Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

falowanie obrotów na zimnym (filmik)

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
radek1552
Świeżak
Imię: Radek
Samochód: Epica 2,5
Silnik:
Kontakt:

falowanie obrotów na zimnym (filmik)

Post autor: radek1552 »

Witam,

chciałbym doradzić się kogos moze ktos miał podobna sytuacje z Epica. Moj chevi 2,5 L ben + gaz 2008 r. automat.

Problem polega na tym ze codziennie rano przy odpaleniu samochodu mam problem z falowaniem obrotów. Na filmiku widac i słychać tylko małą częsc tego co potrafi moj chevrolecik odpi******ć. Czasami bywa tak ze po odpaleniu zapłonu gasnie potem odpalam chodzi dobrze 20 sekund i wariuje przez 2/3 minuty i chodzi normalnie wskazowka nigdy nie przekroczy 1 tylko spada w doł ciągle i tak sobie faluje. Po włączeniu biegu (D lub R) samochód wogole nie ciągnie szarpie skrzynią nie ma siły wogole uciągnąc a jak chce dodac gaz to przygasa po czym wraca normalnie na obroty tak jakby cos przepaliło. Cała sytuacja ma miejsce zawsze po odstaniu dłuzszej chwili około 5/6 godzin bez rożnicy czy stoi w garazu czy na dworze. Podaje przykład: odpalam pierwszy raz samochod o 5 dojezdzam do pracy: o 14 odpalam i to samo. Odpalam samochod o 15 potem o 16 i nic sie nie dzieje wszystko w normie. Czyli tak jakby na cieplym wogole nic sie nie działo. Smierdzi strasznie benzyna a po wszystkim wraca do normy. Probowalem rowniez jezdzic cale dwa dni na benzynie ale efekt jest ten sam. Byłem u dwoch mechaników na koputerze i zaden nic nie wykrył wiec padło podejrzenie ze mapa od gazu zgrała sie z mapa silnika i trzeba na nowo wgrac. Pojechałem do gazownika sprawdział wszystko i mówi ze to nie mozliwe bo na kazdym biegu działoby mi sie to samo i nawet przy wiekszych predkosciach. (zmienic gazownika? dodam ze to zaufany mam dwa samochody u niego i nigdy nie było z nim problemu) Silnik zalewam 5w30 Castroll tak jak na filmiku widac samochod ma niecale 140 tys. i mam je od lutego a to dzieje mi sie juz z dwa miesiace :pomoc: :pomoc: :pomoc:

Dla zainteresowanych przesyłam filmik na youtube i proszę o pomoc

https://youtu.be/e6H-G2O2PyU

Pozdrawiam
MarcinekNu2
Profesjonalista
Imię: Marcin
Samochód: Evanda
Silnik:
Kontakt:

Re: falowanie obrotów na zimnym (filmik)

Post autor: MarcinekNu2 »

A któryś wtryskiwacz nie leje? Może jak jest zimny to tak się dzieje. Da radę na tej instalacji odpalić na zimnym na gazie z pominięciem benzyny?
Próbowałeś resetować komputer (ECM) przez odpięcie klemy?
radek1552
Świeżak
Imię: Radek
Samochód: Epica 2,5
Silnik:
Kontakt:

Post autor: radek1552 »

a na kompie nie wykryło by takiego błędu ? Co do instalacji to nie probowalem na gazie odpalac nawet nie wiem jak to sie robi ale chyba zrobilby to gazownik ? :D

tak odpinałem klemy.
Awatar użytkownika
KonradMaster
Profesjonalista
Imię: Konrad
Samochód: Captiva LT+
Silnik: 2.2D, VCDi, 184KM, diesel
Inny samochód: Renault Scenic II | Chevrolet Trax 1.4T
Kontakt:

Post autor: KonradMaster »

Zazwyczaj jest tak, że przy włączonym zapłonie wciskasz i przytrzymujesz dłużej przycisk od gazu, a następnie uruchamiasz silnik. W większości sterowników LPG tak właśnie działa awaryjny start silnika na gazie.
Silnik krokowy sprawdzony? Ale wtedy chyba i na rozgrzanym silniku też by był efekt falowania obrotów.
Sonda/y lambda jest/są w porządku?
Od 2022.11: Chevi Captiva 2.2D 184KM 400NM 2011r. -> 235KM 520NM
2015.12-2022.11: Chevi Epica 2.0D 150KM 320NM 2007r. -> 180KM 370NM
2008.10-2016.03: Daewoo Nubira II 2.0D-TEC 133KM 184NM 2000r. + LPG AEB KING 4
Obrazek
Awatar użytkownika
Kraviec
Profesjonalista
Imię: Michał
Samochód: Epica V250
Silnik: 2.0, X20D1, 144KM
LPG: KME Nevo
Kontakt:

Post autor: Kraviec »

Tak jak napisał Marcin, skoro masz garaż to obecne temperatury pozwolą bezpiecznie odpalić bezpośrednio na gazie i wtedy będziesz miał odpowiedź, znajdź w instrukcji od instalacji lpg jak to dokładnie zrobić.
sergio19-90
Świeżak
Imię: Tomasz
Samochód: Epica
Silnik:
Kontakt:

Post autor: sergio19-90 »

Miałem podobną sytuację, okazało się że przepustnica się zawiesiła,Pomogło wyczyszczenie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Epica Mechanika”