Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Spalanie oleju przez silnik ?

Stuka, puka, kapie, cieknie...
Awatar użytkownika
kliszka
Profesjonalista
Imię: Piotr
Samochód: Lacetti HB SX
Silnik:

Spalanie oleju przez silnik ?

Post autor: kliszka »

Witam ,pytanie retoryczne ale.... dla mnie bardzo ważne. Czy zużycie niecałego 1L oleju ( syntetyk 5W 40) na 10.000 km to dużo? samochód jeździ na LPG :tak:
P.S - na początku roku (styczeń/luty) robiłem mały remont silnika ... okres gwarancyjny się kończy ,więc pytam się Was czy jechać i robić aferę czy dać sobie spokój.. nie ukrywam ,ze do pracy jeżdżę ze średnia prędkością 120-130km/h .
Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Imię: Sebastian
Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
Silnik:
Kontakt:

Re: Spalanie oleju przez silnik ?

Post autor: Sebastian »

Od wymiany do wymiany (czyli ok. 15kkm) dolewam ok 1l.
Zimą nie dolewam wcale(krótkie odcinki), ale latem gdy wiecej jeździ się z prędkościami 100km/h>> muszę czasem trochę dolać.

Wg. mnie jeszcze norma :ok:
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
Awatar użytkownika
kliszka
Profesjonalista
Silnik:

OK :tak: , po nogawkach nie robię , licznik to : 240.000km wszystko na LPG . Warunki pracy zupełnie inne niż standardowe paliwko więc i branie oleju musi być wyższe.. najważniejsze ,że silnik suchutki , cicho pracuje ,płyny - ich poziom - w normie .Tak trzymać :tak: ,a może zmienić na półsyntetyk ? przy następnej zmianie oleju....
Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Silnik:
Kontakt:

Pisałeś, że silnik po remoncie - nie szkoda Ci go zalewać półsyntetykiem ?
Ostatnie zimy nie były bardzo mroźne, ale kto wie jaka będzie następna ? Dla kilku/kilkunastu zł (bo taka jest ogół różnica w cenie oleju) szkoda silnika :)
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: etac »

zuzycie tez bedzie zalezec od marki oleju, pewne z nich nie lubia pracy na lpg
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
Awatar użytkownika
konradoo
Zasłużony dla forum
Imię: Konrad
Samochód: Nubira x2
Silnik:
Kontakt:

Post autor: konradoo »

Ja po remoncie zrobiłem już 3500 km i grama nie dolałem,a predkości oscylowały wyższe i to przez dłuższe odcinki.
Ja zalałem Total 5w40.
Zwolennikiem castrola nie jestem.
Próbkowałem przed remontem i castrola najwięcej żarł,stosunkowo mało GM-a
O partsy pisz PW.
Awatar użytkownika
kliszka
Profesjonalista
Silnik:

Jaki syntetyk pod LPG polecacie?
P.S - przez pierwsze trzy miesiące poziom oleju był stały (prawie na full) ,dopiero jak zacząłem jeździć trasą S8 Łódź - Marzenin zauważyłem delikatne zmniejszanie poziomu oleju na wskaźniku. silnik jest suchy, z rury nie dymi , nie ma tłustego osadu na końcu wydechu , z tego co wyczytałem niektóre silniki lubią brać olej (np. ECOTEC Opla ) bo taki jest ich urok :tak: , wymienię olej na inny pod instalację LPG ...Czasem, jeśli pojazd zużywa niewiele oleju, trzeba po prostu regularnie go dolewać i nie "rozkładać" silnika bez potrzeby.
Piotr
Bywalec
Imię: Piotrek
Samochód: Brak
Silnik: Brak
Inny samochód: Dacia Logan MCV 12 16V 75KM LPG
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Ja mam instalację LPG, jeżdżę na syntetyku GM Dexos 2 5W30. Od wymiany do wymiany dolewam około 0,5L.
Ja bym nie zmieniał na półsyntetyk.
06.2012-01.2019 Chevrolet Lacetti 2009 HB. 1.4 16V 95KM LPG. Przebieg 219200
01.2019 -09.2023 Renault Megane III Grandtour 1.6 16V 110KM
09.2023 -08.2024 Skoda Rapid 1.2 12V 75KM LPG
08.2024 - Dacia Logan MCV 1.2 16V 75KM LPG
Awatar użytkownika
kliszka
Profesjonalista
Silnik:

