Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Nubira 1.8 F18D3 - ciężki rozruch
-
strowger
- Bywalec
- Imię: Robert
- Samochód: Nubira
- Silnik: F18D3
- LPG: BRC SQ24
- Kontakt:
Re: Nubira 1.8 F18D3 - ciężki rozruch
Czujnik oryginalny. A jednak problem powrócił. Nie ma znaczenia - silnik ciepły czy zimny. Dzieje się jak na filmie poniżej.
Od sekundy 22 odpalanie z lekko wciśniętym gazem. Po zdjęciu nogi z gazu nie trzyma obrotów i gaśnie. Ale za którymś razem już sobie podtrzyma obroty i nie gaśnie - widać na filmie.
Od 53 sekundy odpalanie bez gazu i jest ok - poza podwyższonymi obrotami po starcie.
Czasem po prostu odpala i obroty są w porządku - czy to na zimno czy ciepło.
Poza rozruchem z silnikiem nie dzieje się absolutnie nic złego, normalnie się wkręca na obroty, nie spada moc...
Ręce mi już opadły i nie wiem co robić.
Od sekundy 22 odpalanie z lekko wciśniętym gazem. Po zdjęciu nogi z gazu nie trzyma obrotów i gaśnie. Ale za którymś razem już sobie podtrzyma obroty i nie gaśnie - widać na filmie.
Od 53 sekundy odpalanie bez gazu i jest ok - poza podwyższonymi obrotami po starcie.
Czasem po prostu odpala i obroty są w porządku - czy to na zimno czy ciepło.
Poza rozruchem z silnikiem nie dzieje się absolutnie nic złego, normalnie się wkręca na obroty, nie spada moc...
Ręce mi już opadły i nie wiem co robić.
- Quaint
- Świeżak
- Imię: Mateusz
- Samochód: Lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
Nie czytałem dokładnie wszystkich postów więc może kogoś powtórzę, ale sprawdz jeszcze EGR. Najlepiej zaślep go czymś (np. wyciętą puszką po piwie) na chwilę żeby sprawdzić czy jest różnica. Nie radze na tym jezdzić dluzej bo może się stopić.
Identyczne objawy przy odpalaniu są kiedy łapie lewe powietrze, a największe prawdopodobieństwo, że EGR sie nie domyka...
W Twojej wersji jest jeszcze chyba silniczek krokowy przy przepustnicy, który ma za zadanie trzymać obroty, ale skoro po którymś odpaleniu on działa to raczej bym go wykluczył.
Właściwie to od EGRu bym zaczął... Sam jestem po czyszczeniu a potem wymianie przepustnicy z adaptacją, przeglądzie cewki, wymianie świec i jeszcze wielu innych rzeczy zanim skupiłem się na zaworze EGR, od którego powinienem zacząc
Identyczne objawy przy odpalaniu są kiedy łapie lewe powietrze, a największe prawdopodobieństwo, że EGR sie nie domyka...
W Twojej wersji jest jeszcze chyba silniczek krokowy przy przepustnicy, który ma za zadanie trzymać obroty, ale skoro po którymś odpaleniu on działa to raczej bym go wykluczył.
Właściwie to od EGRu bym zaczął... Sam jestem po czyszczeniu a potem wymianie przepustnicy z adaptacją, przeglądzie cewki, wymianie świec i jeszcze wielu innych rzeczy zanim skupiłem się na zaworze EGR, od którego powinienem zacząc
-
strowger
- Bywalec
- Kontakt:
EGR zaślepiłem. Niestety bez zmian. Spróbuję jeszcze raz silnik krokowy wyczyścić.
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
-
wieczor
- Stały bywalec
- Imię: Tomasz
- Samochód: nubira 1.8 121km f18
- Silnik:
- Kontakt:
Sprawdź może jeszcze map sensor, u mnie robił najróżniejsze cuda włącznie z ciężkim rozruchem (odpalałem i od razu gasł, chociaż rzadko się to zdarzało)
- Sebastian
- Moderator
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
To teraz czas na próbę z LPG - odpinamy wąż do podciśnienia, oraz ten do wtrysków na noc, i rano próba 
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
-
strowger
- Bywalec
- Kontakt:
Z braku czasu nie zrobiłem próby z LPG, jak na złość auto odpaliło rano i odpala nadal bez najmniejszych problemów. Problem w tym, że kiedy jest mi potrzebna do diagnozy - usterka najczęściej nie występuje:).
