Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Check Engine - P2096

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
zbigniew6011
Świeżak
Imię: Zbigniew
Samochód: ORLANDO
Silnik:
Kontakt:

Re: Check Engine - P2096

Post autor: zbigniew6011 »

Witam. P2096 jak pisano wcześniej jest sygnałem zbyt ubogiej mieszanki. Jest to specyficzny błąd wyświetlany gdy komputer przez dłuższy czas nie może dostosować wtrysku do obciążenia silnika. Może też być nieszczelny układ wydechowy przed sondą i zasysa powietrze, ale to występuje sporadycznie. Nie ma też sensu doszukiwać się przyczyn w instalacji LPG. Mapa instalacji ma być dopasowana do ECU. Borykałem się z tym czas jakiś aż wreszcie znalazłem chwilę i podłączyłem komputer diagnostyczny (swój). Mam ORLANDO 1,8 z LPG Stag Qubox 4 współpracujący z OBD II. Dopiero po przeprowadzeniu kalibracji WTRYSKIWACZY BENZYNOWYCH błąd przestał się wyświetlać, auto jeździ lepiej a zużycie paliwa spadło. Spalanie gazu w mieście 10,5-11 l/100 km.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Post autor: wszim »

zbigniew6011 pisze: 11 lut 2019, o 21:51 Nie ma też sensu doszukiwać się przyczyn w instalacji LPG.
Nie wiem skąd skąd tak kategoryczne stwierdzenie, skoro z wielu doświadczeń wynika, że LPG również może być przyczyną tego błędu. Choćby rozkalibrowanie wtryskiwaczy LPG.
Morget
Aktywny
Imię: Morget
Samochód: Orlando 2012 1.8 B+G
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Morget »

Sam mam ten błąd i nawet skłaniałbym się ku tym wtryskiwaczem benzyny.
A dlaczego?
Bo jeździłem tylko na benzynie i błąd po wykasowaniu wyskakiwał po około 30 km.
0 gazu, wyjeżdżony na max itp.
Owszem, instalacja LPG była na pokładzie i nawet padnięty wtryskiwacz się znalazł ( później zdiagnozowany).
Nie wiem tylko czy nieużywana instalacja gazowa nie miała wpływu / nie powodowała dopływu lewego powietrza do kolektora dolotowego ( że względu na ten uszkodzony wtryskiwacz gazu).
Ktoś wie jak to się ma?
Błąd jak wyskakiwał tak wyskakuje.

Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
huri_khan
Fachman
Imię: Robert
Samochód: nie chevrolet
Silnik: Benzynki z turbinkami :)
Inny samochód: Kia Proceed,Ford Mondeo, Peugeot 206CC,
Kontakt:

Post autor: huri_khan »

Błąd 2096 może być spowodowany różnymi rzeczami. I co najgorsze, nie pokaże przyczyny która go powoduje.
Może być nieszczelność - tutaj błędu brak
Może być regulacja LPG - tutaj także błędu brak
Mogą być też sondy - i tutaj także może być sytuacja, że komputer nie wychwyci błędu sondy (np. P0138, P0136, P0132) diagnozując najbardziej popularnym ELM327 nie wychwycimy sytuacji, że sonda reaguje zbyt wolno.

Nieszczelność w miarę łatwo sprawdzić, czy nie ma "gwizdów" w okolicy kolektora dolotowego lub dziur w układzie wydechowym.
Następnie sprawdzamy stan przewodów, czy nie ma gdzieś przetarć, nadgryzień.
Następny punkt to zakręcamy LPG, kasujemy błędy, przejeżdżamy na benzynie około 20km i znowu kasujemy/sprawdzamy błędy i jeździmy na benzynie około 400km jeżeli błąd się nie pojawi to mamy winowajcę.
Jeżeli na benzynie jest to samo to trzeba już podjechać do fachowca może być nawet ASO (pod warunkiem że mają dobrego elektryka) , który podłączy się dobrym komputerem i przeanalizuje wykresy sondy. Sonda może rysować piękne sinusy w całym zakresie ale ważna jest szybkość z jaką sonda reaguje na zmiany. Jeżeli będzie reagować za wolno to komputer nie wykaże jej błędu natomiast "złapie" 2096.

P.S. Sonda oryginał, inni producenci czasami mają źle wyprowadzone piny we wtyczce, nie wspominając o sytuacjach że po 2 miesiącach zamienniki potrafią padać.
Awatar użytkownika
szczuplin
Fachman
Imię: Szczuplin
Samochód: Cruze, Aveo T300
Silnik: 1.8 F18D4 141KM 1.2 86 km
LPG: STAG4 Q-Box+
Kontakt:

Post autor: szczuplin »

Jakie skutki może prowadzić ustawienie przez gazownika automatycznego wyłączanie błędu p2096. Myślę że jakieś 20000km temu mój gazownik to zrobił (bez mojej świadomości). Idzie sprawdzić czy faktycznie tak zrobił?
Chevrolet Cruze HB LT+ 1.8 + Chevrolet Aveo T300 1.2 86km
Awatar użytkownika
Regulus
Zasłużony dla forum
Imię: Andrzej
Samochód: Cruze, Spark
Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
LPG: TAK
Kontakt:

