ale jakie?
Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Swiatła w Cruze
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Re: Swiatła w Cruze
country law regulations
ale jakie?
ale jakie?
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Czyli wracamy do punktu wyjścia. GM twierdzi, że dostosowało światła do wymogów krajowych przepisów, tylko że takiego przepisu nie ma o czym orzeczenie krajowej instytucji państwowej TDT

Intrygujący jest fakt, że teraz podawany powód odmowy country law regulations oznacza że w samochodach w których do tej pory GM zezwolił na zmianę, defacto złamał te swoje wyimaginowane country low regulation
Intrygujący jest fakt, że teraz podawany powód odmowy country law regulations oznacza że w samochodach w których do tej pory GM zezwolił na zmianę, defacto złamał te swoje wyimaginowane country low regulation
- etac
- Prezes

- Kontakt:
wszim, ale my juz wiemy, a teraz ktos musi inny uwierzyc
Takze zbieraj grupe i do walki, ja bede wspieral zaplecze. Wyslalem prosbe do kumpla, aby te paragrafy ktore cytowal dal mi w mailu.
Takze zbieraj grupe i do walki, ja bede wspieral zaplecze. Wyslalem prosbe do kumpla, aby te paragrafy ktore cytowal dal mi w mailu.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
My wiemy. Podsumowuję fakty żeby sprawa była klarowna dla wszystkich zainteresowanych.
-
agawinek
- Świeżak
- Imię: Adam
- Samochód: Cruze Kombi 1.8 LT+
- Silnik:
- Kontakt:
Lucky me
Czułem, że tak się to skończy niestety i dlatego załatwiałem to jak najszybciej. Jakież musiało być rozdrażnienie w Wielkiej Brytanii w centrali kiedy dostawali zapytania o kody VCI. Pewnie sobie myśleli ilu jeszcze więc lepiej napiszmy że nie wolno i będzie po sprawie 
Cruze SW 1.8 LT+, LPG BRC P&D
- etac
- Prezes

- Kontakt:
Niech ktos to przejrzy, ba ja nic nie znajduje:
http://www.nettax.pl/serwis/imgpub/duue ... 460152.pdf
bo nadal mam watpliwosci czytajac to:
6.2.7.5. Światła mijania mogą być włączane i wyłączane automatycznie. Niemniej jednak zawsze musi
być zapewniona możliwość ich ręcznego włączenia lub wyłączenia.
6.2.7.6. Jeżeli pojazd jest wyposażony w światła do jazdy dziennej, które działają zgodnie z pkt 6.19,
to albo:
6.2.7.6.1. światła mijania są włączane i wyłączane automatycznie, w zależności od warunków oświet
leniowych otoczenia (np. włączane w warunkach jazdy nocnej, w tunelach itp.) zgodnie
z wymaganiami określonymi w załączniku 12; lub
6.2.7.6.2. światła do jazdy dziennej działają w połączeniu ze światłami wymienionymi w pkt 5.11, przy
wymogu minimum, że włączone są co najmniej tylne światła pozycyjne; lub
6.2.7.6.3. kierowca jest informowany w wyraźny sposób, że nie świecą się reflektory, światła pozycyjne
oraz, jeżeli pojazd jest w nie wyposażony, światła obrysowe górne i światła obrysowe boczne.
Informacja taka przekazywana jest kierowcy w następujący sposób:
czy w Chevrolecie wiedza co pisza.
