Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
[Cruze] Sprawdzenie luzu zaworów w silniku 1.8
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Re: [Cruze] Sprawdzenie luzu zaworów w silniku 1.8
A jaki sposób sprawdzasz czy silnik chodzi dobrze na PB?
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Podjechać do dobrej stacji diagnostycznej wyposażonej w sondę szerokopasmową. Regulus ma doświadczenia w tym temacie.pachlik pisze: 23 lis 2018, o 03:29 Powiedzcie mi w jaki sposób sprawdzić czy lpg jest dobrze wyregulowane?Jakie są objawy złe wyregulowane instalacji info ma wpływ na szybsze powstawanie luzów.W jaki sposób tego uniknąć a raczej w jaki sposób wydłużyć czas między regulacja.
Dodano po 1 minucie 40 sekundach:
I nie masz KL7?pablo1 pisze: 23 lis 2018, o 00:31 Ja mam na LPG zrobione 83 tysiące. Silnik 1.6 . Luz dwa razy mierzylem i jest w porządku. Myślę że w najbliższym czasie będzie ponowną kontrola . Od ostatniego pomiaru zrobiłem 22 tysiące. Obstawiam że nic się nie zmieni. To nie lpg niszczy silnik tylko partacz montazysta i jazda że świecąca kontrolka check. Prosta zasada: Zaswieca się check to dajesz na Pb i diagnozujesz.
-
deodekabokat
- Świeżak
- Imię: Grzegorz
- Samochód: Cruze
- Silnik:
- Kontakt:
Znajdę, już to mam, ale to były czasy gdy się jeździło z 2ma wentylami na cylinder. Mój samochód ma maksymalny moment obrotowy przy 2600 obrotów -nisko nie? No właśnie i wyliczając z przełożenia skrzyni, średnicy koła, profilu opony itd. no dobra patrząc na licznik na biegu 5tym bedzie to 88km/h tyle jeżdżę z przyczepą. Przeważnie nie przekraczam 110km/k podczas jazdy bez czyli ganiam z maksymalnym momentem. Nakładając na siebie wykres podobnego silnika z tej samej marki i tej samej pojemności ale 16V pomimo iż samochód taki ma powiedźmy 20÷30%koni więcej to maksymalny moment obrotowy jest przy 3900 czyli dla tej samej skrzyni przy 132km/h-rzadko mi się coś takiego zdarza ile razy ja widzę prawie 4k na obrotomierzu? Dosłownie kilka razy u siebie widziałem.wszim pisze: 22 lis 2018, o 21:05 Jeżeli potrzebujesz dużego momentu obrotowego w niskim zakresie obrotów (bo rozumiem że to masz na myśli) to w benzynie wolnossącej 1,8 tego nie znajdziesz. W 1.4 będzie trochę lepiej ale do diesla daleko. W benzynie by uzyskać wysoki moment w niskich obrotach potrzebna jest duża pojemność silnika(od 2.5 w górę), bo ograniczeniem jest możliwy maksymalny stopień sprężania (spalanie dotonacyjne).
Nakładając na siebie wykresy momentu obu silników w użytecznym dla siebie zakresie czyli 5 bieg i jazda 80÷110km/h bo nie oszukujmy się będzie to 95% mojej jazdy dysponuję większym momentem obrotowym.
Trafiłeś wszystko w punkt. Mój silnik jest mocno odprężony i zamontowałem sobie wariator gdzie przy maksymalnych obciążeniach przyśpieszam zapłon nawet do 20deg. Jest trochę problem bo ECM przyspiesza zapłon do czujnika stukowego i ja to jeszcze wymuszam wariatorem przez co na wolnych obrotach trochę jest falowanie tzn było gdy na wolnych nie wygasiłem mapy w wariatorze. I tak autko 1,6 8V ciąga mi przyczepę 1000DMC i radzi sobie przejeżdżam około 10Kkm rocznie z dyszlem. Uwaga dawało radę i bez wariatora. Wpadł mi w ręce to go założyłem. I tak taczamy się już, chm od dawna. od jakichś 110kkm nie wiem coś takiego.
Kupując samochód a może inaczej dobierając sobie silnik dla siebie najchętniej zobaczyłbym wykres momentu i parametry skrzyni biegów (przełożenia na biegach i przełożenie przekładni głownej). Ale już nie te czasy teraz producenci tego nie udostępniają i nie ma takich danych .
Więc żeby się zabezpieczyć że momentu mi nie zabraknie w cruzie wybór padł by na 1,8 bo na 16 zaworów to już kupując teraz auto jesteśmy skazani.
Dodano po 6 minutach 55 sekundach:
Wszim wiem sonda szerokopasmowa ale co jeżeli wtryski zaczynają się przycierać i jeden zaczyna dawać za mało paliwa a reszta OK + lambda w samochodzie podniesie spalanie na wszystkich cylindrach żeby współczynnik był ok. 3 będą przelane a jeden niedolany. Na jednym będą stuki. Lambda pokaże wszystko w normie. Pół biedy jak ecu wykryje wypadanie zapłonów lub nie będzie wstanie wyrównać obrotów biegu jałowego lub czujnik stukowy wykryje stuki.wszim pisze: 23 lis 2018, o 08:31 Podjechać do dobrej stacji diagnostycznej wyposażonej w sondę szerokopasmową. Regulus ma doświadczenia w tym temacie.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Zgadzam się, nie ma łatwej recepty na wykrycie nierównomierności dawkowania poszczególnych wtryskiwaczy. Sonda uśredni. Dlatego trzeba stosować markowe wtryski które swoją renomą zapewnią te 100tys przebiegu.
-
deodekabokat
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
W różnych wątkach wielu użytkowników robiło pomiary luzów, nie myślicie że tabela:
Przebieg/pomiar/KL7 - TAK/NIE/NIE WIEM wyjaśniła by bardzo wiele i pozwoliła określić sensowne resursy na te pomiary czy tam oszacować koszty?
Mozna by udostępnić arkusz google i wszystko działo by się w excelu. Każdy by wpisywał (oczywiście kto wola). Trzeba by założyć jakiegoś gmaila np żeby admin miał władzę jeżeli admin gmaila nie ma co wydaje się nieprawdopodobne i tego typu pierdoły-mogę pomóc. Takie dane to już jest coś i mają swoją wagę. Można wstawić formatowanie warunkowe widełki wartości nominalnych odchyłki, hemoglobina ,masturbacja i takie tam.
Najgorsze co się może przytrafić właścicielowi samochodu to bać się jeździć. Wiem bo miałem TDIka.
Ps.
Nigdzie w necie nie mogę namierzyć szklanek do 18XER.
Przebieg/pomiar/KL7 - TAK/NIE/NIE WIEM wyjaśniła by bardzo wiele i pozwoliła określić sensowne resursy na te pomiary czy tam oszacować koszty?
Mozna by udostępnić arkusz google i wszystko działo by się w excelu. Każdy by wpisywał (oczywiście kto wola). Trzeba by założyć jakiegoś gmaila np żeby admin miał władzę jeżeli admin gmaila nie ma co wydaje się nieprawdopodobne i tego typu pierdoły-mogę pomóc. Takie dane to już jest coś i mają swoją wagę. Można wstawić formatowanie warunkowe widełki wartości nominalnych odchyłki, hemoglobina ,masturbacja i takie tam.
Najgorsze co się może przytrafić właścicielowi samochodu to bać się jeździć. Wiem bo miałem TDIka.
Ps.
Nigdzie w necie nie mogę namierzyć szklanek do 18XER.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Nie było tego dużo, a tych którzy się pochwalili na forum parametrami to raptem dwóch, trzech. Reszta jedzie do warsztatów na diagnozę a potem zrobi luz i znika z eteru. Jak ci się chce możesz utworzyć osobny wątek w celu zebrania i usystematyzowania danych, nie wiem co z tego wyniknie.
