Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Działanie klimatyzacji
-
zbyszek85
- Stały bywalec
- Imię: Zbyszek
- Samochód: Aveo t300 LT+ 2012
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Działanie klimatyzacji
Spytalem sie w aso to powiedzieli ze to od srodka sie wyciaga to wogule nie maja pijecia.Te zapatki trzeba podgiac.
-
zbyszek85
- Stały bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
- rajtkezjusz
- Profesjonalista
- Imię: Daniel
- Samochód: AVEO T300
- Silnik:
fotki?zbyszek85 pisze:Jest wyciaglem ten wklad.Mam patent na to.Trzeba wpierw odbezpieczyc dol potem gore i na koncu dol 1min.roboty
-
zbyszek85
- Stały bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
- rajtkezjusz
- Profesjonalista
- Silnik:
Wyślij na serwer zewnętrzny np wyslijto lub hostuje .net i zapodaj link -nie chciałbym połamać coś,co potem będzie kłopot naprawić.
-
zbyszek85
- Stały bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
- rajtkezjusz
- Profesjonalista
- Silnik:
Trochę zboczę z tematu,otóż kupiłem Aveo 1.2 w czerwcu i od razu dałem sprawdzić (auto na gwarancji i twierdzili,że nie trzeba sprawdzać klimy jeszcze) poza ASO stan klimy,otóż miało być 500 gram czynnika,było 340 gram. Teraz kupiłem niedawno Aveo 1.3 i w papierach znalazłem,że w lutym 2015 był robiony przegląd klimy itd,ale ,że robiłem wymagany prawem przegląd auta w stacji diagnostycznej (mija właśnie 3 lata od produkcji auta) to poprosiłem o sprawdzenie klimy i...zamiast 500 gram było 300 gram,a auto niby po przeglądzie rok temu. Może ubywać rocznie do 10% ,to dałoby 450 gram w instalacji. Chyba przegląd w ASO polegał na skasowaniu poprzedniego właściciela z funduszy i nic więcej...
- huri_khan
- Fachman
- Imię: Robert
- Samochód: nie chevrolet
- Silnik: Benzynki z turbinkami :)
- Inny samochód: Kia Proceed,Ford Mondeo, Peugeot 206CC,
- Kontakt:
Wiesz że książkę możesz kupić na giełdzie razem z pieczątkami? Sprawdź czy samochód był serwisowany w tym ASO. Z drugiej strony może być nieszczelność i rzeczywiście ubyło, bo 200 g w ciągu roku to rzeczywiście trochę dużo.
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
- rajtkezjusz
- Profesjonalista
- Silnik:
No nie rób ze mniehuri_khan pisze:Wiesz że książkę możesz kupić na giełdzie razem z pieczątkami? Sprawdź czy samochód był serwisowany w tym ASO. Z drugiej strony może być nieszczelność i rzeczywiście ubyło, bo 200 g w ciągu roku to rzeczywiście trochę dużo.
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
standardowa procedura przeglądowa nie zawiera sprawdzenia stanu czynnika, a tylko stanu funkcjonowania klimatyzacji bez podłączenia testera do wymiany czynnika.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- rajtkezjusz
- Profesjonalista
- Silnik:
Dzięki za info. Tym bardziej takie coś przekonuje mnie,że należy omijać ASO z daleka. Przecież ta kobieta płaciła za przegląd.Widać zapłaciła za naciśnięcie przycisku klimy ,co nazwano eufemistycznie "procedurą przeglądową ". Na marginesie ..zapytałem w serwisie klim co ile sprawdzać czynnik itd,odp ,że co 2 lata wystarczy. W ASO odpowiedzieli mi ,że w aucie 3-latnim jeszcze nie trzeba i jak widać się mylili.
- etac
- Prezes

