Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Ubytek płynu chłodniczego
- Quaint
- Świeżak
- Imię: Mateusz
- Samochód: Lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
Ubytek płynu chłodniczego
Witam wszystkich,
Niedawno wracając z dłuższej trasy (akurat trafiłem na bardzo mocną ulewę i zalane ulice) zauważyłem nagły wzrost temperatury płynu chłodniczego, włączyłem więc ciepły nawiew do kabiny jednak po chwili wiało już zimnym mimo wskazań płynu ok 110 stC. Uspokoiłem jazdę i przez te ostatnie 10km jazdy temperatura wahała się między 100stC-120stC. Następnego dnia po kilku kilometrach jazdy temperatura proporcjonalnie wzrastała zbliżając się do maksimum, jednocześnie z kratek leciało zimne powietrze. Zatrzymałem się więc i sprawdziłem zbiorniczek wyrównawczy, któy z zewnątrz wydawał się mieć odpowiednią ilośc płynu. Po odkręceniu wyglądało to jak by w momencie zassał cały płyn ze zbiorniczka do układu, choć może buchająca para mnie zmyliła. Dolałem ok 3-4 litry płynu, na odpalonym silniku w celu ewentualnego odpowietrzenia. Temperatura wody wyrównała się i teraz wynosi ok 80-86stC. W nastepnych dniach okazało się, że płynu jest zdecydowanie za dużo, odessałem więc ponad litr.
Ostatnio wypłukałem cały układ dużą ilością ciepłej wody, wykonałem też test na zawartość CO2 w układzie chłodzenia, wynik w załączniku.
Informacje dodatkowe:
- brak widocznych wycieków pod autem, wewnątrz,
- brak białego dymu, zapach spalin w normie
- jak co roku olej i płyn wymieniany na wiosne, w zeszłym roku również rozrząd z osprzętem,
- po wiosennej wymianie oleju w tym momencie jego poziom jest na MIN, nie przybywa go,
- silnik pracuje równo, zawsze odpala na dotyk, obroty też w normie,
- komputer nie pokazuje żadnych błędów,
ps. Tester z załącznika należy do najtańszych dostępnych. W lepszych testerach zbiorniki z płynem są dwa i to kolor tego drugiego jest znaczący. Proszę się nie sugerować testem w 100%.
Niedawno wracając z dłuższej trasy (akurat trafiłem na bardzo mocną ulewę i zalane ulice) zauważyłem nagły wzrost temperatury płynu chłodniczego, włączyłem więc ciepły nawiew do kabiny jednak po chwili wiało już zimnym mimo wskazań płynu ok 110 stC. Uspokoiłem jazdę i przez te ostatnie 10km jazdy temperatura wahała się między 100stC-120stC. Następnego dnia po kilku kilometrach jazdy temperatura proporcjonalnie wzrastała zbliżając się do maksimum, jednocześnie z kratek leciało zimne powietrze. Zatrzymałem się więc i sprawdziłem zbiorniczek wyrównawczy, któy z zewnątrz wydawał się mieć odpowiednią ilośc płynu. Po odkręceniu wyglądało to jak by w momencie zassał cały płyn ze zbiorniczka do układu, choć może buchająca para mnie zmyliła. Dolałem ok 3-4 litry płynu, na odpalonym silniku w celu ewentualnego odpowietrzenia. Temperatura wody wyrównała się i teraz wynosi ok 80-86stC. W nastepnych dniach okazało się, że płynu jest zdecydowanie za dużo, odessałem więc ponad litr.
Ostatnio wypłukałem cały układ dużą ilością ciepłej wody, wykonałem też test na zawartość CO2 w układzie chłodzenia, wynik w załączniku.
Informacje dodatkowe:
- brak widocznych wycieków pod autem, wewnątrz,
- brak białego dymu, zapach spalin w normie
- jak co roku olej i płyn wymieniany na wiosne, w zeszłym roku również rozrząd z osprzętem,
- po wiosennej wymianie oleju w tym momencie jego poziom jest na MIN, nie przybywa go,
- silnik pracuje równo, zawsze odpala na dotyk, obroty też w normie,
- komputer nie pokazuje żadnych błędów,
ps. Tester z załącznika należy do najtańszych dostępnych. W lepszych testerach zbiorniki z płynem są dwa i to kolor tego drugiego jest znaczący. Proszę się nie sugerować testem w 100%.