-
deodekabokat
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... sp=sharing
Jak nie ma uwag to założę nowy wątek z powołaniem się na ten tu jako procedurę.
Jak nie ma uwag to założę nowy wątek z powołaniem się na ten tu jako procedurę.
- pablo1
- Profesjonalista
- Imię: Paweł
- Samochód: cruze LT
- Silnik: 1.6 124 km benzyna
- Kontakt:
Dodano po 1 minucie 40 sekundach:
Nie mam KL7 . Mam silnik 1.6 . Tutaj nie było opcji do lpgpablo1 pisze: 23 lis 2018, o 00:31 Ja mam na LPG zrobione 83 tysiące. Silnik 1.6 . Luz dwa razy mierzylem i jest w porządku. Myślę że w najbliższym czasie będzie ponowną kontrola . Od ostatniego pomiaru zrobiłem 22 tysiące. Obstawiam że nic się nie zmieni. To nie lpg niszczy silnik tylko partacz montazysta i jazda że świecąca kontrolka check. Prosta zasada: Zaswieca się check to dajesz na Pb i diagnozujesz.
I nie masz KL7?
pablo1
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Imię: Andrzej
- Samochód: Cruze, Spark
- Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
- LPG: TAK
- Kontakt:
Poszukaj warszatu polecanego na forum lpg: http://lpg-forum.pl/warsztaty-polecane.html
Fachowiec zrobi strojenie instalacji przy uzyciu sondy szerokopasmowej (poznasz po tym, że wtyka ja do rury wydechowej i podczas próby drogowej każe ci męczyć auto. I masz spokój, tylko luz kontroluj z raz na rok.
Fachowiec zrobi strojenie instalacji przy uzyciu sondy szerokopasmowej (poznasz po tym, że wtyka ja do rury wydechowej i podczas próby drogowej każe ci męczyć auto. I masz spokój, tylko luz kontroluj z raz na rok.
-
jedrek1235
- Świeżak
- Samochód: Orlando
- Silnik: 2.0 163KM, diesel
- Kontakt:
UWAGA jestem świeżakiem i mam pytanie dla ludzi z doświadczeniem. Czy zrobił byś to jeszcze raz ?
A konkretnie niedawno kupiłem Orlando 1,8 benz w automacie . Auto prawdopodobnie ma przejechane 100 kkm
(kupione w niemieckim komisie z delikatnym uderzeniem w tył , Po obserwacji tego forum wnioskuje że raczej nie ma on utwardzonej głowicy. I tu właśnie mam pytanie dla osób które też mają taki silnik i które założyły gaz .Czy teraz z perspektywy pewnego czasu po założeniu gazu zrobili by to jeszcze raz ? Kupiłem go z myślą o gazie , ale nie znałem jego bolączek i teraz mam dylemat czy dla świętego spokoju nie pozostawić go na benzynie.Czy sporo sie zaoszczędzi na gazie ( rocznie robie około 20 kkm ) ,a tu naprawy pewnie też sporo kosztują no i stres.
A konkretnie niedawno kupiłem Orlando 1,8 benz w automacie . Auto prawdopodobnie ma przejechane 100 kkm
(kupione w niemieckim komisie z delikatnym uderzeniem w tył , Po obserwacji tego forum wnioskuje że raczej nie ma on utwardzonej głowicy. I tu właśnie mam pytanie dla osób które też mają taki silnik i które założyły gaz .Czy teraz z perspektywy pewnego czasu po założeniu gazu zrobili by to jeszcze raz ? Kupiłem go z myślą o gazie , ale nie znałem jego bolączek i teraz mam dylemat czy dla świętego spokoju nie pozostawić go na benzynie.Czy sporo sie zaoszczędzi na gazie ( rocznie robie około 20 kkm ) ,a tu naprawy pewnie też sporo kosztują no i stres.