MOBIL SUPER 3000 X1 5W40 - taki mam obecnie...
P.S - Piotr co ile wymieniasz olej? ja dwa razy w roku .
Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Silnik:
Kontakt:

Weźmy pod uwagę, że konradoo ma 1.8, my mamy 1,4/1,6, dlatego ”normalne" zużycie oleju w 1,8 może być inne od 1,6/1,4.

Ja wcześniej silnik zalewałem castrolem, teraz mobilem. Na obu zużycie jest mniej/więcej takie samo.

Zimą, gdy robię 400-500km/mies nie dolewam, bo olej prawdopodobnie miesza się trochę z paliwem (dodatkowo pojawia się masło pod korkiem wlewu), latem gdy robię 1000-1400km/mies czasem muszę dolać.
Jakieś 2-3 tyg temu dolałem pierwsze 0,5 l od wymiany (wymiana w lutym), biorąc pod uwagę, że obroty w okolicach 6krpm nie są mu obce :mrgreen: i że do jedzenia dostaje podtlenek LPG, uważam że nie jest źle :)
Piotr
Bywalec
Imię: Piotrek
Samochód: Brak
Silnik: Brak
Inny samochód: Dacia Logan MCV 12 16V 75KM LPG
Kontakt:

Post autor: Piotr »

kliszka pisze:MOBIL SUPER 3000 X1 5W40 - taki mam obecnie...
P.S - Piotr co ile wymieniasz olej? ja dwa razy w roku .
Ostatnio wymieniam olej co 8-9 miesięcy. Jak więcej jeździłem to wymieniałem co 5-6 miesięcy.
06.2012-01.2019 Chevrolet Lacetti 2009 HB. 1.4 16V 95KM LPG. Przebieg 219200
01.2019 -09.2023 Renault Megane III Grandtour 1.6 16V 110KM
09.2023 -08.2024 Skoda Rapid 1.2 12V 75KM LPG
08.2024 - Dacia Logan MCV 1.2 16V 75KM LPG
flebuss
Wymiatacz
Samochód: SUZUKI BALENO
Silnik: 1,2 PB 90 KM
Kontakt:

Post autor: flebuss »

Okres czasu od wymiany winien być wyznaczony przez przebieg ,styl i warunki jazdy a także zalecenia producenta odnośnie rodzaju oleju i częstotliwości wymiany - ja od nowości jeżdżę na gazie i leję cały czas Dexos2, dolewki to do 1l max na rok/15tkm
"Płyńmy szkunerem Cutty Sark i niech nam dowodzi William Mc Coy !"- James Hogg z Ettrick
kjas9
Profesjonalista
Samochód: Cruze1,4 Sw LTZ+2012
Silnik: 1,4 T +chip 163 km
LPG: KME Skay Max
Kontakt:

Post autor: kjas9 »

Ja cały czas jeżdże na deksosie tydzień temu sprawdzałem bo zbliża mi się wymiana(robię co 12 mieś bez wzgl na przebieg)i olej brudny jak zwykle a na bagnecie było trochę ponad min więc pierwszy raz chciałem sprawdzić ile mi ubyło oleju(dzieląc pom min a max to 1/4) dolałem litr ale to było za dużo bo miarka wskazała powyżej środka tak że myślę jeżeli silnik jest w porządku to dolewki są nie potrzebne bo zużycie mieści się w normie .Więc po wymianie znowu zostanie mi trochę ponad litr chyba zacznę zbierać(ha,ha).
Lacetti 1,6 sx zmienione w cdx 2011-2019
flebuss
Wymiatacz
Samochód: SUZUKI BALENO
Silnik: 1,2 PB 90 KM
Kontakt:

Post autor: flebuss »

no właśnie ja tak robię- z końcówek po wymianach robią się oszczędności których nie zużywam na dolewki bo b. mało dolewam :tak:
"Płyńmy szkunerem Cutty Sark i niech nam dowodzi William Mc Coy !"- James Hogg z Ettrick
Miromat
Bywalec
Imię: Mirosław
Samochód: Cruze LT+ (był)
Silnik: 1.6 124KM
Inny samochód: Hyundai i30, 1.0 T-GDI 120KM
Kontakt:

Post autor: Miromat »

Zwróćcie uwagę, aby poziom oleju sprawdzać zawsze na tym samym miejscu parkingowym. Ostatnio sprawdzałem na różnych miejscach i miałem inne wyniki. Okazuje się, że czasami nam wydaje się, że samochód stoi poziomo, a faktycznie tak nie jest. Nawet minimalne pochylenie niezauważalne dla oka widać od razu na bagnecie. Ja np. w garażu mam na bagnecie poziom oleju zbliżający się do maximum, a na parkingu w pracy poziom na bagnecie jest w połowie przedziału. A byłbym gotów się zakładać, że na obu miejscach auto stoi poziomo.
zbyg
Aktywny
Imię: Zbyszek
Samochód: Lacetti SX1,6 SE1,4
Silnik:

Post autor: zbyg »

kliszka pisze:Witam ,pytanie retoryczne ale.... dla mnie bardzo ważne. Czy zużycie niecałego 1L oleju ( syntetyk 5W 40) na 10.000 km to dużo? samochód jeździ na LPG :tak:
P.S - na początku roku (styczeń/luty) robiłem mały remont silnika ... okres gwarancyjny się kończy ,więc pytam się Was czy jechać i robić aferę czy dać sobie spokój.. nie ukrywam ,ze do pracy jeżdżę ze średnia prędkością 120-130km/h .
Dla mnie to norma, tyle mam w Laćku, podobnie miałem w Lanosie przy przebiegu 40kkm, i 280kkm.
arnie3
Specjalista
Imię: Darek
Samochód: Lacetti
Silnik: 1.4 B+G
LPG: Landi Renzo Omegas
Kontakt:

Post autor: arnie3 »

A jakiego oleju u was pobierało najmniej? Bo pobór oleju może się zmieniać w zależności od typu i marki oleju, jakiego u was najmniej ubywało?
Ostatnio zmieniony 25 gru 2019, o 21:26 przez arnie3, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
dokia
Patron
Patron
Imię: Dorota
Samochód: Jaguar E-Pace 2020
Silnik: PB Jaguar Ingenium 2.0t 250KM
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: dokia »

Najlepiej to w ASO zapytać, naprawdę. Moje poprzednie auto brało ok 700ml na 10tys km, jak dobrze pociśnięte w pedał, to i do litra. W ASO jak pytałam to otrzymałam info, że do 750ml jest OK, że to widełki takie gdzie nic nie trzeba robić, a powyżej to trzebaby w silnik zajrzeć. Uspokoili mnie i nie zaglądał nikt. Tylko u mnie jadło tak mineralny. W obecnym aucie mam syntetyk i nic nie trzeba dolewać w interwale między wymianami
Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.
szmar
Bywalec
Imię: Mariusz
Samochód: inny
Silnik: T18SED
Inny samochód: Passat B5 1.9 TDI
Kontakt:

Post autor: szmar »

W moim Lacetti chyba nie bierze ale na pewno wycieka. Ok 0,3 do 0,4 l ( na 1000 km) wyciekało w lecie na autostradach ,a były to różne wynalazki 5W-30 teraz mam GM 5W-30 Dexos 2 i bardzo mało wycieka poniżej 0,1 l 1000 km.
Awatar użytkownika
papieju
Fachman
Imię: Marcin
Samochód: Nubira kombi 1.8 LPG
Silnik:
Kontakt:

