Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Problem z obrotami w 1.4 94km
- Kraviec
- Profesjonalista
- Imię: Michał
- Samochód: Epica V250
- Silnik: 2.0, X20D1, 144KM
- LPG: KME Nevo
- Kontakt:
Re: Problem z obrotami w 1.4 94km
Możesz zrobić fotkę wnętrza przepustnicy od strony dolotu? Czyli zdejmujesz rurę idącą od filtra powietrza. Chciałbym zobaczyć jak wygląda w środku.
Zrób też foto poglądowe na cały dolot.
Czy gniazdo silnika krokowego było czyszczone? Nie chodzi o sam silniczek tylko jego gniazdo tam gdzie wchodzi.
Zrób też foto poglądowe na cały dolot.
Czy gniazdo silnika krokowego było czyszczone? Nie chodzi o sam silniczek tylko jego gniazdo tam gdzie wchodzi.
-
mysiek
- Aktywny
- Imię: marcin
- Samochód: aveo 1.4
- Silnik:
- Kontakt:
P0507 to ten błąd podwyzszone obroty i cos tam z powietrzem chyba tak
Dodano po 1 minucie 25 sekundach:
Kraviec tez wpadlem na to ze brudna przepustnica jak nic oddam raz jeszcze do czyszczenia bo czyscil sam krokowy glupek a mial rozkrecone. Sam bym to Zrobil ale nie majac lepszych narzedzi nie jestem tego w stanie rozkrecic
Dodano po 1 minucie 25 sekundach:
Kraviec tez wpadlem na to ze brudna przepustnica jak nic oddam raz jeszcze do czyszczenia bo czyscil sam krokowy glupek a mial rozkrecone. Sam bym to Zrobil ale nie majac lepszych narzedzi nie jestem tego w stanie rozkrecic
- Kraviec
- Profesjonalista
- Kontakt:
Do sprawdzenia jeszcze czujnik położenia przepustnicy.
Ja to bym sprawdził jeszcze pracę krokowego jak on reaguje po wyjęciu i przekręceniu stacyjki, tylko uwaga może wyskoczyć trzpień.
Zrób fotki jak to wygląda przy tym dolocie, gdzie wchodzą wężyki, popatrzymy i może wpadną jakieś nowe pomysły.
Ja to bym sprawdził jeszcze pracę krokowego jak on reaguje po wyjęciu i przekręceniu stacyjki, tylko uwaga może wyskoczyć trzpień.
Zrób fotki jak to wygląda przy tym dolocie, gdzie wchodzą wężyki, popatrzymy i może wpadną jakieś nowe pomysły.
-
mysiek
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Jak to mozna posprawdzac? Czujnik polozenia w sensie ? Jestem umowiony potem na czyszczenie przepustnicy. Jakby nie pomoglo to sugerowac cos jeszcze mechanikowi? Wiesz co google mowi ze blad p0507 to brudna przepustnica lub zardzewiały dolot powietrza
Dodano po 5 minutach 26 sekundach:
Sprawdź, co następuje:
Nadmierny osad w korpusie przepustnicy.
Zewnętrzne obciążenie silnika - przykładowo stan skrzyni biegów, stan paska napędowego akcesoriów.
Wycieki podciśnienia między korpusem przepustnicy a kolektorem dolotowym.
Napraw w razie potrzeby.
Napraw w razie potrzeby.
Czy zakończyłeś naprawę?
-
Przejść do Krok 7
-
7
Skasuj kody DTC za pomocą skanera diagnostycznego.
Wyłącz zapłon (pozycja OFF) na 30 sekund.
Operuj pojazdem w warunkach obecności kodu DTC. Możesz również operować pojazdem w warunkach zaobserwowanych na Stop-klatkach/w Rejestrze awarii.
Czy kod DTC spowodował brak tego zapłonu?
-
Przejść do Kr
Dodano po 42 sekundach:
Wiesz co takie cos znalazlem przedlozone z angielskiego z jakiejs ksiazki
Dodano po 23 minutach 39 sekundach:
Aha jak byscie zrobili na moim miejscu. Bo moge oddac sensor map skoro stary jest dobry a dzis moge to zrobić czy raczej zostawilibyscie juz na zaś?
Dodano po 5 minutach 26 sekundach:
Sprawdź, co następuje:
Nadmierny osad w korpusie przepustnicy.
