Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Orlando system multimedialny Android (Roadnav i klony)

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Fachman
Imię: Marcin
Samochód: brak
Silnik:
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i kl

Post autor: Avatar »

na pewno do BCM bo do radia nic tam nie wchodzi, chyba że jest jakieś czary mary zrobione zaraz za wtyczką GM która wchodzi od razu na radio - w co bardzo wątpie.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Post autor: wszim »

http://www.autocats.ws/manuals/chevrole ... .html#4711
TIS pisze:Elementy sterowania radioodbiornikiem są podzespołem oddzielnym od radioodbiornika. W skład elementów sterowania radioodbiornikiem wchodzą pokrętła i przyciski sterujące radioodbiornika dla wszystkich funkcji audio.
Elementy sterowania radioodbiornikiem obsługują funkcje radiowe poprzez komunikaty szeregowej transmisji danych. Elementy sterowania radioodbiornikiem komunikują się z modułem wyświetlacza informacyjnego za pośrednictwem danych szeregowych LIN. Modułu wyświetlacza informacyjnego komunikuje się z radioodbiornikiem za pośrednictwem danych szeregowych CGI.
Czyli jednak nie do BCM, oryginalnie moduł klawiszy i pokręteł gada z modułem wyświetlacza i to nie klasycznym CAN ale uproszczonym LIN. Teraz po LIN gada z naszym dekoderem w brązowym pudełku, który widać po zalinkowanej wcześniej rozpisce, ma obydwa interfejsy CAN i LIN.
modulyradio.jpg
modulyradio.jpg (59.84 KiB) Przejrzano 3905 razy
barus
Wymiatacz
Imię: Czesław
Samochód: Cruze1.8LT+Prem, LPG
Silnik:
Kontakt:

Post autor: barus »

To zdalne sterowanie jest bardziej skomplikowane niż wcześniej myślałem.
Tu mam taki schemat:
chevrolet-cruze 339.jpg
chevrolet-cruze 339.jpg (454.5 KiB) Przejrzano 3897 razy
Jeśli przyjąć, że A22 jest panelem zdalnego sterowania radia na konsoli z przyciskami i pokrętłami, to coś mi się tu nie zgadza :ocochodzi:
Bo o ile dobrze pamiętam, to do tego panelu wpinana jest wtyczka dwu pinowa, nie przypominam sobie, aby tam była jeszcze druga wtyczka, ale mogę się mylić. Na schemacie wygląda to zupełnie inaczej :zastanawiasie: Chyba to inny panel.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

W orlando panel sterowania radiem jest razem z otwieranym schowkiem i są tam 2 wtyczki i każda ma więcej niż 2 piny.

od 2:20
Awatar użytkownika
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Dobrze gadasz, zawsze zastanawiałem się po co pobierany jest sygnał z wtyczki która pierwotnie leciała właśnie do wyświetlacza, może właśnie dlatego aby przechwytywać przyciski z tego panelu który jest poprowadzony jakoś w wiązce do wyświetlacza, który odczytuje już z CAN-a (chyba) ponieważ pokazywał wszystko z klimatyzacją i konfiguracją włącznie.
barus
Wymiatacz
Silnik:
Kontakt:

No to w Cruze jest inaczej :tak: W panelu sterowania jest tylko jedna wtyczka z trzema przewodami :ocochodzi:
Panbel przedni zdalne sterowanie radia.jpg
Panbel przedni zdalne sterowanie radia.jpg (111.93 KiB) Przejrzano 3874 razy
W TIS opis tego sterowania w Cruze jest dokładnie taki sam jak przedstawił wszim :zastanawiasie:
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

A to już chyba wiem o co chodzi. Bo ta druga wtyczka w olku to jest wejście AUX, które w cruze jest wyprowadzone gdzieś indziej :) . Ponieważ w TIS piszą o interfejsie LIN to by się zgadzało - 3 przewody czyli masa, zasilanie i LIN.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Local_Int ... ct_Network
Jeszcze raz wyświetlę schemat. Wszystko się zgadza.
Obrazek
A22 to jest moduł klawiatury radioodbiornika i ma tylko 3 przewody :tak: Komunikuje się jednoprzewodowo LINem z modułem wyświetlacza, który z kolei komunikuje się jakimś kilkuprzewodowym dziwnym CANem nazwanym tu CGI z samym radiem. Mnie tylko jedno zastanawia. Moduły zasilane są ze wspólnego źródła X1 gaszonego przekaźnikiem z BCM. W jaki sposób potrafiłem więc uruchomić oryginalne radio i wybudzić BCM naciskając przycisk POWER, skoro teoretycznie nie miał on zasilania podtrzymującego taką funkcjonalność. A może mi się wydaje że tak się dało zrobić? :ocochodzi:

barus z twojego schematu te dwa dodatkowe kable w ekranie to może właśnie AUX? Skąd go wytrzasnąłeś? To na pewno nasze chevi?
barus
Wymiatacz
Silnik:
Kontakt:

Nic ci się nie wydaje, radio dało się załączyć bez kluczyka.
To jest schemat z książki serwisowej Cruze od naszych wschodnich sąsiadów :)

Czyli jest pewna różnica dotycząca tych paneli między Orlando a Cruze.
Jest pytanie, w jaki sposób wybudzany jest BCM z fabrycznym radiem przy braku zasilania panelu zdalnego sterowania :ocochodzi:
Podejrzewam, że linia danych szeregowych panelu zdalnego sterowania może oprócz sygnału cyfrowego przesłać wiadomość analogową w postaci zwarcia tej linii do masy przez dodatkowy styk przy enkoderze, naciskając pokrętło. W ten sposób można wybudzić BCM, gdy ten monitoruje w czasie uśpienia niektóre obwody. Może być też tak, że to najpierw radio się złączy i dopiero potem następuje wybudzenie BCM po CAN, bo radio ma bezpośrednie zasilanie z akumulatora :zastanawiasie:
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

barus pisze: Czyli jest pewna różnica dotycząca tych paneli między Orlando a Cruze.
No ale jaka różnica, jak jej nie ma :D Schematy takie same, analogowy AUX też przecież masz, tylko kabelek pociągnięty gdzie indziej.

Dziś chwilę kiblowałem na parkingu i zauważyłem istotną różnicę. W oryginalnym radio gdy zostawiłem kluczyki w pozycji 0 i otworzyłem drzwi radio się nie wyłączało ale uruchamiał się dindong (przypomnienie o zostawionych kluczykach w stacyjce). W S160 otwarcie drzwi i kluczyki wyjęte czy w pozycji 0 = uśpienie radia i zero dindania. :zastanawiasie: Czy to cały obraz rozjaśnia czy zaciemnia :ocochodzi: :D
barus
Wymiatacz
Silnik:
Kontakt:

No tylko taka różnica, że w jednym jest AUX a w drugim go nie ma ;)

Jeśli chodzi o sygnalizowanie pozostawienia kluczyka w stacyjce po otwarciu drzwi to u mnie jest tak samo jak w oryginalnym radiu, w każdej pozycji kluczyka przy otwartych drzwiach słychać din dong z tą różnicą, że w pozycji kluczyka zero radio się wyłącza.