Post autor: Regulus »

Skutek zawsze ten sam - najpierw kasacja luzów, a potem wypalenie zaworów... tylko słyszałem o takich manewrach, to musi być jakaś funkcja komputera gazowego, podłączonego przez OBD II.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Potwierdzam co prawi Andrzej :tak: I tylko przez OBD2 jest taka możliwość, nie każda instalka coś takiego ma. Szczuplin przypomnij nam jaki sterownik LPG masz pod maską.
Awatar użytkownika
szczuplin
Fachman
Imię: Szczuplin
Samochód: Cruze, Aveo T300
Silnik: 1.8 F18D4 141KM 1.2 86 km
LPG: STAG4 Q-Box+
Kontakt:

Post autor: szczuplin »

Mam stag 4 qbox plus
Chevrolet Cruze HB LT+ 1.8 + Chevrolet Aveo T300 1.2 86km
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Czyli mógł zrobić jak mówisz :?
https://gazeo.pl/informacje/instalacje/ ... ,8269.html

Dodano po 4 minutach 5 sekundach:
Najbardziej w tej reklamie podoba mi się stwierdzenie
dzięki wprowadzeniu autoadaptacji OBD połączonej z możliwością samoczynnego kasowania błędów
Niezła adaptacja, która ukrywa przed użytkownikiem sytuacje gdy silnik alarmuje o problemach. :H
Awatar użytkownika
endriu333
Profesjonalista
Samochód: Spark
Silnik: 1.2 PB
LPG: Landirenzo Omegas
Kontakt:

Post autor: endriu333 »

No ale to łatwo sprawdzić...są dwa sposoby...pierwszy patrzymy czy jest kolejkowany błąd, a drugi to wyjecie bezpiecznika od instalacji lpg i również sprawdzenie skanerem czy jest kolejkowany blad- tutaj mamy 100% pewności że instalka nic samoczynnie nie kasuje...
Suzuki SX-4 S-cross 1.4 PB hybrid MY2021 +LPG KME Sky Direct / Chevrolet Spark MY2011 1.2 + LPG LandiRenzo Omegas / Suzuki GSX 1250 FA "Bandit" MY2017 1.255 PB
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Gdy błąd generuje praca silnika na LPG, to po wyjęciu bezpiecznika centralki LPG przyczyna powstania błędu może nie zaistnieć.

Dodano po 3 minutach 58 sekundach:
No tak ale twój pomysł na sprawdzenie czy kasuje jest dobry, choć trzeba do tego dobry skaner. Może prościej odpiąć centralkę LPG od OBD2, bo to na pewno jest alternatywne łącze.
Awatar użytkownika
Regulus
Zasłużony dla forum
Samochód: Cruze, Spark
Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
LPG: TAK
Kontakt:

Post autor: Regulus »

Jeszcze prościej pojechać do innego gazownika. U mnie błąd wyskakiwał następnego dnia, czyli rzeczywiście trzeba by było skanować oczekujące...
diament
Aktywny
Imię: Michał
Samochód: cruze
Silnik:
Kontakt:

Post autor: diament »

Podłączę się pod temat gdyż i mnie do dopadł błąd P2096. Silnik 1.8, bez gazu, przebieg 70kkm. Może ktoś coś mądrego poradzi bo nie bardzo mam koncepcję co z tym fanem dalej zrobić. Zacząłem według porad, sprawdzenie wydechu - jest OK. Test szmatą przeszedł, spaliny nie uciekały nigdzie bokiem a szmata p[o chwili "wystrzeliła" z wydechu. Dolot powietrza sprawdzony brak widocznych nieszczelności. Większość sugestii pada na Lambdę 2, sprawdzałem tourqe jak się zachowują i fakt że nowa reaguje prawidłowo (według tego co koledzy wcześniej pisali). Na nowej sondzie przejechałem ok. 100km i już w błędach niezweryfikowanych czai się P2096 więc zaraz pewnie wyskoczy CHECK na desce. Czy ktoś może podsunąć jakieś propozycje? Większość osób miało ten błąd związany z LPG jednak u mnie tylko noPB...
Morget
Aktywny
Imię: Morget
Samochód: Orlando 2012 1.8 B+G
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Morget »

Zobacz co kolega Zbigniew napisał.
Jeśli wykluczyłeś sondę i inne możliwości być może kalibracja wtryskiwaczy benzyny załatwi sprawę.

Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka

pool80
Wymiatacz
Imię: Ryszard
Samochód: Cruze LT
Silnik: 1.8, 2H0, 141KM,
LPG: BRC SQ24.11
Kontakt:

Post autor: pool80 »

Odepnij aku na noc. Ponownie skasuj błędy i pojeździe dłużej. Jaka sondę zmieniłeś? Może trzeba obie. może są to już wyeksploatowana i ospała a jeszcze nie generuje swoich błędów. . Jak nic nie poradzisz to do ASO.
diament
Aktywny
Silnik:
Kontakt:

Sonda 2 zmieniona na nowy oryginał, sporo osób wymieniało przy podobnym przebiegu (70kkm). Sonda 1 wygląda ok, przynajmniej z wykresów nie ma się o co przyczepić. Czy do kalibracji wtryskiwaczy potrzeby jest jakiś konkretny sprzęt serwisowy tj. czy tylko ASO ?
Spróbuję z aku ale wątpię by coś pomogło, jeżeli jest błąd w niepotwierdzonych już po 100km to coś jest ciągle na rzeczy...
pool80
Wymiatacz
Kontakt:

Poczytaj moje wpisy. Ja między innymi też wymieniałem pierwszą sondę która według mnie pracowała odpowiednio a według ASO była ospała czy dawała za niskie napięcia teraz nie pamiętam.
diament
Aktywny
Silnik:
Kontakt:

Check wyskoczył w trasie po ok 150km, w mieście pojawia się po ok 30-40km. Zakupiłem używkę SONDĘ 1 w kolektorze do zabawy z o dziwo małym przebiegiem tylko 44kkm. Co ciekawe okazało się że moja sonda jest w "dziwnym stanie". Tak jakby przegrzana? Cała jest taka jakby czerwona? Przesyłam fotki mojej sondy przebieg 70kkm i tej używki 44kkm. Z moją ewidentie jest coś nie tak bo widziałem na fotkach używki z większym przebiegiem i tak nie wyglądały.
Dodatkowo ta podkładka uszczelniająca jest w kiepskim stanie, w mojej sondzie nie da się jej praktycznie ruszyć a w używce ładnie się rusza na boki i kręci. Widać na zdjęciu że w jej okolicach jest jakby korozja?

W miarę łatwo udało mi się ją odkręcić bo poszła kluczem zwykłym 22 (oczywiście po zdjęciu osłony kolektora). Zdziwiłem się bardzo bo aby wykręcić "dwójkę" musiałem ściągnąć wydech i odkręcać w imadle :)

Zaglądałem do kata, od strony sondy i wydechu i wygląda ok, siateczka siwa bez widocznych uszkodzeń.

Skasowałem błędy, podmieniłem sondę i będę testował. Jak ktoś ma jakieś propozycję co mogło tej sondzie tak zaszkodzić proszę o jakieś sugestię.
Załączniki
20190411_202342.png
20190411_202338.png
20190411_202326.png
20190411_202257.png
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: etac »

według mnie niewłaściwa mieszanka gazu i uszkodzenie grzałki sondy.

Sprawdź instalacje gazu na AFR
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
diament
Aktywny
Silnik:
Kontakt:

Jak pisałem nie mam LPG i nigdy w tym samochodzie nie miałem, jest u mnie od początku :)
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: etac »

no to padła grzałka
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
diament
Aktywny
Silnik:
Kontakt:

Co ciekawe nie wywalało błędów grzałki sondy 1 a jedynie P2096. Jeździł normalnie, kopa miał, spalanie w normie, sama sonda wydawała się pracować prawidłowo według wskazań z Torque. Pożyjemy, zobaczymy :)
pool80
Wymiatacz
Kontakt:

Ciekawe.
diament
Aktywny
Silnik:
Kontakt:

Po wymianie sondy 1 i resecie ECU po ok. 150km drań już siedział w niepotwierdzonych, po kolejnych 30 wyskoczył CHECK .
Czyli nadal jestem w czarnej d...
Rozmawiałem telefonicznie z ASO o kalibracji wtryskiwaczy, ale stwierdzili że nic takiego nie robią, że to na pewno coś innego.
Brak mi już pomysłów, może ktoś ma jakieś sugestie?
Jedyne co zauważyłem to rano jak wyjeżdżam z garażu i odpalam zimny silnik to zanim otworzę bramę to czuję koło samochodu takie "świeże" spaliny jakby nie do końca dopalona benzyna. Tylko nie mogę sobie przypomnieć czy wcześniej tak też było czy stało się do od jakiegoś czas gdy mam problemy z tym P2096. Efekt ten jest tylko czy odpaleniu zimnego silnika przez chwilę później już nic nie śmierdzi w nadmiarze.

Wydech zatkałem szmatą i szukałem dziury, patrzyłem i wąchałem ale nic nie zauważyłem, po chwili szmatę wystrzeliło więc śmiem twierdzić że jednak jest szczelny...
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

P2096 Post Catalyst Fuel Trim System Too Lean
Sugeruje raczej reakcję systemu na stan spalin za katalizatorem. Duże prawdopodobieństwo, że do wymiany masz sondę 2, bo to ona najczęściej ulega awarii w cruzach.
Co do zapachu benzynowego rano na zimnym silniku to jest normalne.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Mechanika”