- Załączniki
-
- 20 minut na pracującym silniku
- 2017-09-22 16.13.00.jpg (886.49 KiB) Przejrzano 1937 razy
-
chrobot
- Specjalista
- Imię: jan
- Samochód: lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Ubytek płynu chłodniczego
uszkodzona uszczelka pod głowica , wynik testu jest jednoznaczny /prawy to CO w gazie wydobywajacym sie ze zbiorniczka./
moze byc mały przeciek na cylindry , przyrosty i spadki ilosci plynu swiadcza o tworzeniu sie "babla gazowego" pod głowica.
jezeli jest to wstepne stadium uszkodzenia UPG to masz szanse na wzglednie tania naprawe.
link do TIS-u
http://www.autocats.ws/manual/chevrolet ... 13.pl.html
Wysokość głowicy cylindrów powinna wynosić od 134,08 do 134,23 mm. Jeśli wysokość głowicy cylindrów jest mniejsza niż 134,08 mm, należy wymienić głowicę cylindrów.
moze byc mały przeciek na cylindry , przyrosty i spadki ilosci plynu swiadcza o tworzeniu sie "babla gazowego" pod głowica.
jezeli jest to wstepne stadium uszkodzenia UPG to masz szanse na wzglednie tania naprawe.
link do TIS-u
http://www.autocats.ws/manual/chevrolet ... 13.pl.html
Wysokość głowicy cylindrów powinna wynosić od 134,08 do 134,23 mm. Jeśli wysokość głowicy cylindrów jest mniejsza niż 134,08 mm, należy wymienić głowicę cylindrów.
-
lukaslacetti
- Profesjonalista
- Imię: Łukasz
- Silnik: 1.6 109KM
- LPG: Stag 300 Premium
- Kontakt:
Nierozumiem ludzi czemu jezeli nagle temp skacze w nienormalny sposób do góry lub mryga kontrolka oleju nie zjezdzaja odrazu na awaryjny pas i chociarzby sprawdzic co sie stalo moglo byc tak ze przez ta jazde dobiles tylko uszczelke a wskaznik w naszych lacetti nie jest za dokladny pozycja wskazówki sugerujaca pelne nagrzanie samochodu niby stoi w miejscu a samochód w tym czasie ma od 80 do 98* mimo to ona stoi w miejscu nie wiadomo ile tak naprawde ma woda gdy wkracza ona na zakres niby 120*
-
jajco112
- Świeżak
- Imię: Darek
- Samochód: Forenza
- Silnik:
- Kontakt:
-
lukaslacetti
- Profesjonalista
- Kontakt:
Jezeli tak to pewnie standardowa rzecz pusciło na trójniku lub grubsza sprawa ja u siebie wymienilem trójniji na jakies inne i zalozylem uprzednio smarując sylikonem przezroczystym narazie jest oki
- Quaint
- Świeżak
- Imię: Mateusz
- Silnik:
- Kontakt:
-
lukaslacetti
- Profesjonalista
- Kontakt:
Stawiam na uszczelke pod głowicą za duzo Towarzyszu jezdziłes z tą awarią wnioskując po Twoim opisie wydarzeń
A 3-4 l plynu to prawie połowa z całego układu , a przed odkreceniem zbiorniczka wydawac Ci sie moglo ze jest bo moze masz osad na zbiorniczku z plynu ktory zawsze sie znajdowal w pewnym poziomie dlatego lepiej odkrecic zawsze i na odkreconym sprawdzac poziom lub sobie wyczyscic zbiorniczek. Nie wolno bagatelizowac zbyt wysokiej temp. Dlaczemu odrazu nie zjechales i nie zajrzales do zbiorniczka jak zaczelo leciec zimne powietrze z nawiewu ?
A 3-4 l plynu to prawie połowa z całego układu , a przed odkreceniem zbiorniczka wydawac Ci sie moglo ze jest bo moze masz osad na zbiorniczku z plynu ktory zawsze sie znajdowal w pewnym poziomie dlatego lepiej odkrecic zawsze i na odkreconym sprawdzac poziom lub sobie wyczyscic zbiorniczek. Nie wolno bagatelizowac zbyt wysokiej temp. Dlaczemu odrazu nie zjechales i nie zajrzales do zbiorniczka jak zaczelo leciec zimne powietrze z nawiewu ?
-
jajco112
- Świeżak
- Imię: Darek
- Samochód: Forenza
- Silnik:
- Kontakt:
-
lukaslacetti
- Profesjonalista
- Kontakt:
Moze chlodnica strzelila mowi ze duza ulewa kaluze moze z rozgrzana chlodnica (bo stal w korku ) wjechal i sie rozszczelnila wszystko moze sie zdazyc a ze jezdzil tak z taka temo nawet na drugi dzien wykrzywilo glowice i zaciaga plyn z pod uszczelki
-
iskat1973
- Stały bywalec
- Imię: Jacek
- Samochód: Nubira vel Lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
Jestem po wymianie chłodnicy..... Ciężko poszło bo kupiłem jakąś niby Polską chłodnicę-170 PLN - mało co pasowało... Ale podczas gdy z nią walczyłem oparłem się łapą o termostat i uwaliłem kruciec plastikowy wystający z termostatu .... Łączy się gumową rurką z przepustnicą . Mowa o silniku F18d3.... Zaslepłem kruciec i rurkę na razie ale się trochę silnik grzeje i włączają się wiatraki. Mam pyt po co ten kruciec i rurka do przepustnicy oraz czy w F18d3 jest cały termostat czy wkładka w środku. Mam wymienić obudowę zostawiając wkładkę czy całość.....pzdr....
KL1NF35BJ6K260134