Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Osram LEDriving FOG
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Imię: Andrzej
- Samochód: Cruze, Spark
- Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
- LPG: TAK
- Kontakt:
- Owadus55
- Profesjonalista
- Imię: Dawid
- Samochód: Cruze HB 2014 1.8
- Silnik:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 3 times
- Kontakt:
Re: Oświetlenie tablicy LED
Czy potraficie koledzy odpowiedziec mi czy te światła będa pasować do Cruza i czy ta homologacja która widnieje w opisie jest ta własciwa do użytku na naszych drogach?
http://allegro.pl/osram-swiatla-przeciw ... wE#thumb/1
http://allegro.pl/osram-swiatla-przeciw ... wE#thumb/1
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Tak, homologacja jest ok. Myśmy OSRAM-y kupowali po ok. 1000 zł, bo wtedy robili tylko dwufunkcyjne (DRL/przeciwmgłowe).
- Owadus55
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Patrze tak teraz że tam są 3 rodzaje tych ledów:
- LEDRiving FOG
- LEDRiving FOG PL
- LEDRiving F1
Te co podesłałem w linku to F1 i one rzeczywiście kosztują 300 zł, ale te 2 pierwsze to sa tak jak mówiłeś etac po 1000 zł. Wstawie tutaj filmik z ich szybkim opisem, rozpoznaj prosze dokłądnie które ty zakupiłeś, bo myśle ze kupiłes te po 1000 tak jak mówiłes a nie te co ja wstawiłem.
https://www.youtube.com/watch?v=5sac3TfrjxQ
Swoją drogą patrzyłem na stronce z rozpoznaniem jakie lampy pasują do cruza i wyświetlało mi że do Cruza nie pasują
Chce to ogarnąc bo naprawde się zainteresowałem 
- LEDRiving FOG
- LEDRiving FOG PL
- LEDRiving F1
Te co podesłałem w linku to F1 i one rzeczywiście kosztują 300 zł, ale te 2 pierwsze to sa tak jak mówiłeś etac po 1000 zł. Wstawie tutaj filmik z ich szybkim opisem, rozpoznaj prosze dokłądnie które ty zakupiłeś, bo myśle ze kupiłes te po 1000 tak jak mówiłes a nie te co ja wstawiłem.
https://www.youtube.com/watch?v=5sac3TfrjxQ
Swoją drogą patrzyłem na stronce z rozpoznaniem jakie lampy pasują do cruza i wyświetlało mi że do Cruza nie pasują
- mistah
- Bywalec
- Imię: Mateusz
- Samochód: Cruze SW 2.0 | 163KM
- Silnik:
- Kontakt:
Te co wstawiłeś są światłami przeciwmgłowymi. Nie nadają się do jazdy dziennej.
http://forum.chevroletteampoland.com/vi ... f=29&t=498 - tu masz cały temat wraz z informacją, co trzeba zrobić, żeby pasowały do Cruze'a
http://forum.chevroletteampoland.com/vi ... f=29&t=498 - tu masz cały temat wraz z informacją, co trzeba zrobić, żeby pasowały do Cruze'a
- Owadus55
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
dzieki wielkie
Z jakiej stronki proponujesz mi tylko zamowic na stan dzisiejszy? Moglbym dac te 1000 zl ale jesli znalazloby sie cos taniej byloby swietnie 
- kemoiz
- Wymiatacz
- Imię: Łukasz
- Samochód: Cruze HB LT+ MY14
- Silnik: 1.8, 141KM, Pb
- LPG: BRC 24.11
- Kontakt:
Jak przeczytasz wątek to zobaczysz jak kupić z Amazona za ok 400zł. Ja i mistah tak zrobiliśmy i jesteśmy bardzo zadowoleni. Towar ze zwrotów, nasze to były nówki jedynie otwierane pudełka.
- Owadus55
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Osram LEDriving FOG
Przymierzam się do zakupu LEDRivingFOG z funkcją swiateł do jazdy dziennej i z tego co przeczytałem, moge wynioskować, że jeśli nie mam w aucie w przełączniku świateł funkcji AUTO nie mam się czego obawiać? 
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
A jak masz, to czego się boisz?
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- Owadus55
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
No z tego co wynioskowałem utrudnia to instalacje ich, proces jest bardziej skomplikowany
- etac
- Prezes

- Kontakt:
to zle przeczytałeś. Ja bym powiedział, ze mając funkcje AUTO i brak skandynawii, to raczej pomoc niż problem.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
W AUTO masz automatyczne zmierzchowe zapalanie świateł mijania, a w manualnej musisz włączać ręcznie. Nie mylić z systemem skandynawskim dla jazdy dziennej.
-
Rafalisko
- Bywalec
- Imię: Rafał
- Samochód: Cruze 1.4 SW
- Silnik:
- Kontakt:
Od dłuższego czasu też interesuję się tym tematem. Również mam cruzaka z funkcją auto w przełączniku. Samochód pochodzi ze szwajcarii. Ktoś z Was się orientuje, czy na rynku szwajcarskim samochody miały skandynawię czy nie? Głupio pytam bo do końca nie wiem jak o sprawdzić jaką opcję mam. Chciałbym aby DRL mi działały automatycznie w zależności od warunków na drodze.
- etac
- Prezes

- Kontakt:
Pozycja przełącznika na lewo, zapalasz silnik i sprawdzasz, czy świecą światła mijania. Jeśli tak to masz tzw skandynawie.
-
Rafalisko
- Bywalec
- Imię: Rafał
- Samochód: Cruze 1.4 SW
- Silnik:
- Kontakt:
W takim razie mogę próbować z montażem DRL Osrama w trybie Auto. Przełącznik świateł ma 4 pozycje. Lewo - wyłącz, środek - Auto, środek - pozycyjne, prawo - mijania. Jak przy odpaleniu silnika przełączę na lewo to wyłączają się światła i jest ciemno czyli rozumiem, że nie mam skandynawii 
- Fachman
- Imię: Marcin
- Samochód: brak
- Silnik:
- Kontakt:
Sprawdz uruchomienie auta z przelacznikiem w pozycji AUTO i nic nie ruszaj, po odpaleniu sprawdz czy świecą światła mijania, jak tak to po zalozeniu DRLmusisz jechać do ASO aby wyłączyli skandynawie.
Jak w pozycji AUTO światła się nie uruchomia z silnikiem to znaczny że możesz instalować DRL bez dalszych przeszkód
Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka
Jak w pozycji AUTO światła się nie uruchomia z silnikiem to znaczny że możesz instalować DRL bez dalszych przeszkód
Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka
- mistah
- Bywalec
- Imię: Mateusz
- Samochód: Cruze SW 2.0 | 163KM
- Silnik:
- Kontakt:
Lub jeżeli masz skandynawię (tak jak ja) możesz skorzystać z modułu dostępnego u kolegi Diamenta.
Gdzieś w tym wątku będziesz miał szczegółowy opis.
W swoim aucie dołożyłem czujnik zmierzchu, wymieniłem włącznik świateł (z funkcją AUTO), zamontowałem moduł od Diamenta i mam teraz w pełni automatyczne DLR'y.
Gdy jest jasno włączają się DLR, gdy się ściemnia światła mijania -> włącznik w pozycji AUTO.
Gdzieś w tym wątku będziesz miał szczegółowy opis.
W swoim aucie dołożyłem czujnik zmierzchu, wymieniłem włącznik świateł (z funkcją AUTO), zamontowałem moduł od Diamenta i mam teraz w pełni automatyczne DLR'y.
Gdy jest jasno włączają się DLR, gdy się ściemnia światła mijania -> włącznik w pozycji AUTO.
- Owadus55
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Ciekawe rzeczy. Możecie wyjaśnić jeszcze czym dokładnie jest skandynawia, bo nikt do końca nie wytłumaczył.
Ja pozycji AUTO nie mam, nie zależy mi równiez żeby się światła DRL właczały automatycznie, chce to robić dalej tradycyjnie przekęcając przełącznik między trybem nocnym i dziennym.
Jedna uwaga, nie da się u mnie wyłączyć całkowicie świateł, moge jedynie przełączyć na pozycyjne i to wszystko. Zawsze gdy zapalam auto, mam automatycznie włączone światła mijania, nie zmienia faktu że po zapłonie moge jechać w środku nocy na pozycyjnych, lecz tak jak mówie po włączeniu auta zawsze mam światła na mijania, bez znaczenia w jakiej pozycji ustawiłem wczesniej pokrętło. Ja sam jedynie w trakcie jazdy zmieniam sobie między trybem noc a dzień z wiadomych przyczyn.
Ja pozycji AUTO nie mam, nie zależy mi równiez żeby się światła DRL właczały automatycznie, chce to robić dalej tradycyjnie przekęcając przełącznik między trybem nocnym i dziennym.
Jedna uwaga, nie da się u mnie wyłączyć całkowicie świateł, moge jedynie przełączyć na pozycyjne i to wszystko. Zawsze gdy zapalam auto, mam automatycznie włączone światła mijania, nie zmienia faktu że po zapłonie moge jechać w środku nocy na pozycyjnych, lecz tak jak mówie po włączeniu auta zawsze mam światła na mijania, bez znaczenia w jakiej pozycji ustawiłem wczesniej pokrętło. Ja sam jedynie w trakcie jazdy zmieniam sobie między trybem noc a dzień z wiadomych przyczyn.
-
Bunioopl
- Fachman
- Imię: Mariusz
- Samochód: Orlando 1.8 LPG LT+
- Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
- LPG: BRC SQ24 Genius 1500
- Kontakt:
Jak przełączysz światła na OFF, uruchomisz silnik i zapalą się krótkie, to masz skandynawie.
Wysłane z mojego E5603 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego E5603 przy użyciu Tapatalka
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Czyli masz światła manualne ze skandynawią. Skandynawia, lub automat skandynawski to potoczna nazwa - jest to rozwiązanie, które zostało zaadoptowane do samochodów nie wyposażonych w fabryczne światła DRL. Jako światła do jazdy w dzień są użyte wtedy światła mijania, lecz są załączane automatycznie po uruchomieniu silnika nawet gdy przełącznik świateł jest w pozycji OFF. W przypadku cruze/orlando różnica między załączoną skandynawią a załączonym przełącznikiem w pozycję św. mijania=ON jest taka , że automat skandynawski załącza tylko reflektory przód i tył ale nie przestawia oświetlenia wnętrza kabiny w tryb nocny (przyciemniane oświetlenie radia i liczników, zaświecenie piktogramów przełączników, możliwość załączenia świateł drogowych lub lamp przeciwmgielnych ).
Jeżeli chcesz używać dodatkowych lamp DRL musisz skandynawię dezaktywować, bo wg prawa nie można używać równocześnie lamp mijania i dodatkowych DRL a skandynawia wymusza zawsze świecenie reflektorów mijania. W Chevorletach można dezaktywować skandynawię tylko w ASO (bardzo drogo i nie wszystkie ASO chcą to robić) albo można ten problem ominąć. Tak się składa, że dzięki użytkownikom CTP została znaleziona luka w systemie. W przypadku posiadania wersji przełącznika bez pozycji AUTO należy taki przełącznik zakupić. Pozwala to na ręczne tymczasowe dezaktywowanie skandynawii poprzez dwukrotne przekręcenie w pozycję OFF (ochrzczone dwuklikiem). Niestety nie zostaje ten stan zapamiętany trwale i skandynawia ponownie się aktywuje po postoju zamkniętego auta dłuższym niż 10 minut.
Tą niedogodność udało się rozwiązać poprzez dobudowanie małego mikroprocesorowego systemu automatycznie dezaktywującego skandynawię, potem rozszerzonego o automatykę zmierzchową. Rozwiązanie te były publikowane na forum i realizowane przez członków ale wiąże się to z koniecznością posiadania umiejętności elektronika.
Jeżeli chcesz używać dodatkowych lamp DRL musisz skandynawię dezaktywować, bo wg prawa nie można używać równocześnie lamp mijania i dodatkowych DRL a skandynawia wymusza zawsze świecenie reflektorów mijania. W Chevorletach można dezaktywować skandynawię tylko w ASO (bardzo drogo i nie wszystkie ASO chcą to robić) albo można ten problem ominąć. Tak się składa, że dzięki użytkownikom CTP została znaleziona luka w systemie. W przypadku posiadania wersji przełącznika bez pozycji AUTO należy taki przełącznik zakupić. Pozwala to na ręczne tymczasowe dezaktywowanie skandynawii poprzez dwukrotne przekręcenie w pozycję OFF (ochrzczone dwuklikiem). Niestety nie zostaje ten stan zapamiętany trwale i skandynawia ponownie się aktywuje po postoju zamkniętego auta dłuższym niż 10 minut.
Tą niedogodność udało się rozwiązać poprzez dobudowanie małego mikroprocesorowego systemu automatycznie dezaktywującego skandynawię, potem rozszerzonego o automatykę zmierzchową. Rozwiązanie te były publikowane na forum i realizowane przez członków ale wiąże się to z koniecznością posiadania umiejętności elektronika.
- Owadus55
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
WOW, dziękuje Wojtek za wyczerpującą odpowiedź 
Wszystko pięknie wyjasnione, teraz tylko na spokojnie się zastanowić jak to rozegrać, albo poddać runde.
Dobrze że tutaj zajrzałem/napisałem, bo już miałem wczoraj kupić zestaw lamp.
Wszystko pięknie wyjasnione, teraz tylko na spokojnie się zastanowić jak to rozegrać, albo poddać runde.
Dobrze że tutaj zajrzałem/napisałem, bo już miałem wczoraj kupić zestaw lamp.
- Owadus55
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Zdecyduje się raczej na zakup samych mgielnych F1, pytanie tylko, czy ściagnięcie przedniego zderzaka jest kłopotliwe? Jakieś wskazówki które powinienem znać przed zabraniem się za to? Jakies sekretne zatrzaski co by ich nie urwać?
- etac
- Prezes

- Kontakt:
Boczne zatrzaski nie połam przy zdejmowaniu i nie rób to teraz na dworze.
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Jak nie musisz nie zdejmuj, raczej nie ma szans zrobienia tego bez nadwyrężenia zatrzasków. Do samego zamontowania oryginalnych p-mgielnych nie musisz zdejmować, do osram-ów trzeba dorabiać mocowanie i dlatego trzeba ściągać zderzak.