Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Chińska nawigacja z Ali
-
Mozuk
Re: Chińska nawigacja z Ali
Myślę że najlepiej przed zakupem wymontować fabryczne radio, zmierzyć szerokość pomiędzy uchwytami i wówczas zapytać sprzedawcę o szerokość tyłu radia
-
Freshu08
- Świeżak
- Imię: Maciek
- Samochód: Cruze
- Silnik: 2.0 Diesel, 150KM
- Kontakt:
Cześć wszystkim!
Piszę z prośbą o pomoc, licząc że ktoś bardziej doświadczony w tych systemach da jakąś wskazówkę/radę. Mam nadzieję, że podpinam się w dobrym temacie.
Mam ekran dotykowy Teyes z Androidem 8.0, aplikacja obsługująca Car Web Guru.
Problemy mam 2:
1. Nagrzebałem chyba coś w powyższej aplikacji i zniknął mi na górze pasek stanu - tam gdzie jest godzina, pogoda, powiadomienia itp. Nie mogę go ściągnąć w dół. Przeszukałem chyba wszystkie opcje i nie wiem gdzie go przywrócić.
2. Drugi problem: czy wie ktoś jak ustawić, aby jasność wyświetlacza domyślnie była AUTO? Obecnie po włączeniu komputera wyświetla mi tryb nocny, który mam ustawiony na 40% jasności. W dzień to za ciemno i za każdym razem muszę ręcznie zmieniać tryb na auto/dzień. Można ustawić, aby cały czas było auto i samo dopasowywało jasność ekranu do pory dnia i nocy?
Piszę z prośbą o pomoc, licząc że ktoś bardziej doświadczony w tych systemach da jakąś wskazówkę/radę. Mam nadzieję, że podpinam się w dobrym temacie.
Mam ekran dotykowy Teyes z Androidem 8.0, aplikacja obsługująca Car Web Guru.
Problemy mam 2:
1. Nagrzebałem chyba coś w powyższej aplikacji i zniknął mi na górze pasek stanu - tam gdzie jest godzina, pogoda, powiadomienia itp. Nie mogę go ściągnąć w dół. Przeszukałem chyba wszystkie opcje i nie wiem gdzie go przywrócić.
2. Drugi problem: czy wie ktoś jak ustawić, aby jasność wyświetlacza domyślnie była AUTO? Obecnie po włączeniu komputera wyświetla mi tryb nocny, który mam ustawiony na 40% jasności. W dzień to za ciemno i za każdym razem muszę ręcznie zmieniać tryb na auto/dzień. Można ustawić, aby cały czas było auto i samo dopasowywało jasność ekranu do pory dnia i nocy?
-
Mozuk
Przeinstaluj aplikację a jeśli to nic nie da to może po prostu przywróć fabryczne ustawienia androida.Testowalem kiedyś ten launcher ale sprawiał problemy i wróciłem do fabrycznego. Co do auto jasności to może nie być takiej opcji.
- robertz
- Patron

- Imię: Robert
- Silnik: 1.6 124 KM, hatchback, benzyna
- Kontakt:
Czy ktoś z koleżeństwa podłączał separator antenowy fakra do Cruze i pamięta, czy fakra miała końcówkę żeńską czy męską?
U mnie separator jeszcze pogarszał odbiór.
Gdy mu się przyjrzałem, to zauważyłem, że fakra jest męska, a chyba powinna być damska?
I drugie pytanie:
Poniżej przewód antenowy dołączany do chińczyka.
Może ktoś orientuje się, czy zaznaczona końcówka jest męska czy damska?
U mnie separator jeszcze pogarszał odbiór.
Gdy mu się przyjrzałem, to zauważyłem, że fakra jest męska, a chyba powinna być damska?
I drugie pytanie:
Poniżej przewód antenowy dołączany do chińczyka.
"Gdy odrzucisz to, co niemożliwe, wszystko pozostałe, choćby najbardziej nieprawdopodobne, musi być prawdą"
-
Freshu08
- Świeżak
- Kontakt:
Chyba tak zrobię, jak mówisz. Jest to mój pierwszy sprzęt tego typu w samochodzie, testuję go pierwszy tydzień, więc dopiero po kolei ogarniam całą zabawę. Możesz polecić jakąś inną apkę czy cały czas masz fabryczną wersję?Mozuk pisze: 21 lis 2020, o 17:01 Przeinstaluj aplikację a jeśli to nic nie da to może po prostu przywróć fabryczne ustawienia androida.Testowalem kiedyś ten launcher ale sprawiał problemy i wróciłem do fabrycznego. Co do auto jasności to może nie być takiej opcji.
Co do tej jasności: sama opcja AUTO jest, kwestia żeby ją ustawić jako domyślną, żeby włączała się po uruchomieniu samochodu - może jeszcze znajdę gdzieś w zakamarkach ustawień.
- bubu1769
- Administrator

- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
Jak nie da rady to można spróbować pobawić się makrami, ja tak mam zrobione automatyczne złączenie i wyłączanie Torque na tablecie względem zasilania z ladowarki i będę też kombinował że zrobieniem zmiany jasności względem pory dnia.
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
według mnie męska.robertz pisze: 22 lis 2020, o 02:14
Fakra.jpg
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
tapsik
- Aktywny
- Imię: sebastian
- Samochód: cruze
- Silnik: 2.0 163KM
- Kontakt:
Tydzień temu zakładałem separator, wyglądał tak i wszystko pasowało. Wychodzi na to, że fakra od strony instalacji samochodu jest męska. Sam odbiór stacji się polepszył.
- robertz
- Patron

- Imię: Robert
- Silnik: 1.6 124 KM, hatchback, benzyna
- Kontakt:
OK, ale czemu fakra od strony instalacji samochodu ma być męska?
1/ gniazdo chińczyka jest damskie, do niego wchodzi wtyk DIN męski dołączonego do chińczyka krótkiego przewodu antenowego, a z drugiej strony wtyk męski tego przewodu wchodzi do damskiej końcówki fabrycznego przewodu antenowego?
2/ jeżeli chcę podłączyć separator, to dołączony do chińczyka przewód antenowy jest niepotrzebny.
Podłączam do damskiego gniazda chińczyka wtyk DIN męski separatora, a jego drugą męską końcówkę podłączam do damskiej końcówki fabrycznego przewodu antenowego?
Dodano po 2 godzinach 14 minutach 6 sekundach:
Chcąc nie chcąc wyjąłem radio i sprawdziłem końcówki przewodów.
Poniższe informacje pozostawiam dla przyszłych pokoleń:
1/ Przewód fabryczny, czyli od instalacji ma wtyk żeński, choć na pierwszy rzut oka wydaje się, że jest to wtyk męski. Po prostu w środku jest bolec, który w środku ma otwór, w który wchodzi męska końcówka, np. separatora. Gdy podłączałem pierwszy raz separator nie trafiłem i wygiąłem cienki bolec w separatorze, który oparł się o obudowę i pewnie dlatego radio z separatorem działało gorzej niż bez niego.
2/ Gniazdo antenowe chińczyka jest męskie.
3/ Przewód antenowy dołączony do chińczyka z obu stron ma męskie końcówki.
4/ Separator musi więc mieć z jednej strony męski wtyk DIN, a drugiej strony fakrę z końcówką męską.
I tyle w temacie, jak mawiał pewien prezydent.
Teraz czeka mnie zamówienie nowego separatora, a następnie jego podłączenie.
1/ gniazdo chińczyka jest damskie, do niego wchodzi wtyk DIN męski dołączonego do chińczyka krótkiego przewodu antenowego, a z drugiej strony wtyk męski tego przewodu wchodzi do damskiej końcówki fabrycznego przewodu antenowego?
2/ jeżeli chcę podłączyć separator, to dołączony do chińczyka przewód antenowy jest niepotrzebny.
Podłączam do damskiego gniazda chińczyka wtyk DIN męski separatora, a jego drugą męską końcówkę podłączam do damskiej końcówki fabrycznego przewodu antenowego?
Dodano po 2 godzinach 14 minutach 6 sekundach:
Chcąc nie chcąc wyjąłem radio i sprawdziłem końcówki przewodów.
Poniższe informacje pozostawiam dla przyszłych pokoleń:
1/ Przewód fabryczny, czyli od instalacji ma wtyk żeński, choć na pierwszy rzut oka wydaje się, że jest to wtyk męski. Po prostu w środku jest bolec, który w środku ma otwór, w który wchodzi męska końcówka, np. separatora. Gdy podłączałem pierwszy raz separator nie trafiłem i wygiąłem cienki bolec w separatorze, który oparł się o obudowę i pewnie dlatego radio z separatorem działało gorzej niż bez niego.
2/ Gniazdo antenowe chińczyka jest męskie.
3/ Przewód antenowy dołączony do chińczyka z obu stron ma męskie końcówki.
4/ Separator musi więc mieć z jednej strony męski wtyk DIN, a drugiej strony fakrę z końcówką męską.
I tyle w temacie, jak mawiał pewien prezydent.
