Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Skrzynia biegów wybieracz uszczelka pocenie
-
krzychu1992
- Świeżak
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
Skrzynia biegów wybieracz uszczelka pocenie
Witam . Mam problem w moich Chevrolecie Lacetti . Kupiłem go miesiąc temu i teraz zauważyłem pocenie się na górnej części skrzyni biegów . Biegi normalnie i płynie wchodzą
. Prawopodobnie to wybieracz a dokładnie uszczelka . Można z tym jeździć ? Czy jest wskazana odrazu wymiana ?
- Załączniki
-
- IMG_0067.JPG (86.51 KiB) Przejrzano 2367 razy
- Sebastian
- Moderator
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Skrzynia biegów wybieracz uszczelka pocenie
Warto wymienić, bo oleju w skrzyni łatwo nie sprawdzisz a go będzie po trochu ubywać, a "nie smarujesz nie jedziesz".
Przy wymianie warto wymienić "widełki", bo jeśli będą wytarte to zepsują nowy simmering. Simerring kup sobie w potaku oe, albo koreański zamornnik - np. corteco też ma jego zamiennik ale w strasznej cenie
Na forum gdzieś był temat o wybieraku i informacje co warto przy okazji wymienić.
Przy wymianie warto wymienić "widełki", bo jeśli będą wytarte to zepsują nowy simmering. Simerring kup sobie w potaku oe, albo koreański zamornnik - np. corteco też ma jego zamiennik ale w strasznej cenie
Na forum gdzieś był temat o wybieraku i informacje co warto przy okazji wymienić.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
-
krzychu1992
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
A mógłbyś mi podpowiedzieć jak można sprawdzić stan oleju w skrzyni biegów ? Kupiłem nowy olej . Z mechanikiem jestem umówiliby dopiero za miesiąc na wymiany bierzace plus łączniki stabilizatorów . Wyczyscilem to miejsce i narazie nie kapie ani nie poci się
- Sebastian
- Moderator
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Od strony koła po jego demontażu jest wlew, wlewasz aż zacznie się nim przelewać.
Osobiście po wymianie oleju - wymianie uszczelki wlałem troszkę ponad 1.8l przez odpowietrznik, i nie sprawdzałem. W skrzyni ma być 1.8 l więc dostała 1.8l
Osobiście po wymianie oleju - wymianie uszczelki wlałem troszkę ponad 1.8l przez odpowietrznik, i nie sprawdzałem. W skrzyni ma być 1.8 l więc dostała 1.8l
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
-
stoneface
- Aktywny
- Imię: Robert
- Samochód: Nubira 1.6
- Silnik: 1,6 109KM
- LPG: Stag 200 GoFast listwa ACW02
- Kontakt:
To może i ja się podepnę pod temat. Też mam wyciek na górze skrzyni biegów ( zdjęcie poglądowe, na czerwono zaznaczone miejsce gdzie cieknie tzn jest brudne od oleju i kurzu, to nie jest z mojego auta).
I jeszcze objawy, dwójka ciężko wchodzi, a piątka podczas postoju w ogóle nie chce wejść, podczas jazdy piąty bieg wchodzi trochę ciężko, czasem muszę mocniej docisnąć aby załapało bieg. Nie wymieniałem oleju w skrzyni i nie wiem ile go jest. Auto kupiłem w tamtym roku we wrześniu i tak jeżdżę już od września.
Czy w moim przypadku też wybierak jest do naprawy/wymiany? Czy to może cos poważniejszego?
I jeszcze objawy, dwójka ciężko wchodzi, a piątka podczas postoju w ogóle nie chce wejść, podczas jazdy piąty bieg wchodzi trochę ciężko, czasem muszę mocniej docisnąć aby załapało bieg. Nie wymieniałem oleju w skrzyni i nie wiem ile go jest. Auto kupiłem w tamtym roku we wrześniu i tak jeżdżę już od września.
Czy w moim przypadku też wybierak jest do naprawy/wymiany? Czy to może cos poważniejszego?
- Załączniki
-
- 540x405_skrzynia-biegow-chev-1028891.jpg (65.39 KiB) Przejrzano 2325 razy
-
krzychu1992
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
U mnie biegi normalnie wchodzą nawet można powiedzieć ze bardzo płynie . Wyczyściłem to miejsce i już 200 km zrobiłem i narazie spokój wiec nie wiem od czego to jest ale wrazie czego kupiłem dwa litry oleju do skrzyni .