Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Kalos 1.4 16V 2006 r. - bieg jałowy
-
Ramben
- Świeżak
- Imię: Arkadiusz
- Samochód: Kalos
- Silnik:
- Kontakt:
Kalos 1.4 16V 2006 r. - bieg jałowy
Witam.
Jestem posiadaczem kalosa jak w tytule bez lpg. Od pewnego czasu stopniowo narastał problem ze stabilnością biegu jałowego. Teraz jest to mały armagedon.
Objawy są następujące. Uruchamiam silnik przez kilkanaście sekund silnik pracuje ładnie równo - bez uwag. Następnie obroty zaczynają spadać do nazwijmy to ustalonych ( ok. 850) w tym momencie zaczyna "telepać silnikiem" tak jak by nie palił na 1 lub 2 cylindry. Powolne wkręcanie na obroty ewidentnie uwypukla brak spalania w cylindrach. Diagnoza komputerem wykazuje błąd P0300, innych błędów brak. Wymienione kable WN, świece i cewka - bez poprawy. Kompresja sprawdzona. Proszę o pomysły sugestie.
Pozdrawiam
Jestem posiadaczem kalosa jak w tytule bez lpg. Od pewnego czasu stopniowo narastał problem ze stabilnością biegu jałowego. Teraz jest to mały armagedon.
Objawy są następujące. Uruchamiam silnik przez kilkanaście sekund silnik pracuje ładnie równo - bez uwag. Następnie obroty zaczynają spadać do nazwijmy to ustalonych ( ok. 850) w tym momencie zaczyna "telepać silnikiem" tak jak by nie palił na 1 lub 2 cylindry. Powolne wkręcanie na obroty ewidentnie uwypukla brak spalania w cylindrach. Diagnoza komputerem wykazuje błąd P0300, innych błędów brak. Wymienione kable WN, świece i cewka - bez poprawy. Kompresja sprawdzona. Proszę o pomysły sugestie.
Pozdrawiam
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Re: Kalos 1.4 16V 2006 r. - bieg jałowy
Jak zapłonu jesteś pewny to może paliwo nie dociera.
Czy silnik jest na hydropopychaczach czy zwykłych szklankach? Jak to drugie to kiedy był kontrolowany luz zaworowy?
Czy silnik jest na hydropopychaczach czy zwykłych szklankach? Jak to drugie to kiedy był kontrolowany luz zaworowy?
-
barus
- Wymiatacz
- Imię: Czesław
- Samochód: Cruze1.8LT+Prem, LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Rozumiem, że auto po uruchomieniu zimnego silnika chodzi dobrze, ale gdy trochę się nagrzeje to zaczyna się problem z wolnymi obrotami.
Poza brakiem luzu na zaworach sprawdziłbym jeszcze pierwszą sondę lambda, bo wygląda na to, że dopóki pętla otwarta i komputer bierze dane z mapy paliwowej pomijając sondę wszystko jest w porządku, ale jak silnik trochę się nagrzeje, pętla zamknięta, silnik pobiera dane z sondy i zaczyna się problem.
Poza brakiem luzu na zaworach sprawdziłbym jeszcze pierwszą sondę lambda, bo wygląda na to, że dopóki pętla otwarta i komputer bierze dane z mapy paliwowej pomijając sondę wszystko jest w porządku, ale jak silnik trochę się nagrzeje, pętla zamknięta, silnik pobiera dane z sondy i zaczyna się problem.
-
Ramben
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Witam.
Dziękuję za odzew:)
Czy silnik zimny czy gorący pierwsze kilkanaście sekund pracuje ok. Dalej dzieje się to co pisałem w pierwszym poście.
Tak jak pisaliście biorę pod uwagę układ paliwowy czyli wymiana filtra paliwa i czyszczenie lub podmiana wtryskiwaczy. Jutro jeszcze raz będę dokładnie dla pewności sprawdzał kompresję na cylindrach chcąc to ostatecznie wykluczyć. Sonda lambda to też dobry trop - spróbuję ją odłączyć i zobaczę efekty. Luz zaworowy kasowany jest hydraulicznie (hydropopychacze).
O postępach będę pisał.
Pozdrawiam
Dziękuję za odzew:)
Czy silnik zimny czy gorący pierwsze kilkanaście sekund pracuje ok. Dalej dzieje się to co pisałem w pierwszym poście.
Tak jak pisaliście biorę pod uwagę układ paliwowy czyli wymiana filtra paliwa i czyszczenie lub podmiana wtryskiwaczy. Jutro jeszcze raz będę dokładnie dla pewności sprawdzał kompresję na cylindrach chcąc to ostatecznie wykluczyć. Sonda lambda to też dobry trop - spróbuję ją odłączyć i zobaczę efekty. Luz zaworowy kasowany jest hydraulicznie (hydropopychacze).