Zewnętrzne obciążenie silnika - przykładowo stan skrzyni biegów, stan paska napędowego akcesoriów.
Wycieki podciśnienia między korpusem przepustnicy a kolektorem dolotowym.
Napraw w razie potrzeby.
Napraw w razie potrzeby.
Czy zakończyłeś naprawę?
-
Przejść do Krok 7
-
7
Skasuj kody DTC za pomocą skanera diagnostycznego.
Wyłącz zapłon (pozycja OFF) na 30 sekund.
Operuj pojazdem w warunkach obecności kodu DTC. Możesz również operować pojazdem w warunkach zaobserwowanych na Stop-klatkach/w Rejestrze awarii.
Czy kod DTC spowodował brak tego zapłonu?
-
Przejść do Kr
Dodano po 42 sekundach:
Wiesz co takie cos znalazlem przedlozone z angielskiego z jakiejs ksiazki
Dodano po 23 minutach 39 sekundach:
Aha jak byscie zrobili na moim miejscu. Bo moge oddac sensor map skoro stary jest dobry a dzis moge to zrobić czy raczej zostawilibyscie juz na zaś?
-
mysiek
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Wiec tak. Nie wiem czy to efekt brudnej przepustnicy bo chyba by tak bylo non stop a to raz jest zaraz jest ok i np na zimnym sie dlawi na rozgrzanym zbyt wysokie obroty pomiedzy jest przewaznie ok. Zdjecia jakies pogladowe wstawiam. Przy jednym przewodzie widac jakby leciutko mokre ale siedzi tam bardzo sztywno wiec chyba jest ok i wygladaja dobrze. Jeden przewod ten gruby na jednym ze zdjec co wchodzi jakby w gore silnika przy oslonie plastikowej co jest na pierwszym zdjeciu na niego zblizenie nie ma opaski zaciskowej i jest dosc luzny ale jak odpalilem silnik i trzymalem go mocno docisnietego to nic nie zmienilo. Mechanik jednak w poniedzialek bedzie czyscil przepustnice ale watpi ze to jest to. Ja sam nie potrafie sie zabrac zeby to wykrecic bo jest tam ciasno zeby wyjąc
Dodano po 1 minucie 17 sekundach:
Przepraszam na drugim zdjeciu przewod najbardziej na dole gruby lub na czwartym na maksa po prawej wchodzacy jakby w oslone silnika
Dodano po 1 minucie 17 sekundach:
Przepraszam na drugim zdjeciu przewod najbardziej na dole gruby lub na czwartym na maksa po prawej wchodzacy jakby w oslone silnika
- Kraviec
- Profesjonalista
- Kontakt:
-
mysiek
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Dokladnie tak, LPi Vialle. Ale na pb jezdzilem duzo ostatnio sprawdzajac i te same objawy
-
lukaslacetti
- Profesjonalista
- Imię: Łukasz
- Samochód: Lacetti
- Silnik: 1.6 109KM
- LPG: Stag 300 Premium
- Kontakt:
Aż żal czytać z falowaniem tych obrotów
Na pierwszej stronie autor mówił że wydawało mu się że trzeba odpiąć Aku ale tego nie zrobił po czyszczeniu przepustnicy i nikt na to nie wpadł żeby to zrobił ??
To jest pewnie przepustnica z krokowym elektronicznym czyli sama w sobie ma krokowca, weź chusteczkę otwórz przepustnice wyczyść miejsce jej styku do czystego , odłącz akumulator najlepiej na całą noc rano podłącz i broń cię panie Boże dotykać gazu ,
-Włącz stacyjkę aż pogasna wszystkie kontrolki odrazu kliknij instalacje na off aby nie przełączała auta na gaz w trakcie adaptacji , oraz wyłącz wszystkie odbiorniki prądu
-wyłacz stacyjkę na 15sekund ( przepustnica się wyłącza po 8sekundach takie "klik" slychac
-włącz stacyjkę aż pogasna kontrolki i odpal samochód i ma chodzić tak długo aż włączy się wentylator (otwórz maskę to będziesz widział powinno to zająć przy tych temperaturach około 20min nawet więcej jak się uruchomi włączasz klimę światła tylną szybę nawet na minutę czasu ważne żeby przez trochę na takim obciążeniu chodził , później wyłączasz po kolei wszystko silnik też
Po chwili sobie odpal(po 15sekundach) jak przestanie działać przepustnica i powinien działać normalnie w sensie obroty , przecież to nie jest trudne
Po odpięciu Aku można też wyciągnąć bezpiecznik ale Aveowcy powinni wiedzieć który to odpowiada za pamięć komputera (Ecm) czy jakiś taki
Na pierwszej stronie autor mówił że wydawało mu się że trzeba odpiąć Aku ale tego nie zrobił po czyszczeniu przepustnicy i nikt na to nie wpadł żeby to zrobił ??
