Wiem, że klekoty w olkach są dość ładnie stłumione choć to przecież bardziej drgające potwory
Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
tłumienie hałasu silnika
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
tłumienie hałasu silnika
Orlando 1,8 jest w miarę od silnika wytłumiony. Grube gąby od grodzi, na podłodze i jakieś wygłuszenie na masce. W niskich rejestrach obrotów do kabiny wpływa dość przyjemny niegłośny dźwięk silnika. W wysokich niestety zmienia się to raptownie. Zauważyłem, że bardzo duży wpływ na ilość hałasu przedostającą się z silnika do kabiny ma temperatura zewnętrzna. Poniżej zera, a zwłaszcza dużo poniżej, dźwięk silnika jest bardzo mocno odczuwalny i startować zaczynają różne świerszcze. Czuć, że na mrozie drgania łatwiej przenoszą się na karoserię. Jak dla mnie wpływ na to zjawisko mogą mieć jedynie poduszki utrzymujące silnik i skrzynię. Na mrozie twardnieją i do momentu aż się trochę nie ogrzeją pod komorą to w budzie mamy młockarnię.
Wiem, że klekoty w olkach są dość ładnie stłumione choć to przecież bardziej drgające potwory
. Czy poduchy mają inne? Swojego czasu na AK w kąciku astry koledzy walczyli z głośnymi 1,8 montując jakieś olejowe poduchy od diesla. Tak sobie dumam czy takie rozwiązanie byłoby możliwe i tu? 
- huri_khan
- Fachman
- Imię: Robert
- Samochód: nie chevrolet
- Silnik: Benzynki z turbinkami :)
- Inny samochód: Kia Proceed,Ford Mondeo, Peugeot 206CC,
- Kontakt:
Re: tłumienie hałasu silnika
Wojtek dodaj do tego sztywne plastiki w drzwiach, które też podczas obecnych mrozów generują dźwięki.