O postępach będę pisał.
Pozdrawiam
- wojbur
- Zasłużony dla forum
- Samochód: Hyundai ix20
- Silnik: 1.6 125 KM
- LPG: tak
- Kontakt:
Filtr paliwa w Aveo/Kalosie to bym wymienił tak czy inaczej - u mnie po 30kkm wyglądał tragicznie (opinia mechanika pracującego na co dzień w ASO Skody). Mam swoją teorię że winne było paliwo ze stacji przy hipermarkecie,ale że filtr kosztuje tyle co nic to nie ma się co rozwodzić nad wymianą.
Wysłane z mojego QUANTUM_3_500 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego QUANTUM_3_500 przy użyciu Tapatalka
-
barus
- Wymiatacz
- Imię: Czesław
- Samochód: Cruze1.8LT+Prem, LPG
- Silnik:
- Kontakt:
No to dosyć dziwna usterka. Nie napisałeś jak silnik zachowuje się pod obciążeniem przy wyższych obrotach
Być może coś nie tak z czujnikiem położenia wału i zapłony wypadają przy niskich obrotach?
Być może coś nie tak z czujnikiem położenia wału i zapłony wypadają przy niskich obrotach?
-
Ramben
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Silnik ma przejechane ok 81000 km. Był sprowadzony z Niemiec i do ostatnimi czasy pracował ok. Problem narastał stopniowo.
Silnik po odpaleniu czy zimny czy gorący pracuje ładnie w okolicach 1000 obr/min trwa to ok 10s. Następnie obroty stopniowo opadają i zaczyna telepać. Moje eksperymenty. Gdy wyciągam na chwilę fajkę z 1 świecy ( od kół rozrządu) silnik prawie gaśnie. Gdy wyciągam 2 fajkę silnik minimalnie spowolni. Gdy 3 silnik prawie gaśnie. Gdy 4 silnik minimalnie spowolni. Gdy odepnę wtyczkę z 4 wtrysku silnik wyraźnie spowalnia tak samo z 3. Rezystancje na wtryskach powtarzalne ok. 12 omów. Praca z odłączoną lambdą z przodu nie przynosi efektu. Tak samo z MAP sensorem. Pod obciążenie nie wkręca się prawidłowo na obroty. Na jałowym jest trochę lepiej ale wyczuwa się nierówną pracę. Jutro kolejny dzień poszukiwań.
Silnik po odpaleniu czy zimny czy gorący pracuje ładnie w okolicach 1000 obr/min trwa to ok 10s. Następnie obroty stopniowo opadają i zaczyna telepać. Moje eksperymenty. Gdy wyciągam na chwilę fajkę z 1 świecy ( od kół rozrządu) silnik prawie gaśnie. Gdy wyciągam 2 fajkę silnik minimalnie spowolni. Gdy 3 silnik prawie gaśnie. Gdy 4 silnik minimalnie spowolni. Gdy odepnę wtyczkę z 4 wtrysku silnik wyraźnie spowalnia tak samo z 3. Rezystancje na wtryskach powtarzalne ok. 12 omów. Praca z odłączoną lambdą z przodu nie przynosi efektu. Tak samo z MAP sensorem. Pod obciążenie nie wkręca się prawidłowo na obroty. Na jałowym jest trochę lepiej ale wyczuwa się nierówną pracę. Jutro kolejny dzień poszukiwań.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
-
Ramben
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Ciśnienie sprężania na wszystkich cylindrach 14 Bar. Wtryskiwacze zamienione miejscami. Bez efektu. Jutro wymieniam filtr paliwa. Powoli kończą mi się pomysły:(
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Oscyloskop i badanie sterowania wtryskiwaczy, badanie sterowania cewki zapłonowej. Może to ECM.
-
Ramben
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Jutro chcę sprawdzić masy i ciągłość przewodów od wtyczki cewki do kompa. Może faktycznie ECU padł. Ma ktoś doświadczenie przy dopasowywaniu immo? Bo jak wiadomo komp z aukcji nie zagada.
-
Alex72
- Aktywny
- Imię: Aleksander
- Samochód: Aveo T255
- Silnik: 1.2 72KM
- LPG: BRC
- Kontakt:
-
Ramben
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Witam.
Po długim czasie postanowiłem opisać co było problemem.
Po tych wszystkich perturbacjach, podmianach świec, cewek, komputera, czujników itp. okazało się, że przyczyną są popychacze hydrauliczne 4 cylindra. Wymiana na nowe i po problemie.
Pozdrawiam
Po długim czasie postanowiłem opisać co było problemem.
Po tych wszystkich perturbacjach, podmianach świec, cewek, komputera, czujników itp. okazało się, że przyczyną są popychacze hydrauliczne 4 cylindra. Wymiana na nowe i po problemie.
Pozdrawiam