To jest pewnie przepustnica z krokowym elektronicznym czyli sama w sobie ma krokowca, weź chusteczkę otwórz przepustnice wyczyść miejsce jej styku do czystego , odłącz akumulator najlepiej na całą noc rano podłącz i broń cię panie Boże dotykać gazu ,
-Włącz stacyjkę aż pogasna wszystkie kontrolki odrazu kliknij instalacje na off aby nie przełączała auta na gaz w trakcie adaptacji , oraz wyłącz wszystkie odbiorniki prądu
-wyłacz stacyjkę na 15sekund ( przepustnica się wyłącza po 8sekundach takie "klik" slychac
-włącz stacyjkę aż pogasna kontrolki i odpal samochód i ma chodzić tak długo aż włączy się wentylator (otwórz maskę to będziesz widział powinno to zająć przy tych temperaturach około 20min nawet więcej jak się uruchomi włączasz klimę światła tylną szybę nawet na minutę czasu ważne żeby przez trochę na takim obciążeniu chodził , później wyłączasz po kolei wszystko silnik też
Po chwili sobie odpal(po 15sekundach) jak przestanie działać przepustnica i powinien działać normalnie w sensie obroty , przecież to nie jest trudne
Po odpięciu Aku można też wyciągnąć bezpiecznik ale Aveowcy powinni wiedzieć który to odpowiada za pamięć komputera (Ecm) czy jakiś taki
-
mysiek
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Tak tak ale w miedzyczasie robilem z 5x adaptacje w tym raz po nocy z odpietym minusem aku. Wiesz co no plan jest taki ze zrobie jak mowisz ale w poniedzialek po czyszczeniu przepustnicy przez mechanika bo sam nie umiem. Chyba ze jestem to jakos latwo w stanie zrobic zeby nie wykrecac jej?
Dodano po 2 minutach 35 sekundach:
Dzieki za pomysly wiesz moze i cos w tym jest. Chetnie zrobilbym jutro czyszczenie ale nie umiem zmienie tez filtr powietrza bo pewnie brudny 30tys km zrobil podobno bo mam kontakt z poprzednim wlascicielem. A w niedziele rano adaptacje zrobic ale to mowie chyba zmuszony jestem czekac na mechanika
Dodano po 47 sekundach:
Ps przepustnica nie byla czyszczona a silniczek krokowy
Dodano po 2 minutach 35 sekundach:
Dzieki za pomysly wiesz moze i cos w tym jest. Chetnie zrobilbym jutro czyszczenie ale nie umiem zmienie tez filtr powietrza bo pewnie brudny 30tys km zrobil podobno bo mam kontakt z poprzednim wlascicielem. A w niedziele rano adaptacje zrobic ale to mowie chyba zmuszony jestem czekac na mechanika
Dodano po 47 sekundach:
Ps przepustnica nie byla czyszczona a silniczek krokowy
-
lukaslacetti
- Profesjonalista
- Kontakt:
Ściągasz rurę dolotowa i za pomocą pędzelka nasączonego w benzynie czyścisz sobie tam cały motylek tej przepustnicy, jedną ręką ja otwierasz z zewnątrz tym cięgnem co linka idzie a druga czyścisz miejsce styku tego motylka kumasz xd miejsce styku motylka z korpusem ma być czysciutkie na koniec szmatką no tak jak byś szklankę czyścił w środku dokładnie tutaj tak samo i to ma być czysciutkie wszystko w środku , to jest najprostsza czynność zaraz po odpinaniu akumulatora xd
Dasz radę szkoda mechanikowi dawać bo 50 zł albo 100 policzy
Krokowego sobie jeszcze raz wyczyść odkręcić go czy co tam się u Ciebie robi nie wiem nie mam takiego auta po tych czynnościach odepnij Aku rano podepnij jak się wyzeruje zegarek to świetnie to znaczy że pamięć komputera się zresetowała razem z parametrami ustawczymi przepustnic i silniczka krokowego razem z ich parametrami otwarć itd