Trochę z innej beczki. Od jakiegoś czasu pojawiła się w moim radiu taka dziwna usterka. Po włączeniu radia i nie dotykaniu żadnego przycisku zdalnego sterowania, czy to z kierownicy czy przedniego panelu, przez około 30 min i po tym czasie, gdy dotknę którykolwiek zdalny przycisk usłyszę pojedynczy trzask w prawym głośniku :zastanawiasie:
Zastanawiające jest to, że w analogicznej sytuacji sterując z pozycji ekranu radio zachowuje się normalnie, bez trzasku. Z początku myślałem, że to wina dekodera CAN, ale teraz wykluczam winę dekodera, bo trzask słychać tylko z prawej strony i to z przodu. Dekoder nie rozróżnia głośności kanałów. Wszystko wskazuje na to, że to wina kontrolera z przetwornikiem A/C wewnątrz radia. Pewnie jakiś elektrolit wysechł. Tylko, dlaczego sterując radio z ekranu taki objaw nie występuje? Czyżby miał osobny sterownik? :ocochodzi:
Jeśli korzystam z przycisków w mniejszych odstępach czasowych niż 30 min to problem nie występuje.
Dlatego zwlekam z demontażem radia zanim nie zgłębię wiedzy tego problemu, bo przy okazji chciałbym usunąć ta usterkę :zastanawiasie:
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Nie miałeś w radio wejścia liniowego :ocochodzi: To w zasadzie opcja modelu samego radia, czyli różne mieliśmy fabryczne radia co nie dziwi, bo montowanych modeli było kilka. Natomiast to że u mnie jest kabelek wyprowadzony do panelu sterowania to tylko mechaniczny przypadek. Jest on nie związany elektrycznie z modułem A22.
barus pisze:w każdej pozycji kluczyka przy otwartych drzwiach słychać din dong z tą różnicą, że w pozycji kluczyka zero radio się wyłącza.
:D no to jak w każdej jak nie w każdej. Opisałeś dokładnie tak jak zachowuje się też moje s160. W moim fabrycznym musiałem wyciągnąć kluczyki i otworzyć drzwi żeby radio zgasło, pozostawienie w poz. 0 także był gong. Czyżby tak duża różnica w zachowaniu się tych sprzętów? :zastanawiasie:
Ten twój usterek, bardzo dziwny, na razie nic sensownego nie przychodzi mi do głowy.
barus
Wymiatacz
Silnik:
Kontakt:

Radio ma wejście liniowe. Rozmawiamy cały czas o przednim panelu zdalnego sterowania. Mój panel nie posiada wtyczki AUX a twój posiada. Mówiąc, że się różnią miałem na myśli tylko te wtyczki. Tyle i tylko tyle.
Pisałem też o sygnalizowaniu pozostawienia kluczyka w stacyjce przy otwartych drzwiach, bo to, że radio nie fabryczne wyłącza się w pozycji kluczyka na zero i przy otwartych drzwiach to wiadomo było od dawna.
Przeczytaj uważnie, co napisałeś i porównaj.
wszim pisze:
barus pisze:. W S160 otwarcie drzwi i kluczyki wyjęte czy w pozycji 0 = uśpienie radia i zero dindania.
wszim pisze: Opisałeś dokładnie tak jak zachowuje się też moje s160. W moim fabrycznym musiałem wyciągnąć kluczyki i otworzyć drzwi żeby radio zgasło, pozostawienie w poz. 0 także był gong .
Naprawdę nie widzisz różnicy :ocochodzi:
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Kurcze coś nam się nośne rozeszły albo dyskutujemy w różnej polaryzacji. ;)
reakcje radia.jpg
reakcje radia.jpg (19.22 KiB) Przejrzano 3828 razy
W sobotę może uda mi się znaleźć trochę czasu na postudiowanie w praktyce tych zasilań radia.
barus
Wymiatacz
Silnik:
Kontakt:

Nie, tylko czepiam się szczegółów :tak:
Bo wcześniej pisałeś, że "zero dyndania”, gdy kluczyk w pozycji 0 i otwarte drzwi a w następnym wątku piszesz, że w analogicznej sytuacji "był gong"
Jak to miałem zrozumieć :ocochodzi:
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Zamotałem. :Y
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

:( No i działania dopołudniowe przedłużyły mi się, od piątej na nogach, już nie mam dziś pałera na walkę ze spinkologią w olku, zaraz obiadek, winko i nic więcej dziś nie robię.

