Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Ja używałem pod Mikody do tej pory Ferodo i spokojnie 1,5-2 lata wytrzymywały, teraz mam Brembo i wydaje się, że powinny osiągnąć podobny wynik. Rocznie robię 25-30k km.
klocki Steinhof to prawie to samo co TEXTAR , a sa o polowe tansze , wytrzymaly mi 60 kkm, producent rodzimy. teraz mam textar od ok 3kkm , czasami piskna ...
mam tarcze Mikoda.
chrobot pisze:klocki Steinhof to prawie to samo co TEXTAR , a sa o polowe tansze , wytrzymaly mi 60 kkm, producent rodzimy. teraz mam textar od ok 3kkm , czasami piskna ...
mam tarcze Mikoda.
Co wspólnego mają Steinhof i Textar? Masz jakieś dokładniejsze informacje? Bo według mnie to tych firm nic nie łączy.
zagramanicznie brzmiąca nazwa
Haki Steinhofa do mnie nie przemawiają, klocki tym bardziej. Mówisz o rodzimym producencie okładzin ściernych to np Tomex.
W 100% rodzimy producent, Breck też.
Ja natomiast polecam klocki koreańskiej firmy Sangsin (dostawca na pierwszy montaż w Korei) sprzedawane pod marka Hi-Q w przystępnej cenie. Klocki w niczym nie odbiegają od bardziej markowych, nie pylą/piszczą a dobrze hamują, jakość wykonania dobra.
Stosuję je z powodzeniem w Leganzie i Lacetti diesel, w przypadku Lacetti trzeba pamiętać że z tyłu były 2 typy klocków:
* z uszami - Hi-Q SP1160 (GDB3348)
** bez uszu - Hi-Q SP1257 (GDB4178) - takie są u mnie w dieslu
Wcześniej stosowałem z powodzeniem klocki Remsa/Road House (są w grupie TRW od jakiegoś czasu).
konradoo pisze:Haki Steinhofa do mnie nie przemawiają, klocki tym bardziej.
A co jest nie tak z hakami Steinhofa? Sam taki użytkuję od kilku (2 lub 3 lat) i nie widzę żadnych niedogodności, a trochę ciągam mniejszych i większych ładunków?
Klocki Steinhof miałem w poprzednim samochodzie jeszcze, też nie narzekałem...
Aczkolwiek w Laczku mam komplet -> Tarcze + klocki TRW. Na tył tarcze niestety coś w pudełku Blue Print - nie mogliśmy dojść co tam jest (brak jakichkolwiek oznaczeń, ale nic innego na szybkości nie mogłem dostać) + do tego na tył klocki Zimmermann. Generalnie nie narzekam, mimo niewiedzy o pochodzeniu tarcz na tyle, sprawuje się to wszystko dobrze [PS. no może poza pewną niedogodnością teraz, która nie wynika wprost z producenta tarcz i klocków]
W ostatnim aucie miałem trw, klocki długostarczające , ale przy mocnym dohamowaniu wydawały dźwięk łudzący do takiego jakby się skończyły - jakby metal darł o metal.
Pozdrawiam - Slaw_ek
NIE MA JUTRA BEZ KOMPUTRA!
///// -> OOOO ->
Chevrolet Tacuma 1,6 LPi Vialle
Aktualnie na pokład wpadły klolcki TEXTAR i tarcze mikoda GT.
Mikoda dostała ode mnie kredyt zaufania, jeśli znów padną tak szybko - będę szukał czegoś innego.
Postawa firmy mikoda też nie zachwyca, wiadomosći jakby z automatu: "dobrze, ze jest pan zadowolony z jakości hamowania, a przedwczesne zużycie (podkreślam, po 45kkm i JEDNYM kpl klocków!) może być spowodowane technika jazdy, ale bezpieczeństwo jest najważniejsze, dobrze że spełniają swoje zadanie.."
Nosz faaak - jeśli technika byłaby agresywna, to klocki też starczałyby na krócej, a nie same tarcze.