- Kontakt:
Nie należy omijać. Nalezy szukać właściwego, czytać i pytać.
Jeżeli standardowa cena samego przeglądu klimatyzacji to 150 zł, to płacąc za przegląd 250 zł raczej ta usługa nie będzie wliczona.
Jeżeli standardowa cena samego przeglądu klimatyzacji to 150 zł, to płacąc za przegląd 250 zł raczej ta usługa nie będzie wliczona.
- rajtkezjusz
- Profesjonalista
- Silnik:
Można szukać ,jesli mieszkasz w stolicy lub większym skupisku miejskim.Jeśli mieszkasz od najbliższego ASO 40 km,a do następnego masz ponad 60 km to wybór masz w sumie żaden ,ale ok,szukać trzeba-to normalne.
Dodam,że pani ta robiła przegląd 2,czyli wymiana filtra paliwa itd,także myślę,że zostawiła parę setek. Na marginesie,pan od przeglądów diagnostycznych w GRATISIE sprawdził mi klimę,przepuścił przez maszynę gaz,uzupełnił go i uzupełnił olej w tej instalacji,ot abym pamiętał i za 2 lata przyjechał do niego. Także opłaca się zadziałać marketingowo małej stacji,a duże ASO jest tak biedne,że ograniczają się do pobrania opłaty za naciśnięcie przycisku klimy? Mam już 3 auto ,które było na gwarancji i zauważam ,że standardową procedurą (niezależnie od marki pojazdu) jest uważanie,że klient jest ważny gdy wydaje kasę na nowe auto,staje się dojną krową serwisując auto w ASO,a problematyczny gdy domaga się swoich praw ,za które słono zapłacił .
Dodam,że pani ta robiła przegląd 2,czyli wymiana filtra paliwa itd,także myślę,że zostawiła parę setek. Na marginesie,pan od przeglądów diagnostycznych w GRATISIE sprawdził mi klimę,przepuścił przez maszynę gaz,uzupełnił go i uzupełnił olej w tej instalacji,ot abym pamiętał i za 2 lata przyjechał do niego. Także opłaca się zadziałać marketingowo małej stacji,a duże ASO jest tak biedne,że ograniczają się do pobrania opłaty za naciśnięcie przycisku klimy? Mam już 3 auto ,które było na gwarancji i zauważam ,że standardową procedurą (niezależnie od marki pojazdu) jest uważanie,że klient jest ważny gdy wydaje kasę na nowe auto,staje się dojną krową serwisując auto w ASO,a problematyczny gdy domaga się swoich praw ,za które słono zapłacił .
- etac
- Prezes

- Kontakt:
ja niestety jestem zwolennikiem ASO, mialem kilka podejsc do warsztatów typu Pan Kowalski i niestety zawsze była wtopa. Bo jak nazwac pękajace osłony przegubów co 7 miesięcy i kłocenie sie ze w polsce mamy obowiązek otrzymania 24 mieisecznej gwarancji na czesc i usługe.
ASO tez ma wtopy, ale jezdzac do jednego z całą rodzine po kliku latach mają repsekt dla takiego klienta i nawet jeśli były wpadki to były usuwane bez dyskusji.
ASO tez ma wtopy, ale jezdzac do jednego z całą rodzine po kliku latach mają repsekt dla takiego klienta i nawet jeśli były wpadki to były usuwane bez dyskusji.
- rajtkezjusz
- Profesjonalista
- Silnik:
Częściowo się zgodzę. Miałem swojego mechanika,tani nie był no i 20 km ode mnie,więc szukałem bliżej i..dawałem drobne tematy do weryfikacji. W efekcie (aby nie przynudzać) wracam do tego co miałem. Może i też popełnia błędy (tzn póki robił sam ,to nie było tematu,ale teraz jest starszy i robią pracownicy,a to powoduje,że już jakość spadła trochę). Co do twojego przywiązania do ASO-fajnie,że trafiłeś na dobry serwis,ale zawsze wrzucam łyżkę dziegciu (taki jestem) i mam wrażenie,że oni szanują klienta,który zostawia u nich kasę po stawkach ASO,bo kto by nie szanował takiego klienta?Wprost-kupiłeś ich lojalność i póki płacisz,to ją masz. Takie coś dotyczy wielu aspektów finansowo-usługowych i nie jest to wina klienta,a działań korporacji. Cały myk polega na szanowaniu,gdy trzeba dokonać napraw gwarancyjnych z szukaniem niesprawności jaka istnieje,a której nie da rady znaleźć poprzez komputer diagnostyczny. To zbacza z tematu tego topiku,więc zakańczam na tym.
- etac
- Prezes

