Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Check Engine - P2096
-
diament
- Aktywny
- Imię: Michał
- Samochód: cruze
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Check Engine - P2096
Jak pisałem ciut wyżej, sonda 2 zamontowana nówka, oryginał GM i niestety efektu to nie przyniosło.
-
pool80
- Wymiatacz
- Imię: Ryszard
- Samochód: Cruze LT
- Silnik: 1.8, 2H0, 141KM,
- LPG: BRC SQ24.11
- Kontakt:
Plecionka cała? Czasem dopiero w pewnych konkretnych warunkach, harmonijka wewnątrz plecionki się rozszczelnia i układ zasysa tlen. Sonda 2 wskazuje, że jest go za dużo. (teoria / sugestia mechanika)
Może warto więcej uwagi poświęcić, dlaczego kolor 1szej sondy po 70k km był "czerwony".
Sugeruje to problem gdzieś wcześniej, ale przecież nie luz zaworowy?
Dolot sprawdzałeś, filtr powietrza ok? Założony taki jak ma być? Gość miał ten błąd, jak miał niedokręconą obudowę filtra. miał szparę, nie zauważył.
Ktoś jeszcze na YT czyścił chyba odmę. Takie utrojstwo przy pokrywie zaworów.
I po wymianie tych sond za każdym razem odpinałeś na kilka godzin aku? Taką procedurę przeprowadzało ASO, więc też polecam. Resetowanie korekt przypuszczam..
Może warto więcej uwagi poświęcić, dlaczego kolor 1szej sondy po 70k km był "czerwony".
Sugeruje to problem gdzieś wcześniej, ale przecież nie luz zaworowy?
Dolot sprawdzałeś, filtr powietrza ok? Założony taki jak ma być? Gość miał ten błąd, jak miał niedokręconą obudowę filtra. miał szparę, nie zauważył.
Ktoś jeszcze na YT czyścił chyba odmę. Takie utrojstwo przy pokrywie zaworów.
I po wymianie tych sond za każdym razem odpinałeś na kilka godzin aku? Taką procedurę przeprowadzało ASO, więc też polecam. Resetowanie korekt przypuszczam..
-
diament
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Plecionka igła, jedynie ten "pierścień" na końcu się "odczepił" ale to nie przeszkadza. Sonda wydaje się być jakby zardzewiała. Ja na niej widzę korozję:) Luz wykluczam, bo LPG brak przy etylinie to dopiero przy 200kkm. Przepatrzyłem cały dolot i nic nie widać, filtr powietrza oryginał, idealnie leży w puszce. Sama puszka też idealnie spasowana i dokręcona dobrze.
Brak mi już pomysłów więc będę musiał odstawić auto to jakiegoś warsztatu gdzie się o Oplu specjalizują.
Brak mi już pomysłów więc będę musiał odstawić auto to jakiegoś warsztatu gdzie się o Oplu specjalizują.
- szczuplin
- Fachman
- Imię: Szczuplin
- Samochód: Cruze, Aveo T300
- Silnik: 1.8 F18D4 141KM 1.2 86 km
- LPG: STAG4 Q-Box+
- Kontakt:
Po wymianie sondy drugiej i kilka dni wcześniej cewki. Auto stabilniejsze. Żwawsze.
Chevrolet Cruze HB LT+ 1.8 + Chevrolet Aveo T300 1.2 86km
-
diament
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Ja niestety ciągle walczę z P2096, próbnie wstawiłem "komin" na sondę za katem i przejeździłem dużo dłużej po ponad 600km bez chcecka. Co ciekawe z założonym emulatorem w tourque test katalizatora jest "zakończony" a w normalnej konfiguracji jest ciągle "niezakończone". Wychodzi na to że katalizator już słaby i nie działa jak powinien... Pytanie tylko dlaczego nie wywala P0420 czyli ewidentny bład kata a wywala P2096. Czy ktoś wie jak wygląda sprawa wymiany kata? Tylko oryginał z kolektorem czy magicy potrafią rozciąć i wsadzić jakiś uniwersalny wkład?
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Jak dla mnie to nie kat. Wymieniłeś jedną sondę używaną na drugą używaną, pewność jej sprawności jest słaba. Nie wiem czy nie czepić się wtryskiwaczy. Wystarczy, że jeden za dużo dawkuje (leje) ECM dostosuje czasy pozostałych wtryskiwaczy czyli mocno zuboży. Stan po pierwszej sondzie będzie ok ale dalej już może nie być ok.
