Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Silnik F18D3 cyka, ciepły i zimny na postoju i w trakcie jazdy.

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
ELVIS
Świeżak
Imię: Tomek
Samochód: Nubira
Silnik: 1.8 121km 89kw benzyna f18d3
Kontakt:

Silnik F18D3 cyka, ciepły i zimny na postoju i w trakcie jazdy.

Post autor: ELVIS »

Witam. Chevrolet Nubira 1.8 89kw. Moja Nubira od zawsze trochę cykała podczas pracy. Ostatnio jednak cykanie tak się nasiliło, że słychać je w kabinie podczas ruszania, spadania z obrotów i na postoju. Silnik ciepły i zimny cyka tak samo, cykanie ustaje gdzieś przy 2 tys obrotów. Co dziwne w kabinie głośniej słychać cykanie gdy przegazuję go z wciśniętym sprzęgłem. Dźwięk ten na ucho wydobywa się gdzieś zza silnika. Nie wiem czy to związane z tym ale zauważyłem ostatnio, że czasami przy zmianie biegów obroty podbijają się o ok 200 i słychać jakieś syczenie. Adaptacja była poprawnie przeprowadzona, brak poprawy. Na pewno udam się z tym do mechanika ale bardziej proszę o radę, jakieś nakierowanie co to może być. Olej wymieniony niedawno GM 5w30, na bagnecie w 3/4 między min a max. Nie znam się za bardzo ale raczej nie jest to dźwięk popychaczy, słyszałem kiedyś u znajomego z braku oleju, brzmiało to całkowicie inaczej. CheviExplorer nie wyświetla błędów, załączam film i wyciąg z krótkiej trasy. Dzięki za pomoc. :piwo3:

https://youtu.be/lcYsW5PRsRU

https://megawrzuta.pl/download/69e085b6 ... 631d2.html
Awatar użytkownika
papieju
Fachman
Imię: Marcin
Samochód: Nubira kombi 1.8 LPG
Silnik:
Kontakt:

Re: Silnik F18D3 cyka, ciepły i zimny na postoju i w trakcie jazdy.

Post autor: papieju »

Klapki w kolektorze?
krzych1b
Fachman
Imię: Krzysztof
Samochód: NUBIRA /Lacetti
Silnik: 1.8 F18D3 121KM
LPG: Tech
Kontakt:

Post autor: krzych1b »

Wypnij wtyczkę od klap kolektora , to będziesz wiedział co cyka . Poszukaj na forum , opisane jest jak to się robi.
VIN >KL1NF35BJ6K335315
Awatar użytkownika
chocisz
Profesjonalista
Imię: wojtas
Samochód: Lacetti
Silnik: F18D3
Kontakt:

Post autor: chocisz »

Właśnie parę dni temu zajmowałem się tym tematem :lol:
viewtopic.php?f=56&t=3119&p=181999#p181999
ELVIS
Świeżak
Kontakt:

Dzięki wszystkim. Szczerze nie znam się na tym całkowicie, jutro podjadę do znajomego mechanika niech mi wypną tą kostkę. Wolę się tego nie dotykać z wiedzą zerową. :)
ELVIS
Świeżak
Kontakt:

Więc tak... Mechanik odpiął kostkę od kolektora i zaproponował przy okazji usunięcie klap, stwierdził że w mercedesie tak robił i było git. W dźwiękach silnika nie słychać absolutnie żadnej różnicy, na dobrą sprawę mnie to aż tak nie martwi bo żeby usłyszeć to terkotanie serio trzeba stać blisko auta i zniżyć głowę do maski. Zauważyłem jednak różnicę w jeździe, auto od wolnych obrotów i przy zmianie biegów chodzi płynniej, oraz ma sporo więcej mocy na wysokich obrotach. Wcześniej na każdym biegu przy ok 3700 obrotów łapał taki głuchy moment, gaz w deche a auto jakby chciało, a nie mogło. Sytuację tłumaczyłem sobie tak, że to przecież spore auto z silnikiem 1.8 121km. Jednak po odłączeniu klap auto aż mnie zaskoczyło, głuchy moment zamienił się w konkretną moc, auto rwie do przodu, czuć że chce i jest żywe, nie wiem jeszcze jak ze spalaniem. Tyle z sprawy kolektora. Natomiast chciałbym zadać jeszcze jedno pytanie, auto od jakiegoś roku dziwnie mruczy, wyje. Stojąc obok słychać to wyraźnie, na zimnym chodzi jakby pulsacyjnie nierówno (obroty na wskazówce i kompie stoją twardo), gdy się nagrzeje, to mruczenie/wycie jest ciągłe, z momentem pulsacji/zawahania ok co minutę. Załączam film, słychać doskonale pod koniec filmu gdy przeszedłem z lewej strony silnika. Nie wiem czy to powiązanie, ale od roku cierpi na chorobę parkinsona, gdy w aucie jednocześnie wcisnę dwa guziki od szyb (wiadomo robi się przeciążenie) to dokładnie to wycie nasila się i parkinson ustaje. Nie trzymam tak za długo nigdy, żeby nie spalić silniczków. :D Ktoś ma pomysł co to może być?

https://youtu.be/Pg9yvWcDeq4
krzych1b
Fachman
Imię: Krzysztof
Samochód: NUBIRA /Lacetti
Silnik: 1.8 F18D3 121KM
LPG: Tech
Kontakt:

Post autor: krzych1b »

Film niedostępny.
VIN >KL1NF35BJ6K335315
Awatar użytkownika
bubu1769
Administrator
Administrator
Imię: Bartłomiej
Samochód: Aveo T250
Silnik: 1.4 101KM
Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
Been thanked: 6 times
Kontakt:

Post autor: bubu1769 »

Musisz ustawić film jako "Niepubliczny" a nie jako "Prywatny".
lukaslacetti
Profesjonalista
Imię: Łukasz
Samochód: Lacetti
Silnik: 1.6 109KM
LPG: Stag 300 Premium
Kontakt:

Post autor: lukaslacetti »

Ja juz na pierwszy filmiku zwróciłem uwage że nawet nie cykanie a dziwne huczenie silnika podczas pracy soe z niego wydobywa
Rozrząd koedy był wymieniany oraz czy z pompą wody +
Ewentualnie łożysko alternatora do sprawdzenia
ELVIS
Świeżak
Kontakt:

Przepraszam, nie wiem jak ten niedostępny się wkradł. Już jest niepubliczny. Rozrząd wymieniałem rok temu przy przebiegu 108 tys, marki ina. Cały czas myślałem, że on tak chodzi, bo mechanik coś źle zmontował dlatego dałem go do wymiany miesiąc temu. Nówka wraz z pompą wody założony w dobrym warsztacie. Bez poprawy, totalnie to samo co było. Myślałem już też o łożysku od alternatora, jednak mechanicy twierdzą, że "to nie to", a dostać się do elektryka w moim mieście graniczy z cudem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Mechanika”