-
Bunioopl
- Fachman
- Imię: Mariusz
- Samochód: Orlando 1.8 LPG LT+
- Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
- LPG: BRC SQ24 Genius 1500
- Kontakt:
Jak założysz gaz u fachowca, a on dobrze go wystroi. To będziesz jeździł długie lata na LPG. Waruneki są dwa.
1. Dbać o luzy zaworowe
2. Dbać o poprawne działanie instalacji lpg.
Wysłane z mojego G8142 przy użyciu Tapatalka
1. Dbać o luzy zaworowe
-
jedrek1235
- Świeżak
- Kontakt:
Jestem z okolicy Konina może panowie polecą dobry zakład w poblizu do montażu gazu .
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
3. Założyć markową instalację.Bunioopl pisze: 24 lis 2018, o 20:21 Jak założysz gaz u fachowca, a on dobrze go wystroi. To będziesz jeździł długie lata na LPG. Waruneki są dwa.
1. Dbać o luzy zaworowe
Mimo różnych głosów statystycznie najbardziej bezproblemowa jest BRC.
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Dwa posty nad swoim masz link... czytanie aż tak boli?jedrek1235 pisze: 24 lis 2018, o 20:54 Jestem z okolicy Konina może panowie polecą dobry zakład w poblizu do montażu gazu .
-
jedrek1235
- Świeżak
- Kontakt:
Czytanie na pewno nie boli , tylko chodzi o to że tam są wpisy ze starszą datą w mojej okolicy dlatego zapytałem sie tu i teraz .
- kemoiz
- Wymiatacz
- Imię: Łukasz
- Samochód: Cruze HB LT+ MY14
- Silnik: 1.8, 141KM, Pb
- LPG: BRC 24.11
- Kontakt:
Tu to pewnie nawet nikogo z Twojej okolicy nie ma.
Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
-
deodekabokat
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Może temat jest znany ale tu jest jak określić wymiar i dobrać z katalogu odpowiednią szklane. Sprawą osobną pozostaje znalezienie odpowiednio taniego dostawcy na szklanki.
https://forum.vectraklub.pl/topic/20236 ... eszklanki/
https://forum.vectraklub.pl/topic/20236 ... eszklanki/
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Istotna jest też cena nowych szklanek, zwłaszcza razy 16. Dlatego zdecydowałem się na szlifowanie (20 zł/szt).
-
deodekabokat
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Czy nie jest trochę tak że te ceny to są nakręcone w polsce i może przez warsztaty/serwisy?
https://www.wholesalegmpartsonline.com/ ... 65260.html
https://www.gmpartsgiant.com/parts/gm-l ... 65260.html
https://www.tubmangmpartsdepot.ca/p/Pon ... 65260.html
te linki można mnożyć i mnożyć. W polsce nie znalazłem.
edit.
A nie jest taki lepszy
https://www.czesciauto24.pl/kolbenschmidt/7920248
zagraniczne serwisy trzeba doliczyć około $30 za wysyłkę do cebuli ale chyba i tak się opłaca bo za kpl 16szt z zagranicy z linku 1szsego wyszło z shippingiem 288 po kursie 3,7
te polskie z ostatniego linku 807,- i pewnie jakiś kurier za 20 plnów
Jeżeli policzyć gdzieś po dobrej cenie robotę, wiadomo nie u janusza to temat praktycznie można sprowadzić do okresowego kontrolowania luzu a nie kosztów samych częsci, gdzie tu ktoś policzył około 2000plnów
https://www.wholesalegmpartsonline.com/ ... 65260.html
https://www.gmpartsgiant.com/parts/gm-l ... 65260.html
https://www.tubmangmpartsdepot.ca/p/Pon ... 65260.html
te linki można mnożyć i mnożyć. W polsce nie znalazłem.
edit.
