Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Check nagle
-
z13
- Profesjonalista
- Imię: Michał
- Samochód: Lacetti 1.6+LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Check nagle
Witajcie,
Przed wczoraj kolega wymienił mi świece zapłonowe bosch iridium i kable zapł Magneti marelli kupione w inter cars- bo miałem wrażenie że auto jest mułowate,
a dziś po zrobieniu 57km od wymiany, wracając z pracy do domu jadąc na PB zaczął mi chwilę migać check i potem już cały czas się świeci. jak to można zdiagnozować co nie tak?
do tego jak jadę rano np 5-10km/h na jedynce to jak w momencie zdjęcia całkowitego nogi z pedału gazu czuję mini mini poszarpywanie.
Przed wczoraj kolega wymienił mi świece zapłonowe bosch iridium i kable zapł Magneti marelli kupione w inter cars- bo miałem wrażenie że auto jest mułowate,
a dziś po zrobieniu 57km od wymiany, wracając z pracy do domu jadąc na PB zaczął mi chwilę migać check i potem już cały czas się świeci. jak to można zdiagnozować co nie tak?
do tego jak jadę rano np 5-10km/h na jedynce to jak w momencie zdjęcia całkowitego nogi z pedału gazu czuję mini mini poszarpywanie.
-
z13
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Imię: Andrzej
- Samochód: Orlando LTZ
- Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
- Kontakt:
Re: Check nagle
Na Śląsku to pełno osób ma elma
poczekaj troszkę i dostaniesz oferty na podjazdy.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
- Ezekiel
- Aktywny
- Imię: Robert
- Samochód: Lacetti 1,6
- Silnik:
- Kontakt:
Ja też miałem takie mini poszarpywania, i zapalał mi sie po tym czasem Check, daj znać jak zdiagnozujesz bo jestem ciekaw. A i jeszcze małe pytanko ile dałeś za świece i za kable bo też noszę się z chęcią takiego zakupu?
Lepiej 5 minut później niż 30 lat za wcześnie.
-
lukaslacetti
- Profesjonalista
- Imię: Łukasz
- Samochód: Lacetti
- Silnik: 1.6 109KM
- LPG: Stag 300 Premium
- Kontakt:
W imstrukcji nawet jest opisane ze jezeli mryga kontrolka to oznacza to wypadanie zapłonów 
-
z13
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
-
mkosmida
- Profesjonalista
- Imię: Maciej
- Samochód: Cruze 1.8LPG 2013
- Silnik:
- Kontakt:
jak chcesz to podjedz i sprawdz sobie blad..
ELMa mam ale jestem w Kato dopiero od poniedziałku 6.11
ELMa mam ale jestem w Kato dopiero od poniedziałku 6.11
-
z13
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
mkosmida dzięki za możliwość
umówiłem się z Sebastianem na 2.11 że mi looknie
i będzie wiadomo. Ponadto jeszcze mi zobaczy to radio styki bo coś się wyłacza.
Ps. byłem w aucie teraz- przy pierwszym odpaleniu check dalej sie zaczął swiecić od razu. Zgasiłem auto. Odpaliłem ponownie zgasł check. Zrobiłem rundkę po osiedlu 5km i check się nie włączył. zajechałem na parking zgasiłem i wł ponownie i nie zapalił się check. no ciekawe co to. 2.11 mam nadzieję się dowiem, a oby do tego czasu sie nie zapalał.
Cewki zapłonowe mogą się zuzyć cześciowo? bo wydaje mi się, że to auto mułowate nie za chętnie sie wkręca na obroty a z klimą to w ogole.
Ps. byłem w aucie teraz- przy pierwszym odpaleniu check dalej sie zaczął swiecić od razu. Zgasiłem auto. Odpaliłem ponownie zgasł check. Zrobiłem rundkę po osiedlu 5km i check się nie włączył. zajechałem na parking zgasiłem i wł ponownie i nie zapalił się check. no ciekawe co to. 2.11 mam nadzieję się dowiem, a oby do tego czasu sie nie zapalał.
Cewki zapłonowe mogą się zuzyć cześciowo? bo wydaje mi się, że to auto mułowate nie za chętnie sie wkręca na obroty a z klimą to w ogole.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
-
z13
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
wszim, a da się je jakoś zweryfikować ich zużycie?
jaka ich średnia żywotność? mój ma 98500km prawie wiec..
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Nie da się. Cewka uszkadza się przebiciowo, coraz więcej w jej izolacji kanałów zjonizowanych, coraz słabiej działa izolacja. Tego na zewnątrz nie widać, ani nie da się tego prosto pomierzyć.
