Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

[T250] 1.4 101KM pompa sprzęgła

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
senseii
Świeżak
Imię: Senseii
Samochód: Aveo
Silnik: 1.4 101KM
Kontakt:

[T250] 1.4 101KM pompa sprzęgła

Post autor: senseii »

Hej,
od jakiegoś czasu mam problem ze skrzypieniem pedału sprzęgła. W początkowej fazie jazdy jest OK ale jak auto się trochę rozgrzeje to przy każdym wciśnięciu pedału sprzęgła słychać charakterystyczne skrzypienie. Próbowałem stosować różne czyściki, smary itp ale nic nie pomaga.
Wyciągnąłem też zawleczkę łączącą pedał sprzęgła z pompą i ruszanie samym pedałem nie powodowało hałasu - tulejki i sprężyny powinny być ok.
Auto ma 127 tys przebiegu, nie dawno wymieniłem wysprzęglik bo ciekł więc teraz podejrzewam, że przyszła pora na wymianę pompki sprzęgła.

Wymieniał ktoś pompę sprzęgła w tym modelu? Macie jakieś porady aby to sprawnie poszło? Nie wiem czy zabierać się za to od góry czy od dołu. Od góry trzeba by było na pewno zdemontować zbiornik od płynu chłodniczego.
Jak mi zleci płyn hamulcowy to czeka mnie zabawa z odpowietrzaniem hamulców?
Awatar użytkownika
bubu1769
Administrator
Administrator
Imię: Bartłomiej
Samochód: Aveo T250
Silnik: 1.4 101KM
Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
Been thanked: 6 times
Kontakt:

Re: [T250] 1.4 101KM pompa sprzęgła

Post autor: bubu1769 »

Ja u siebie nie wymieniałem ale powiem tak że jak odkreciss te dwie śrubki od zbiornika wyrównawczego to powinno się go dać bez problemu odsunąć na bok, bez spuszczania płynu i odpinania węży.
Przy wymianie pompy sprzęgła nie trzeba odpowietrzać hamulcy bo jest to oddzielne zasilanie dość wysoko w zbiorniku.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Aveo/Kalos Mechanika”