Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Dziwne szarpanie podczas dłuższej jazdy

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
adeakin
Świeżak
Imię: Bartosz
Samochód: Cruze
Silnik:
Kontakt:

Dziwne szarpanie podczas dłuższej jazdy

Post autor: adeakin »

Witam wszystkich serdecznie :)

Posiadam aktualnie samochód Chevrolet Cruze 1.6 2009 r - Sedan. Założyłem w nim również gaz. Sytuacja u mnie jest bardzo dziwna i trwa już bardzo długo(jak nie od początku....) Już przedstawiam sytuację. Załóżmy że gdy jadę samochodem krótkie odcinki typu do 50 km - 70 km bez przerwy(czyli nie wyłączam samochodu) to samochód jeździ bardzo dobrze i nie mam do niego żadnych zastrzeżeń. Ale....

Zawsze gdy jadę autostradą lub normalną drogą powiedzmy te 100 i więcej kilometrów bez przerwy jadąc dość dynamicznie i szybko to zaczynają się problemy gdy wjeżdżam do miasta gdzie oczywiście są ograniczenia. W jaki sposób problemy się charakteryzują ? Gdy wjeżdżam do miasta i chce dostosować prędkość to samochód mi zaczyna szarpać przy zmianie biegów i gdy chce lekko dodać gazu to czuć samochód że szarpie(jak by ktoś go z tyłu trzymał) i muszę do maksa wcisnąć pedał aby dać mu dużo mocy aby zminimalizować te szarpania(bez względu od biegu na jakim jadę). I taka sytuacja jest przy każdej sytuacji gdy zmniejszam prędkość i chce dodać trochę gazu w trakcie jazdy w mieście(oczywiście gdy wcześniejsza moja jazda była długa i dynamiczna). Jest to naprawdę nie komfortowe i zupełnie nie wiem gdzie jest problem. Gdy dojadę do celu i wyłączę samochód na 1-2 h wtedy wraca wszystko do normy ale tylko do momentu gdy znowu nie pojadę gdzieś daleko. Te same czynniki występują na benzynie i gazie.

Rozrząd nie dawno wymieniłem, mechanikom tłumaczyłem problem ale oni nie są wróżkami i nie wiedzą co może być przyczyną(tym bardziej, że jak przejadą się moim samochodem to wiadomo że wszystko będzie w porządku do momentu długiej i dynamicznej jazdy)

Czy jest ktoś kto będzie w stanie mi pomóc i rozwiązać ten problem, który nie ukrywam, że mnie martwi a jeszcze bardziej denerwuję ?

Pozdrawiam
mkosmida
Profesjonalista
Imię: Maciej
Samochód: Cruze 1.8LPG 2013
Silnik:
Kontakt:

Re: Dziwne szarpanie podczas dłuższej jazdy

Post autor: mkosmida »

Jakies bledy auto zglasza? Po pierwsze wylacz gaz i przejedz na samej benzynie ok 100-200km i zobacz czy nadal masz objawy. Po drugie mam nadzieje ze wybrales odpowiedni zaklad do montazu LPG ktory poinformowal Cie z czym wiaze sie gaz w tym silniku i dobral odpowiedni zestaw

Wysłane z mojego 6045Y przy użyciu Tapatalka

adeakin
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Dziękuje za odpowiedz.

Faktycznie na benzynie tyle nie przejechałem, więc będę musiał sprawdzić to dokładnie.

Hmm czy wybrałem odpowiedni ? Hmm rozmawiając z nimi przed założeniem gazu stwierdzili, że nie będzie problemu z montażem itp. Waszym zdaniem może to być przyczyna gazu ?

Czy ktoś z obecnych miał podobne objawy ?
adeakin
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Ktoś coś może jeszcze ? :)
mkosmida
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

Ten silnik wymaga dobrze zestrojonej instalacji i jej kontroli z racji mechanizmu regulacji luzu zaworowego oraz miekkiej glowicy. Mam nadzieje ze luz zostal sprawdzony przed montazem i kontrolujesz go co 25-30.000km.
Objawy sa malo specyficzne. Zrobiles probe na samej benzynie? Diagnozowales samochod pod katem bledow?

Objawy moga np swiadczyc o uszkodzonym map sensorze lub zbyt malym luzie zaworowym ale to wszystko jest do weryfikacji przy uzyciu odpowiedniego skanera (do sprawdzenia cisnienie w kolektorze)
LS_plus
Bywalec
Imię: Staszek
Samochód: CRUZE LS+ 1.8 Pb
Silnik: 1.8 (2H0) benz. + LPG
LPG: BRC SEQUENT 24
Kontakt:

Post autor: LS_plus »

w wersji KL7 (do sprawdzenia po VINie) głowica powinna być twarda dostosowana pod LPG
Co do objawów: są jakieś błędy (świeci się kontrolka check engine?) zapalają się inne kontrolki (np.: trakcja). Przyczyny mogą być różne od w/w wymienionych po cewkę (choć tu byłaby nierówna praca)
mkosmida
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

1.6 i tak nie ma KL7...

adeakin
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Witajcie !

Bardzo dziękuje za wyjaśnienia. Nie robiłem jeszcze próby na samej benzynie nie miałem jeszcze kiedy.

Waszym zdaniem mkosmida powinienem zgłosić się do gazownika czy do kogoś innego ?? Naprawdę nie mam doświadczenia i wiedzy w tym względzie ale problem jest bardzo denerwujący. Dlatego z góry dziękuje za każdą radę i poradę.
mkosmida
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

Jesli problem zniknie na benzynie to do gazownika..

ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Mechanika”