Panowie, a coś takiego jak czujnik położenia przepustnicy? Jego uwalenie może dawać takie objawy?
Panowie, a coś takiego jak czujnik położenia przepustnicy? Jego uwalenie może dawać takie objawy?
-
wieczor
- Stały bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Może dawać takie objawy, ale prawdopodobnie odczułbyś też szarpanie/mulenie przy dodawaniu albo odejmowaniu gazu. Ja bym jeszcze go spróbował odpalić awaryjnie na gazie, jeżeli by odpalił bez problemu to szukałbym przyczyn w układzie paliwowym:)
Ostatnio zmieniony 24 lut 2017, o 09:36 przez etac, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunięto zapis z CYTUJ
-
strowger
- Bywalec
- Kontakt:
Niestety BRC Sequent24 ma zablokowane awaryjne odpalanie na gazie. Jak silnik ciepły, to w trakcie kręcenia długo rozrusznikiem auto przełącza się na LPG i też nie odpala. Pomaga przytrzymanie gazu czy to na LPG czy na PB.
-
wieczor
- Stały bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
- Quaint
- Świeżak
- Imię: Mateusz
- Samochód: Lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
strowger pisze:Z braku czasu nie zrobiłem próby z LPG, jak na złość auto odpaliło rano i odpala nadal bez najmniejszych problemów. Problem w tym, że kiedy jest mi potrzebna do diagnozy - usterka najczęściej nie występuje:).
Przy błędzie czujnika położenia pojawia się check engine (zbyt niskie napiecie na czujniku przepustnicy). Można łatwo sprawdzić napięcie podpinając się pod złącze lub dokładniej multimetrem. Jeśli błąd nie wyskakuje to raczej czujnik działa prawidłowo...
-
wieczor
- Stały bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Nie zawsze pojawia się check, jeżeli czujnik podaje wartość mieszczącą się w jego zakresie to nie wywali błędu, co innego gdy wartość wyjdzie poza zakres.
-
strowger
- Bywalec
- Kontakt:
Ano właśnie, o tym też myślałem. Trochę ciężko w ten sposób coś zdiagnozować. Nie ma żadnego punktu zaczepienia. Z resztą dziś auto działa bez żadnych problemów...
-
strowger
- Bywalec
- Kontakt:
Wieści z frontu: jeszcze raz wyczyściłem przepustnicę i krokowca. Nastąpiła zmiana - odpala zawsze, jednak nie chce trzymać obrotów, są za niskie - jest źle na tyle, że włączenie klimatyzacji nie jest możliwe - sprzęgło załącza się i rozłącza i klimatyzacja nie uruchamia się. W tym momencie obroty na chwilę spadają jeszcze bardziej.
Czasem też po włączeniu klimatyzacji silnik gaśnie. Bywa też, że wszystko działa jak należy.
A teraz najciekawsze - odpinam wtyczkę krokowca i wszystko w normie, załączenie klimatyzacji powoduje chwilowy i minimalny spadek obrotów. Wszystko działa. Silnik też odpala bez problemów.
Nie zapala się kontrolka Check Engine.
Co dalej Panowie?
Czasem też po włączeniu klimatyzacji silnik gaśnie. Bywa też, że wszystko działa jak należy.
A teraz najciekawsze - odpinam wtyczkę krokowca i wszystko w normie, załączenie klimatyzacji powoduje chwilowy i minimalny spadek obrotów. Wszystko działa. Silnik też odpala bez problemów.
Nie zapala się kontrolka Check Engine.
Co dalej Panowie?
- Sebastian
- Moderator
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Po czyszczeniu adaptacja zrobiona ?
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
-
strowger
- Bywalec
- Kontakt:
Tak, żadnej różnicy.
-
strowger
- Bywalec
- Kontakt:
Kolejne wieści z frontu. Dziś rano odpiąłem wtyczkę od krokowca. Auto pali jak należy, nie falują obroty, nie spadają poniżej krytycznego poziomu. Klimatyzacja włącza się na biegu jałowym.
Check Engine nie świeci się, a chyba powinna - w Polonezie po odpięciu krokowca tak było.
Nie mam pojęcia o co w tym wszystkim chodzi...
Check Engine nie świeci się, a chyba powinna - w Polonezie po odpięciu krokowca tak było.
Nie mam pojęcia o co w tym wszystkim chodzi...
-
iskat1973
- Stały bywalec
- Imię: Jacek
- Samochód: Nubira vel Lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
No i u mnie tez sie zaczęło..... Nie trzyma obrotów,gaśnie na wolnych obrotach niezaleznie czy lpg czy pb,zapala na zimnym i od.razu gaśnie....
Z tym ,ze ja mam zdiagnozowaną śmierć reduktora-gazownik po zdjęciu podciśnienia z reduktora stwierdził ze parownik szrot.....
Rurka podciśnienia redaktora łączy chyba go z kolektorem-czy w związku z tym uszkodzony reduktor bedzie mial wpływ na to jak zachowuje sie silnik na wolnych obrotach na pb ????
Zacznę od wymiany reduktora -mam nadzieję że pomoże......
Z tym ,ze ja mam zdiagnozowaną śmierć reduktora-gazownik po zdjęciu podciśnienia z reduktora stwierdził ze parownik szrot.....
Rurka podciśnienia redaktora łączy chyba go z kolektorem-czy w związku z tym uszkodzony reduktor bedzie mial wpływ na to jak zachowuje sie silnik na wolnych obrotach na pb ????
Zacznę od wymiany reduktora -mam nadzieję że pomoże......
KL1NF35BJ6K260134
-
iskat1973
- Stały bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Czy uszkodzony element insta lpg (w ttm przypadku reduktor) może wpływać na pracę silnika na pb ???
Ostatnio zmieniony 2 mar 2017, o 22:02 przez etac, łącznie zmieniany 1 raz.
KL1NF35BJ6K260134
-
strowger
- Bywalec
- Kontakt:
Może. Przy odpalaniu. A wracając do mojego problemu, może coś z przepustnicą?
-
strowger
- Bywalec
- Kontakt:
Aktualizacja tematu. Problemem okazał się silnik krokowy. Po wymianie na regenerowany z Korei problemy zniknęły.
Auto odpala poprawnie na zimno, na ciepło, rano i wieczorem. Trzyma właściwe obroty.
Z lenistwa nie robiłem po wymianie żadnej adaptacji przepustnicy.
Tak więc dziękuję wszystkim za pomoc i sugestie.
Wysłane z mojego m2 note przy użyciu Tapatalka
Auto odpala poprawnie na zimno, na ciepło, rano i wieczorem. Trzyma właściwe obroty.
Z lenistwa nie robiłem po wymianie żadnej adaptacji przepustnicy.
Tak więc dziękuję wszystkim za pomoc i sugestie.
Wysłane z mojego m2 note przy użyciu Tapatalka
-
iskat1973
- Stały bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Wymienilem reduktor lpg ale ...pomoglo na krótko. Pol dnia pracy jest ok ,a przyjdzie moment ze podczas redukcji biegu sie zadławi i wyraźnie szarpnie i po tym juz gaśnie na wolnych obrotach....
Jako ze weekend bede mial zatem wolny i dostep do garazu chcialbym sie zapytać co moglbym zrobic we wlasnym zakresie by uporać się z problemem ???? Mnie na myśl przychodzi wyczyszczenie silniczka krokowego ,moze cos jeszcze????
Jako ze weekend bede mial zatem wolny i dostep do garazu chcialbym sie zapytać co moglbym zrobic we wlasnym zakresie by uporać się z problemem ???? Mnie na myśl przychodzi wyczyszczenie silniczka krokowego ,moze cos jeszcze????
KL1NF35BJ6K260134
-
strowger
- Bywalec
- Kontakt:
A odłącz wtyczkę od silnika krokowego może? U mnie pomagało.
-
iskat1973
- Stały bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Mając wyjętą przepustnice mam zamiar wyczyscic krokowy, a ten map sensor-jego tez należałoby przeczyścić ???? Ogolnie jakim środkiem to zaatakować ???
KL1NF35BJ6K260134
-
iskat1973
- Stały bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Po podłączeniu sie do torque co powinienem sprawdzić pod kątem ww.problemu ????
KL1NF35BJ6K260134
-
strowger
- Bywalec
- Kontakt:
Sprawdź krokowca.
Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka