Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Światło mijania nie świeci

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
Szymoqq
Świeżak
Imię: Szymon
Samochód: Cruze
Silnik:
Kontakt:

Światło mijania nie świeci

Post autor: Szymoqq »

Koledzy wychodze z zapytaniem o problem który mianowicie mnie napotkał . Usterki uległy lewe swiatła bowiem nie działa światło mijania mimo zmiany 3 dobrych żarówek . Raz przyniosło ulge poruszanie stykiem ale chwilowo . Dodam ze kiedy nim ruszam dociskam słychać dźwięk silniczka który nie wiem co znaczy . Wie ktoś jaki bezpiecznik należałoby sprawdzić i jakie kroki można podjąć przed zaprowadzeniem do elektryka który i tak nie przyjmie auta przed świętem zmarłych ? HMM
pool80
Wymiatacz
Imię: Ryszard
Samochód: Cruze LT
Silnik: 1.8, 2H0, 141KM,
LPG: BRC SQ24.11
Kontakt:

Re: Światło mijania nie świeci

Post autor: pool80 »

Powinieneś mieć na wewnętrznej stronie pokrywy bezpieczników. Bezpieczniki są w komorze silnika i za schowkiem w kabinie po lewej. W archiwum starego forum też jest tablica oznaczeń bezpieczników. Jak bezpiecznik będzie ok to jeszcze sama kostka co podpinając w żarówkę. Może być podpalona. Stopiona.
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: etac »

zaczałbym, od sprawdzenia gniazda zasilania reflektora, bo skoro przy poruszaniu działa, to nie jest to bezpiecznik.

I moje standardowe pytanie, czy szukałeś w instrukcji obsługi, gdzie są jakie bezpieczniki?
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
pool80
Wymiatacz
Kontakt:

Bezpiecznik 37, 38 pisze w instrukcji - światła drogowe skrzynka przy silniku.
Szymoqq
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Sprawdzałem znalazłem na starym forum i bezpieczniki są ok . Światła drogowe działają oby dwa , jest to jedna żarówka wiec wtyczka tez musi być dobra , gdzieś ucieka napięcie ktoś ma jakiś pomysł ? jutro będe miał miernik i bede szukał po kablach
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

może styki na bezpieczniku są luźne
pool80
Wymiatacz
Kontakt:

żarówka, wtyczka ma 3 piny. Pewnie masę i po plusie na drogowe i mijania. Moim zdaniem jeżeli bezpiecznik od mijania jest ok, to pin od mijania plusowy w kostce nie działa. Stopiło się w kostce bo częściej jeździmy na mijania niż drogowych. Nie jestem pewny które bezpieczniki są od mijania.

54 bezpiecznik jeszcze bym sprawdził,
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Post autor: wszim »

Mijania w cruze nie mają bezpiecznika, są sterowane(stabilizacja PWM) bezpośrednio z BCM. Podejrzewam gdzieś zwarcie do masy, pewnie BCM ma elektroniczną ochronę przeciążenia.
barus
Wymiatacz
Imię: Czesław
Samochód: Cruze1.8LT+Prem, LPG
Silnik:
Kontakt:

Post autor: barus »

Bezpieczniki od świateł mijania są w kabinie - odpowiednio 8 (30A) św. mijania prawe, 9 (30A) lewe.
86d785f9c35d6d01gen.jpg
86d785f9c35d6d01gen.jpg (100.05 KiB) Przejrzano 6420 razy
Przyglądnij się dobrze wtyczce przy żarówce czy nie jest nadtopiona, głównie zwróć uwagę na plus od mijania, zmierz napięcie na niej.

Gdyby na wtyczce nie było napięcia to zmierz go bezpośrednio przy BCM, wpierw na wtyczce białej X1 pin 2 czerwono-zielony przewód czyli po bezpieczniku przed BCM
Page1.jpg
Page1.jpg (172.11 KiB) Przejrzano 6420 razy
a później po BCM czarna wtyczka X4 pin 2 żółty przewód
Page5.jpg
Page5.jpg (196.83 KiB) Przejrzano 6419 razy
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