- huri_khan
- Fachman
- Imię: Robert
- Samochód: nie chevrolet
- Silnik: Benzynki z turbinkami :)
- Inny samochód: Kia Proceed,Ford Mondeo, Peugeot 206CC,
- Kontakt:
Wrzuć w Torque dwa wykresy, pierwszej i drugiej sondy.
Jeżeli wykres drugiej sondy zamiast stanu "0" "1" rysuje stłumiony wykres pierwszej sondy to jest tak jak piszesz, że katalizator raczej padł. W przeciwnym razie szukaj innej przyczyny.
Jeżeli wykres drugiej sondy zamiast stanu "0" "1" rysuje stłumiony wykres pierwszej sondy to jest tak jak piszesz, że katalizator raczej padł. W przeciwnym razie szukaj innej przyczyny.
-
diament
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Dzięki Panowie za zainteresowanie, aktualnie powróciłem do fabrycznej konfiguracji bez emulatora (tuleja) którą założyłem testowo.
Nagrałem drogę powrotną do domu, w różnych warunkach tj. Warszawskie korki i kawałek ekspresówki.
Link do wideo, od 19.30 jest ekspresówka stała prędkość ok 110-120km/h.
Proszę o opinie jak to Waszym zdaniem wygląda, dodam że podczas tego nagrywania wyskoczył CHECK p2096
Tourqe pokazuje ciągle test katalizatora ciągle na żółto jako "niezakończony", na założonym emulatorze pokazywał "zakończony" na zielono i z emulatorem miałem spokój długo bo ok 700km ale przypuszczam że ECU nie jest tak głupi przy Euro5 i potrafi to wychwycić
Nagrałem drogę powrotną do domu, w różnych warunkach tj. Warszawskie korki i kawałek ekspresówki.
Link do wideo, od 19.30 jest ekspresówka stała prędkość ok 110-120km/h.
Proszę o opinie jak to Waszym zdaniem wygląda, dodam że podczas tego nagrywania wyskoczył CHECK p2096
Tourqe pokazuje ciągle test katalizatora ciągle na żółto jako "niezakończony", na założonym emulatorze pokazywał "zakończony" na zielono i z emulatorem miałem spokój długo bo ok 700km ale przypuszczam że ECU nie jest tak głupi przy Euro5 i potrafi to wychwycić
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
No to wygląda, że huri miał nosa
a i sam chyba skłaniałeś się w tym kierunku. Intrygujące dlaczego nie ma błędu P0420. Nie mam pojęcia, ale przebieg sondy II sugeruje brak pojemności katalitycznej katalizatora. Tak to jest, gadalibyśmy sobie przez kolejne 3 strony, a wykres pokazuje sprawę dość jasno.
-
diament
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Czy orientuje się jaka cena kata do cruza? Na allegro nowy zamiennik ok. 900 zł, także nie mało. Czy "tłumikarze" są w stanie rozciąć fabryczny element, wymienić wkład i pospawać? Nowy oryginał chyba odpada bo penie cena kosmiczna...
-
Bunioopl
- Fachman
- Imię: Mariusz
- Samochód: Orlando 1.8 LPG LT+
- Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
- LPG: BRC SQ24 Genius 1500
- Kontakt:
Ci od tłumików wycinają stary i wystawiają nowy. Jak kiedyś się pytałem to koszt jakieś 300zł. Ale mogę się mylić.
Wysłane z mojego G8142 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego G8142 przy użyciu Tapatalka
- huri_khan
- Fachman
- Imię: Robert
- Samochód: nie chevrolet
- Silnik: Benzynki z turbinkami :)
- Inny samochód: Kia Proceed,Ford Mondeo, Peugeot 206CC,
- Kontakt:
diament zanim pojedziesz wymieniać katalizator, spróbuj wyjeździć dwa pełne baki benzyny (zakręć zawór w butli). Po każdym wystąpieniu błędu kasuj go. Jest jeszcze jedna teoria ale żeby ją potwierdzić musisz wyjeździć około 1000 km na samej benzynie.
Daj znać czy P2096 będzie się pojawiać.
Daj znać czy P2096 będzie się pojawiać.
-
Janusz666
- Bywalec
- Imię: Janusz
- Samochód: Cruze 1.8 LT LPG
- Silnik:
- Kontakt:
diament nie ma LPG. Nie bardzo też wiem czy ten P2096 warto zwalczać, czy lepiej poczekać na jakieś poważniejsze błędy. Może to tylko minimalnie nieszczelny tłumik, jak będzie do wymiany to usłyszy ze 100 metrów od auta.
-
andree1510
- Specjalista
- Imię: Andrzej
- Silnik:
- Kontakt:
Mnie też jakiś czas wyskakuje P2096 i niestety nic więcej. Wymieniłem 2 sondę, łącznik elastyczny i dalej to samo. Po odczytach z Torque jest dużym prawdopodobieństwem, iż padł katalizator, tylko, na SKP analizator pokazywał, iż jest ok. I bądź tu mądry człowieku. Najprawdopodobniej gdybym oddał auto do ASO to wymieniali by pokolei jak leci. Uprzedzę fakty, tak jeździłem na benzynie, nic to nie dało.
Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Zrób taki test z wykresami obu sond na torque jak zrobił diament, to może pomóc określić czy faktycznie winny może być katalizator.
-
andree1510
- Specjalista
- Silnik:
- Kontakt:
Już robiłem i najgorsze jest to, iż oba wykresy wyglądają podobnie [emoji26]
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
-
zbigniew6011
- Świeżak
- Imię: Zbigniew
- Samochód: ORLANDO
- Silnik:
- Kontakt:
Już wcześniej pisałem, że nie należy doszukiwać się przyczyny w sondach. Sonda pokazuje co się dzieje i wymiana sondy nie spowoduje, że zniknie problem. Komputer w Chevrolecie jest tak skonstruowany, że zapisuje błędy chwilowych usterek. Zła chwilowa praca wtryskiwaczy powoduje, że komputer wykonuje korektę dawki paliwa przeważnie zubożając ją i zapisuje to w pamięci. To jest właśnie P2096. Jest opcja w programie komputerowym "reset korekty dawki paliwa" jednocześnie kalibrując wtryski. Robi się to na wyłączonym silniku z włączonym zapłonem. Po tej operacji P2096 znika.
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Samochód: Cruze, Spark
- Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
- LPG: TAK
- Kontakt:
Twój pierwszy post miał więcej sensu, teraz to już trudno zrozumieć, o co chodzi. Komputer (ECM?) powoduje wyświetlenie błędu? Zastanów się co chcesz przekazać i zaznacz, że to twoje zdanie, bo jeszcze ktoś pomyśli, że tak uważamy na forum. Otóż na podstawie doświadczeń wielu użytkowników (w tym i moich), zbieranych przez wiele lat wiemy, że P2096 może pojawiać się na skutek złej regulacji lpg (najczęściej), nieszczelności w układzie wydechowym lub uszkodzonej sondy za katalizatorem.
-
Piotr3k1987
- Bywalec
- Imię: Piotr
- Samochód: Cruze 1.6 LS LPG
- Silnik:
- Kontakt:
I mnie również dopadł ten błąd tylko u mnie winna będzie sonda gdyż mam uszkodzone kable trzy są tak jak by nadgryzione w tym jeden przeciętny i już utleniony również ta otulina była nadgryziona . W dniu jutrzejszym kupię nową mówię oczywiście o tej drugiej za katalizatorem.
-
Piotr3k1987
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Jaką sondę kupiłeś? Chodzi mi o markę. Ja zastanawiam się nad Delphi w cenie około 200 PLN ale może uda się taniej kupić.szczuplin pisze: 8 maja 2019, o 11:13 Po wymianie sondy drugiej i kilka dni wcześniej cewki. Auto stabilniejsze. Żwawsze.
- szczuplin
- Fachman
- Imię: Szczuplin
- Samochód: Cruze, Aveo T300
- Silnik: 1.8 F18D4 141KM 1.2 86 km
- LPG: STAG4 Q-Box+
- Kontakt:
-
Piotr3k1987
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
U mnie po walce z błędem i wymianie dwóch sond przed i za katalizatorem problem ustąpił. Przyczyną były nadgryzione przewody. Katalizator sam w sobie jest ok bo widziałem. Co do gazu również wszystko dobrze ustawione.
-
elgato
- Aktywny
- Imię: Paweł
- Samochód: Orlando LS
- Silnik: 1.8 LPG
- LPG: Bigas
- Kontakt:
Ja zmieniłem rozrząd, nowe świece, zmiana LPG tym razem BP i znów bez błędow od kilkuset kilometrów.
Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
-
Dante_21
- Stały bywalec
- Imię: Daniel
- Samochód: Chevrolet orlando
- Silnik: 1.8, 141KM, benz.
- LPG: LPG
- Kontakt: