Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Wymiana oleju w skrzyni biegów

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
Dario
Świeżak
Imię: Dariusz
Samochód: Chevrolet Cruze LT
Silnik: 2011/1,8 Benz/141KM/manual
Kontakt:

Wymiana oleju w skrzyni biegów

Post autor: Dario »

Witam wszystkich. Mam zamiar wymienić olej w skrzyni biegów ale po przeczytaniu wątków na forum nadal nie mam pewności. Auto ma przejechane około 170 000 Km i nie wiem czy kiedykolwiek olej był wymieniany a biegi lekko szwankują, więc pomyślałem o wymianie. Czy ktoś mógłby mi udzielić fachowej porady jaki olej będzie najlepszy , ile go zakupić i czy ewentualnie będzie potrzebna jakaś nowa uszczelka lub cokolwiek innego ? Wymianą zajmie się mechanik ale chciałbym nieco zgłębić temat żeby nie usłyszeć że wymienił przy okazji pół samochodu :D Będę wdzięczny za wszelką pomoc. Pozdrawiam.
toldek
Aktywny
Imię: Witek
Samochód: Cruze 2.0 163Km
Silnik:
Kontakt:

Re: Wymiana oleju w skrzyni biegów

Post autor: toldek »

SAE75W-90 Syntetyczny
Klasyfikacja oleju przekładniowego ręcznej skrzyni biegów GL-4
Ręczna skrzynia biegów Litry1.8
Zalecają nowy korek, ale na starym O.K.
Dario
Świeżak
Kontakt:

No tak ale tu znów różnie ludzie piszą... Jedni zalecają GM, inni Motul a inni jeszcze coś innego.
Awatar użytkownika
dokia
Patron
Patron
Imię: Dorota
Samochód: Jaguar E-Pace 2020
Silnik: PB Jaguar Ingenium 2.0t 250KM
Has thanked: 3 times
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: dokia »

Lej to co zaleca producent a nie ludzie. Z tymi ludźmi to bez sensu ich słuchać, no chyba że wezmą odpowiedzialność za swoje słowa. Każdy jeden ludź raczej nie testował na tysiącu egzemplarzy aby dzielić się miarodajną opinią.

W życiu to najgorzej słuchać słabych doradców.
Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.
Dario
Świeżak
Kontakt:

Awatar użytkownika
mids
Aktywny
Imię: Łukasz
Samochód: Cruze 1.6 113 KM
Silnik: 1.6 113 KM
Kontakt:

Post autor: mids »

Ta skrzynia sama w sobie jest beznadziejna, więc biegi ciężko wchodzą tak czy siak. U mnie po wymianie oleju działały nieco lepiej przez 50km, potem znowu zaczęły ciężej wchodzić, tj pracować tak jak przed wymianą :)
Pozdrawiam, mids1
Polecam solidne usługi poligraficzne dla firm na terenie Śląska.
Dedalus4
Profesjonalista
Imię: Szczepan
Samochód: FORD S-Max
Silnik: 2.0 Ecoblue
Inny samochód: Cruze 1.8 LPG
Kontakt:

Post autor: Dedalus4 »

Ja wymieniem na Motula, efekt by taki że na poczatku skrzynia chodziła gorzej jak olej był zimny. Potem zaczęła chadzić tak samo jak przed wymianą. Potrzebna jest uszczelka dekla, ale ona lubi się pocić więc część mechaników zakłada dekiel używając jakiegoś silikonu
Awatar użytkownika
tdon
Zasłużony dla forum
Imię: Tomek
Samochód: Hyundai i20 BC3
Silnik: 1,2 16V 84KM
LPG: BRC SQ32 DualJet
Inny samochód: Był Aveo T300 LT+
Kontakt:

Post autor: tdon »

dokia pisze: 22 paź 2022, o 18:06 Lej to co zaleca producent a nie ludzie....
Ojojojoj....
Uwierz mi, że producentowi zależy aby Twoje auto w miarę bezawaryjnie przejeździło okres gwarancji, a potem psuło się możliwie często. Osobiście dość szybko zrezygnowałem w silniku z oleju zalecanego przez producenta. Ta rezygnacja miała głębokie uzasadnienie.
dokia pisze: 22 paź 2022, o 18:06 W życiu to najgorzej słuchać słabych doradców.
Bardzo słusznie, jednak dobrze posłuchać mądrych.
Dario - na Twoim miejscu zastanawiałbym się ile jeszcze oleju zostało Ci w skrzyni.
W moim Aveo wymieniam olej co kilkadziesiąt tysięcy km pomimo braku takiego zalecenia.
Za każdym razem poziom dość znacznie odbiega od pierwotnego. Być może dzięki tym zabiegom moja skrzynia pracuje bez najmniejszego zarzutu przy przebiegu 197 kkm. Leję wyłącznie Ravenol.
pawelwaw84
Wymiatacz
Imię: Paweł
Samochód: Captiva lift 2013
Silnik: 2.0d 163KM
Kontakt:

Post autor: pawelwaw84 »

O jakiej skrzyni tu rozmawiamy? D16? Mam te skrzynie i też myślę o wymianie oleju. GM zaleca 1940008 i nie dopuszcza użycia 1940004. Dziwne to, może chodzić o jakiś składnik którego ta skrzynia nie trawi, więc może nie być takiej zupełnej dowolności w doborze. Problem w tym że ten z 8 na końcu jest bardzo drogi...
Dario
Świeżak
Kontakt:

Dedalus4 pisze: 27 paź 2022, o 13:22 Ja wymieniem na Motula, efekt by taki że na poczatku skrzynia chodziła gorzej jak olej był zimny. Potem zaczęła chadzić tak samo jak przed wymianą. Potrzebna jest uszczelka dekla, ale ona lubi się pocić więc część mechaników zakłada dekiel używając jakiegoś silikonu
W lutym będę wymieniał olej w silniku więc do skrzyni i silnika kupiłem Motula. Do skrzyni ten na zdjęciu. Nie wiem czy pomoże ale pewnie nigdy nie był wymieniany więch chyba nie zaszkodzi

Dodano po 3 minutach 48 sekundach:
tdon pisze: 27 paź 2022, o 13:36
dokia pisze: 22 paź 2022, o 18:06 Lej to co zaleca producent a nie ludzie....
Ojojojoj....
Uwierz mi, że producentowi zależy aby Twoje auto w miarę bezawaryjnie przejeździło okres gwarancji, a potem psuło się możliwie często. Osobiście dość szybko zrezygnowałem w silniku z oleju zalecanego przez producenta. Ta rezygnacja miała głębokie uzasadnienie.
dokia pisze: 22 paź 2022, o 18:06 W życiu to najgorzej słuchać słabych doradców.
Bardzo słusznie, jednak dobrze posłuchać mądrych.
Dario - na Twoim miejscu zastanawiałbym się ile jeszcze oleju zostało Ci w skrzyni.
W moim Aveo wymieniam olej co kilkadziesiąt tysięcy km pomimo braku takiego zalecenia.
Za każdym razem poziom dość znacznie odbiega od pierwotnego. Być może dzięki tym zabiegom moja skrzynia pracuje bez najmniejszego zarzutu przy przebiegu 197 kkm. Leję wyłącznie Ravenol.
Auto kupione w Niemczech a Niemiec nie zrobi niczego, czego nie zaleca producent więc pewnie od nowości nikt tego oleju nie sprawdzał. Ja postanowiłem sprawdzić tego Motula.
Załączniki
IMG_20221122_163201.jpg
IMG_20221122_163144.jpg
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Mechanika”