Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Re: 163KM, wymiana dwumasy - lista części

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
robciok
Aktywny
Imię: Robert
Samochód: Cruze
Silnik: 163KM
Kontakt:

Re: 163KM, wymiana dwumasy - lista części

Post autor: robciok »

Sprzęgło z dwumasą wymieniłem po przejechaniu 270 tys. km i 10 latach.
Towarzyszące objawy:
- przy poruszaniu się na 1 lub 2 biegu i puszczeniu gazu było czuć szarpnięcie i taki charakterystyczny metaliczny dźwięk,
- przy dłuższej jeździe z większą prędkością dało się wyczuć twardsze sprzęgło przy pierwszym naciśnięciu.

Ogólnie dwumasa była konkretnie rozwalona. Na zdjęciu zaznaczyłem jej skrajne położenia.
Sprzęgło częściowo roznitowało się na piaście, ruch obrotowy 1-2 milimetry.

Lista części:
• Zestaw sprzęgła – 25191312 (razem z łożyskiem oporowym)
• Dwumasa - 96899520
• Tylni Uszczelniacz wału korbowego 96868243
• podkładka pomiędzy turbo a dpf 96629323 lub FA1 870-913 (opcjonalnie)
• olej do skrzyni 1,9 litra, 75W90
• Płyn hamulcowy DOT 4 – ilość potrzebna do odpowietrzenia.

Wymiana w większości przeprowadzona na podstawie instrukcji w TIS-ie.

Nie wymieniałem simeringów skrzyni biegów.

Dodatkowe czynności:
• Oczyszczenie z rdzy ramy silnika i pomalowanie farbą.
• Zabezpieczenie podwozia podkładem antykorozyjnym i barankiem w sprayu.
• Wymontowanie kolektora dolotowego z egr i wyczyszczenie ich z nagaru,
• Wymontowanie zespołu przewodów parownika – miałem ułamany przewód przy chłodnicy i dałem go do pospawania.

Napotkane problemy:
1. Za długie nowe śruby od dwumasy – powodowało to zablokowanie całego silnika. Stare śruby miały długość 24,1mm. Najdłuższa nowa 25,6 potem 24,6. Koło przykręcone na połowie starych śrub.
2. Brak narzędzia do naciągnięcia sprężyn tarczy dociskowej – Aby nie uszkodzić tarczy dociskowej dokręcałem zgodnie z ruchem wskazówek zegara po obrocie każdą śrubę. Do ustawienia sprzęgła kupiłem na allegro przyrząd za niecałe 20 zł.

W czasie całej naprawy samochód postawiłem na pieńkach na wysokości 0,5m do podwozia, wtedy była wygodna praca na leżance. Nie miałem belki do podwieszania silnika, a jej zakup tylko do tej naprawy mijał się z celem. Do zawieszenia silnika użyłem drewnianej huśtawki ogrodowej z łańcuchami. Dla wzmocnienia położyłem na huśtawce ocynkowaną rurę do wody i właściwie na niej wisiał silnik. Do opuszczenia skrzyni zakupiłem wielokrążek. Ramę silnika wyjąłem razem z maglownicą i chłodniczką oleju. Aby wygodniej było ją wyczyścić i pomalować, zdemontowałem z niej maglownicę.
Koszty:
• U Konrada kupiłem m.in. dwumasę Sachsa, sprzęgło z łożyskiem oporowym LUK, tylni uszczelniacz wału– ok. 2860 zł,
• Olej, płyn hamulcowy, uszczelniacz, podkładka, ustawienie zbieżności – ok. 250 zł
• spawanie przewodu i napełnianie klimy - 280zł

Razem około 3400 zł.

Łącznie z wymianą rozrządu wyniosło mnie to ok. 6,1 tys. zł. i 2 tygodnie roboty.
IMG_20210809_201122_copy_2304x1728.jpg
https://www.youtube.com/watch?v=Erlp6UYljg0
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Mechanika”