Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Bląd P0507 - zbyt wysokie obroty na biegu jałowym
-
Kicky
- Świeżak
- Imię: Paweł
- Samochód: Captiva C140
- Silnik:
- Kontakt:
Bląd P0507 - zbyt wysokie obroty na biegu jałowym
Witajcie. Wczoraj wieczorem wziąłem się za czyszczenie przepustnicy u siebie w Captivie C140 2.4 benzyna. Po 140 tyś przepustnica wygląda tak jak na zdjęciu, oczywiście przed czyszczeniem. Podjęcie się tych działań wynikało z wcześniejszego błędu P0121 sygnalizującego problem z tzw. body-throtle a więc przepustnicą. Rzecz w tym, że operacja udała się idealnie wraz z pomocą Liqui Moli 5111 ale mam jeden problem, zbyt wysokie obroty na biegu jałowym sygnalizujące z kolei błąd P0507 po wykonaniu czyszczenia. Efekt - komputer podbija mi RPM nawet do 3000 na ciepłym silniku, które spadają ostatecznie do poziomy 1200 RPM i znowu rosną, dopiero po dwóch, trzech razach uspokaja się zostając na poziomie 1100 - 1200 RPM co i tak jest wartością za dużą. Niestety mimo wskazówek kolegów zza wielkiej wody nie udało się przyuczyć przepustnicy do wartości fabrycznych. Moje pytanie brzmi czy ktokolwiek z Was miał podobny problem i czy wiecie jak to ustrojstwo wyregulować? Jedyna rzecz jaka mi pozostała to sprawdzenie dolotu pod kątem "lewego" powietrza (nieszczelności) i to zostawiam sobie na koniec. Dajcie znać jak macie jakieś pomysły. Pozdrawiam.
- Załączniki
-
- bodythrotle.jpg (61.84 KiB) Przejrzano 1455 razy
-
Kicky
- Świeżak
- Imię: Paweł
- Samochód: Captiva C140
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Bląd P0507 - zbyt wysokie obroty na biegu jałowym
Pojechałem do ASO. Przyuczyli elektronicznie moją przepustnicę i wszystko gra. Czas naprawy ok 1 h. Koszt 200 zł brutto. Pozdrawiam.