Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
T300 tył hamuje wcześniej
- asamer
- Bywalec
- Imię: Remigiusz
- Samochód: Aveo T300
- Silnik: 1.2 86KM
- Kontakt:
T300 tył hamuje wcześniej
Od pewnego czasu mam dziwny problem z hamulcami.
Gdy zacznę hamować mocniej, ale jeszcze w granicach rozsądku to czuć, że koła tylne zablokowane suną po jezdni. Jeśli depnę mocno na hamulec to włącza się ABS i wszystko działa jak powinno. Kontrolka ABS nic nie sygnalizuje. Nie wiem czy w samochodzie jest korektor siły hamowania?
Jedyne co było robione z hamulcami, to zmieniałem klocki z przodu. Było to we wrześniu, problem pojawił się w lutym.
Ktoś, coś?
Gdy zacznę hamować mocniej, ale jeszcze w granicach rozsądku to czuć, że koła tylne zablokowane suną po jezdni. Jeśli depnę mocno na hamulec to włącza się ABS i wszystko działa jak powinno. Kontrolka ABS nic nie sygnalizuje. Nie wiem czy w samochodzie jest korektor siły hamowania?
Jedyne co było robione z hamulcami, to zmieniałem klocki z przodu. Było to we wrześniu, problem pojawił się w lutym.
Ktoś, coś?
- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Imię: Konrad
- Samochód: Nubira x2
- Silnik:
- Kontakt:
Re: T300 tył hamuje wcześniej
Sprawdzić na komputerze prędkości i czy wymieniałeś płyn hamulcowy? Kolejna rzecz jak to wygląda z tylnymi przewodami elastycznymi.
O partsy pisz PW.
-
Kgrzy
- Bywalec
- Imię: Krzysiek
- Samochód: Orlando
- Silnik: 1.8 benzyna
- LPG: Alex Optima Nano
- Kontakt:
A czy ABS nie powinien wykryć i zasygnalizować takiej sytuacji?
Na 100% masz zablokowane koła, czy tylko dźwięk taki sam?
Na 100% masz zablokowane koła, czy tylko dźwięk taki sam?
- asamer
- Bywalec
- Kontakt:
Płynu nie wymieniałem, przewody wyglądają ok, zresztą chyba zbyt świeże auto, żeby przewody były już do wymiany (2013). Płyn mam zamiar wymienić za miesiąc, razem z olejem i innymi.
Sam nie widziałem czy koła faktycznie się nie kręcą, ale dźwięk nie pozostawia złudzeń. Da się nawet wyłapać jak najpierw łapie tylne lewe, a ułamek sekundy później tylne prawe, jeśli w danym momencie docisnę hamulec jeszcze bardziej, to włącza się ABS z przodu. Efekt występuje na mokrym, tyłem nie zarzuca. W ubiegłą środę byłem na przeglądzie i hamulce żyleta.
Sam nie widziałem czy koła faktycznie się nie kręcą, ale dźwięk nie pozostawia złudzeń. Da się nawet wyłapać jak najpierw łapie tylne lewe, a ułamek sekundy później tylne prawe, jeśli w danym momencie docisnę hamulec jeszcze bardziej, to włącza się ABS z przodu. Efekt występuje na mokrym, tyłem nie zarzuca. W ubiegłą środę byłem na przeglądzie i hamulce żyleta.
- zzzz
- Wymiatacz
- Imię: Zbyszek
- Samochód: Cruze HB LT+
- Silnik: 1.8
- LPG: BRC
- Has thanked: 4 times
- Kontakt:
Zaczynam mieć wątpliwości do tego co opisujesz. Jesteś pewien że blokują sie koła z tyłu? Bo czemu niby miałby w takim przypadku działać ABS z przodu?...
- asamer
- Bywalec
- Kontakt:
ABS z przodu działa tylko jak mocniej docisnę. Jak depnę mocno od razu to nie ma tego efektu, normalnie włącza się ABS, ale wiadomo, że nikt tak nie hamuje
Natomiast przy mocnym hamowaniu, ale nie ekstremalnym słychać i czuć, że tylne koła się blokują, a przednie wyhamowują bez udziału ABS.
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Odczucia mogą być mylne. Zrób ścieżkę diagnostyczna i zobaczysz że siły hamowania są mniejsze z tyłu.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- asamer
- Bywalec
- Kontakt:
Tak jak pisałem wcześniej, przegląd robiłem 5 dni temu i nie było nieprawidłowości. Cóż, będę musiał kogoś zaprzęgnąć do spojrzenia z zewnątrz albo kamera. W każdym razie wcześniej takich odczuć nie miałem.