Tak więc baw się sam bo to proste jest , tylko nie strzelaj przepustnica z tym motylkiem delikatnie żeby s przy otwartej przepustnicy nie puścił gwałtownie a tak ogólnie poziom trudności w skali 1-10 to 4 to trudniejsze od tego jest wymiana oleju dla laika
Dasz radę szkoda mechanikowi dawać bo 50 zł albo 100 policzy
Krokowego sobie jeszcze raz wyczyść odkręcić go czy co tam się u Ciebie robi nie wiem nie mam takiego auta po tych czynnościach odepnij Aku rano podepnij jak się wyzeruje zegarek to świetnie to znaczy że pamięć komputera się zresetowała razem z parametrami ustawczymi przepustnic i silniczka krokowego razem z ich parametrami otwarć itd
Tak więc baw się sam bo to proste jest , tylko nie strzelaj przepustnica z tym motylkiem delikatnie żeby s przy otwartej przepustnicy nie puścił gwałtownie a tak ogólnie poziom trudności w skali 1-10 to 4 to trudniejsze od tego jest wymiana oleju dla laika
-
mysiek
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Dzieki wlasnie oglądalem filmik faktycznie latwo wyglada. Są tez takie spraye liqui molly czy jak sie to pisze zmywacze takie z sondą ze spryskuje potem na odpalonym silniku tez. Czy moze tam zostac ciecz np wlasnie z tego sprayu czy do srodka nie mozna ?
Dodano po 4 minutach 1 sekundzie:
Czy to co myje to musi suche zostac a tam glebiej gdzies nie mozna nic napryskac?
Dodano po 4 minutach 1 sekundzie:
Czy to co myje to musi suche zostac a tam glebiej gdzies nie mozna nic napryskac?
-
lukaslacetti
- Profesjonalista
- Kontakt:
Aha na trzecim zdjęciu te trzy przewody co wchodzą za przepustnica posprawdzaj przy okazji czy są napewno szczelne jeden z nich z tych cieńszych dwóch idzie do map sensora on napewno musi być szczelny i on zawsze pęka przy map sensorze.
Tylko delikatnie nic na siłę
Dodano po 4 minutach 8 sekundach:
Nie kombinuj jedz na stację weź trochce benzyny do czegoś i czyść , im mniej nalejesz benzyny do kolektora tym lepiej poprostu rozkręci wyczyść xd
Tylko delikatnie nic na siłę
Dodano po 4 minutach 8 sekundach:
Nie kombinuj jedz na stację weź trochce benzyny do czegoś i czyść , im mniej nalejesz benzyny do kolektora tym lepiej poprostu rozkręci wyczyść xd
- Sebastian
- Moderator
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Moim zdaniem tu LPG może trochę mieszać. Zwłaszcza, że vialle to trochę egzotyka u nas, i bezproblemowe z tego co słyszę to nie jest.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
-
lukaslacetti
- Profesjonalista
- Kontakt:
Najpierw niech ogarnie te przepustnice u siebie po czyszczeniu a była brudna mogłem jeździć nie dotykając gazu bo obroty miał 3tys a czasem szły na 4tys
-
mysiek
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Tak zrobie ale moze troche tego szpraju tez tam dalej psiknac? Jakies opinie czytam i naprawde chwalą sobie. Hamuje mnie mroz ze napsikam tam i zamarznie
- Kraviec
- Profesjonalista
- Kontakt:
Jeśli będziesz czyścił przepustnicę to pamiętaj, używaj tylko szmat materiałowych, wszelkiego rodzaju ręczniczki papierowe nie nadają się, bo podrą się i utkną w środku.
W lanosie miałem podobną przepustnicę do tej z aveo, czyściłem bez chemii i zawsze schodził cały nagar ale trzeba się namachać, po chemii będzie łatwiej, wyczyść również dokładnie krawędzie motylka/dekla przepustnicy, uważaj bo można się skaleczyć.
