Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

DPF, wyższe spalanie | 2.0 125 KM

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
Koszyk
Świeżak
Imię: Kamil
Samochód: Cruze
Silnik: 2.0 Diesel, 125 KM
Kontakt:

DPF, wyższe spalanie | 2.0 125 KM

Post autor: Koszyk »

Cześć,

W ostatnim czasie zauważyłem, że filtr DPF wypala mi się bardzo często. Na początku było to mniej więcej co 200-300 km. Później się chwilę uspokoiło i było co 400-500 KM. Jednak problem się zaczął trochę nasilać i filtr wypala się coraz wcześniej. Jako że jest niedziela, nie mam możliwości oddania nigdzie auta to stwierdziłem, że zapytam was o jakąś wstępną diagnozę ponieważ mechanik ze mnie niestety żaden, a mógłbym chociaż nakierować swojego mechanika gdzie leży problem.

Do rzeczy. Na dzień dzisiejszy padł rekord i DPF wypalił mi się 4 razy na przejechane 380 km. Średnie spalanie wzrosło gigantycznie i jest ponad 7.5 l/100 - te 380 KM 300 z nich jest przebiegiem autostradowym w tempie około 120-130 - tu zazwyczaj mam średnie około 6 litrów.

Autem jeżdżę dość sporo, w tygodniu robię po 260 km dziennie (250 km autostrady, 10 km miasto) więc filtr nie jest jakoś mocno "męczony" jazdą miejską. Cruze jest z 2010 roku, możliwe, że DPF nie był od tamtego momentu wymieniony i najzwyczajniej w świecie jest już śmieciem który trzeba wymienić. Chociaż raz jak oddałem go do warsztatu właśnie z problemem częstszego wypalania (jakieś 2-3 miesiące temu) mechanik twierdził że po pełnym wypaleniu filtra, jest on OK.

Zauważyłem również że średnie spalanie wg. komputera różni się od tego co faktycznie tankuje.

Przykładowo:
Auto tankuje średnio co dwa dni, czyli po przejechaniu 520 KM, średnią mam 5.8 litra co powinno mi dać możliwość zalania lekko ponad 30 litrów (zawsze zalewam do pełna) tymczasem weszło 34 litry co daje spalanie na poziomie 6.5 litra, czy komputer może przekłamywać o 0.7 litra średniego spalania? Czy może szukać problemu gdzieś indziej, np. we wtryskiwaczach, co z kolei mogłoby się rzucać na filtr DPF - bo takie opinie zdarzyło mi się czytać.

Zwróciłem dopiero niedawno na to uwagę, od jakiś 5 tankowań z czego 4 z nich były na tej samej stacji na z tego samego dystrubutora. Największą różnicę wspomnianych 4 litrów była jednorazowa, ale inne różnice były wielkości 3 litrów

Dajcie jakieś rady laikowi samochodowemu ;)
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Re: DPF, wyższe spalanie | 2.0 125 KM

Post autor: etac »

Zacznij od przejrzenia forum :)
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
Koszyk
Świeżak
Kontakt:

Przeglądałem, tematy o wycinaniu DPFu średnio mnie interesują, a historię użytkownika który rok walczył z wtryskami i jej nie skończył jakoś nie daje mi odpowiedzi. Chyba że coś mocno przeoczyłem to przepraszam ;)
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: etac »

to w skrócie trzeba zacząć od dobrej diagnostyki.

Mogą to być wtryski, może to być nieszczelny dolot, a może być zapchany DPF na maxa jak się jeździ po mieście.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
Koszyk
Świeżak
Kontakt:

Z przeczytanych tematów najczęściej proponowaliście wszystkim to co w sumie podejrzewałem

- czujnik różnicy ciśnień od DPF
- uszkodzone wtryskiwacze

W sumie temat do zamknięcia/usuniecia

Po cichu licze ze czujnik
Awatar użytkownika
Solidny
Świeżak
Imię: Dawid
Silnik: 2.0, 163KM, diesel
Kontakt:

Post autor: Solidny »

W moim przypadku przyczyną były wtryskiwacze nie polecam robić tego w serwisie więcej napsują niż naprawią
Koszyk
Świeżak
Kontakt:

To żeby zamknąć w 100% temat, daje znać co wyszło. Wtryski są w porządku, czujnik różnicy też okazuje się że był to zapchany fizycznie filtr, który po prostu od nowości nie był wymieniany. Chemiczne czyszczenie załatwiło sprawę, pierwsze wypalenie miałem po 520 KM drugie mam już ponad 600 km i jeszcze nie poszło, więc jest ok. Pozostała faktycznie tylko różnica w spalaniu, bo to jest nadal, będę szukał sobie powoli przyczynny :P

Temat do zamknięcia ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Mechanika”