Post autor: papieju »

No ja uszczelniałem silnik bo ciekło spod pokrywy, z odmy i bagnetu, rozrządu. Dolewki zauważalnie zmalały. Czeka mnie jeszcze miska bo zbiera się tam jeszcze olej i jest wilgotno ale kałuż nie ma. Zrobię pewnie koło lata razem ze zmianą oleju. Teraz ważniejsza głowica w Punto co nim śmigam do roboty bo uszczelniacze zaworowe puszczają, na zimno kopci i go zarzuca olejem. Trzeba czapkę zrzucić i zrobić, do tego uszczelniacze wału i skończy się dolewanie, między wymianami wlewam około 3l gdzie przy wymianie wchodzi 3.5. Wymiana co 10tys. No ale 110tys na LPG pykło, ma prawo
Awatar użytkownika
dokia
Patron
Patron
Kontakt:

No właśnie miałam podobnie. I właśnie przy tym zastanawiałam się czy wymiana oleju ogólnie była zasadna skoro pomiędzy wymianami dolewałam więcej niż podczas wymiany. To tam chyba cały czas był nowy tj nie przepalony olej, nie? Skoro przelewałam więcej niż podczas wymiany. 😋 Dobrze myślę? Że już można było darować sobie wymiany oleju w takiej sytuacji? Pojemność zbiornika 5l , dolewek na 7-8 litrów 🙃
Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.
Awatar użytkownika
papieju
Fachman
Imię: Marcin
Samochód: Nubira kombi 1.8 LPG
Silnik:
Kontakt:

Post autor: papieju »

Nie do końca bo syfu się zbiera no i filtr raczej należy wymienić
arnie3
Specjalista
Imię: Darek
Silnik: 1.4 B+G
LPG: Landi Renzo Omegas
Kontakt:

Post autor: arnie3 »

dokia pisze: 26 gru 2019, o 12:50 No właśnie miałam podobnie. I właśnie przy tym zastanawiałam się czy wymiana oleju ogólnie była zasadna skoro pomiędzy wymianami dolewałam więcej niż podczas wymiany. To tam chyba cały czas był nowy tj nie przepalony olej, nie? Skoro przelewałam więcej niż podczas wymiany. 😋 Dobrze myślę? Że już można było darować sobie wymiany oleju w takiej sytuacji? Pojemność zbiornika 5l , dolewek na 7-8 litrów 🙃
Moim zdaniem olej zawsze trzeba wymieniać, niezależnie ile się dolewa. W końcu się dolewa do tego co jest, a nie do pustego układu. No i właśnie kwestia wymiany filtru.
Awatar użytkownika
dokia
Patron
Patron
Kontakt:

I w takich autach gdzie silnik go wręcz pije to jest to spory koszt. Dodam, że było to auto japońskie, silnik benzynowy i zupełnie nie dymiła czy coś. Czysto i cicho pracowała, tylko sobie piła bo wg ASO tego modelu to ten typ tak ma.
Z uwagi na filtr to wg mojej logiki takiego ciągłego przelewania oleju to by wystarczyło tylko filtr wymieniać. Ja tam kupę kasy wrzucałam w olej. Bo na dłuższą trasę szła butelka a w litrowych bankach to oryginalny olej kosztował 65zl najmniej. Ktoś mi kiedyś tłumaczył że silniki lubią pić olej mineralny, ale też już nie pamiętam dlaczego.
lukaslacetti
Profesjonalista
Imię: Łukasz
Silnik: 1.6 109KM
LPG: Stag 300 Premium
Kontakt:

Post autor: lukaslacetti »

U mnie 1.6 120 000 km jestem pierwszym właścicielem silnik suchy
Olej Shell 5w40 wymiana co 10 000 km

Spokojna Jazda 0.2-0.3 l dolewki