Odnośnie adaptacji wolnych obrotów... w lanosie czy ją zrobiłem czy nie to nie było żadnej różnicy, ta cała adaptacja to bajka jeśli nie posiada się urządzenia diagnostycznego Daewoo/Chevrolet, które kasuje ustawienia do zera. Samo odpięcie akumulatora przywraca zapisaną czystą adaptacje, czyli nie rozjechaną po upływie przejechanych kilometrów. Jedynie dla lepszego samopoczucia można się pobawić zapłonem i "niby ją ustawić".
Ten silnik posiada zawór od regulacji pojemności powietrza w kolektorze dolotowym, kolektor nie ma chyba klap tylko regulowane jest to jedną klapą przed kanałami. Zawór to taka grucha po prawej stronie kolektora do której dochodzi podciśnienie. Od zaworu wychodzi cięgno do kolektora, możesz na wolnych obrotach poruszać tym cięgnem i sprawdzić jak zachowuje się silnik.
W lanosie miałem podobną przepustnicę do tej z aveo, czyściłem bez chemii i zawsze schodził cały nagar ale trzeba się namachać, po chemii będzie łatwiej, wyczyść również dokładnie krawędzie motylka/dekla przepustnicy, uważaj bo można się skaleczyć.
Odnośnie adaptacji wolnych obrotów... w lanosie czy ją zrobiłem czy nie to nie było żadnej różnicy, ta cała adaptacja to bajka jeśli nie posiada się urządzenia diagnostycznego Daewoo/Chevrolet, które kasuje ustawienia do zera. Samo odpięcie akumulatora przywraca zapisaną czystą adaptacje, czyli nie rozjechaną po upływie przejechanych kilometrów. Jedynie dla lepszego samopoczucia można się pobawić zapłonem i "niby ją ustawić".
Ten silnik posiada zawór od regulacji pojemności powietrza w kolektorze dolotowym, kolektor nie ma chyba klap tylko regulowane jest to jedną klapą przed kanałami. Zawór to taka grucha po prawej stronie kolektora do której dochodzi podciśnienie. Od zaworu wychodzi cięgno do kolektora, możesz na wolnych obrotach poruszać tym cięgnem i sprawdzić jak zachowuje się silnik.
-
mysiek
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Wlasnie zaczynam czyszczenie. Z zewnatrz jak nowa po otwarciu motylka troche lekko oblepione czarnym nagarem ale malo tego jes zobaczymy
Dodano po 57 minutach 25 sekundach:
Dobra wyczyszczone obroty opor 3tys.ciagle odlaczylem bezpiecznik ecu i akumulator i podlaczylem przy okazji do ladowania do rana jutro adaptacja
Dodano po 57 minutach 25 sekundach:
Dobra wyczyszczone obroty opor 3tys.ciagle odlaczylem bezpiecznik ecu i akumulator i podlaczylem przy okazji do ladowania do rana jutro adaptacja
- Kraviec
- Profesjonalista
- Kontakt:
Temat rzeka... jak czyścileś to motylek/klapa przepustnicy chodziła płynnie? Domykała się? Czy jak ręcznie otwierasz przepustnicę tym czarnym elementem na który nawinięta jest linka to linka ma delikatny luz? Nie jest zbyt mocno naprężona?
-
mysiek
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
-
lukaslacetti
- Profesjonalista
- Kontakt:
-
mysiek
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Klapka sie domyka do pelnego zamkniecia brakujr 0.1mm doslownie o wlosek bo dochodzi do sruby regulacyjnej biegu jalowego
-
pitersik74
- Aktywny
- Imię: Piotr
- Samochód: Lacetti 1.6 16V
- Silnik:
- Kontakt:
P0507 Obroty w trybie sterowania obrotem jałowym wyższe niż oczekiwano
Opis techniczny systemu diagnostycznego OBD-II Obroty systemu Idle (IAC) wyższe niż oczekiwano
Ten diagnostyczny kod usterki (DTC) to ogólny kod mechanizmu napędowego, co oznacza, że dotyczy on pojazdów wyposażonych w OBD-II. Chociaż ogólne, poszczególne kroki naprawy mogą się różnić w zależności od marki / modelu.
Co to znaczy?