Testowałem dziś na dłuższym dystansie Waze. Świetna nawigacja, na S160 chodzi super, płynnie animuje, zdecydowanie agresywniej omija korki, oznakowuje i omija zamknięte pracami drogowymi ulice (np. Barska w Sączu, Basztowa w Krakowie), precyzyjne komunikaty dźwiękowe łącznie z nazwami kierunków i numerami dróg, w miastach nazwy ulic, nie sprawdziłem co z radarowcami bo w takich strugach deszczu chłopce-radarowce siedzą w barach, ale.... jak zwykle musi być drobne ale :( Łajza nie pamięta bieżącej nawigowanej trasy po wyłączeniu się S160. Na telefonie Xperia z Androidem 6.1 nie mam tego problemu, tam po zresetowaniu telefonu i uruchomieniu - Łajze pyta czy kontynuować ostatnią trasę a na S160 uruchamia się na surowo. Zastanawiam się czy nie przedłużyć sprzętowi żywota zasilania, np dorobić własny przekaźnik czasowy, którym zasilać S160 niezależnie od MBC i ustawić wyłączenie na ok 30..60 minut by pozostawał długo w uśpieniu. :zastanawiasie: Trzeba by pomierzyć jeszcze zużycie prądu przez ten sprzęt żeby wiedzieć z czym to się będzie wiązać.
Awatar użytkownika
Regulus
Zasłużony dla forum
Imię: Andrzej
Samochód: Cruze, Spark
Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
LPG: TAK
Kontakt:

Post autor: Regulus »

Nie wiadomo, czy to pomoże - ja w swoim chińczyku zamiast +12 V z BCM wpiąłem się z +12V prosto z akumulatora i nie pomogło - radio po jakimś czasie przestaje mierzyć czas i musi go dopiero złapać z GPS po ponownym uruchomieniu auta :(
barus
Wymiatacz
Silnik:
Kontakt:

No to muszę sprawdzić tą Waze skoro tak ją zachwalasz. Nigdy o niej nie słyszałem wcześniej. Bardzo jestem przyzwyczajony do Auto Mapy, Waze mogłaby służyć, jako druga navi, ale gdyby miała tak działać jak Janosik to dla mnie odpada. Rozumiem, że korzysta z online. Ciekaw jestem czy uwzględnia kategorie dróg przy wytyczaniu trasy?
U mnie nie było by problemu z uśpieniem radia, bo mogę ten czas ustawić na 1 godz. Radio bierze niewiele prądu w uśpieniu i możesz śmiało wykonać taki moduł zasilający z podtrzymaniem napięcia do 2 godz.
Czyli przed demontażem radia musisz wcześniej przygotować wiele wariantów/rozwiązań ;)

BTW

A czemu cos kombinowałeś z zasilaniem jak i tak radio ma główne zasilanie prosto z baterii. :zastanawiasie:
Jeśli podepniesz 12V bezpośrednio do sterowania radia, to samo napięcie którym steruje dekoder, to na pewno radio nie wyłączy się, tylko będzie w stanie uśpienia.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Regulus pisze:Nie wiadomo, czy to pomoże - ja w swoim chińczyku zamiast +12 V z BCM wpiąłem się z +12V prosto z akumulatora i nie pomogło - radio po jakimś czasie przestaje mierzyć czas i musi go dopiero złapać z GPS po ponownym uruchomieniu auta :(
Nie miałem na myśli zegarka bo to mało znaczący dla mnie drobiazg. Bardziej zależy mi na szybkim starcie systemu po powrocie z kibla na BP i innych konsekwencjach zaniku zasilania androida.
jako druga navi, ale gdyby miała tak działać jak Janosik to dla mnie odpada
Czy masz na myśli grafikę? To niebo a ziemia. Yanosik - grafika jakby ją przedszkolak pisakiem nasmarował, Waze przypomina mi trochę animacje TomTom. Podoba mi się ta płynność na ekranie, brak klatkowania.
Jeżeli chodzi o algorytmy nawigacyjne uważam, że GM przewyższa AM. Natomiast AM jest genialna w precyzji komunikatów, skrzyżowań, intuicyjności obsługi. Waze łączy trochę jedno z drugim choć z w innym wymiarze, brak trochę asystenta pasa, ale komunikaty są tak jasne, że w zasadzie nie przeszkadza ten brak. Niestety Waze na razie jest tylko i w pełni online, więc jechać można jedynie gdy ma się zasięg internetowy.

