mkosmida pisze:skoro sitka były mocno zatkane to pewnie niedługo kola się zaczna odzywac ... oczywiście nie zycze tego koledze ale tak mi się wydaje
Czemu twierdzisz, że były zatkane. Ja po kupieniu pół roku temu miałem średnio co dziesięć dni P0014. Po usunięciu sitek na początku marca tylko z wylotowego błąd się już nie pojawił, może i nastąpiła jakaś minimalna poprawa w przyśpieszeniu (na poziomie autosugestii) ale i przed zdjęciem auto super przyśpieszało (lepiej niż Astra IV 1.4T 122 KM). Moje sitka były jednak idealnie czyste, problemem raczej było to, że wisiały luźno, w zasadzie to ich nie zdejmowałem bo po wyjęciu elektrozaworów same spadły. Wydaje mi się, że kręciły się luźno i często ustawiały się zapięciem na wysokości otworów co blokowało przepływ oleju. Oczywiście nie wykluczam, że za jakiś czas padną KZFR, ale i wyobrażam sobie, że auto na tych co mam przejedzie nawet ponad 100 tys. km.
Po lekturze opisów na forum jak i na forach Opla, nie zamierzam raczej nigdy dokonywać profilaktycznej zmiany KZFR. Mam wrażenie, że niektórzy robią to pochopnie z powodu głupot takich jak poranny klekot czy checki. Jedynym powodem, moim zdaniem, może być tylko nieprawidłowa odczuwalnie praca silnika.