Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Chevrolet Cruze 1.8 | LPG - Check engine
-
Split
- Bywalec
- Imię: Sławek
- Samochód: Cruze 1.8 LS
- Silnik:
-
Diego23
- Bywalec
- Imię: Janusz
- Samochód: Cruze 1.8 LPG LS+
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Chevrolet Cruze 1.8 | LPG - Check engine
Moje autko ma już 140 tys-od początku seryjny gaz BRC. KIedys były problemy z szarpaniem,ale w Energy Gaz ustawili mieszankę na każdym z biegów i do teraz hula pięknie. Na pb zawsze jest żwawszy, świece i regulacje robię co 10-15 tys. Mam wymienione obydwie sondy lambda-gaz zjadł obydwie-na razie odpukać nic się nie dzieje. Pozdrawiam
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
No to czas na sprawdzenie luzów 
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- Krisson
- Stały bywalec
- Imię: Kris
- Samochód: Cruze
- Silnik:
- Kontakt:
Podepnę się pod temat. Troszkę dziś poszarpało rano i wyskoczył check P0301 - ogólnie po burzy tak mi się wydaje że zaczęło się coś dziać.
Poczekać czy przymierzać się od razu do nowej cewki ?
Poczekać czy przymierzać się od razu do nowej cewki ?
Cruze LT+ Premium 1.8 LPG 2011r. Sedan
- pablo1
- Profesjonalista
- Imię: Paweł
- Samochód: cruze LT
- Silnik: 1.6 124 km benzyna
- LPG: BRC SQ24
- Kontakt:
Wykręcić świece i zobacz jak wyglądają. Zmierz szczelinę. Ja tez miałem wypadanie zapłonu. Świece ustawione na 0,9 i już cztery tysiące cisza.
pablo1
-
LS_plus
- Bywalec
- Imię: Staszek
- Samochód: CRUZE LS+ 1.8 Pb
- Silnik: 1.8 (2H0) benz. + LPG
- LPG: BRC SEQUENT 24
- Kontakt:
P0301 to wypadanie zapłonu na pierwszym cylindrze. Zatem prawdopodobnie świece lub cewka. Taniej wymienić świece (jak masz LPG to szczelina max 0.9 mm niektórzy ustawiają nawet mniej) . Może pomóc.
-
yrek_ey
- Świeżak
- Imię: irek
- Samochód: Cruze 1,6 LT
- Silnik:
- Kontakt:
Witam! Też mam problem z szarpaniem i zapalaniem kontrolek. Mam Cruze'a 1,6 z gazem. Po odpaleniu, kiedy silnik jest zimny, nie ma żadnego problemu. Na benzynie chodzi równo, kiedy przełączy się na gaz (ustawione na ok. 40 stopni), też jeszcze nic się nie dzieje. Dopiero jak silnik łapnie wyższej temperatury zaczyna się pooszarpywanie, brak mocy, zaczyna MIGAĆ "chek .." zapalają się niemal wszystkie kontrolki, co tylko jest na desce. Im bardziej cisnę gaz - on bardziej się dusi. Jak "chek .." przestanie migać, jest już cały czas zapalony i inne kontrolki też, prawie wszystko wraca do normy. Na wolnych obrotach jedzie równo, kiedy znowu zaczyna pooszarpywać - cisne mocno w pedał, chwilę brak mocy i raptownie dostaje "kopa", idzie jak strzała. Co się dzieje??
Dodam: jakiś 1000 km temu elektryk wymienił cewkę i świece, ok. 500 km temu gazownik wymienił listwę gazu.
Wcześniej elektryk stwierdził wypadanie zapłonu, teraz gazownik też stwierdził wypadanie zapłonu na drugim cylindrze i odsyła mnie spowrotem do elektryka. No nie wiem już można zajoba dostać.
Pomóżcie!!
Dodam: jakiś 1000 km temu elektryk wymienił cewkę i świece, ok. 500 km temu gazownik wymienił listwę gazu.
Wcześniej elektryk stwierdził wypadanie zapłonu, teraz gazownik też stwierdził wypadanie zapłonu na drugim cylindrze i odsyła mnie spowrotem do elektryka. No nie wiem już można zajoba dostać.
Pomóżcie!!
- Fachman
- Imię: Marcin
- Samochód: brak
- Silnik:
- Kontakt:
Podstawa to na 100% stwierdzić czy powyższe objawy będą się powtarzać przy jeździe tylko na benzynie i mam tu na myśli testy przez co najmniej kilka dni i 200-300km a nie 15 minut.
Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka
-
yrek_ey
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Tak zrobię. Dziś się umówię z elektrykiem do niego mam z jakieś 15 km i to przez miasto (korki,światła), temperatury na pewno złapie. Zacznę obserwować.
-
Janusz666
- Bywalec
- Samochód: Cruze 1.8 LT LPG
- Silnik:
- Kontakt:
UW moim też coś się zaczyna. Mam LPG i KL7, prawdopodobnie regenerowany reduktor (czasem pojawia się zbyt bogata mieszanka P0172). Przegląd instalacji robiłem w kwietniu.
Latem zdarzała mi się dziwna przypadłość, tylko po pracy (przy wysokiej temperaturze) jak ruszałem to jakby na chwilę tracił moc i po chwili ruszał. Przy pierwszych mrozach zacząłem bardziej odczuwać przełączanie na LPG (poprzedniej zimy tego nie było), a ostatnio stracił na chwilę moc zapaliła się kontrola trakcji i check, po kilku sekundach wszystko wróciło do normy. Sprawdziłem błąd 0301- cylinder 1.
Na początek chcę wymienić świece. a jeżeli to nic nie pomoże to trzeba się zastanowić nad cewką, czy bardziej możliwe, że to coś z LPG (reduktor wtryski)? Luzy zaworów (przebieg 96 tys.)?
Latem zdarzała mi się dziwna przypadłość, tylko po pracy (przy wysokiej temperaturze) jak ruszałem to jakby na chwilę tracił moc i po chwili ruszał. Przy pierwszych mrozach zacząłem bardziej odczuwać przełączanie na LPG (poprzedniej zimy tego nie było), a ostatnio stracił na chwilę moc zapaliła się kontrola trakcji i check, po kilku sekundach wszystko wróciło do normy. Sprawdziłem błąd 0301- cylinder 1.
Na początek chcę wymienić świece. a jeżeli to nic nie pomoże to trzeba się zastanowić nad cewką, czy bardziej możliwe, że to coś z LPG (reduktor wtryski)? Luzy zaworów (przebieg 96 tys.)?
-
mkosmida
- Profesjonalista
- Imię: Maciej
- Samochód: Cruze 1.8LPG 2013
- Silnik:
- Kontakt:
-
Janusz666
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Tak na razie i obstawiam (na podstawie wpisów z forum). Przy wymianie świec (jednak zrobię to w warsztacie) coś można sprawdzić? Da się jakoś sprawdzić cewkę?
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Nie bardzo, choć czasami widać gołym okiem kanały przebicia. Najlepiej metodą na podmianę, no ale trzeba mieć z kim się zamienić.
-
Janusz666
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
To, że problem występuje przez kilka sekund tylko w chwili przejścia na gaz, nie wskazywałby jednak na instalację LPG, czy też raczej świadczy, że jest to moment największego obciążenia, a niedługo może pojawiać sie częściej?
-
yrek_ey
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Witam!
Wczoraj cały dzień jeździłem wyłącznie na samej benzynie. Kontrolki zapaliły się, ale na pracę motora nie miało to wpływu. Jazda mieszana i po mieście i w trasie, zrobiłem ok. 110 km. żadnego szarpania nie ma, przy ruszaniu ze świateł, przy wyprzedzaniu jest moc. w trasie, przy jeździe 120-140 km/h bez problemu. Wieczorem przełączyłem na gaz - znowu to samo, szarpanie, głośna praca, przyduszanie silnika, za moment praca równa, rytmiczna. po paru minutach na przemian szarpanie itp. Co jest , pojęcia brak.
Wczoraj cały dzień jeździłem wyłącznie na samej benzynie. Kontrolki zapaliły się, ale na pracę motora nie miało to wpływu. Jazda mieszana i po mieście i w trasie, zrobiłem ok. 110 km. żadnego szarpania nie ma, przy ruszaniu ze świateł, przy wyprzedzaniu jest moc. w trasie, przy jeździe 120-140 km/h bez problemu. Wieczorem przełączyłem na gaz - znowu to samo, szarpanie, głośna praca, przyduszanie silnika, za moment praca równa, rytmiczna. po paru minutach na przemian szarpanie itp. Co jest , pojęcia brak.
