Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Cruze 1,8 141KM LPG
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Imię: Andrzej
- Samochód: Cruze, Spark
- Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
- LPG: TAK
- Kontakt:
Re: Cruze 1,8 141KM LPG
Po pierwsze, moim zdaniem lubi żeby go kręcić wysoko i wtedy (jak na mój gust) dobrze się zbiera. Tyle, że moje spalanie to 11,5 lpg średnio, a w trasie to bardziej 14-15.
Po drugie, nawet gdy ktoś zaniedba i trzeba robić głowicę, to jakiż to koszt? 1200 zł? Ubezpieczenie roczne więcej kosztuje.
Po drugie, nawet gdy ktoś zaniedba i trzeba robić głowicę, to jakiż to koszt? 1200 zł? Ubezpieczenie roczne więcej kosztuje.
-
mkosmida
- Profesjonalista
- Imię: Maciej
- Samochód: Cruze 1.8LPG 2013
- Silnik:
- Kontakt:
ja poki co odhaczam liste najczestszych usterek.. 
za mna już mieszalnik powietrza..
za mna 4 naprawy/regulacje skrzyni..
w przyszłym roku będą zawory.. już blisko dolnych granic norm
zaliczyłem tez felerny reduktor, na szczęście na gwarancji
co do bujania... żaden diagnosta a było ich 4 nie stwierdził nieprawidlowosci...
być może to mój styl prowadzenia, to moje pierwsze auto z elektr wspomanagniem
problem jest jednak dla mnie spory... wystarczy ze zagapię się w lusterko wsteczne i musze reagować.. być może to 16'' opony.. dzwona auto nigdy nie miało, a nie chce wymieniac na slepo
za mna już mieszalnik powietrza..
za mna 4 naprawy/regulacje skrzyni..
w przyszłym roku będą zawory.. już blisko dolnych granic norm
zaliczyłem tez felerny reduktor, na szczęście na gwarancji
co do bujania... żaden diagnosta a było ich 4 nie stwierdził nieprawidlowosci...
być może to mój styl prowadzenia, to moje pierwsze auto z elektr wspomanagniem
problem jest jednak dla mnie spory... wystarczy ze zagapię się w lusterko wsteczne i musze reagować.. być może to 16'' opony.. dzwona auto nigdy nie miało, a nie chce wymieniac na slepo
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Na słuch to można inne rzeczy ale nie luzy.krzysztofsobiak pisze: Mechanicy uważają że zawory ok - co prawda bez pomiaru ale na słuch chyba też idzie to ocenić.
Kontrola luzu to bardzo prosta czynność, zaniedbanie głupota. Jednym z częstych objawów kończących się luzów jest właśnie słabsza moc i falowanie obrotów.
KL7 dowiesz się tylko po VIN
wg fabryki przy 150tysmkosmida pisze:kontrola ma być wykonana wg ASO przy 100.000km
Z KL7 pewnie warto po tych 100tys sprawdzić, bez KL7 i bez gazu podobnie, ale bez KL7 z gazem to co 30..40tys i niezależnie czy silnik 1,6 czy 1,8.
-
Diego23
- Bywalec
- Imię: Janusz
- Samochód: Cruze 1.8 LPG LS+
- Silnik:
- Kontakt:
To ja dorzucę swoje 3 grosze. Ludzie strasznie narzekają na 1.8 że jest ospały itd, ale jak za 60 zł jeździsz dwa tyg po Warszawie to się okazuje że Cruz spoko. Żyjemy w czasach silników turbo a 1.8 to dinozaur z Vectry. Wolnossący nie będzie miał nigdy kopa auta z turbiną. Ale ale tam gdzie się kończy 4k to Cruz dopiero zaczyna. Jeżdżę tym autem 3 lata zrobiłem 80 tys km. Spokojnie nadąża za paseerati i Octavia więc nie jest źle. Jak umiesz sprawnie ruszyć spod świateł to z reguły można jeździć samemu po miescie,bo na lewym pasie i tak zawsze ktoś siedzi w toyocie Yaris. Nie ma 5 biegu-na autostradach jest duże spalanie i głośno. Duże auto,komfortowe, tempomat, sterowanie radiem, skórzana kierownica, esp- żarówki wymienisz sam, głowice zregenerujesz. 1.8 da radę uratować, a co zrobić jak się ma 1.4 tsi? No już naprawdę nie róbmy z Cruza kaleki na drodze 
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
W Vectrze był zupełnie inny 1.8. Z tego co pamiętam protoplastą tego w cruze był oplowski silnik 1,6 Z16XEP(jeszcze bez ZFR ale już na szklankach i pompą napędzaną z paska wielorowkowego), który poszedł w klony Z16XER, A16XER, Z18XER, A18XER. Silnik 2H0 to w zasadzie A18XER.Diego23 pisze:1.8 to dinozaur z Vectry
- Karlos
- Bywalec
- Imię: Karol
- Samochód: Cruze LT+
- Silnik: 1.8, 141 KM, benz + LPG
- Kontakt:
W wątku o LPG napiszę o lepszych stronach Cruza z gazem.