Teraz czeka mnie zamówienie nowego separatora, a następnie jego podłączenie.
"Gdy odrzucisz to, co niemożliwe, wszystko pozostałe, choćby najbardziej nieprawdopodobne, musi być prawdą"
-
Freshu08
- Świeżak
- Kontakt:
Byłem pobawić się przy samochodzie.
Problem jasności chyba jakoś rozwiązałem - wyciągnąłem ustawienia jasności jako widget na główną stronę, aby mieć pod ręką do zmiany i póki co działa ok - po włączeniu jest ustawiony tryb auto i dostosowuje się do pory dnia.
Natomiast co do paska stanu: przeinstalowałem aplikację Car Web, zainstalowałem inny lanucher i nic. Dalej nie mam tego paska. Wobec tego muszę szukać gdzieś w ustawieniach tableta, tylko nie mam już pomysłu gdzie to może być i jak ewentualnie nazywa się to ustawienie. Co prawda znalazłem ustawienie "pokaż/ukryj pasek stanu", ale nic to nie zmieniło.
Problem jasności chyba jakoś rozwiązałem - wyciągnąłem ustawienia jasności jako widget na główną stronę, aby mieć pod ręką do zmiany i póki co działa ok - po włączeniu jest ustawiony tryb auto i dostosowuje się do pory dnia.
Natomiast co do paska stanu: przeinstalowałem aplikację Car Web, zainstalowałem inny lanucher i nic. Dalej nie mam tego paska. Wobec tego muszę szukać gdzieś w ustawieniach tableta, tylko nie mam już pomysłu gdzie to może być i jak ewentualnie nazywa się to ustawienie. Co prawda znalazłem ustawienie "pokaż/ukryj pasek stanu", ale nic to nie zmieniło.
-
Mozuk
Powiem Ci ze u mnie najlepiej działa całkowite wyłączenie ekranu. Nie razi i nie odbija się od szyby a radoio działa sobie w ciemności.Nie wiem czy masz taką opcję. Testowałem też to https://play.google.com/store/apps/deta ... l=en&gl=USFreshu08 pisze: 22 lis 2020, o 08:46Chyba tak zrobię, jak mówisz. Jest to mój pierwszy sprzęt tego typu w samochodzie, testuję go pierwszy tydzień, więc dopiero po kolei ogarniam całą zabawę. Możesz polecić jakąś inną apkę czy cały czas masz fabryczną wersję?Mozuk pisze: 21 lis 2020, o 17:01 Przeinstaluj aplikację a jeśli to nic nie da to może po prostu przywróć fabryczne ustawienia androida.Testowalem kiedyś ten launcher ale sprawiał problemy i wróciłem do fabrycznego. Co do auto jasności to może nie być takiej opcji.
Co do tej jasności: sama opcja AUTO jest, kwestia żeby ją ustawić jako domyślną, żeby włączała się po uruchomieniu samochodu - może jeszcze znajdę gdzieś w zakamarkach ustawień.
ale wszystko zależy jak to zadziała z poszczególnymi modelami. W każdym razie nie znalazłem niczego, co by działało z czujnikiem zmierzchu więc dałem sobie z tym spokój. Najlepszy ekran w nocy, to czarny ekran
-
Freshu08
- Świeżak
- Kontakt:
Tak, mam opcję uśpienia ekranu - wszystko gra a ekran jest czarny z delikatnym szarym księżycem na środku
i rzeczywiście coraz częściej jej używam nocami, bo ekran ściemniony na 20% to mimo wszystko i tak w jakimś stopniu rozproszenie kierowcy.
-
dawmal1222
- Świeżak
- Imię: Dawid
- Silnik: 1.8
- LPG: TAK
- Kontakt:
Cześć, kupiłem radio z AliExpress 4gb/64gb, oprócz tego, że myfriend zapomniał dorzucić mały głośnik (buzzer) odpowiadający za dźwięki kierunkowskazów i czujnika parkowania, wszystko działa bez zarzutu. Chciałbym podłączyć USB, kartę pamięci i aux z podłokietnika. Można gdzieś kupić cała wiązkę, w której z jednej strony są dedykowane wejścia z podłokietnika a z drugiej wejścia jack? Czy trzeba coś przerabiać?
-
gothdawid
- Aktywny
- Samochód: Chevrolet Cruze
- Silnik: 1.8 141KM (chyba bez KL7)
- LPG: STAG
- Kontakt:
To Teyes ?
Czy jakieś inne ?
Bo ja w Teyes miałem w zestawie wszystko
Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
Czy jakieś inne ?
Bo ja w Teyes miałem w zestawie wszystko
- etac
- Prezes

