Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Pompa wspomagania

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
zbyg
Aktywny
Imię: Zbyszek
Samochód: Lacetti SX1,6 SE1,4
Silnik:

Pompa wspomagania

Post autor: zbyg »

Wie ktoś z kolegów kto w okolicach Łodzi naprawia/regeneruje pompy wspomagania, lub jaki zamiennik pasuje do Laćka 1,6. Moja ostatnio wyje do tego doszły odgłosy tarcia, a po uruchomieniu zimnego silnika ten czerwony olej pieni się. Hałasuje do wyłączenia silnika, płyn pienienie ustaje po dłuższej chwili. Mechanik chce wymieć całą pompę, ale tu mała zonk, albo cena :nerwy albo problem z dostępnością. Być może to tylko łożysko, lub prosta naprawa, ale mój mechanik nie rozbiera bo.... boji się że nie złoży. A nie znalazłem nikogo w okolicy kto by się tym zajmował. Ponoć zamówił 2 i żadna nie pasowała. Auto stoi a mnie :/ .
GoLL@B
Profesjonalista
Imię: Krzysiek
Samochód: Daewoo Lacetti
Silnik:
Kontakt:

Re: Pompa wspomagania

Post autor: GoLL@B »

Też wymieniałem, jak się okazało niepotrzebnie. Piszczy/trzeszczy mi czasami kierownica podczas skręcania. Mechanik twierdził, że na 100% pompa, bo co innego może być ;]. Po wymianie nic się nie zmieniło.

Jak szukałem używki, to ustaliłem, że pompa jest ta sama, ale między 1.6 a 1.8 (do którego szukałem) występuje różnica w wielkości samego koła pasowego. Ja mam w tej chwili najprawdopodobniej w autku z silnikiem T18SED pompę od samochodu z silnikiem F18D3 więc wygląda na to, że są zamienne pomiędzy 1.8 (aczkolwiek sprzedawca sam dokładniej nie pamiętał, na pewno była z 1.8).

Jeśli chodzi o samo koło, podobno idzie je ściągnąć i zamienić, ale jak tak na nią patrzyłem, to ja bym się tego nie podejmował (wyglądało na dobrze zapieczone).
Awatar użytkownika
konradoo
Zasłużony dla forum
Imię: Konrad
Samochód: Nubira x2
Silnik:
Kontakt:

Re: Pompa wspomagania

Post autor: konradoo »

Pasuje chyba nawet od 1.6 tylko jak coś to do przełożenia zaworek przy pompie.
O partsy pisz PW.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Mechanika”