A nie jest taki lepszy
https://www.czesciauto24.pl/kolbenschmidt/7920248
zagraniczne serwisy trzeba doliczyć około $30 za wysyłkę do cebuli ale chyba i tak się opłaca bo za kpl 16szt z zagranicy z linku 1szsego wyszło z shippingiem 288 po kursie 3,7
te polskie z ostatniego linku 807,- i pewnie jakiś kurier za 20 plnów
Jeżeli policzyć gdzieś po dobrej cenie robotę, wiadomo nie u janusza to temat praktycznie można sprowadzić do okresowego kontrolowania luzu a nie kosztów samych częsci, gdzie tu ktoś policzył około 2000plnów
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Ostatni link to sklep w Brelinie (skądinąd godny polecenia) - pytanie, jak tam zamówić różne grubości szklanek?
Opcję regulacji za pomoca szlifowania obleciałem za 600 zł (w tym uszczelki wałków), więc nie wiem, kto niby pisał o 2 000, chociaż w ASO to pewnie i 3 500 mogłoby nie wystarczyć...
Opcję regulacji za pomoca szlifowania obleciałem za 600 zł (w tym uszczelki wałków), więc nie wiem, kto niby pisał o 2 000, chociaż w ASO to pewnie i 3 500 mogłoby nie wystarczyć...
-
deodekabokat
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Regulus, na liście z forum vectry wziąłem z gupia franc pierwszy pn. Są tam dostępne wszystkie.
No wiadomo trzeba zdjąc dekiel zrobić pomiary. To podobno da się zrobić w pół godziny i zamówisz szklanki na wymiar np z podanych linków albo dowolnie gdziekolwiek, szklanki są na spodzie grawerowane z oznaczeniem wiec wiadomo która gdzie pójdzie. Autem jeździć przez dalsze 2 tygodnie i spokojnie czekać na przesyłkę. Potem jak przyjdą do Janusza na wymianę. Dla kompletu graty około 200pln. Nie pamiętam gdzie było napisane 2k PLN. Zdaje się że chodziło razem z robotą a cenę szklanki ktoś sypnął 100 więc tak wyszło. Nie mówcie że chcę robić herbatę z wody po pierogach ale nie jest tak ze jak się sypnie 2k za robotę gdzie można zrobić za 500 to wcale nie musi być lepiej, a że taniej to widać. /szlif szklanicy jak u Ciebie pewnie da ten sam efekt i od ręki bo podejrzewam że to wyjdzie za jedną wizytą.
Zastanawia mnie jak ktoś kładł na szlifierce szklanki do szlifowania jak powierzchnia góry czy tam dołu szklanki nie jest przyporowa a i szlifuje się chyba od środka. JA bym je na magnetycznym stole pociągnął po powierzchni. tak by było najprościej i łatwo zmierzyć, ale pewnie ci co robią to tam wiedza jak się to robi bo słyszałem że to dość popularna technika z tymi szlifami.
Ciekawe czy szklanki nie są np azotowane bo z NC6 to one nie są. JAk azotowane to zbieranie warstwy nie powinno mieć miejsca. Jak hartowane na wskroś to wtedy śmiało. Nie mam pojęcia z jakiego to materiału i jaka obróbka fizykochemiczna na nich jest.
No wiadomo trzeba zdjąc dekiel zrobić pomiary. To podobno da się zrobić w pół godziny i zamówisz szklanki na wymiar np z podanych linków albo dowolnie gdziekolwiek, szklanki są na spodzie grawerowane z oznaczeniem wiec wiadomo która gdzie pójdzie. Autem jeździć przez dalsze 2 tygodnie i spokojnie czekać na przesyłkę. Potem jak przyjdą do Janusza na wymianę. Dla kompletu graty około 200pln. Nie pamiętam gdzie było napisane 2k PLN. Zdaje się że chodziło razem z robotą a cenę szklanki ktoś sypnął 100 więc tak wyszło. Nie mówcie że chcę robić herbatę z wody po pierogach ale nie jest tak ze jak się sypnie 2k za robotę gdzie można zrobić za 500 to wcale nie musi być lepiej, a że taniej to widać. /szlif szklanicy jak u Ciebie pewnie da ten sam efekt i od ręki bo podejrzewam że to wyjdzie za jedną wizytą.
Zastanawia mnie jak ktoś kładł na szlifierce szklanki do szlifowania jak powierzchnia góry czy tam dołu szklanki nie jest przyporowa a i szlifuje się chyba od środka. JA bym je na magnetycznym stole pociągnął po powierzchni. tak by było najprościej i łatwo zmierzyć, ale pewnie ci co robią to tam wiedza jak się to robi bo słyszałem że to dość popularna technika z tymi szlifami.
Ciekawe czy szklanki nie są np azotowane bo z NC6 to one nie są. JAk azotowane to zbieranie warstwy nie powinno mieć miejsca. Jak hartowane na wskroś to wtedy śmiało. Nie mam pojęcia z jakiego to materiału i jaka obróbka fizykochemiczna na nich jest.
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Z tym Januszem to bez przesady, bez doświadczenia i blokad można szkody narobić (np. uszkodzić pierścień na wałku rozrządu).
Szklanki szlifuje się od wewnątrz, było o tym sporo na forum - jeśli Cię temat ciekawi to poszukaj. Na raz raczej się nie da zrobić, bo silnik musi wystygnąć a szklanki trzeba wozić do szlifierza (nie znalazłem warsztatu, który by to robił na miejscu).
Szklanki szlifuje się od wewnątrz, było o tym sporo na forum - jeśli Cię temat ciekawi to poszukaj. Na raz raczej się nie da zrobić, bo silnik musi wystygnąć a szklanki trzeba wozić do szlifierza (nie znalazłem warsztatu, który by to robił na miejscu).
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Ja miałem w astrze robione na miejscu w warsztacie, szlifowane od spodu, szklanki podobno są na wskroś utwardzone.
- pablo1
- Profesjonalista
- Imię: Paweł
- Samochód: cruze LT
- Silnik: 1.6 124 km benzyna
- Kontakt:
Na koniec roku postanowiłem luzy sprawdzić jeszcze. To już ostatnia kontrola przed zmianą rozrządu i regulacją. Przebieg 126 tysięcy. 83 tysiące na lpg.
Nie wiem czy jazda z tym dziurawym wydechem nie miała też wpływu na zmniejszenie się luzu trochę. Nie wiadomo ile to trwało zanim się mi lampka mil pierwszy raz zapaliła.
Również na przedostatnim przeglądzie w czakramie zmniejszono mi podawanie lubry o dwa programy bo za dużo jej schodzilo w przeliczeniu na litry lpg. Może powinni o jeden zmniejszyć.
Też trochę było jazdy na autostradach z prędkościami zbliżonym do maksymalnych.
Nic do wymiany rozrządu bez problemu dotrzemy, pozostało 24 tysiące do planowej wymiany. Dwie pieczenie przy jednym ogniu upieczemy od razu.
Nie wiem czy jazda z tym dziurawym wydechem nie miała też wpływu na zmniejszenie się luzu trochę. Nie wiadomo ile to trwało zanim się mi lampka mil pierwszy raz zapaliła.
Również na przedostatnim przeglądzie w czakramie zmniejszono mi podawanie lubry o dwa programy bo za dużo jej schodzilo w przeliczeniu na litry lpg. Może powinni o jeden zmniejszyć.
Też trochę było jazdy na autostradach z prędkościami zbliżonym do maksymalnych.
Nic do wymiany rozrządu bez problemu dotrzemy, pozostało 24 tysiące do planowej wymiany. Dwie pieczenie przy jednym ogniu upieczemy od razu.
pablo1
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Dobrze jest. Wychodzi, że powinieneś bez problemu te 24 tys przehulać. Jak na brak KL7 i taki przebieg na LPG bardzo dobrze to wygląda. I wygląda, że sprawnie działająca lubryfikacja to nie do końca placebo.