- orzech
- Stały bywalec
- Imię: Marcin
- Samochód: Lacetti 1.6 + LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Jak nagle po wymienie kabli i świec to obstawiam standardowe P0300 czyli wypadanie zapłonu - obwiniam kable. Walczyłem z tym kilka razy i chyba dopiero za 3 kablami było ok. Jedne bosche to nawet same spadały z cewki - tak były luźne.
Wywalało błąd po przełączeniu z PB na LPG, czuć było lekkie szarpanie i mrugał check a po chwili zapalał się na stałe. Czasami po zgaszeniu i ponownym odpaleniu checka nie było.
Zacznij od diagnozy ELMem. Jak wyjdzie P0300 to otwórz maskę, zdejmij osłonę jeżeli masz i zobacz czy gdzieś nie skacze iskierka po kablach (nie dotykaj - kopnie jak diabli). Oczywiście silnik na zasilaniu LPG
Wywalało błąd po przełączeniu z PB na LPG, czuć było lekkie szarpanie i mrugał check a po chwili zapalał się na stałe. Czasami po zgaszeniu i ponownym odpaleniu checka nie było.
Zacznij od diagnozy ELMem. Jak wyjdzie P0300 to otwórz maskę, zdejmij osłonę jeżeli masz i zobacz czy gdzieś nie skacze iskierka po kablach (nie dotykaj - kopnie jak diabli). Oczywiście silnik na zasilaniu LPG
-
z13
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Zobaczymy we wtorek. Ale kable nowki, mam jescze te poprzednie kable. Albo cewka? Ehh i co po kolei zaś kupować kable, cewke nowa?
- orzech
- Stały bywalec
- Imię: Marcin
- Samochód: Lacetti 1.6 + LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Jak masz stare kable to je załóż. Zobaczysz czy check się znowu zapali a najlepiej skasuj jeszcze błąd. Może na razie cewki nie wymieniaj, bo to najdroższe ogniwo 
-
lukaslacetti
- Profesjonalista
- Kontakt:
Ja 5kpl przewodów wymieniłem srednio co 500km bo wypadały zapłony najpierw migała kontrolka a jak liczba wypadniec przekroczy jakas tam liczbe to zapala sie na stałe ,
Przewody jakie kupowalem to. Ngk, ngk , tesla, magneti , ngk ngk do 3 razy sztuka sie uratowało i dziala do dziś
Ciekawostka , po tesli zrobil sie zielonkawy nalot w otworach na przewody w cewce zapłonowej trzabyło wyczyścić , ogólnie warto sprawdzać te otwory i oczyscic odtłuścić
Tesla również miała duzy luz na swiecach mimo kliknięcia
Przewody jakie kupowalem to. Ngk, ngk , tesla, magneti , ngk ngk do 3 razy sztuka sie uratowało i dziala do dziś
Ciekawostka , po tesli zrobil sie zielonkawy nalot w otworach na przewody w cewce zapłonowej trzabyło wyczyścić , ogólnie warto sprawdzać te otwory i oczyscic odtłuścić
Tesla również miała duzy luz na swiecach mimo kliknięcia
- Sebastian
- Moderator
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Opisywałem to na forum już kiedyś - http://forum.chevroletteampoland.com/vi ... owe#p17751orzech pisze:. Walczyłem z tym kilka razy i chyba dopiero za 3 kablami było ok. Jedne bosche to nawet same spadały z cewki - tak były luźne.
W lacetti trzeba patrzeć jakie przewody mamy na samochodzie i takie kupować, bo w katalogach są błędy.
W 2015r. założyłem korea (których końcówki wyglądały jak OE), które zmieniałem jakoś na wiosnę 2017r, bo pojawiło się szarpanie + standardowo P0300, + zaobserwowałem lekkie przebicie. O dziwo podpasowały NGK (z inną końcówką do cewki niż OE, ale długość metalowej wtyczki identyczna jak w OE, więc pasowały), dobrane z katalogu - ale specjalnie przed zakupem wziąłem jeden przewód przed zapłaceniem i przymierzyłem pod hurtownią czy pasują - pasowały. Od tamtego czasu spokój.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
-
z13
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Sebastian podłączył dziś u mnie urządzenie i było p0300 i wróciłem na poprzednie kable NGK narazie.
