Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Cruze 2.0 spadki mocy turbo wahania obrotomierza

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
ejec
Świeżak
Imię: DAWID
Samochód: Cruze
Silnik:
Kontakt:

Cruze 2.0 spadki mocy turbo wahania obrotomierza

Post autor: ejec »

Witam
Przez forum przewija się trochę tematów ze spadkami mocy ale u mnie problem jest tylko w jednym zakresie.
Auto przy normalnej jeździe nie wykazuje problemów. Jak doda się mocno gazu to jak uruchamia się turbina to jest efekt jakby turbo odpuszczało - na obrotomierzu jest wahanie obrotów w dół i auto po chwili dalej ciągnie, finalnie rozpędzi się do Vmax - jak przekroczy te włączanie się turbo to na później jedzie normalnie. Najczęściej się to dzieje po 2tys. obrotów. Teraz byłem załadowanym autem w górach z rowerami i jadąc pod górę to obrotomierz skacze przy wciśniętym gazie. Na początku myślałem że to sprzęgło ale działa to tylko w zakresie turbo. Miałem pęknięta rurę z turbo od IC , wymieniłem i myślałem że problem zniknie. Niestety wydawało mi się że to pomogło po 1 jeździe było ok a później problem wrócił. Błędy zczytywałem tylko przez aplikację Piston i nic nie znalazło. Teraz mam podejrzenia na pozostały osprzęt ale może jakieś wskazówki co za to odpowiada? Gruszka, zawór ciśnienia turbiny?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Mechanika”