się różnego rodzaju ledy czy to wewnątrz czy jako postojówki a one też różnie się zachowują i wzbudzają min prądem uruchamiając niespodziewanie różne systemy w aucie. Przyklad: jak przy evandzie da się led do stopu w lampy to wszytko głupieje i nie działa tempomat a raz miałem tak że same włączały się halogeny przód i połowa podwietlenia deski i radia też połowa. Rozwiązanie jest proste, pozostawiając auto na dłużej wystarczy manetkę od włączania świateł dać na off i po problemie oraz nic samo nie włączy świateł. Pozdrawiam Jaro - Chevrolet evanda PREMIUM
Jaro
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Elektryka/Elektronika”