Jeszcze info, że nikt nie zgłaszał im reklamacji, z powodu przedwczesnego zużycia - chyba mało o swoich produktach na forach czytają...
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
W tym roku zakładałem komplet TEXTARA, klocki + tarcze (P+T), hamuje wyśmienicie. Piszczą jak się lekko hamuje np. w korku, podczas większych prędkości nie zauważyłem problemu.
U mnie TRW piszczały jakbym hamował tramwajem. Nie polecam TRW... Może mnie tu zbesztają, ale kupiłem na "bardzo szybko" klocki na przód SAKURA coś ok. 40 zł, z myślą, że za chwilę je wymienię, zrobiłem na nich już ok. 20 kkm i jest jeszcze pół klocka, a z hamowaniem, też nie ma żadnych problemów i przy hamowaniu cisza jak "po śmierci organisty ":-)
Cóż każdy zakłada co myśli, że dobre Ja latam na 3 klocka firmy breck czy jakoś tak. Robię na nich ok 40-50 tyś km i prócz wysokiego pylenia żadnych kłopotów z piszczeniem, itp. Raz na 1-2 tyg jednak felgi trzeba myć. Teraz jednak będę zmieniał tarcze z oryginału (210 tyś km !! przejechały + jedno przetaczanie) i chyba też spróbuje czegoś "lepszego" co by tak nie pyliło.
Sebastian pisze:Aktualnie na pokład wpadły klolcki TEXTAR i tarcze mikoda GT.
Mikoda dostała ode mnie kredyt zaufania, jeśli znów padną tak szybko - będę szukał czegoś innego.
Postawa firmy mikoda też nie zachwyca, wiadomosći jakby z automatu: "dobrze, ze jest pan zadowolony z jakości hamowania, a przedwczesne zużycie (podkreślam, po 45kkm i JEDNYM kpl klocków!) (...)
U mnie pierwszy komplet tarcz Mikoda (nacinane/nawiercane) wytrzymał około 70k km. Moi znajomi twierdzą, że jeżdżę ostro, ja uważam, ze jeżdżę dynamicznie. Mierzyłeś grubość tarczy jak wymieniałeś? Hamujesz dużo silnikiem, jeździsz bardzo szybko?
Pierwszy komplet tarcz łączyłem dwukrotnie z klockami ferodo, nowe Mikody mam z klockami Brembo, odnoszę wrażenie, że z Ferodo dogadywały się lepiej.
Tak wyglądały tarcze Mikody GT nacinane nawiercane z klockami TRW w moim poprzednim wozie - fiat bravo 1.2 po ok 35 tyś km. Hamuję głównie silnikiem. Prawie nigdy nie mam hamowań ze 140 km/h np do 20km/h. Nigdy więcej tego nie założę
Załączniki
Tarcza 23.02.2013.jpg (722.76 KiB) Przejrzano 7065 razy
Moje mikody wyglądały tak na samym końcu po około 70k km, w międzyczasie zdążyły mi się zapiec dwukrotnie tłoczki z przodu.
Jeździsz bardzo obciążonym samochodem, bo ja przy moim stylu jazdy jeżdżę najczęściej praktycznie na pusto jeśli chodzi o masę klamotów, które podróżują ze mną.
Takie zestawu. Moje spostrzeżenie jest takie, że Mikody szału nie robią a klocki TRW do tego chyba jakieś bardzo twarde. Na zdjęciu nie widać ale była ich jeszcze z połowa.
Nie jeżdżę obciążonym autem - wtedy za kawalerki zazwyczaj tylko ja + czasami moja obecna żona. Bagażnik pusty. Nigdy nie woziłem kluczy i innego zbędnego obciążania.
Jak pisałem wyżej, przelatałem 210 tyś km (z czego ja 100 tyś km) na fabrycznym tarczach w laćku i mam je do wymiany ale totalnie nie wiem co założyć. Gdyby ktoś wiedział co szło w fabryce na pierwszy montaż to bym brał takie od razu