http://www.nettax.pl/serwis/imgpub/duue ... 460152.pdf
bo nadal mam watpliwosci czytajac to:
6.2.7.5. Światła mijania mogą być włączane i wyłączane automatycznie. Niemniej jednak zawsze musi
6.2.7.6. Jeżeli pojazd jest wyposażony w światła do jazdy dziennej, które działają zgodnie z pkt 6.19,
to albo:
6.2.7.6.1. światła mijania są włączane i wyłączane automatycznie, w zależności od warunków oświet
leniowych otoczenia (np. włączane w warunkach jazdy nocnej, w tunelach itp.) zgodnie
z wymaganiami określonymi w załączniku 12; lub
6.2.7.6.2. światła do jazdy dziennej działają w połączeniu ze światłami wymienionymi w pkt 5.11, przy
wymogu minimum, że włączone są co najmniej tylne światła pozycyjne; lub
6.2.7.6.3. kierowca jest informowany w wyraźny sposób, że nie świecą się reflektory, światła pozycyjne
oraz, jeżeli pojazd jest w nie wyposażony, światła obrysowe górne i światła obrysowe boczne.
Informacja taka przekazywana jest kierowcy w następujący sposób:
czy w Chevrolecie wiedza co pisza.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Jak dla mnie to chevrolet naciągnął mocno przepisy. A w zasadzie to nie jest wina chevroleta tylko instytutu który uległ jego naciskowi i homologację przyznał. Wg mnie złamany jest zapis
Tu jest ewidentna KROPKA. Nie ma żadnego "lub czasopisma". Obecne rozwiązanie stoi w ewidentnej sprzeczności z tym zapisem.
Ale domyślam się w jaki pokrętny sposób to zrobił. Jakimś cudem nagle światła mijania przestają być światłami mijania i w czarodziejski sposób nazwane zostają światłami do jazdy dziennej. Ale tu niby jest zasadzka bo gdy zapalają się światła dzienne to:
6.19.7.4. Światła, o których mowa w pkt 5.11, nie włączają się, jeżeli włączone są światła do jazdy dziennej...
czyli nie wolno włączać świateł pozycyjnych
5.11. Połączenia elektryczne muszą być wykonane w taki sposób, żeby przednie i tylne światła pozycyjne, górne światła obrysowe, jeżeli występują, boczne światła obrysowe, jeżeli występują, oraz oświetlenie tylnej tablicy rejestracyjnej mogły być włączane i wyłączane tylko jednocześnie.
Czyli w zasadzie nie można tych naszych świateł mijania nazwać światłami dziennymi ale pkt 6.19.7.4 ma dalszy ciąg czyli nasze znane "lub czasopisma":
..., z wyjątkiem przypadku, gdy światła do jazdy dziennej działają zgodnie z pkt 6.2.7.6.2.
A w nim mamy :
6.2.7.6.2. światła do jazdy dziennej działają w połączeniu ze światłami wymienionymi w pkt 5.11, przy wymogu minimum, że włączone są co najmniej tylne światła pozycyjne; lub 6.2.7.6.3. kierowca jest informowany w wyraźny sposób, że nie świecą się reflektory
Czyli w skrócie świata do jazdy dziennej nie mogą działać ze światłami pozycyjnymi chyba, że działają w połączeniu z pozycyjnymi to wtedy muszą się świecić minimum tylne, lub musi być informowany kierowca, że nie świecą.
Istny bełkot w który się wpasował chevrolet.
Pytanie brzmi czy światła mijania można nazwać światłami do jazdy dziennej? W mojej instrukcji orlando nie ma nic o światłach dziennych. Jakkolwiek by nie było nadal nie rozumiem dlaczego nie pozwalają wyłączyć tej automatyki.
Tu jest ewidentna KROPKA. Nie ma żadnego "lub czasopisma". Obecne rozwiązanie stoi w ewidentnej sprzeczności z tym zapisem.
Ale domyślam się w jaki pokrętny sposób to zrobił. Jakimś cudem nagle światła mijania przestają być światłami mijania i w czarodziejski sposób nazwane zostają światłami do jazdy dziennej. Ale tu niby jest zasadzka bo gdy zapalają się światła dzienne to:
6.19.7.4. Światła, o których mowa w pkt 5.11, nie włączają się, jeżeli włączone są światła do jazdy dziennej...
czyli nie wolno włączać świateł pozycyjnych
5.11. Połączenia elektryczne muszą być wykonane w taki sposób, żeby przednie i tylne światła pozycyjne, górne światła obrysowe, jeżeli występują, boczne światła obrysowe, jeżeli występują, oraz oświetlenie tylnej tablicy rejestracyjnej mogły być włączane i wyłączane tylko jednocześnie.
Czyli w zasadzie nie można tych naszych świateł mijania nazwać światłami dziennymi ale pkt 6.19.7.4 ma dalszy ciąg czyli nasze znane "lub czasopisma":
..., z wyjątkiem przypadku, gdy światła do jazdy dziennej działają zgodnie z pkt 6.2.7.6.2.
A w nim mamy :
6.2.7.6.2. światła do jazdy dziennej działają w połączeniu ze światłami wymienionymi w pkt 5.11, przy wymogu minimum, że włączone są co najmniej tylne światła pozycyjne; lub 6.2.7.6.3. kierowca jest informowany w wyraźny sposób, że nie świecą się reflektory
Czyli w skrócie świata do jazdy dziennej nie mogą działać ze światłami pozycyjnymi chyba, że działają w połączeniu z pozycyjnymi to wtedy muszą się świecić minimum tylne, lub musi być informowany kierowca, że nie świecą.
Istny bełkot w który się wpasował chevrolet.
Pytanie brzmi czy światła mijania można nazwać światłami do jazdy dziennej? W mojej instrukcji orlando nie ma nic o światłach dziennych. Jakkolwiek by nie było nadal nie rozumiem dlaczego nie pozwalają wyłączyć tej automatyki.
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Imię: Andrzej
- Samochód: Orlando LTZ
- Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
- Kontakt:
Wszim chyba światła mijania to światła mijania, a nie dzienne.
Kodeks Drogowy
Rozdział 5
Oddział 3
Art. 51
1. Kierujący pojazdem jest obowiązany używać świateł mijania podczas jazdy w warunkach normalnej przejrzystości powietrza.
2. W czasie od świtu do zmierzchu w warunkach normalnej przejrzystości powietrza, zamiast świateł mijania, kierujący pojazdem może używać świateł do jazdy dziennej.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Też jestem tego zdania. Wobec tego jakim cudem mój chevrolet uzyskał homologację?
-
jfx
Cicho bo zabiorą nam homologacje jeszcze 
Wysłane z mojego GT-I9105P przy użyciu Tapatalka
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
wszim pisze:Też jestem tego zdania. Wobec tego jakim cudem mój chevrolet uzyskał homologację?
Ja już się pogubiłem. Czy u was jest tak, że odpalacie silnik i się zapalają mijania ? Chyba jest jakaś kontrola, że można przełączyć na postojowe ? Rozumiem, że brak wyłączenia całkowicie to idiotyzm, ale domyślam się z jakiego powodu. Blokują tym sposobem prywatny montaż DRL, bo nie mogą jednocześnie działać DRL i mijania. Teraz pytanie, czy ASO ma dedykowane DRL do cruze i orlando, jak tak to wystarczy źle sformułowane zapytanie ASO do GM. Może gdyby pisali, że muszą zmienić soft, bo montują w aucie DRL, to wtedy GM musi im dać kody.
Dobrze to rozumiem
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
-
jfx
Pewnie zwyczajnie nie chce im się generowac kodów w takiej ilości to dodatkowa darmowa robota.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Na postojowe/pozycyjne można przełączyć i tylko wtedy gasną mijania ale tak jeździć nie można.
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Jaka darmowa ? przecież za kody płaci klient 
Wszim, to wiem że nie można, ale wyłączenie mijania, to tylko w przypadku posiadania DRL jest obowiązek. Dlatego pewnie nie chce im się generować kodów.