:zastanawiasie:
Wg tego schematu pomiędzy BCM a żarówką mijania nie ma bezpiecznika.
schemat swiatel.jpg
schemat swiatel.jpg (101.41 KiB) Przejrzano 6404 razy
F8 i F9 wydaje mi się, że zasilają sekcje BCM. Być może odpowiadają też za światła mijania, ale może łapią też coś więcej niż światła mijania i przy spaleniu się bezpiecznika powinno nie działać dużo więcej układów auta. Z opisu naprawy w TIS nie wynika żeby sprawdzać te bezpieczniki a pisze tak o światłach drogowych. No sam jestem ciekaw.
Wadliwe działanie reflektora świateł mijania

Przy wyłączonym zapłonie odłączyć przyłącze wiązki przewodów na odpowiednim reflektorze.
Sprawdzić pod kątem wartości poniżej 5 Ω między zaciskiem 3 wtyku wiązki przewodów obwodu masowego reflektora a masą.
⇒ Jeśli rezystancja jest wyższa niż podana, należy sprawdzić obwód masy pod kątem przerwy/wysokiej rezystancji.
Podłączyć próbnik między zaciskiem 2 przyłącza wiązki przewodów obwodu sterowania reflektorów a masą.
Nasterować test włączenia i wyłączenia światła mijania z testera diagnostycznego. Próbnik powinien się włączyć (zapalić) i wyłączyć (zgasnąć) przy zmianie stanów polecenia.
⇒ Jeśli próbnik jest włączony (zapalony), sprawdzić obwód sterujący pod kątem zwarcia do napięcia. Jeśli test obwodu dał wynik prawidłowy, wymienić moduł sterujący nadwozia K9.
⇒ Jeśli próbnik jest cały czas wyłączony, sprawdzić, czy w obwodzie sterującym nie ma zwarcia do masy lub przerwy/wysokiej rezystancji. Jeżeli wynik testu obwodu jest normalny, wymienić K9 modułu sterującego nadwozia.
Jeśli testy wszystkich obwodów są prawidłowe, wymienić odpowiedni reflektor.
Awatar użytkownika
Regulus
Zasłużony dla forum
Imię: Andrzej
Samochód: Cruze, Spark
Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
LPG: TAK
Kontakt:

Post autor: Regulus »

Najlepsze to ostatnie: wymienić reflektor :D Bo może żarówka się spaliła?
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

ale reflektor ma wewnętrzną wiązkę, której nie wymienisz.
barus
Wymiatacz
Silnik:
Kontakt:

wszim pisze::zastanawiasie:
Wg tego schematu pomiędzy BCM a żarówką mijania nie ma bezpiecznika.
Jak nie ma :ocochodzi: a F8 i F9 od czego są ;) Przecież podałem rozpiskę pinów przy BCM.
Jest dokładnie tak jak napisałem wcześniej. Bezpieczniki F8 i F9 (30A) zasilają tylko przetwornice świateł mijania, odpowiednio F8 św. mijania prawe a F9 lewe. Przepalenie ich nie jest sygnalizowane przez moduł BCM.
Awatar użytkownika
Regulus
Zasłużony dla forum
Kontakt:

etac pisze:ale reflektor ma wewnętrzną wiązkę, której nie wymienisz.
Może w Oplu? Bo w Cruze wymieniałem żarówki w niedzielę i jestem pewien, że wtyk nakładałem bezpośrednio na żarówkę (H4).

Swoją drogą miałem taki objaw, o jakim pisze Szymonqq - przy nawet lekkim dotknięciu wtyku brzęczał (prawdopodobnie) silniczek regulujący wysokość świateł. I to przy nie zapalonych reflektorach. Ale było za zimno i nie chciało mi się bawić w dalsze diagnozowanie.
pool80
Wymiatacz
Kontakt:

Barus - dobrze wiedzieć. Ale bez sensu jest to opisane w instrukcji. "moduł sterujący nadwozia"...
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

Regulus pisze:
etac pisze:ale reflektor ma wewnętrzną wiązkę, której nie wymienisz.
Może w Oplu? Bo w Cruze wymieniałem żarówki w niedzielę i jestem pewien, że wtyk nakładałem bezpośrednio na żarówkę (H4).

