Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Cruze uzupełnienie oleju w skrzyni manualnej

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
C77
Fachman
Imię: Nieomylna Legenda
Samochód: 1st. Cruze on Drive2
Silnik: 18XER
Kontakt:

Re: Cruze uzupełnienie oleju w skrzyni manualnej

Post autor: C77 »

Może nie będzie aż tak źle :D

Nie butuj (szczególnie w upał), nie męcz temperaturowo, chroń przed siarczystymi mrozami - dwa lata będzie służyć :mrgreen:
Pogłoski o mojej śmierci były mocno przesadzone
Niezmordowany Ex-dowódca Org Division Zasłużony dla Forum ORG
Obrazek
Ja na Drive2
pawelwaw84
Wymiatacz
Imię: Paweł
Samochód: Captiva lift 2013
Silnik: 2.0d 163KM
Kontakt:

Post autor: pawelwaw84 »

luck48 pisze: 25 lip 2018, o 18:58 Pytanie na dziś dzień czy coś się zmienił w sprawie oleju do skrzyń M 32 czy w dalszym ciągu na topie jest olej proponowany przez "Was" w 2016 roku?
Mowa o oleju Fuchs Titan Sintofluid 75w80
Nic sie nie zmienilo. Ja zmieniam ten olej w m32 co 50tys.
Medeis
Aktywny
Imię: M.
Samochód: Cruze LTZ
Silnik: 1.4T B +Chip ~180KM
LPG: BRC SQ32
Kontakt:

Post autor: Medeis »

@pawelwaw84 czy do tej pory coś działo się ze skrzynią? Jaki teraz masz przebieg?
Właśnie będę zamawiał ten olej i przy najbliższej wymianie silnikowego pójdzie i do skrzyni świeży...

PS. u mnie Cruze'ak też już po chip'ie :)
pawelwaw84
Wymiatacz
Kontakt:

Teraz mam 103kkm. Skrzynia byla wymieniana na gwarancji przez poprzedniego wlasciciela przy 30kkm. Ja kupilem go gdy mial 31kkm wiec ujezdzam te skrzynie od nowosci. Nie mialem do tej pory problemow z nia zadnych.
Medeis
Aktywny
Kontakt:

Rozumiem :), miałem nadzieję że (jak napisałeś że wymieniasz co 50kkm) masz już kilka takich wymian za sobą i jesteś pocieszającym przykładem że bywa z tymi skrzyniami nieźle nawet po chipie ;) .

PS. Sorry za OT - wrzucałeś gdzieś swoje wyniki z chipa?
pawelwaw84
Wymiatacz
Kontakt:

Nie, dopiero robilem druga wymiane oleju. Wlasnie nie wrzucalem wykresow a teraz juz ich nie mam bo laptop sie zepsul i stracilem dane. Z tego co pamietam to wyszlo 160KM i 275Nm tyle tylko ze mialem wtedy problem z sonda lambda - za wolno dziala. Po jej wymianie dynamika znacznie wzrosla ale juz nie hamowalem silnika. Zapewne standardowe 170KM jest mniej wiecej. Teraz jakby znow nabral dynamiki po kolejnych wymianach kolektora wydechowego, zaworu par paliwa i DV.
Medeis
Aktywny
Kontakt:

Mój na hamowni wypluł 150KM w standardzie, po chipie jest ~180KM i 280Nm, dynamika poprawiła się odczuwalnie, ale tym intensywniej myślę o szybkiej wymianie oleju w skrzyni na polecanego fuchs'a.
Medeis
Aktywny
Kontakt:

Koledzy, skąd zamawiacie Fuchs'a? Często trafiają się podróby?
Zastanawiam się na opcją kupienia "dopasowanego" zestawu 2,2l, co sądzicie?
Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Imię: Przemysław
Samochód: cruze 1.8
Silnik: 1.8 , 141 KM
LPG: BRC
Inny samochód: Opel Astra H 1.9 CDTI
Kontakt:

Post autor: Przemek »