-
mkosmida
- Profesjonalista
- Imię: Maciej
- Samochód: Cruze 1.8LPG 2013
- Silnik:
- Kontakt:
ja mialem mulenie przy wiekszym obciazaniu ale szarpania nie bylo.. problem byl w regulacji reduktora
ale zadnych bledow nie lapalem w tym czasie
ale zadnych bledow nie lapalem w tym czasie
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Tu napisałem błędnie, konduktancja czyli przewodność jest niższa a nie wyższawszim pisze: 28 gru 2016, o 00:16 Na LPG cewka jest bardziej narażona na przebicie, wyższa konduktancja mieszanki powoduje indukowanie wyższych napięć i łatwiej o przebicie.
Praca na gazie jest obarczona trudniejszymi warunkami ze względu na niższą przewodność mieszanki paliwowej LPG. To powoduje indukowanie się wyższych napięć w obwodach wysokiego napięcia doprowadzając do jonizowania pasożytniczych kanałów w izolacjach i większą łatwość uciekania iskry gdzieś bokiem. Bardzo częstym objawem jest wtedy, że na gazie wypadają zapłony a na benzynie nie.
-
Janusz666
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
W moim przypadku okazało się (na razie pomogło), że przyczyną jest, wstyd przyznać, za niski poziom płynu chłodniczego. Na szczęście sam do tego doszedłem bez żadnych wydatków. Pomogło mi, że leciało zimne powietrze z nawiewów. Przez chwilę pomyślałem, że mam opisywaną na forum usterkę, ale na szczęście po chwili mnie olśniło. Sprawdziłem poziom płyny chłodniczego, było poniżej minimum, uzupełniłem i na razie OK, co prawda nie ma zbyt dużych mrozów, ale nie spodziewam się powrotu kłopotów. Czas pokaże.
Ostatnio zmieniony 6 sty 2018, o 00:39 przez Regulus, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: prada
Powód: prada
-
LS_plus
- Bywalec
- Imię: Staszek
- Samochód: CRUZE LS+ 1.8 Pb
- Silnik: 1.8 (2H0) benz. + LPG
- LPG: BRC SEQUENT 24
- Kontakt:
co do niskiego poziomu to zastanow sie czemu go ubywa (moze ciekna kolanka wodne i trojniki) czy nie ma wkoło nich rdzawo różowego szlamu (plyn powoli cieknie/poci się i odparowuje pozostawiaja osad) jak tak dociagnac opaski lub wymienic kolanka na metalowe i trojniki (sugeruje wymieniac tylko te co ciekna - nie ma co szarpac przewodów jak nie ciekna)
- endriu333
- Profesjonalista
- Imię: Andrzej
- Samochód: Spark
- Silnik: 1.2 PB
- LPG: Landirenzo Omegas
- Kontakt:
Ja osobiście polecam kolanka mosiężne...co do płynu na.minimum czy poniżej to dziwne że wtedy leciało już zimne powietrze...gdyby wogole nie było płynu w zbiorniczku to ok ale to co opisales może jednak wskazywać na inny problem.
Suzuki SX-4 S-cross 1.4 PB hybrid MY2021 +LPG KME Sky Direct / Chevrolet Spark MY2011 1.2 + LPG LandiRenzo Omegas / Suzuki GSX 1250 FA "Bandit" MY2017 1.255 PB
-
Janusz666
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Z używający płynem na lpg to mam większeproblemy w Aveo. Do ciśnienie pomogło na jakiś czas, niemniej są małe ubytki i na razie dole wam średnio litr na 10 tys. Km. Pewnie niedługo trzeba będzie pomyśleć nad kolanami, ale na razie mechanik twierdzi, że za wcześnie.
Poziom płynu był faktycznie przy dnie zbiornika.
Poziom płynu był faktycznie przy dnie zbiornika.
-
Janusz666
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Niestety z Cruza nie korzystałem 3 dni i dziś po nieco większym mrozie w nocy, jak przechodził na LPG przez kilka sekund miałem spadek mocy, check i trakcję. No nic na razie poobserwuję bo chyba nie ma co działać na oślep? Jeżeli to cewka to powinienem chyba niedługo mieć takie problemy również w innych sytuacjach niż przejście z PB na LPG (i to tylko po dłuższej przerwie w jeździe, bo popołudniu auto przechodzi na LPG bez problemów). Na wiosnę mam przegląd LPG jak nie nbędzie wcześniej żadnych nowych objawów to na razie nic nie ruszam.