Przewaga nawigacji online polega na tym, że mamy najbardziej aktualną mapę a do tego wszelkich warunków na drodze. To jest po prostu przyszłość i nawigacje drogowe offline muszą odejść do lamusa. Oczywiście idealna jest hybryda jak w GM gdzie w przypadku braku zasięgu GSM wykorzystywać można mapę offline z preloadingu. Jeszcze niedawno problemem podstawowym był koszt dostępu do mobilnego internetu. Dzisiaj każdy tani abonament za 20..30zł daje 2GB/mies co wystarcza z nadmiarem. Mi dali w taryfie 10GB, w zeszłym miesiącu zużyłem ledwo 1,5GB a się nie oszczędzam. Choć może to przez to, że nie posiadam fb i filmów czy meczy na komórce nie oglądam, bo do takich rzeczy wolę większy ekran. A transfer żre głównie video.
barus
Wymiatacz
Silnik:
Kontakt:

To BTW jak sam się domyśliłeś dotyczyło Regulusa :roll:

Wczoraj zainstalowałem nawigację Waze. Nie znalazłem nigdzie w necie chociażby najprostszej instrukcji obsługi tej navi. Wprowadziłem nie dokładny adres swojego domu i za chiny nie udało mi się tego skorygować. Bardzo wolno ściąga mapy z netu po wytyczeniu trasy, tak, aby trasę zobaczyć w całości trwa bardzo długo, być może mam słaby zasięg WIFI w garażu, sprawdzę to jeszcze poza garażem z telefonem pracującym, jako ruter. Widzę, że na mapy naniesione są nawet utwardzone drogi gruntowe, podobnie jak w AM, to duży plus, alternatywne trasy też fajna sprawa, natomiast brak asystenta pasa ruchu to bardzo duża wada poruszając się po mieście. Zauważyłem, że ostatnie aktualizacje cen benzyny na stacjach pochodzą z przed 3 miesięcy, a szkoda, bo w praktyce bardzo pożyteczna pomoc.
Zobaczę jak się będzie sprawować na trasie :zastanawiasie:
Jak zachowuje się navi w trasie kiedy na chwile pojawi się offline?
Awatar użytkownika
huri_khan
Fachman
Imię: Robert
Samochód: nie chevrolet
Silnik: Benzynki z turbinkami :)
Inny samochód: Kia Proceed,Ford Mondeo, Peugeot 206CC,
Kontakt:

Post autor: huri_khan »

Ceny stacji paliw uzupełniają użytkownicy. Więc jeżeli nikt nie aktualizuje to jest to co widzisz.
Co do offline to sobie buforuje część map i jak bedziesz w zasięgu to leci dalej.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

barus pisze:Nie znalazłem nigdzie w necie chociażby najprostszej instrukcji obsługi tej navi.
Ja jak klasyczny chłop nigdy nie czytam instrukcji :D . Interfejs Waze jest intuicyjny. Instrukcja zbędna.
Bardzo wolno ściąga mapy z netu po wytyczeniu trasy
To coś nie teges z netem. W porównaniu z GM, Waze to rakieta. Jeżeli w swoim sprzęcie nie masz zewnętrznej anteny WiFi, łapanie go na wewnętrznej to porażka, zwłaszcza że kabina działa jak klatka Faradaya. Ja używam udostępniania netu ze smartfonu z LTE, chodzi jak burza.
natomiast brak asystenta pasa ruchu to bardzo duża wada poruszając się po mieście.
Trochę tak, ale komunikaty są precyzyjne, podawane są kierunki miejscowości z tablic lub nazwy ulic.
barus
Wymiatacz
Silnik:
Kontakt:

