Witam
Jestem od niedawna posiadaczem Epici 2,0 w automacie po kupnie wymieniłem olej filtry jak i rozrząd a teraz zauważyłem że przybywa mi oleju czy ma ktoś jakiś pomysł co może być przyczyną tego stanu rzeczy czasami mocniej dymi i czuć jakby nie spalał ropy.
Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Za duży stan oleju
-
janusl
- Świeżak
- Imię: Janusz
- Samochód: Epica
- Silnik:
- Kontakt:
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
-
RedneckAutoserwis
- Aktywny
- Imię: Igor
- Silnik: x
- Kontakt:
Re: Za duży stan oleju
Powiedz jeszcze taką rzecz- jeździsz głównie na krótkich odcinkach w mieście? Jeśli tak to jest to normalne, że np. nie dochodzi do pełnego wypalania dpfu i paliwo rozrzedza olejjanusl pisze:Witam
Jestem od niedawna posiadaczem Epici 2,0 w automacie po kupnie wymieniłem olej filtry jak i rozrząd a teraz zauważyłem że przybywa mi oleju czy ma ktoś jakiś pomysł co może być przyczyną tego stanu rzeczy czasami mocniej dymi i czuć jakby nie spalał ropy.
-
janusl
- Świeżak
- Imię: Janusz
- Silnik:
- Kontakt:
-
lukaszbozyk
- Aktywny
- Imię: Łukasz
- Samochód: Epica 2.0 D
- Silnik:
- Kontakt:
Sprawdź wtryski - próba przelewowa. Ja już chciałem dpf wycinać bo mi przybywało i wypalał się 2 razy dziennie nie wspomnę o oleju a jeżdżę głownie po mieście. Po zrobieniu wtrysków jak ręką odjął wypala się w cyklu miejskim co 400 - 500 km na trasach dochodzi do 1000 km między wypaleniami. Miąłem 2 wtryski do regulacji i 2 do roboty koszt 600 zł bo wtryski bosch.
- KonradMaster
- Profesjonalista
- Imię: Konrad
- Samochód: Captiva LT+
- Silnik: 2.2D, VCDi, 184KM, diesel
- Inny samochód: Renault Scenic II | Chevrolet Trax 1.4T
- Kontakt:
Ja ze swojej strony polecam pozbycie się chwasta. Minął już prawie rok odkąd wyciąłem DPF'a i nie zauważyłem żadnej, dosłownie żadnej wady dla takiego rozwiązania, za wyjątkiem puszczenia czarnego dymku przy wyższych obrotach. Nie martwię się już przybywaniem oleju w silniku oraz zbędnym nabijaniem kilometrów podczas rzekomego wypalania filtra cząstek stałych.
Dla mnie ta cała procedura działania tego śmiesznego filtra wygląda tak (przepraszam za wyrażenia):
Już nie wspomnę, że podczas wycięcia, zwiększyłem dodatkowo moc i moment obrotowy silnika, dzięki czemu można powiedzieć, że upiekłem dwie pieczenie na jednym ogniu. Polecam przejrzeć moje wpisy na starym forum.
Dla mnie ta cała procedura działania tego śmiesznego filtra wygląda tak (przepraszam za wyrażenia):
- Zbieranie gówna (sadzy) na mieście;
- Następnie wysranie się (wydalenie substancji) gdzieś poza miastem, przy okazji nabijając niepotrzebnie kilometry i zwiększając spalanie średnio o 2l/100km;
- Jeśli wypalanie nie zakończy się sukcesem (np. zostanie przerwane zgaszeniem silnika), wtedy olej napędowy pięknie spływa do miski olejowej i miesza się z olejem silnikowym (chyba nie muszę pisać, że nie jest to idealne połączenie).
Już nie wspomnę, że podczas wycięcia, zwiększyłem dodatkowo moc i moment obrotowy silnika, dzięki czemu można powiedzieć, że upiekłem dwie pieczenie na jednym ogniu. Polecam przejrzeć moje wpisy na starym forum.
Od 2022.11: Chevi Captiva 2.2D 184KM 400NM 2011r. -> 235KM 520NM
2015.12-2022.11: Chevi Epica 2.0D 150KM 320NM 2007r. -> 180KM 370NM
2008.10-2016.03: Daewoo Nubira II 2.0D-TEC 133KM 184NM 2000r. + LPG AEB KING 4

2015.12-2022.11: Chevi Epica 2.0D 150KM 320NM 2007r. -> 180KM 370NM
2008.10-2016.03: Daewoo Nubira II 2.0D-TEC 133KM 184NM 2000r. + LPG AEB KING 4