Ten kod P0507 jest czasem uruchamiany w pojazdach z elektroniczną kontrolą przepustnicy. Oznacza to, że nie mają zwykłego drążka przepustnicy od pedału gazu do silnika. Opierają się na czujnikach i elektronice, aby sterować przepustnicą. W takim przypadku kod DTC P0507 (diagnostyczny kod usterki) jest wyzwalany, gdy moduł PCM (moduł sterujący mechanizmem napędowym) wykryje prędkość obrotową jałową silnika większą niż wymagana (zaprogramowana) prędkość obrotowa. W przypadku pojazdów GM (i ewentualnie innych), jeśli prędkość biegu jałowego przekracza 200 obrotów na minutę wyższą niż oczekiwano, ten kod zostanie ustawiony.
Potencjalne objawy
Najprawdopodobniej zauważysz, że prędkość biegu jałowego jest wyższa niż normalnie. Istnieją również inne objawy. Oczywiście, gdy ustawione są kody błędów, świeci lampka kontrolna MIL (lampka kontrolna awarii, czyli lampka kontrolna silnika).
Przyczyny
Kod usterki P0507 DTC może być spowodowany przez co najmniej jedną z poniższych sytuacji:
Wyciek próżni
Wyciek powietrza po korpusie przepustnicy
Zawór EGR wycieka pod próżnią
Uszkodzony pozytywny zawór wentylacji skrzyni korbowej (PCV)
Uszkodzony / nieudany / brudny korpus przepustnicy
Nieudany system EVAP
Nie powiodło się IAC (bezczynny regulator powietrza) lub uszkodzony obwód IAC
Możliwe rozwiązania
Ten kod DTC jest bardziej kodem informacyjnym, więc jeśli istnieją inne ustawione kody, najpierw należy je zdiagnozować. Jeśli nie ma innych kodów, sprawdź system dolotowy powietrza pod kątem występowania nieszczelności i podciśnienia oraz uszkodzeń. Jeśli nie ma żadnych symptomów innych niż sam kod DTC, po prostu wyczyść kod i sprawdź, czy go zwróci. Jeśli masz zaawansowane narzędzie do skanowania, które może współpracować z samochodem, wydaj wyższe obroty i idź w górę, aby sprawdzić, czy silnik reaguje odpowiednio. Sprawdź również zawór PCV, czy nie jest zablokowany i czy należy go wymienić. Sprawdź IAC (kontroler bezczynności powietrza), jeśli jest w wyposażeniu, sprawdź, czy działa. Jeśli to możliwe, spróbuj zamienić nowy korpus przepustnicy, aby sprawdzić, czy to rozwiąże problem. W przypadku Nissana Altimasa i ewentualnie innych pojazdów problem może zostać naprawiony poprzez przeprowadzenie przez dealera procedury bezczynności po nowoście w powietrzu lub innych procedur ponownego uczenia się.
Opis techniczny systemu diagnostycznego OBD-II Obroty systemu Idle (IAC) wyższe niż oczekiwano
Ten diagnostyczny kod usterki (DTC) to ogólny kod mechanizmu napędowego, co oznacza, że dotyczy on pojazdów wyposażonych w OBD-II. Chociaż ogólne, poszczególne kroki naprawy mogą się różnić w zależności od marki / modelu.
Co to znaczy?
Ten kod P0507 jest czasem uruchamiany w pojazdach z elektroniczną kontrolą przepustnicy. Oznacza to, że nie mają zwykłego drążka przepustnicy od pedału gazu do silnika. Opierają się na czujnikach i elektronice, aby sterować przepustnicą. W takim przypadku kod DTC P0507 (diagnostyczny kod usterki) jest wyzwalany, gdy moduł PCM (moduł sterujący mechanizmem napędowym) wykryje prędkość obrotową jałową silnika większą niż wymagana (zaprogramowana) prędkość obrotowa. W przypadku pojazdów GM (i ewentualnie innych), jeśli prędkość biegu jałowego przekracza 200 obrotów na minutę wyższą niż oczekiwano, ten kod zostanie ustawiony.
Potencjalne objawy
Najprawdopodobniej zauważysz, że prędkość biegu jałowego jest wyższa niż normalnie. Istnieją również inne objawy. Oczywiście, gdy ustawione są kody błędów, świeci lampka kontrolna MIL (lampka kontrolna awarii, czyli lampka kontrolna silnika).