wszim pisze:
barus pisze: Ja jak klasyczny chłop nigdy nie czytam instrukcji :D . Interfejs Waze jest intuicyjny. Instrukcja zbędna.
Dzisiaj poświęciłem tej navi trochę więcej czasu w garażu i wyczaiłem, co i jak i już wszystko jasne :D Z niecierpliwością czekam by wyruszyć w trasę i zobaczyć jak się sprawuje m.in. w Krakowie. :zastanawiasie:
Mapy też dobrze chodzą, był problem z netem.
Ma trochę inny algorytm wytyczania trasy w stosunku do AM przy krótkich trasach unikając dróg gruntowych.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

W weekend nie znalazłem czasu ale dziś po pracy skorzystałem z promyków słońca i dorwałem się do olka. Usunąłem tylko nawiewy (już mam szybki sposób) i wyciągnąłem centralny schowek z panelem klawiatury radia. Wystarczyło by dostać się do dekodera. Zrobiłem pomiary.
Obrazek
Na BATT cały czas jest napięcie 12V (nawet jak stacyjka na 0) do momentu wyłączenia przez BCM. Natomiast ACC_OUT zanika po zgaszeniu stacyjki na 0. Czyli wstępnie moja koncepcja spaliła na panewce, bo widać, że dekoder jest cały czas zasilany. Nie wiem tylko czy ACC_OUT to jest napięcie przychodzące czy wychodzące. Nie miałem czasu sprawdzić, bo skupiłem się na sprawie, która musiała się udać i się udała. Zrealizowałem przygaszanie ekranu tylko wtedy gdy będą załączone światła mijania a nie pozycyjne. W moim przypadku ma to znaczenie, gdyż mam dwa tryby pracy świateł. Jeden to gdy nadchodzi szarówka automat CSOv2 mi załącza same światła mijania(defacto aktywuje skandynawię) bez funkcji przygaszenia deski i nie świecą piktogramy na przyciskach. Drugi etap gdy jest ciemno i wtedy deska korzysta z regulacji przyciemnienia i zaświecają się piktogramy. Teraz przygaszenie ekranu S160 będzie tylko w tym drugim przypadku. Zrealizowałem to wstawiając taki prosty układ na tranzystorku, wpinając się w rozciętą linię ILL idącą z dekodera do S160. Układ sterowany jest sygnałem z przełącznika świateł z pinu 5. Układ ma za zadanie sterowanie wygaszeniem ekranu tylko wtedy gdy na pinie 5 będzie stan masy.
DSC_1232.JPG
DSC_1232.JPG (35.25 KiB) Przejrzano 3759 razy
Całość wstawiłem na jakąś płyteczkę od czegoś, nie wiem od czego, ale pasowało na te kilka elementów. Na razie owinąłem taśmą ale jutro chyba nałożę termo-koszulę lub taśmę elastomerową.
DSC_1231_.jpg
DSC_1231_.jpg (340.31 KiB) Przejrzano 3759 razy
No i działa tak jak chciałem :D Założyłem tylko schowek , nie obsadziłem jeszcze nawiewów. Może do jutra coś mi wpadnie do głowy - co by tu jeszcze zmierzyć panowie, co by tu jeszcze zmierzyć :zastanawiasie:
Awatar użytkownika
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Skoro adapter ma zasilanie cały czas to raczej kiepsko to wygląda, prawdopodobnie jak zobaczy kody z cana o wyłączeniu ACC wtedy się wyłącza.

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Orlando Elektryka/Elektronika”