Z powodzeniem na autobanie osiągnąłem 205 km/h (wg nawigacji) - licznik pokazywał 220 km/h. Na gazie jedynie 180 km/h - ale to było jeszcze przed regulacją, na oprogramowaniu wgrywaniu w salonach.
W początkowym okresie użytkowania miałem kilkukrotnie przypadek, że powyżej 5 tys. obrotów nastąpiło samoczynne przełączenie na benzynę, jednak po regulacji (i wymianie membrany, co wiązało się również w czyszczeniem reduktora) objaw ustąpił. Wniosek: podstawą jest dobra regulacja.
I z podziwem czytam o spalaniu gazu rzędu 8 l/100 km. Chyba, że w tym czasie zużycie PB wynosi 3 l/100 km. W moim aucie jest to osiągalne przy jednej osobie na pokładzie i jeździe do 100 km/h. Średnia z pierwszych 3 lat użytkowania to LPG 9,8 l/100 km (80% miasto) i 0,5 l/100 km PB, co w zestawieniu z masą auta jest wynikiem satysfakcjonującym.
Z powodzeniem na autobanie osiągnąłem 205 km/h (wg nawigacji) - licznik pokazywał 220 km/h. Na gazie jedynie 180 km/h - ale to było jeszcze przed regulacją, na oprogramowaniu wgrywaniu w salonach.
W początkowym okresie użytkowania miałem kilkukrotnie przypadek, że powyżej 5 tys. obrotów nastąpiło samoczynne przełączenie na benzynę, jednak po regulacji (i wymianie membrany, co wiązało się również w czyszczeniem reduktora) objaw ustąpił. Wniosek: podstawą jest dobra regulacja.
I z podziwem czytam o spalaniu gazu rzędu 8 l/100 km. Chyba, że w tym czasie zużycie PB wynosi 3 l/100 km. W moim aucie jest to osiągalne przy jednej osobie na pokładzie i jeździe do 100 km/h. Średnia z pierwszych 3 lat użytkowania to LPG 9,8 l/100 km (80% miasto) i 0,5 l/100 km PB, co w zestawieniu z masą auta jest wynikiem satysfakcjonującym.
-
Will
- Świeżak
- Imię: Włodzimierz
- Samochód: Cruze 1,8 l LPG BRC
- Silnik:
- Kontakt:
Nie chce mi się wierzyć w „niskie” spalanie tego samochodu na LPG lub czymkolwiek innym.Karlos pisze:(...)
Podsumowanie po 6 latach eksploatacji -przejechane: 102349 km. Silnik 1,8 l + LPB BRC Sequent 24 zamontowana przy zakupie w salonie.
Zakupione paliwo: 984,12 l benzyny i 26996 l LPG.
Średnia z rzeczywistego spalania LPG: 12,02 l/100 km (507 razy tankowano LPG i zawsze kasowano licznik dzienny) Średnia obarczona błędem bo nie uwzględniłem jazdy (podczas rozruchu do startu LPG) na benzynie.
Średnia z wskazań komputera (spalanie benzyny) 9,37 l/100 km (35 razy tankowano benzynę, zerowanie komputera – średnie zużycie po 1600, 5000, 10000, 22000, 60000 km)
Jazda: głównie miasto. Przez 5 lat dojazdy z peryferii Warszawy do centrum, krótkie odległości ~9- 12 km jednorazowo. Ostatni rok głównie trasa. Dodatkowo klimatyzacja była stale włączona.
Ekstremalne spalanie:
Max: 18,61 l/100 km – jazda (stanie) w korku w centrum Warszawy
Min: 7,77 l/100 km – trasa, bez szaleństw A1-A2 (100-130 km/h, głownie tempomat)
Koszty eksploatacji:
Paliwa: 31945,30 zł (benzyna: 4948,74 zł, LPG: 26996,56 zł)
Serwis, akcesoria i ubezpieczenia: 32578,94 zł (materiały i części zamienne: 10922,48 zł, usługi i opłaty: 20426 zł) {nie liczyłem kosztów kosmetyków i myjni}
Razem: 64 524,24 zł (tyle kosztował nowy samochód w sierpniu 2011 r.)
