Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Silnik się dusi
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Re: Silnik się dusi
no to Urząd Skarbowy lubi takich. Ostatnio za żarówką za 10 zł latał i ścigał warsztat.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
ARTUR08
- Świeżak
- Imię: Artur
- Samochód: Lacetti 1.8 121KM
- Silnik:
- Kontakt:
Odebrałem auto od mechanika, nowe uszczelniacze, popychacze zaworowe, pierścienie tłokowe i panewki. Do tego filtry, olej i parę innych pierdół.
Przejechałem autem 200km i mechanicznie auto jest bardzo dobrze zrobione ale wystąpiła kolejna awaria, nie mogę wyłączyć świateł w aucie a do tego dymi mi się z okolic przełącznika świateł. Możliwe że jest zwarcie na przełączniku? Ktoś zna temat?
Podczas jazdy włączyłem długie, i już potem nie mogłem ich wyłączyć. Auto zgaszone, przełącznik nie reaguje, a w całym aucie smierdziało spalenizną. Po podróży przyjrzałem się i zobaczyłem wydostajacy się dym z okolic przełącznika, odłączyłem akumulator i nie wiem co dalej. Ktoś coś?
Dodano po 34 minutach 1 sekundzie:
@EDIT
Nie da się także już ruszyć gałką przód-tył.
Przejechałem autem 200km i mechanicznie auto jest bardzo dobrze zrobione ale wystąpiła kolejna awaria, nie mogę wyłączyć świateł w aucie a do tego dymi mi się z okolic przełącznika świateł. Możliwe że jest zwarcie na przełączniku? Ktoś zna temat?
Podczas jazdy włączyłem długie, i już potem nie mogłem ich wyłączyć. Auto zgaszone, przełącznik nie reaguje, a w całym aucie smierdziało spalenizną. Po podróży przyjrzałem się i zobaczyłem wydostajacy się dym z okolic przełącznika, odłączyłem akumulator i nie wiem co dalej. Ktoś coś?
Dodano po 34 minutach 1 sekundzie:
@EDIT
Nie da się także już ruszyć gałką przód-tył.
-
szmar
- Bywalec
- Imię: Mariusz
- Samochód: inny
- Silnik: T18SED
- Inny samochód: Passat B5 1.9 TDI
- Kontakt:
-
ARTUR08
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Raczej przełącznik, bo prędzej go złamie aniżeli spróbuję włączyć długie światła.. Kierunkowskazy chodzą z oporem.
Dodano po 22 minutach 2 sekundach:
Na zdjęciu może nie będzie widać, ale jeden pin jest nadpalony, i plastik trochę podtopiony. Gałka chodzi na boki, ale przód tył już nie.
Zwarcie będzie od tego, czy może od tej kostki co znajduje się za zegarami i spalił mi przez to przełącznik?
Dodano po 22 minutach 2 sekundach:
Na zdjęciu może nie będzie widać, ale jeden pin jest nadpalony, i plastik trochę podtopiony. Gałka chodzi na boki, ale przód tył już nie.
Zwarcie będzie od tego, czy może od tej kostki co znajduje się za zegarami i spalił mi przez to przełącznik?
- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Imię: Konrad
- Samochód: Nubira x2
- Silnik:
- Kontakt:
- Sebastian
- Moderator
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Jaka wersja nadwozia ?
Kostce za zegarami można by się przyjrzeć.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
-
ARTUR08
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Mam normalne zaroweczki, nic nie kombinowałem.
Wersja CDX. A co do kostki, to nie wiem czy mam wystarczająca wiedzę do rozbierania tego.Sebastian pisze: 30 sty 2019, o 16:06 Jaka wersja nadwozia ?
Nie chciałbym żeby mi kierownica odpadła podczas jazdy.
Rozebralem przełącznik, w środku był stopiony. Zamówiłem nowy, zamontuje i zobaczymy co dalej.
- Sebastian
- Moderator
- Silnik:
- Kontakt:
Ale jaka wersja nadwozia - htb, kombi, sedan ?
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
-
ARTUR08
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
- Sebastian
- Moderator
- Silnik:
- Kontakt:
Spryskiwacz szyby tył Ci działa ? Rozbierz przelotkę między klapą a nadwoziem i sprawdź czy nie są przetarte przewody + czy wężyk nie jest pęknięty i nie zalewa kostki w słupku.
Co do kostki za zegarami:
Kierownicę opuszczasz max w dół, odkręcasz dwa wkręty w "ramce-daszku" licznika, całą ramkę ciągniesz do siebie - powinna wyskoczyć. Potem masz 4 wkrety mocujące licznik, odkręcasz, potem licznik do siebie, odpinasz wtyczki (ciasno), i tam głęboko, znajdziesz dwie takie złączki, jedna głębiej i to ona lubi się upalać.
Co do kostki za zegarami:
Kierownicę opuszczasz max w dół, odkręcasz dwa wkręty w "ramce-daszku" licznika, całą ramkę ciągniesz do siebie - powinna wyskoczyć. Potem masz 4 wkrety mocujące licznik, odkręcasz, potem licznik do siebie, odpinasz wtyczki (ciasno), i tam głęboko, znajdziesz dwie takie złączki, jedna głębiej i to ona lubi się upalać.
-
ARTUR08
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Spryskiwacze działa z tyłu.
Także nic tam nie ryłem.
Rozebralem kokpit i dostałem się do kostki za zegarami. Z tym że tej rzekomej kostki po lewej stronie nie było tam w ogóle widać. Odginalem i szukałem, ale jedyne co widziałem to kostka po prawej i taki "kikut" oblepiony taśma izolacyjna. Na zdjęciu u was tego nie widziałem nigdzie, więc doszedłem do wniosku że zrobił tą kostkę poprzedni właściciel i to właśnie jest ten ów kikut. Zamontuje nowy przełącznik, który powinnien dojść jutro i zobaczymy co dalej.
Jeżeli wszystko będzie działać dobrze, i nie będzie czuć spalenizny to tak zostawię. W najgorszym wypadku będę musiał wszystko rozkręcić jeszcze raz i kupić jeszcze jeden przełącznik.
Także nic tam nie ryłem.
Rozebralem kokpit i dostałem się do kostki za zegarami. Z tym że tej rzekomej kostki po lewej stronie nie było tam w ogóle widać. Odginalem i szukałem, ale jedyne co widziałem to kostka po prawej i taki "kikut" oblepiony taśma izolacyjna. Na zdjęciu u was tego nie widziałem nigdzie, więc doszedłem do wniosku że zrobił tą kostkę poprzedni właściciel i to właśnie jest ten ów kikut. Zamontuje nowy przełącznik, który powinnien dojść jutro i zobaczymy co dalej.
Jeżeli wszystko będzie działać dobrze, i nie będzie czuć spalenizny to tak zostawię. W najgorszym wypadku będę musiał wszystko rozkręcić jeszcze raz i kupić jeszcze jeden przełącznik.
-
ARTUR08
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Kierunkowskaz nie odbija w jedną stronę, ktoś wie dlaczego?
Słychać jak coś tam przeskakuje ale nie odbija, jakby chciało a nie mogło. Z tego co się dowiedziałem, to przy przełączniku jest biały bolczyk, albo jest wytarty albo sprężynka spadła.
Ale żeby przy nowym przełączniku...
Słychać jak coś tam przeskakuje ale nie odbija, jakby chciało a nie mogło. Z tego co się dowiedziałem, to przy przełączniku jest biały bolczyk, albo jest wytarty albo sprężynka spadła.
Ale żeby przy nowym przełączniku...