A w inter cars zamawiałem magneti marelli, a okazało się że to przewody KOREA... już zdjęte i czekają na zwrot do sklepu.. stwierdzili, że się pomylili, że magnetti już nie mają przewodów. no nic narazie będę obserwował na tych NGK rocznych czy będzie check- oby nie
A w inter cars zamawiałem magneti marelli, a okazało się że to przewody KOREA... już zdjęte i czekają na zwrot do sklepu.. stwierdzili, że się pomylili, że magnetti już nie mają przewodów. no nic narazie będę obserwował na tych NGK rocznych czy będzie check- oby nie
-
karol_s
- Świeżak
- Imię: Karol
- Samochód: Lacetti 1.4Pb HB
- Silnik:
- Kontakt:
Miałem podobny problem. Zaczęło się od poszarpywania. Następnie ewidentnie tracił moc. Potem mrugał check przy mocnym dodawaniu gazu, ale gasł przy spokojnej jeździe. Potem zapalił się na stałę i nie mogłem jechać szybciej niż 50km/h. Okazało się, że poszła uszczelka pod pokrywą zaworów i olej zalał świece.
-
lukaslacetti
- Profesjonalista
- Kontakt:
Olej w komorze świec to też częsty objaw , ale osobiście uważam że do lacetti dobór przewodów to jak gra w zdrapke , nie wiem czemu ale lacetti ma bardzo czuły ukł zapłonowy moze jest to spowodowane tym że przyspiesze ie zapłonu ma wysokie na granicy i kazde niedomaganie objawia się dwukrotnie wiekszymi objawami niedomagania przewodów , jak wy uważacie ?
-
chrobot
- Specjalista
- Imię: jan
- Samochód: lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
Olej w komorze świec to też częsty objaw , >>> dałem metalowa pokrywe od lanosa i skonczyl sie problemlukaslacetti pisze:Olej w komorze świec to też częsty objaw , ale osobiście uważam że do lacetti dobór przewodów to jak gra w zdrapke
do lacetti dobór przewodów to jak gra w zdrapke >>> dałem kable i swiece Beru i po problemie
-
z13
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Jak mi kolega zmieniał świece parę dni temu, to Tez re świece były trochę w oleju. Jedna po roku to była tak zapieczona bo olej ja w środkowej części trzymał aż się klucz wygial.
Rok temu jak ngk świece były zakładane to mechanik mi mówił to samo, że świece w oleju trochę..
A w lacetti jakie pokrywy były dawane? Aluminiowe? Jak to sprawdzić czy to zaś uszczelka? (ale chyba była wymieniana) czy pokrywa?
Rok temu jak ngk świece były zakładane to mechanik mi mówił to samo, że świece w oleju trochę..
A w lacetti jakie pokrywy były dawane? Aluminiowe? Jak to sprawdzić czy to zaś uszczelka? (ale chyba była wymieniana) czy pokrywa?
-
z13
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Panowie,
Jak dziś jechałem rano do pracy (auto było wilgotne) to jadąc w pewnych momentach czułem lekkie delikatne zmulenia tzn. Nie przyspieszal jakby go delikatnie zdlawiało.. Tak samo miałem rok temu.. I nie wiem czy próbować wymieniac cewki? A z drugiej strony nie chce wymieniać na tzw oślep
Jak dziś jechałem rano do pracy (auto było wilgotne) to jadąc w pewnych momentach czułem lekkie delikatne zmulenia tzn. Nie przyspieszal jakby go delikatnie zdlawiało.. Tak samo miałem rok temu.. I nie wiem czy próbować wymieniac cewki? A z drugiej strony nie chce wymieniać na tzw oślep
- Sebastian
- Moderator
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Kup porządne przewody, tak jak już Ci pisałem np. NGK, i na nich obserwuj.
Filtry gazu, noPB, powietrza wymieniany ?
Filtry gazu, noPB, powietrza wymieniany ?
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
-
z13
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Tu przewody nie mają znaczenia są ngk zaś
jak to jest sezonowo jakby.
Filtr Pb ma 17500km od września 2016 a lpg ciekły i lotny nie całe 3mce i 2000km. a powietrza ma nie całe 900km i ponad miesiąc.
To że lekkie chwilowe zdławienia były dzis rano, a teraz jak wracałem z pracy już nie. I to było tak samo rok temu że nagle była taka sytuacja a potem to zanikalo..
Filtr Pb ma 17500km od września 2016 a lpg ciekły i lotny nie całe 3mce i 2000km. a powietrza ma nie całe 900km i ponad miesiąc.
To że lekkie chwilowe zdławienia były dzis rano, a teraz jak wracałem z pracy już nie. I to było tak samo rok temu że nagle była taka sytuacja a potem to zanikalo..