Swoją drogą miałem taki objaw, o jakim pisze Szymonqq - przy nawet lekkim dotknięciu wtyku brzęczał (prawdopodobnie) silniczek regulujący wysokość świateł. I to przy nie zapalonych reflektorach. Ale było za zimno i nie chciało mi się bawić w dalsze diagnozowanie.
a pozycyjna, tez?
Awatar użytkownika
Regulus
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Nie wiem, nie wymieniałem jeszcze żarówki od pozycyjnych. Ale instrukcja dotyczyła "wadliwego działania reflektora świateł mijania", wiec co ma pozycyjne do rzeczy? Zasilanie świateł mijania i drogowych jest takie, jak na schemacie który zamieścił wszim.
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

Ale to jest tak jak się cytuje wybiórczo.

Wiazka opisana w procedurze, to wiązka do reflektora i jego sterowania i obawiam się ze jest to dla US i opcje ECE.

Bezpiecznik dla mijania jest przed sterowaniem, a nie jak to w innych ukladach za sterowaniem.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

tu jest niewybiórczo
http://www.autocats.ws/manuals/chevrole ... Cruze.html
http://www.autocats.ws/manuals/chevrole ... s1-2218545
Nie rozumiem dlaczego w instrukcji diagnostyki naprawy nie piszą nic o bezpiecznikach. :ocochodzi: I dlaczego rzekomy bezpiecznik świateł mijania jest 30A a drogowych 10A gdy oba żarniki są podobnej mocy. W zasadzie żarnik świateł drogowych ma większą moc i zaprojektowali mu mniejszy bezpiecznik? Kupy mi się to nie trzyma.
pool80 pisze:Barus - dobrze wiedzieć. Ale bez sensu jest to opisane w instrukcji. "moduł sterujący nadwozia"...
Też mi to sugeruje, że bezpiecznik nie zasila tylko świateł ale nie upieram się, że mam rację. Szukam jakiegoś dodatkowego potwierdzenia, że jest tak albo inaczej.
Szymoqq
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Po sprawdzeniu tego co mi podpowiadaliście i pewności ze nie zrobie z siebie pajaca robiąc wielki problem udałem się do elektryka w moim rejonie i jak się okazało winna była ŻARÓWKA , elektryk powiedział żebym unikał żarówek niebieskich odrzucając moja narve h4 12/55 , założył zwykłą narve zapłaciłem 20zł i świeci . Ledwo świecąca pozycja też odzyskała swoją moc . Za całość zapłaciłem 20zł . I powiem wam szczerze , że w zyciu mi nie przyszło do głowy zeby kupić np modele innej zarówki . Miałem kilka i wszystkie były niebieskie nie znam się na żarówkach o tyle aby wymienić różnicę . Ktoś potrafi to wyjaśnić ? Mój samochód odbierała mi dziewczyna ,dlatego nie miałem możliwości dopytania.
pool80
Wymiatacz
Kontakt:

Masakra. Przynajmniej coś się dowiedziałem o bezpiecznikach. A tak do autora: to czy niebieskie czy nie nic nie wnosi. Przyglądaniu się dokładnie ich parametrom. Choć nie słyszałem o różnych H4. Firmy też nie znam mimo że niemiecka i 60 lat istnieje.
barus
Wymiatacz
Silnik:
Kontakt:

wszim pisze: Nie rozumiem, dlaczego w instrukcji diagnostyki naprawy nie piszą nic o bezpiecznikach. :ocochodzi: I dlaczego rzekomy bezpiecznik świateł mijania jest 30A a drogowych 10A gdy oba żarniki są podobnej mocy. W zasadzie żarnik świateł drogowych ma większą moc i zaprojektowali mu mniejszy bezpiecznik? Kupy mi się to nie trzyma.
Masz rację. Też mi się to kupy nie trzyma, czemu zastosowano bezpiecznik 30A :ocochodzi: Na pewno PWM posiada ogranicznik prądowy, bo w przypadku zwarcia w obwodzie żarówki przy przekroju przewodu 1 mm2 grozi pożarem. Być może bezpiecznik oprócz świateł mijania BCM zasila jeszcze inny jakiś obwód, pytanie, jaki? Przy przeprowadzonych moich testach nie udało mi się ustalić innych obwodów, co wcale nie oznacza, że ich nie ma :zastanawiasie:
Moim zdaniem na bezpiecznikach świateł mijania nie powinny wisieć inne obwody :zastanawiasie:
Szymoqq pisze:Po sprawdzeniu tego co mi podpowiadaliście i pewności ze nie zrobie z siebie pajaca robiąc wielki problem udałem się do elektryka w moim rejonie i jak się okazało winna była ŻARÓWKA , elektryk powiedział żebym unikał żarówek niebieskich odrzucając moja narve h4 12/55 , założył zwykłą narve zapłaciłem 20zł i świeci . Ledwo świecąca pozycja też odzyskała swoją moc . Za całość zapłaciłem 20zł .
Przecież pisałeś, że wymieniałeś na sprawne żarówki bez efektów, To jak to sprawdzałeś :ocochodzi: Coś mi się wydaje, że elektryk pocisnął ci niezły bajer a faktyczną przyczyną był kiepski styk na przyłączu żarówki.
Awatar użytkownika
zzzz
Wymiatacz
Imię: Zbyszek
Samochód: Cruze HB LT+
Silnik: 1.8
LPG: BRC
Has thanked: 4 times
Kontakt:

Post autor: zzzz »

no podobno trzy razy wymieniał :D :D
barus, rozumiem że z Twoich testów wynika że te bezpieczniki zasilają światła mijania (plus ewentualnie nie wiadomo jeszcze co)?
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

barus pisze: Na pewno PWM posiada ogranicznik prądowy, bo w przypadku zwarcia w obwodzie żarówki przy przekroju przewodu 1 mm2 grozi pożarem.
Zdecydowanie tak. To jest to co napisałem, że jest zabezpieczenie elektroniczne, bo skoro jest stabilizacja tzn, że jest pomiarowe sprzężenie zwrotne i w przypadku zwarcia obwodu żarówki/przeciażenia nie ma powodu dlaczego by BCM miał nie potrafić odłączyć lub ograniczyć do dopuszczalnego prądu. Być może zasygnalizuje checkiem. Ktoś sprawdzi na ochotnika i zrobi zwarcie? :D
barus pisze: Być może bezpiecznik oprócz świateł mijania BCM zasila jeszcze inny jakiś obwód, pytanie, jaki? Przy przeprowadzonych moich testach nie udało mi się ustalić innych obwodów, co wcale nie oznacza, że ich nie ma :zastanawiasie:
Zdecydowanie tak. Bezpiecznik 30A byłby przewymiarowany dla jednej lampy 55W. Musi ogarniać jakieś inne obwody i to chyba pobierające duży prąd. Sprawdzałeś czy po wyjęciu bezpiecznika działa np ustawianie wysokości refelktora, ogrzewanie szyb, siedzeń. Miałem z ciekawości dzisiaj potestować ale po powrocie z gór za ciemno się zrobiło i mi się odechciało. Może obwody których w naszym wyposażeniu nie ma?
barus pisze:Moim zdaniem na bezpiecznikach świateł mijania nie powinny wisieć inne obwody :zastanawiasie:

Dlatego moim zdaniem F8 i F9 to nie są bezpieczniki dedykowane tylko stricte lampom mijania. To są bezpieczniki zabezpieczające grupowo odpowiednie domeny prądowe BCM. Tak mi się w głowie kołacze, ale na razie nie mam pewnego dowodu prócz logiki inżynierskiego podejścia.
barus
Wymiatacz
Silnik:
Kontakt:

zzzz pisze: barus, rozumiem że z Twoich testów wynika że te bezpieczniki zasilają światła mijania (plus ewentualnie nie wiadomo jeszcze co)?
Zasilają światła mijania za pośrednictwem BCM. Dokładnie tak jak wcześniej pisałem.

wszim pisze: ...Zdecydowanie tak. Bezpiecznik 30A byłby przewymiarowany dla jednej lampy 55W. Musi ogarniać jakieś inne obwody i to chyba pobierające duży prąd. Sprawdzałeś czy po wyjęciu bezpiecznika działa np ustawianie wysokości refelktora, ogrzewanie szyb, siedzeń .

Na 99% bezpieczniki te (F8 i F9) zasilają tylko światła mijania.
Poza wszystkimi światłami sprawdziłem jeszcze inne prądożerne odbiorniki takie jak ogrzewanie tylnej szyby, dmuchawa kabiny, klima, itp. Nie posiadam podgrzewanych foteli, ale one mają osobne zabezpieczenie i nie są zasilane z BCM, podobnie dmuchawa chłodnicy czy regulacja wysokości reflektorów. Czemu takie mocne zabezpieczenie dali to nie mam bladego pojęcia :ocochodzi:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Elektryka/Elektronika”