- Kontakt:
jak masz dedykowaną wiązkę, to nic nie przerabiasz z AUX i USB.dawmal1222 pisze: 5 gru 2020, o 09:05 Cześć, kupiłem radio z AliExpress 4gb/64gb, oprócz tego, że myfriend zapomniał dorzucić mały głośnik (buzzer) odpowiadający za dźwięki kierunkowskazów i czujnika parkowania, wszystko działa bez zarzutu. Chciałbym podłączyć USB, kartę pamięci i aux z podłokietnika. Można gdzieś kupić cała wiązkę, w której z jednej strony są dedykowane wejścia z podłokietnika a z drugiej wejścia jack? Czy trzeba coś przerabiać?
Nie wszystkie chińczyki mają dołożony głośnik/buzzer. Część z nich umie to robić z głośników radia, po zaprogramowaniu CAN.
-
gothdawid
- Aktywny
- Kontakt:
Etac wiesz może jak zmienić ikony w Teyes TPRO?
Np aby dodać/zmienić tam DVR bluetooth czy coś innego

Np aby dodać/zmienić tam DVR bluetooth czy coś innego

- etac
- Prezes

- Kontakt:
chyba się nie da.
-
gothdawid
- Aktywny
- Kontakt:
Znalazłem takie zdjęcia na necie to myślę że się da.
Mam jeszcze jedno pytanko wiesz jak włączyć pokazywanie czujników cofania ? (Aby pokazywało który czujnik reaguje )
Gdzieś widziałem to w TEYES

Mam jeszcze jedno pytanko wiesz jak włączyć pokazywanie czujników cofania ? (Aby pokazywało który czujnik reaguje )
Gdzieś widziałem to w TEYES

- etac
- Prezes

- Kontakt:
Podczas cofania, trzeba wybrać tryb pokazywania obrazu z czujników.
-
dawmal1222
- Świeżak
- Kontakt:
Podłączyłem wszystko, niestety jest kabel oznaczony buzzer na dwa Piny, ale nie ma głośnika. Kupiłem taki malutki za 6zl, ale jest za cichy. Kupujmy razem na AliExpress z nowymi kuponami użytkownika.etac pisze: 5 gru 2020, o 14:16jak masz dedykowaną wiązkę, to nic nie przerabiasz z AUX i USB.dawmal1222 pisze: 5 gru 2020, o 09:05 Cześć, kupiłem radio z AliExpress 4gb/64gb, oprócz tego, że myfriend zapomniał dorzucić mały głośnik (buzzer) odpowiadający za dźwięki kierunkowskazów i czujnika parkowania, wszystko działa bez zarzutu. Chciałbym podłączyć USB, kartę pamięci i aux z podłokietnika. Można gdzieś kupić cała wiązkę, w której z jednej strony są dedykowane wejścia z podłokietnika a z drugiej wejścia jack? Czy trzeba coś przerabiać?
Nie wszystkie chińczyki mają dołożony głośnik/buzzer. Część z nich umie to robić z głośników radia, po zaprogramowaniu CAN.
Twoje 3,78 zł w kuponach jest tutaj!
https://a.aliexpress.com/_BUFaf1. Z tego co wyczytałem to ta duża biała wtyczka odpowiada za USB, aux i kartę pamięci w podłokietniku. Myślicie, ze można to przerobić żeby podłączyć pod te wyjścia jack?
- etac
- Prezes

- Kontakt:
pokaż jakie masz radio, jakie kable. U mnie z Teyes dostałem wszystkie kable i AUX oraz USB działa prawidłowo z fabryczną instalacją.
-
dawmal1222
- Świeżak
- Kontakt:
Radio to z linku https://a.aliexpress.com/_BUFaf1. Z tyłu radia są wyjścia jack pod usb, kamerę i aux, ale niestety nie ma nigdzie wejścia na wiązkę kabli z podłokietnika. Widzę że przepłaciłem, bo Teyes w tych samych pieniądzach. Chcę teraz przerobić tak, aby usb z podłokietnika działało
-
Mozuk
Kupiłem coś podobnego ale szczerze mówiąc to nie sprawdzałem podłokietnika. Co do wiązki, to powinien być buzzer wiązka z kablami usb które wpuszcza się do schowka i jeszcze wiązka z chinchami audio i video. U mnie było też gniazdo karty sim
- etac
- Prezes

- Kontakt:
a kable nie musisz ciągnąć do schowka. Kable usb i aux masz za radiem.