Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Hamulec trzyma w lewym tylnym kole
-
krzychu1992
- Świeżak
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
Hamulec trzyma w lewym tylnym kole
Witam w moim lacetti mam problem z tylnią kołem prawym a dokładnie chodzi o hamulec . Po wymianie opon zauważyłem ze jedno koło się nagrzewa , alufelgi jest ciepła , tarcze i Piasta gorąca . Postanowiłem wymienić klocki tylnie . Po wymianie nadal ten sam problem . Jedno koło tylnie gorące . Zawaliłem koło i po wstępnych oględzinach uważam ze po wciśnięciu hamulca zacisk nie puszczę do końca i klocek ociera o tarcze i to powoduje wyższa temperaturę . Pytanie dla was . Czy jest konieczna wymiana całego zacisku ? Myślałem nad zestawem naprawczym i wymiana przewodu hamulcowego . Proszę o pomoc
- endriu333
- Profesjonalista
- Imię: Andrzej
- Samochód: Spark
- Silnik: 1.2 PB
- LPG: Landirenzo Omegas
- Kontakt:
Re: Hamulec trzyma w lewym tylnym kole
zalecam przeczyszczenie prowadnic hamulca najpierw i sprawdzenie linki hamulca ręcznego czy aby na pewno ona nie trzyma....wymiana zacisku to ostateczność- przeważnie pomaga oczyszczenie, przesmarowanie, wymiana uszczelnień (gumek)
Suzuki SX-4 S-cross 1.4 PB hybrid MY2021 +LPG KME Sky Direct / Chevrolet Spark MY2011 1.2 + LPG LandiRenzo Omegas / Suzuki GSX 1250 FA "Bandit" MY2017 1.255 PB
-
rogal150
- Świeżak
- Imię: Piotr
- Samochód: Nubira II 1.8 F18D3
- Silnik:
- Kontakt:
Wyciągnij tłoczek z zacisku, wyczyść wszystko pewnie jest rdza miedzy osłoną a uszczelką tłoczka, u mnie tak było. Jak tłok jest w dobrym stanie, nie ma wżerów i rdzy można śmiało montować ponownie. Generalnie robota łatwa i przyjemna bo ręczny jest w bębnie.
-
krzychu1992
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Dzięki . Zamówiłem zestaw naprawczy jutro się tym zajmę . Wyczyszczę wszystko i wymienię gumki
- Quaint
- Świeżak
- Imię: Mateusz
- Silnik:
- Kontakt:
Zyczę powodzenia w walce, opisze Ci w skrócie moje doświadczenia, może będą Ci pomocne
Mam ciągle problem z hamulcami, rok temu wymieniłem:
4x tarcze
4x klocki
płyn hamulcowy
w międzyczasie wiele razy czyszczenie prowadnic przód i tył,
jesienią wymienione:
reperaturki, tłoczki, szczęki...
miesiąc temu:
2x linki hamulca ręcznego
2x klocki tył
To jest tyle co pamiętam na szybko, a pewnie robiłem dużo więcej.
Od kilku dni lewy tył trzyma bardzo mocno, po kilku kilometrach felga rozgrzana tak, że ciężko dotknąć...
zamówiłem kolejne reperaturki i elastyczny przewód hamulcowy, w sobotę wymieniam. Może tu jest jeszcze nadzieja. Jeśli nie pomoże to zostaje mi zakup nowych zacisków.
Mam ciągle problem z hamulcami, rok temu wymieniłem:
4x tarcze
4x klocki
płyn hamulcowy
w międzyczasie wiele razy czyszczenie prowadnic przód i tył,
jesienią wymienione:
reperaturki, tłoczki, szczęki...
miesiąc temu:
2x linki hamulca ręcznego
2x klocki tył
To jest tyle co pamiętam na szybko, a pewnie robiłem dużo więcej.
Od kilku dni lewy tył trzyma bardzo mocno, po kilku kilometrach felga rozgrzana tak, że ciężko dotknąć...
zamówiłem kolejne reperaturki i elastyczny przewód hamulcowy, w sobotę wymieniam. Może tu jest jeszcze nadzieja. Jeśli nie pomoże to zostaje mi zakup nowych zacisków.
-
keray
- Świeżak
- Imię: Jarek
- Samochód: daew lacetti 1.8 CDX
- Silnik:
- Kontakt:
Panowie od siebie tylko dodam że przy każdej wymianie klocków(oprócz czyszczenia i smarowania prowadnic) smaruje tłoczek smarem grafitowym, i kilka razy go wyciskam i wciskam w zacisku i przy tym jeszcze go obracając. Jeżeli się to robi samemu to trzeba sobie zabezpieczyć tłoczek przed całkowitym wysunięciu kawałkiem drewienka .
-
krzychu1992
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Wymiana przewodu hamulcowe i wymiana gumek w zacisku oraz wyczyszczenie tłoczka pomogła . Hamulec nie trzyma i koło przestało się grzać .
-
rogal_150
- Świeżak
- Imię: Piotr
- Samochód: Lacetti F18D3
- Silnik:
- Kontakt:
smar grafitowy nie jest do takich rzeczy, zawiera drobinki które będą rysować tłoczek i uszczelki nie wspominając o jego temperaturę pracy, glownie jest to smar do łączenia śruba - nakrętkakeray pisze:Panowie od siebie tylko dodam że przy każdej wymianie klocków(oprócz czyszczenia i smarowania prowadnic) smaruje tłoczek smarem grafitowym, i kilka razy go wyciskam i wciskam w zacisku i przy tym jeszcze go obracając. Jeżeli się to robi samemu to trzeba sobie zabezpieczyć tłoczek przed całkowitym wysunięciu kawałkiem drewienka .
smar miedziany też nie jest do hebli, reaguje np. zimą z wodą z solą i mamy gotowa baterie która utleniania nam elementy.
Weźcie na warsztat jakieś instrukcje montażu tarcz i klocków ATE, Textara albo TRW, to bardzo dużo baza wiedzy. do prowadnic zacisku i wnętrza tloczka zacisku są dedykowane smary, po prawidłowym montażu przy następnej wymianie tłoczki będą wchodzić palcem.