Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Dławienie silnika

Stuka, puka, kapie, cieknie...
iskat1973
Stały bywalec
Imię: Jacek
Samochód: Nubira vel Lacetti
Silnik:
Kontakt:

Re: Dławienie silnika

Post autor: iskat1973 »

Podpinam się pod temat....po długiej przerwie bezproblemowego ujeżdżania mojego auta na taxi - ponad 300tkm na szafie.... Ja mam co prawda 1,8 F18d3 ale podobne objawy.... Szarpie, brak mocy , nierówna praca silnika ale dopiero jak się rozgrzeje - na PB i LPG.... Pykanie słychać w okolicach listwy zapłonowej i wtedy kuleją tzn.falują obroty na biegu jałowym. Listwy do tej pory nie zmieniałem- choć sprawdzałem iskrę na świecach - jest na każdej to mam podejrzenia że to ona siadła.... Coś w niej pyka-watpliwosci mam co do jej wymiany tylko dlatego że na każdej swiecy jest iskra (jak ją wyjmę i podepnę na krótko) ,ale jak jest na swoim miejscu to pyka..... Wymieniać ?!?!?!?!?!?!
KL1NF35BJ6K260134
markus444
Specjalista
Imię: Maciej
Samochód: Lacetti CDX
Silnik: 1,8 121KM f18d3 aut. Zf4hp16
LPG: BRC SQ32
Kontakt:

Re: Dławienie silnika

Post autor: markus444 »

Najpierw to sprawdź czystość przepustnicy,sprawdź szczelnosc przewodów podcisnieniowych, czystość krokowego i egr. Czujniki map , temp. Powietrza i czy dobrze siedzą kostki na czujnikach.i czy nie lapie "lewego powietrza. Możesz podczas pracy silnika poruszać kostka od listwy i sprawdzić czy zmienia sie praca silnika
ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Mechanika”