Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Swiatła w Cruze

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Re: Swiatła w Cruze

Post autor: wszim »

zzzz pisze:ja pytałem o Kraków...
Teoretycznie miejsce nie powinno mieć znaczenia. Bo wcześniej nie chodziło o to czy GM dawał kody czy nie, tylko że ASO nawet do próby nie przystępowało lub w ogóle nie wiedziało o takiej możliwości zmiany ustawień i kodach jej autoryzacji. Wcześniej ASO od razu z góry odsyłało z kwitkiem że się nie da i już. Dopiero etac przetarł szlaki i się okazało, że jak się trochę natarczywiej poprosi to normalnie taka możliwość jest. Lub była chwilowo.
Awatar użytkownika
zzzz
Wymiatacz
Imię: Zbyszek
Samochód: Cruze HB LT+
Silnik: 1.8
LPG: BRC
Has thanked: 4 times
Kontakt:

Post autor: zzzz »

tak, czyli w Krakowie nikt do tej pory nie zrobił...
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

nikt z uczestników tego forum
Awatar użytkownika
AdamT
Zasłużony dla forum
Imię: Adam
Samochód: Octavia III FL
Silnik:
Kontakt:

Post autor: AdamT »

Po dzisiejszej rozmowie z serwisem mam potwierdzenie że kody na mnie czekają, jutro jadę finalizować sprawę.
Peugeot 308SW Hybrid 225 GT Pack
Skoda Octavia III FL 1.4TSI 150KM Style + to i tamto ;)
był Cruze 1.6 HB LT+ Premium, Samsung Galaxy Tab 2 7" on-board
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

To co? MMCars ma monopol na władzę? :shock: Czy tylko cruzy dostają kody albo tylko wersje od LT+ wzwyż? Przecież orlando ma chyba te same moduły BCM co cruze? AdamT czy twoja wersja LT+ ma światła z czujnikiem zmierzchu? :zastanawiasie:
Awatar użytkownika
AdamT
Zasłużony dla forum
Silnik:
Kontakt:

Mam LT+ Premium czyli wersję z czujnikiem.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

No to chyba już jasne. GM do aut wyposażonych w czujnik dają kody a do aut bez czujnika nie. I wydaje mi się że wiem dlaczego. Teorie tą potwierdzi dopiero przypadek wersji bezczujnikowej chevroleta poddanego próbie w MMCars.
Awatar użytkownika
AdamT
Zasłużony dla forum
Silnik:
Kontakt:

Przy wersji z czujnikiem w przypadku zmroku/tunelu itp. automatycznie zostaną włączone światła mijania. Pytanie tylko dlaczego w pozostałych przypadkach kierowca uznawany jest za debila... bo na to wychodzi...
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Imię: Andrzej
Samochód: Orlando LTZ
Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
Kontakt:

Post autor: XaRaDaS »

Adam, niestety są i debile, mało to jeździ co dziennie bez świateł ? Wczoraj przy padającym deszczu spokojnie naliczyłem 3 jak wracałem z pracy, a mam 9 km do przejechania :D
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Xaradas Jeżeli ta teza jest argumentem do wątku to twój tok rozumowania prowadzi donikąd. Bo jeżeli tak to powinno się zakazać ludzkiej rasie wszystkiego wszem i wobec. Bo statystycznie w tej grupie są debile którzy mogą szkodzić. Dlatego celem ochrony ludzi należy zakazać ludziom wszystkiego.
Ostatnio zmieniony 4 cze 2014, o 14:06 przez wszim, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kemoiz
Wymiatacz
Imię: Łukasz
Samochód: Cruze HB LT+ MY14
Silnik: 1.8, 141KM, Pb
LPG: BRC 24.11
Kontakt:

Post autor: kemoiz »

Adam i masz w premium pokretlo z pozycja auto?

Wysłane z mojego Nexus 4
Awatar użytkownika
Fachman
Imię: Marcin
Samochód: brak
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Avatar »

Tak ma pozycję "0", AUTO, pozycyjne i mijania.

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
AdamT
Zasłużony dla forum
Silnik:
Kontakt:

Potwierdzam to co napisał Avatar bo ma to samo :P
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

wszim pisze:Xaradas Jeżeli ta teza jest argumentem do wątku to twój tok rozumowania prowadzi donikąd. Bo jeżeli tak to powinno się zakazać ludzkiej rasie wszystkiego wszem i wobec. Bo statystycznie w tej grupie są debile którzy mogą szkodzić. Dlatego celem ochrony ludzi należy zakazać ludziom wszystkiego.
Nie jest argumentem, tylko zwracam uwagę na taki fakt, a że Chevi to jednak amerykanie, a tam przecież sprawy sądowe toczą się o przysłowiowego kota wsadzonego do mikrofalówki, bo w instrukcji tego nie ma. Dlatego dmuchają na zimne niż mieć kolejne odszkodowanie do wypłacenia. Dlatego pewnie zaznaczają sobie, że taki VIN zażyczył sobie osobiście odblokowanie danej funkcji na własną odpowiedzialność.

Tylko tak gdybam i nie bronię GM.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Wiem że Amerykanie cudują, ale tu mamy normalny europejski rynek a chevrolety produkowane w Korei. Poza tym słyszałeś by kiedykolwiek ktoś oskarżył producenta o to że sam zapomniał zapalić światła?
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Nie znam się na tyle dobrze na prawie międzynarodowym i nie wiem czy czasem nie możesz złożyć wniosku w sądzie w USA, jako że marka Chevrolet z ameryki jest. Napisałem to co dla mnie logiczne, czemu blokują różne opcje. Może mają tak napisany system, że wyłączenie jednej funkcji może spowodować jakieś tam nie przewidziane usterki lub blokady. Przyjmijmy, wjeżdżasz do tunelu, masz czujnik zmierzchu i ręczne sterowanie, komputer wariuje i nagle hamuje doprowadzając do wypadku ;) Kierownik idzie do sądu i otrzymuje odszkodowanie, bo czujnik mu zwariował itp. :D tak wiem, niemożliwe, ale producent nadal dmucha na zimne ;) I tutaj pojawia się zapis, że to kierowca na własne życzenie wyłączył daną funkcję i już nie dostanie odszkodowania.

My stawiamy się jako użytkownicy, że to producent na siłę nas uszczęśliwił itp. itd., ale producent chciał się tylko zabezpieczyć przed pozwami ;) Chociaż jak dla mnie to ich durne posunięcie, w szczególności, że jest to niezgodne z unijnymi normami, co Etac chyba już udowodnił. Nie ma co dywagować, jeżeli chcesz to idziesz do ASO i płacisz ileś tam i Ci wyłączają, a zapiski mogą sobie robić jakie chcą. Zrozumiałbym, że te zmiany byłyby niezgodne z przepisami, to wtedy mogą powiedzieć, że nie zrobią tego, ale skoro to jest i powinno działać, to nie rozumiem jeszcze dlaczego jest to płatne.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Już miałem ci odpisać " I ty Brutusie przeciwko nam ?" :D ...ale doczytałem do końca ;) Zdecydowanie trzeba promować podejście zdroworozsądkowe nie uszczęśliwianie i nie chronienie na siłę, nie traktowaniem ludzi jak idiotów bo 95% populacji idiotami nie jest. Nie dajmy się zwariować bo wszelkie tego typu manewry mają w podtekście nie troskę o nasze dobro ale troskę o swoją kasiorę. Póki biznes trzyma się normalnych ram i zdrowego rozsądku jest super, gdy zaczyna się wydziwiać i robić kruczki, sztuczki dzikie węże to takie rozwiązania już nie są fair i budzą sprzeciw i bunt.
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

No właśnie 95% ludzi to zdroworozsądkowi, ale te 5% może kosztować producenta grube miliony. Ja np. nie mogę zrozumieć tego kota wsadzonego do mikrofali i że proces był i przegrany przez producenta. To chyba w USA przy zakupie żelazka jest w instrukcji zapis, że to nie telefon i nie należy przykładać do ucha. 95% ludzi o tym wie, albo może i 99% ale znajdzie się idiota i przyłoży i potem w sądzie wygrywa, bo przecież nic nie napisali w instrukcji. Może nawet nie jest to idiota, lecz bardzo cwany człowiek :D Za żelazko dał 5$ a wygrał 5 000 000 $ czysty zysk :D

Zresztą tam prawo jest jakieś dziwne :D
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Dla mnie sędziowie którzy wydaja takie wyroki w tego typu sprawach zdecydowanie zaliczają się do tych 5% idiotów.
Voodoo

Post autor: Voodoo »

wszim pisze: Zdecydowanie trzeba promować podejście zdroworozsądkowe nie uszczęśliwianie i nie chronienie na siłę, nie traktowaniem ludzi jak idiotów bo 95% populacji idiotami nie jest.
Proporcje są niestety odwrotne, 95% to idioci a 5% idiotami nie jest,
o czym świadczy to że przeciwko rozmaitym regułom wprowadzonym dla idiotów buntuje się jedynie faktyczne 5% nieidiotów.
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Voodoo trzeba patrzeć przez pryzmat tego, że wg. Ciebie te 95% idiotów ma często gdzieś jak mu działają światła i czy jakąś funkcję ma czy też jej brak i tak do końca nie można ich nazywać idiotami. Często są też nieświadomi, że coś takiego można uzyskać. Jak widać bo długich bataliach z GM, Etacowi się udało uzyskać to co chciał. Może jakby się sprawę ostro nagłośniło to wtedy poszłoby z automatu, ale z doświadczenia widać, nawet prasa miała to gdzieś :D
Awatar użytkownika
AdamT
Zasłużony dla forum
Silnik:
Kontakt:

Re: Odp: Swiatła w Cruze

No i automatyka świateł mijania została wyłączona. Z informacji jakie uzyskałem w dniu wczorajszym jedno zapytanie zostało odrzucone. Nie wiadomo tylko czy tamten samochód miał czujnik zmierzchu...

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Nie wiesz jaki model auta?

@Etac. Czy twoje możliwości znajomości w mmcars ogarniają zdobycie wiedzy o powód odrzucenia wniosku tego auta?
Awatar użytkownika
AdamT
Zasłużony dla forum
Silnik:
Kontakt:

Nie wiem.
Wracając z serwisu dopadła mnie ulewa i faktycznie światła mijania włączyły się po 5-8 przejściach wycieraczek (cały czas miałem wycieraczki w trybie AUTO). Jak przestało padać to światła mijania były cały czas włączone (nie wyglądało na to że automat je wyłączy, a jechałem parę minut w słońcu). Mogłem je oczywiście wyłączyć przekręcając włącznik w pozycję 0, ale wtedy całkowicie wyłączyłbym automatykę. Przełączanie ręczne na postojowe->mijania->AUTO nic w kwestii włączonych świateł mijania nie zmieniło. Dopiero gdy wyłączyłem tryb AUTO dla wycieraczek światła mijania zostały wyłączone i wróciłem do trybu automatycznego bazującego na czujniku zmierzchu i wycieraczkach. Przy następnym deszczu będzie okazja do kolejnych obserwacji i nauki współpracy z automatem.
Awatar użytkownika
Fachman
Imię: Marcin
Samochód: brak
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Avatar »

Widać producent założył że światła mijania są zawsze lepiej widoczne niż DRL albo bardziej przemowily za tym kwestie bezpieczeństwa czyli dobrego oświetlania drogi w deszczu co akurat wydaje mi się na sens. Nie są w stanie przewidzieć warunków na drodze przy deszczu więc faktycznie lepiej włączyć światła mijania tak w razie czego :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Elektryka/Elektronika”