- Kontakt:
mam ten plus ze stawki negocjuje. Nigdy nie place 100% ich ceny. 
-
paulr
- Profesjonalista
- Imię: paweł
- Samochód: Brak:-(
- Silnik:
- Kontakt:
ASO mi nie sprawdzało ilości czynnika, przegląd to przegląd, sprawdzają czy działa, można było extra dopłacić za uzupełnienie i wymianę filtra kabinowego (troszkę bardzo nieopłacalne) i odgrzybianie itp, ale można to było zrobić samemu sporo taniej (np ja dopiero po 3 latach uzupełniałem czynnik w norauto, ale nie pamiętam już ile go brakowało.) a klima przed uzupełnieniem działała ok.
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Imię: Andrzej
- Samochód: Orlando LTZ
- Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
- Kontakt:
Jest ASO i ASO, ale i tak w ramach gwarancji nie musisz jeździć do nich. Są w książce serwisowej zalecenia co do przeglądów okresowych i według tych wytycznych masz zrobić przegląd w określonym czasie, jak jest wykonany to ASO nie ma prawa odmówić naprawy gwarancyjnej. Takie jest teraz prawo ! i nie mogą zbyć klienta wymówką, że nie było serwisowane w ASO.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
- Sebastian
- Moderator
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Taki przegląd klimy przez ASO, to nazwałbym bardziej jako (tak trochę branżowo) "oględziny", a nie przegląd
Nie prawda że serwis klimy kosztuje 150
Dla forumowiczów jest za 100zł z ozonem+pianką na parownik (jeśli jest dostęp) i dojazdem w okolicy Rudy Śląskiej 
Nie prawda że serwis klimy kosztuje 150
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
-
wnclooney
- Świeżak
- Imię: Tomasz
- Samochód: Aveo T300
- Silnik: benz. 1.2 LS+ 86 KM
- LPG: nie
- Kontakt:
A ja chciałem zapytać o prace klimatyzacji. W styczniu kupiłem żonie Aveo 1.2 i w sumie dopiero teraz kiedy byłem zmuszony jeździć parę dni do pracy tym samochodem zacząłem rozkminiać działanie klimy. Po odpaleniu auta po jakichś 3 sekundach słyszę pyknięcie najprawdopodobniej sprężarki klimy, tylko czemu to słyszę skoro klima jest wyłączona, a nawet pokrętło wyboru nawiewu nie jest na szybie lub nogi i szyba bo ponoć w tym modelu tak to działa? Poza tym normalnie we wszystkich moich samochodach za każdym razem słychać bądź delikatnie czuć kiedy się włącza wyłącza klimę, tutaj natomiast po naciśnięciu przycisku nic nie słychać (oczywiście klima działa i chłodzi) oprócz tego wspomnianego pyknięcia po odpaleniu.
2012 Aveo 1.2 LS+ 86KM
- etac
- Prezes

- Kontakt:
Jaka temperatura była na zewnątrz?
Czy jest odpowiednia ilość czynnika w układzie?
Kiedy był wymieniany filtr kabinowy?
Czy jest odpowiednia ilość czynnika w układzie?
Kiedy był wymieniany filtr kabinowy?
-
wnclooney
- Świeżak
- Imię: Tomasz
- Samochód: Aveo T300
- Silnik: benz. 1.2 LS+ 86 KM
- LPG: nie
- Kontakt:
Temp ok 10st, filtr wymieniałem w lutym razem z pozostałymi i olejem, co do czynnika to nie wiem chce podjechać do jakiegoś warsztatu żeby sprawdzić poziom przed sezonem letnim.
2012 Aveo 1.2 LS+ 86KM
- etac
- Prezes

- Kontakt:
No to zrób to, Zajrzyj do Pana w Dąbrowie Górniczej, Auto Boss się nazywa czy jakoś tak. Zna się na klimach bardzo dobrze, a nie tylko ma kombajn do wymiany gazu.