Panowie chciałbym sprawdzić poziom i ewentualnie uzupełnić olej w skrzyni biegów ( wymieniałem sprzęgło w teorii olej częściowo powinien wyciec , w praktyce mechanik twierdzi że tak demontowali skrzynie że nic nie wyciekło , ale strzeżonego Pan Bóg strzeże zwłaszcza że mam 1 litr Motula, a odnoszę wrażenie że biegi na zimnym trudniej wchodzą - zwłaszcza 1 ) Przeszukałem Orga i ten wątek , ale nie znalazłem dokładnych informacji . Czy jest jakiś filmik albo zdjęcia pokazujące dokładnie jak to zrobić ? Gdzie dokładnie znajduję się korek do sprawdzania oleju i korek do jego wlewania.Na pierwszej stronie są rysunki graficzne korek rewizyjny widzę jest w okolicach dekla ( namierzyć go póki co nie mogę ) , ale rysunek z korkiem do dolewki - chyba odpowietrzającym totalnie nic mi nie mówi. Czy sprawdzać mam na włączonym rozgrzanym silniku czy na wyłączonym zimnym ? . Czy jest to prosta rzecz do ogarnięcia czy lepiej nie kombinować i nie rwać się z motyką na słońce ?
pool80
Wymiatacz
Imię: Ryszard
Samochód: Cruze LT
Silnik: 1.8, 2H0, 141KM,
LPG: BRC SQ24.11
Kontakt:

Post autor: pool80 »

Masz z boku skrzyni z tego co pamiętam od wewnętrznej strony korek rewizyjny. Książka mówi że jak wlewasz olej i zacznie tym bocznym otworem olej się przelewać to jest prawidłowo nalane.
Z orga jest panaceum na problemy ze skrzynią zmienić olej na na przykład motul i wlać więcej. Teoretycznie powinno wlać się 2 l. Niestety u mnie jak wlałem to rzygała odpowietrznikiem. Ulałem przez korek rewizyjny i od tego momentu jest wszystko okej.
Ja na twoim miejscu jeżeli chcesz być pewny popuścił bym korek rewizyjny jeżeli leje się z niego olej to bym zostawił.
W dniu kiedy zdecydujesz się na wymianę oleju w skrzyni proponuję zrobić to na zagrzanej skrzyni w gorący dzień a przy spuszczaniu czyli odkręceniu dekla machać jeszcze lewarkiem na wszystkie strony. Żeby zleciało jak najwięcej. Wiadomo wyczyścić od środka jak najwięcej szczególnie zwracać uwagę na magnes gdzie znajdziesz na pewno wiele opiłków. U mnie tyle było po około 50 tysiącach a olej był prawie że czarny gm.
Ps. Te 2 l oleju to z tego co pisali na org. A z tabel jaki mechanik miał na ścianie to twierdził że mniej jakieś 1.7. nie pamiętam zbyt dokładnie to do czytaj.
Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Kontakt:

Ja nie chce wymieniać całego oleju ( wymieniany był na Motula niecały rok temu, ale nie wiem ile dokładnie wlali , mam wrażenie że za mało bo jedna butelka została nieruszona ) później miałem wyciek ze skrzyni od strony simeringu , teraz zmiana tego sprzęgła dlatego chce skontrolować stan oleju i ewentualnie jedynie go uzupełnić .Wiem że na Orgu była instrukcja ale z odkręceniem dekla. Czy mogę dolać olej np strzykawką ? Nie mogę namierzyć odpowietrznika to są okolice tego miejsca ? Pewnie aby namierzyć korek sprawdzający muszę ściągnąć koło od strony kierowcy ? TIS mi nie działa ,nie wiem dlaczego :(.
Załączniki
72844565_405542263705567_1548428498681462784_n.jpg
pool80
Wymiatacz
Kontakt:

https://www.youtube.com/watch?v=PxxwyMs4nN4

Jednak od strony zewnętrznej, reszta się zgadza.
Zrobisz jak gość mówi na filmie, będzie ok.
Jeszcze bardziej ok, jak tamtędy wciśniesz strzykawką więcej, nie wiem ile dokładnie (100ml może 200..), i szybko zatkasz korkiem. UWAGA, można wtedy przesadzić, i zrzyga się odpowietrznikiem. Dłuższa taka jazda przy większych prędkościach rozszczelni skrzynię.