Koszt całkowity 0,63 zł/km (nie uwzgledniłem kosztów zakupu i amortyzacji)
Koszt wg zużycia LPG: 0,26 zł/km
Koszt wg zużycia benzyny (komputer): 0,47 zł/km
Nie robiłem takiego podsumowania w poprzednich moich samochodach, więc nie mam odniesienia do eksploatacji w kontekście kosztów. Przy czym poprzednie samochody (małe silniki) wcale mało nie spalały np.: 7-8 l/100 km z 1,2 l, 64 KM.
Wniosek: liczby mówią za siebie i tu nie bardzo jest co oszukać. Nie jestem w stanie uwierzyć w tzw. niskie spalanie w tym samochodzie. Ciężki kufer i silnik, który fajnie kreci powyżej 3-3,5 tys. obrotów. (Nie stosowałem „eko jazdy” bo nie chciałem zabić silnika niskimi obrotami. W poprzednim aucie taki sposób jazdy skończył się naprawą silnika Skody - 1,2 HPT).
Zalety LPG: taniej względem benzyny.
Wady: mały zasięg na LPG, a tym samym częste tankowanie. Duże obciążenie tylnej osi zbiornikiem LPG. Banalne, ale denerwujące usterki w instalacji LPG (wycieki płynu chłodzącego na przewodach do reduktora (zwłaszcza przy dużych mrozach), rozłączanie instalacji LPG na wybojach, itp.)
Wrażenia z jazdy na LPG porównywalne (subiektywnie) z benzyną.
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Imię: Andrzej
- Samochód: Cruze, Spark
- Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
- LPG: TAK
- Kontakt:
Witamy kolegę i zapraszamy do udziału w życiu klubowym. Uzupełnij tylko jeszcze w sygnaturze dane auta.
Trochę sporo wyszło w tym zestawieniu wydatków na materiały i części - 1 800 rocznie?
Ale generalnie miło znaleźć potwierdzenie, że moje spalanie lpg (11,6 - dane z 3 lat) to nic nienormalnego
Trochę sporo wyszło w tym zestawieniu wydatków na materiały i części - 1 800 rocznie?
Ale generalnie miło znaleźć potwierdzenie, że moje spalanie lpg (11,6 - dane z 3 lat) to nic nienormalnego
-
pool80
- Wymiatacz
- Imię: Ryszard
- Samochód: Cruze LT
- Silnik: 1.8, 2H0, 141KM,
- LPG: BRC SQ24.11
- Kontakt:
-
Janusz666
- Bywalec
- Samochód: Cruze 1.8 LT LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Mam dostęp do danych o spalaniu aut służbowych i sam sporo nimi jeżdżę. Mogę stwierdzić, że wyniki te nie odbiegają od przeciętnych w klasie. Auta segmentu C zużywają średnio nieco ponad 9 litrów Pb (przy eksploatacji ponad 80 % trasa) latem plus 10% zimą, a są to zarówno nieco starsze i lżejsze jak np. Astra III czy nawet nowe z turbiną np. Focus 1.5 Ecobost. Do tego dodać 20% do LPG i tyle w temacie. Kolega niedawno mówił, że wymienionym Focusem w trasie bardzo ciężko zejść poniżej 9 litrów.
Oczywiście można mniej np. Aveo sedan T250 syna zużywa 7,5 litra LPG w trasie przy 110 km/h i około 9 litrów w mieście. Tyle, że to auto leciutkie i silniczek 72 KM.
Oczywiście można mniej np. Aveo sedan T250 syna zużywa 7,5 litra LPG w trasie przy 110 km/h i około 9 litrów w mieście. Tyle, że to auto leciutkie i silniczek 72 KM.
-
Will
- Świeżak
- Imię: Włodzimierz
- Samochód: Cruze 1,8 l LPG BRC
- Silnik:
- Kontakt:
-
Janusz666
- Bywalec
- Samochód: Cruze 1.8 LT LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Dzisiaj jeździłem Hondą Civic 1.8 z 2008 roku, znam to auto od nowego. Totalna porażka, jeden z najbardziej nielubianych samochodów w firmie. Fakt ma kilka zalet jak np. narowisty silnik i zawieszenie, do którego trzeba się przywyknąć. Niemniej lista wad jest dużo dłuższa i nie zaliczam do nich nawet silnika, który umarł po 2 latach i został wymieniony na gwarancji (po wielu próbach uratowania przez ASO). Spalanie niższe od Cruze o około 5% bo średnio 9-9,5 l Pb, ale silnik nie nadaje się zupełnie do gazu. Zawieszenie to totalny koszmar można stracić zęby na progach, na dodatek kierownica jakieś 10 cm na lewo od kierowcy (pewnie temu, że robili na tej płycie FR-V z 3 miejscami z przodu), a plastiki jakości jak w chińskich zabawkach.