Przyczyny
Kod usterki P0507 DTC może być spowodowany przez co najmniej jedną z poniższych sytuacji:
Wyciek próżni
Wyciek powietrza po korpusie przepustnicy
Zawór EGR wycieka pod próżnią
Uszkodzony pozytywny zawór wentylacji skrzyni korbowej (PCV)
Uszkodzony / nieudany / brudny korpus przepustnicy
Nieudany system EVAP
Nie powiodło się IAC (bezczynny regulator powietrza) lub uszkodzony obwód IAC
Możliwe rozwiązania
Ten kod DTC jest bardziej kodem informacyjnym, więc jeśli istnieją inne ustawione kody, najpierw należy je zdiagnozować. Jeśli nie ma innych kodów, sprawdź system dolotowy powietrza pod kątem występowania nieszczelności i podciśnienia oraz uszkodzeń. Jeśli nie ma żadnych symptomów innych niż sam kod DTC, po prostu wyczyść kod i sprawdź, czy go zwróci. Jeśli masz zaawansowane narzędzie do skanowania, które może współpracować z samochodem, wydaj wyższe obroty i idź w górę, aby sprawdzić, czy silnik reaguje odpowiednio. Sprawdź również zawór PCV, czy nie jest zablokowany i czy należy go wymienić. Sprawdź IAC (kontroler bezczynności powietrza), jeśli jest w wyposażeniu, sprawdź, czy działa. Jeśli to możliwe, spróbuj zamienić nowy korpus przepustnicy, aby sprawdzić, czy to rozwiąże problem. W przypadku Nissana Altimasa i ewentualnie innych pojazdów problem może zostać naprawiony poprzez przeprowadzenie przez dealera procedury bezczynności po nowoście w powietrzu lub innych procedur ponownego uczenia się.
- Sebastian
- Moderator
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Zawór PVC, pamiętam że lubi padać w Aveo. Poszukaj w forumowej wyszukiwarce hasła "PVC" i porównaj objawy.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
-
mysiek
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Cholerka jasna no wziałem zrobilem teraz adaptacje obrotów. Co moge napisac no. Check zniknął, obroty byly ok zrobilem duzo kilometrów i przewaznie bylo ok ale momentami bylo 1.5-2tys obrotow na jalowym i dwa razy okolo 4tyś - do tego moje refleksje napewno cos to pomoglo lepiej sie jezdzi rzadziej wystepuje problem i check zginąl od razu. Byc moze czyszczenie bez rozkrecenia nie pomoglo w pelni jak myslicie? Podczas robienia adaptacji wszystko wygladało fajnie dopoki nie wlaczylem zamiast samej klimy wszystkie odbiorniki pradu wtedy zacząl zdychać obroty rzedu 0.3 mial czekalem kilka chwil az to ustabilizuje. Nie wiem panowie czy cos jeszcze robic czy nie mam umowiony na poniedzialek termin u mechanika i chyba niestety musze do niego odstawic aveo bo kurcze cienko to widze.
-
mysiek
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Dzis zrobilem jeszcze raz adaptacje mowie moze cos nie tak. Obroty zachowują sie jeszcze inaczej ale tez zle. Ogolnie po przeczyszczeniu co moglem w przepustnicy mam wrazenie a w zasadzie pewnosc ze jest 70% lepiej. Czyli na moje oko niech mechanik zajmie sie jutro czyszczeniem przepustnicy i gniazda krokowca i potem zrobi adaptacje z uzyciem kompa do resetu aveo. Pytanie tylko czy bedzie wiedzial ze tak sie robi czy zna tę procedure bo nie chce sie u niego wymądrzac
Dodano po 1 godzinie 31 minutach 29 sekundach:
Co jeszcze moge dodac to to ze na mrozie jak odpala to sie dusi i elektronika przygasa z obciążenia, druga sprawa to podswietlenie nawiewu mam bardzo dobre natomiast radia mam dobre tylko w nocy w dzien praktycznie nic nie widac moze to jakas kolejna wskazówka w mojej beznadziejnej sprawie.
Dodano po 1 godzinie 31 minutach 29 sekundach:
Co jeszcze moge dodac to to ze na mrozie jak odpala to sie dusi i elektronika przygasa z obciążenia, druga sprawa to podswietlenie nawiewu mam bardzo dobre natomiast radia mam dobre tylko w nocy w dzien praktycznie nic nie widac moze to jakas kolejna wskazówka w mojej beznadziejnej sprawie.