Nigdy nie wiemy ile dokładnie zleci oleju ze skrzyni, więc zostaje nam sugerować się tym otworem przelewowym.
Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Kontakt:

Filmik fajny ( już wiem gdzie jest korek sprawdzający ) , ale z tego co wiem to aby dolać przez ten korek olej potrzebna jest specjalna szpryca której oczywiście nie posiadam . Dlatego chciałem dolać olej przez korek odpowietrzający którego za nic nie mogę zlokalizować.
pool80
Wymiatacz
Kontakt:

jest od góry przy wybieraku, może być tam ciut przypocone. taki plastikowy korek na nim, nie wiem jak czym go się odkręca.
Specjalistyczny sklep z medycznymi rzeczami, duża strzykawka i wężyk. Mam taki zestaw do oleju wspomagania korzystałem. Ale spryca od mechanika najlepsza.
Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Kontakt:

Mam wrażenie że jest on gdzieś pod akumulatorem . Na forum Astry znalazłem że trzeba zdemontować akumulator:( No wiem że najlepiej mieć szpryce , ale wiem też że zalewają lejkami z rurką więc spróbuje w taki sposób ( o ile dostane się do tego korka )
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Post autor: wszim »

Zapewne masz ten korek odpowietrznika zasłonięty rurami od LPG. Ja się nieźle gimnastykowałem żeby się do niego dostać, ale się dało bez demontażu. Korek/kapselek jest czarny i przez to trudno go wypatrzeć.
Awatar użytkownika
C77
Fachman
Kontakt:

OMFG! co to za forum Astry? :Y

Akumulatora nie trzeba demontować! :H

Na ostatnich moich zdjęciach masz - odpowietrznik - jego kapselek - miejsce gdzie jest wkręcany - podążaj za wężem lejka
http://www.chevi.webd.pl/forum/viewtopi ... c&start=15
Obrazek
Ja na Drive2
Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Kontakt:

Patrząc na Twoje zdjęcia z orga rzeczywiści jest tak jak WSZIM mówi gdzieś pod przewodami od instalacji LPG , albo pod trójnikiem płynu chłodniczego .W Astrze K u taty korek znalazłem w 2 sekundy z idealnym dostępem w Cruzie oczywiście wszystko pod górkę :/ pewnie miałem do niego dostęp przy wymianie trójników i przewodów płynu chłodniczego :/ teraz nic nie widać a wszystko jest tak na sztywno , że nawet jak go znajdę to nie wiem czy dojdę do niego jakimś kluczem :/

Dodano po 25 minutach 27 sekundach:
Ok chyba znalazłem :) . Czyli podsumowywując . Na ciepłym silniku po wrzuceniu biegu 6, nie mając kanału ściągam koło od strony kierowcy , tam powinien znajdować się korek rewizyjny który odkręcam , jeżeli leci olej zakręcam z umiarkowaną siłą i więcej nic nie robię . Jeżeli olej nie leci odkręcam korek odpowietrzający i dolewając olej obserwuje czy nie zaczyna się przelewać olej przez korek rewizyjny . Jak się przeleje zakręcam korek rewizyjny , korek odpowietrzający i po robocie ? Jedynie zastanawia mnie to że auto na podnośniku będzie krzywo stało co może nie dawać miarodajnego wyniku oleju w skrzyni.
Załączniki
74584816_452129468762920_7709185263724920832_n.jpg
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Post autor: wszim »

Otwór przelewowy jest od drugiej strony a nie od strony koła. Musisz wjechać na kanał.
Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Kontakt:

Tak ? .... hmmm czyli z tego wynika że nie tak samo jak w Astrze J, albo inna skrzynia , spróbuje wsunąć się pod auto.
Kadoef05
Świeżak
Imię: Kamil
Samochód: Cruze 1.8 LPG 2012
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Kadoef05 »

I przyszedł czas także na mnie, olej wymieniony (najprawdopodobniej) pierwszy raz po 192 tysiącach kilometrów.. Zdjęcie prześwietlone fleszem więc olej wygląda lepiej i jaśniej niż w rzeczywistości. Czy wpłynie na dłuższą żywotność skrzyni? Nie wiem, ale z moim pedantycznym podejściem do samochodu, będzie mi się spokojniej jeździło :rotfl:
Cruze 1.8 z LPG 2012 polift
Olej wrzucony Motul Gear 300 75W90, weszło prawie 2L.
Magnes na korku mocno zasyfiony.
Dolna pokrywa skrzyni biegów również.
Uszczelka GM 96829393, w potaku cena 30 zł.
Kolor oleju:
IMG_4674.jpg
andree1510
Specjalista
Imię: Andrzej
Samochód: Orlando 1.8 LPG LT+
Silnik:
Kontakt:

Post autor: andree1510 »

Na mnie też przyszedł czas, a raczej na mojego olka. Po ok. 164kkm zaczęły się problemy z prędkościomierzem, okazało się, iż to wina zębatki na mechaniźmie różnicowym. Więc zakupiłem nową zębatkę (96zł) i dwa litry oleju (cena 145zł za litr) w ASO. Spuściłem olej był strasznie zanieczyszczony czarnym osadem (zdjęcie oleju po drugiej wymianie) Rozebrałem dyfer, wymieniłem zębatkę i nalałem świeżutkiego oleju prosto z ASO, dobranego wg. WIN-u i zaczęły się problemy, pojakiś 50km zaczęło coś wyć w skrzyni na biegu jałowym, podczas jazdy przestawało na chwilę i znowu zaczynało, po rozgrzaniu skrzyni ucichło, niestety następnego dnia było gorzej. Wyczaiłem, iż najprawdopodobniej to jedno z łożysk wałka sprzęgłowego, no i załamka skrzynia regenerowana ok. 2500zł no i robota. Ale się nie poddałem, jeżeli skrzynia i tak do roboty, to nie mam nic do stracenia, (w pracy mamy dodatek do oleju tzw. LS) więc go dolałem ok. 40ml. Odziwo po 50km skrzynia ucichła, odrazu kupiłem Motul Gear 300 75W90 i ponowna wymiana, zrobiłem ok. 200km i skrzyni nie słychać, liczę się z tym, iż skrzynia jest do naprawy, ale jeszcze nie teraz.
Morał z mojego przypadku jest taki, iż nawet ASO ma niskiej jakości części i oleje i napewno olej w skrzyni nie jest wieczny jak to co niektórzy twierdzą, myślę, iż 60kkm to jest optymalny przebieg do wymiany oleju, a Motul dobrym rozwiązaniem tym bardziej, że zapłaciłem za 2l 90złObrazekObrazek

Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
C77
Fachman
Kontakt:

Normalne.

Od czasów Orga już wiadomo, że używanie jakichkolwiek płynów i olejów GM to proszenie się o kłopoty.
Obrazek
Ja na Drive2
Awatar użytkownika
bubu1769
Administrator
Administrator
Imię: Bartłomiej
Samochód: Aveo T250
Silnik: 1.4 101KM
Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
Been thanked: 6 times
Kontakt:

Post autor: bubu1769 »

Oj tam oj tam.
Do Vectry jak zalałem olej GM to brała go w normalnym tempie :D
andree1510
Specjalista
Imię: Andrzej
Samochód: Orlando 1.8 LPG LT+
Silnik:
Kontakt:

Post autor: andree1510 »

C77 pisze:Normalne.

Od czasów Orga już wiadomo, że używanie jakichkolwiek płynów i olejów GM to proszenie się o kłopoty.
Nie wszyscy żyją tylko forum. [emoji16]

Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka

ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Mechanika”