Wszim, to wiem że nie można, ale wyłączenie mijania, to tylko w przypadku posiadania DRL jest obowiązek. Dlatego pewnie nie chce im się generować kodów.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Zgoda ale przecież jest też punkt regulaminu 48XaRaDaS pisze:Jaka darmowa ? przecież za kody płaci klient
Wszim, to wiem że nie można, ale wyłączenie mijania, to tylko w przypadku posiadania DRL jest obowiązek.
No chyba, że przełączenie na postojówki można rozumieć wyłączenie mijania6.2.7.5. Światła mijania mogą być włączane i wyłączane automatycznie. Niemniej jednak zawsze musi
Generalnie jest problem, że jak wjeżdżasz do kraju w którym nie wolno używać poruszając się w dzień świateł mijania ani postojowych to jesteś w czarnej murzyńskiej d.. i becalujesz mantady, szarpiesz się z Policją lub zmuszony jesteś do powypinania bezpieczników - co normalnym użytkowaniem auta nazwać nie można.
- kemoiz
- Wymiatacz
- Imię: Łukasz
- Samochód: Cruze HB LT+ MY14
- Silnik: 1.8, 141KM, Pb
- LPG: BRC 24.11
- Kontakt:
-
jfx
Prawo takie nie dotyczy samochodów obcych rejestracji, a za problemy robione przez policję można wysadzić niezłe odszkodowania.
- huri_khan
- Fachman
- Imię: Robert
- Samochód: nie chevrolet
- Silnik: Benzynki z turbinkami :)
- Inny samochód: Kia Proceed,Ford Mondeo, Peugeot 206CC,
- Kontakt:
Re: Odp: Swiatła w Cruze
Grecjakemoiz pisze:z ciekawości bo nie wiem - w którym kraju nie wolno używać świateł w dzień?
Wysłane z mojego LT30p przy użyciu Tapatalka
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Taaaa i wszyscy się pchają drzwiami oknami do sądów greckich z pozwami, zwłaszcza podczas 2 tygodniowych wakacji.jfx pisze:Prawo takie nie dotyczy samochodów obcych rejestracji, a za problemy robione przez policję można wysadzić niezłe odszkodowania.
Rumunia też ma ograniczenia w terenie zabudowanym lub poza - ale nie znam szczegółów.
-
jfx
Kiedyś czeska policja robiła problemy z byle powodów ale od pewnego czasu jak widzą naklejke DAS to są bardzo grzeczni bo trochę ich kosztowało przeginanie.
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Z tą Grecją, to dziwnie jest, bo w dzień są dozwolone, ale w przypadku ograniczonej widoczności i takie zapisy są też w innych krajach "dozwolone, ale"
Tak z innej beczki, auto homologację dostaje na rynek EU czy na konkretny rynek krajowy ?
Tak z innej beczki, auto homologację dostaje na rynek EU czy na konkretny rynek krajowy ?
-
jfx
Re: Odp: Swiatła w Cruze
Od biegania po sądach są prawnicywszim pisze:Taaaa i wszyscy się pchają drzwiami oknami do sądów greckich z pozwami, zwłaszcza podczas 2 tygodniowych wakacji.jfx pisze:Prawo takie nie dotyczy samochodów obcych rejestracji, a za problemy robione przez policję można wysadzić niezłe odszkodowania.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Ale my tu nie walczymy z głupotą Policji ale z głupotą Chevrolet/GM.jfx pisze:Kiedyś czeska policja robiła problemy z byle powodów ale od pewnego czasu jak widzą naklejke DAS to są bardzo grzeczni bo trochę ich kosztowało przeginanie.
-
jfx
Oj tam głupota to glupota z każdą warto walczyć zwłaszcza gdy można na tym zarobić 
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Ale to kieruje sprawę na złe tory bo oznacza, że fajnie aby GM zostawiło tą blokadę bo można sobie kasę wyprocesować. Nie o to nam chodzi i proponuję, nie siejmy defetyzmu sami sobie.