Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Orlando system multimedialny Android (Roadnav i klony)

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
ODPOWIEDZ
barus
Wymiatacz
Imię: Czesław
Samochód: Cruze1.8LT+Prem, LPG
Silnik:
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i kl

Post autor: barus »

Faktycznie :H Zupełnie zapomniałem o tym a sam kiedyś z pozycji radia dokonywałem takich zmian z sukcesem.
Na pewno za jakiś czas wyjmę radio i porządnie to posprawdzam i pomierzę z pomocą oscyloskopu.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Post autor: wszim »

barus pisze: Służbowo byłeś w Cieszynie?
Prywatnie. Służbowo olek zostaje na parkingu firmowym w ramach testów KZFR i wytrzymałości rozstania :D . Służbowo męczę się siakimiś szaroburymi insigniami lub fokuso-mondełami.
barus pisze: Czyli w żadnym przypadku nie jest zasilane z BCM jak wcześniej przypuszczałeś. Czyli moment przejścia z uśpienia do wyłączenia radia u mnie można go ustawić od 0 do 1 godz, a u was jest stały i wynosi 5 min.
Zgadza się, nie jest tak bezpośrednio jak mi się wydawało i czego nie miałem ciśnienia dokładnie sprawdzać. Ale po 10 minutach s160 zdycha zanikiem z BCM. Znowu to moje przypuszczenie, które muszę sprawdzić siedząc kolejne 5 minut w kompletnej ciszy :lol: . Stawiam, że działa to jak w smartfonie z andkiem. Gdy nie używany usypia po 5 minutach(u ciebie konfigurowalny czas, u mnie na stałe) a potem zdycha od zaniku zasilania, jak po wyjęciu bakteri ze smarkfona.
barus pisze: Nigdy nie korzystałem z mapy GM w moim radiu to trudno mi coś na jej temat powiedzieć.
Może u ciebie jest problem, bo musisz korzystać z online i jak zasięg zgubi to zwiecha :zastanawiasie:
Może zwisy z zaniku sygnału GPS lub GSM :zastanawiasie: . Jednak GM ma swoje niezaprzeczalne dla mnie zalety, choćby właśnie ten online z omijaniem poważnych korków. W mojej małej xperii nie mam takich problemów. Przy dzisiejszych abonamentach z dużymi dawkami LTE i zaniku opłat w roamingu UE navi offline traci sens.
Avatar dziś zainstalowałem Naviexpert - bardzo mi się podoba. Szybkie, estetyczne, proste. Wada 150zł rocznie :( a to znaczy, że onlineowych użyszkodników nie będzie tak wiele jak na yanosiku czy GM. A to dla onlinowej aplikacji ma znaczenie. Do zastanowienia.
barus pisze: fakt jest taki, że jak przyciśniemy przycisk zdalnego sterowania na kierownicy to odpowiedni sterownik za pośrednictwem węzła komunikacyjnego CAN umieszczonego w BCM wyśle wiadomość (ramki) na magistralę CAN pozostałe węzły nasłuchują, ale tylko jeden z nich (dekoder CAN) potwierdzi odbiór wiadomości, odbierze ją następnie zdekoduje i wyśle w postaci sygnału Rx do sterownika w radiu.
Nie potwierdza bo nie musi ale odbierze informację.
barus pisze: Jeszcze jedna sprawa, posługując się przyciskami na kierownicy w tym momencie nadrzędnym węzłem komunikacyjnym jest moduł umieszczony w BCM, on wysyła wiadomość, ale gdy radio jest wyłączone i gdy chcemy go załączyć, przyciskamy lewy przycisk na konsoli wtedy nasz dekoder powinien się uaktywnić i wysłać wiadomość do węzła w BCM, aby jego sterownik wiedział, że radio jest załączone i przyciski na kierownicy powinny być czynne.
Podywaguję. Gdy dekoder CAN jest zasilony i żyje to odbiera kod przyciśniętego klawisza po CAN i jeżeli to jest klawisz POWER to prócz posłania kodu interfejsem ustawia także którąś linię w statyczny stan. Wszystkie procki używane do Androida mają moduł POWER_CONTROL, trochę niezależny od działania core i kernela. Ta linia w tabletach i smarkfonach jest podłączona do mechanicznego klawisza power i umożliwia wchodzenie w tryb sleep(krótkie naciśnięcie) lub soft power-off, lub sleep_up(naciśnięcie ok 1s), lub hard-power-off(długie trzymanie ok 5s). Sądzę, że tu też któraś z tych linii(nie wiem która) taką funkcję sprawuje i dekoder nią steruje.
barus pisze:Każdy węzeł komunikacyjny ma swój odbiornik i nadajnik wiadomości (ramki) za pośrednictwem magistrali CAN. Ciekawe czy nasz dekoder posiada taki nadajnik?
Na pewno ma też nadajnik bo ma możliwość konfiguracji BCM. Oczywiście nadal to działa na zasadzie rozgłaszania. Czyli nadania pakietu z identyfikatorem, który zostanie wyłapany przez BCM. Czyli nie tylko nasłuchuje.
Schemat, który dla mnie jest jakiś wybrakowany ale tylko taki był w TIS.
schemat_radio.jpg
schemat_radio.jpg (70.24 KiB) Przejrzano 3850 razy
Awatar użytkownika
Fachman
Imię: Marcin
Samochód: brak
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Avatar »

Tak krótko coś wrzucę bo wszim troche źle intepretuje pewien fakt.
Po "uspaniu radia" ono się nie usypia leci sobie dalej, wyłącza Ci tylko wyjście audio i wyświetlacz czym steruje MCU a nie sam Android.
Fabryczny player muzyczny wciska Ci pauze dlatego muzyka nie leci dalej przez te kolejne 9.59s aż radio dostanie killa z buta (mcu - prawdopodobnie i android - na pewno).
Przy radiu FM nie ma to znaczenia.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Nie wiem czemu sądzisz, że coś źle interpretuję. Uśpienie to pewna forma przejścia systemu w tryb obniżonego poboru mocy, a rozwiązane to może być na tysiąc sposobów, od wygaszania samego wyświetlacza po tryby standby poszczególnych modułów aż na zatrzymaniu taktowania rdzenia procesora i przejściu pamięci DDR w selrefresh. Jak to dokładnie rozwiązane w tym sprzęcie nie ma tak dużego znaczenia. Chodzi dla nas bardziej o to, że wyjście funkcjonalne ze sleep czy całkowitego wyłączenia się różni.
Awatar użytkownika
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Ok ale android się nie usypia w tym radiu tak jak w tablecie czy telefonie o czym trzeba pamiętać.
Ma to spore znaczenie np. gdy zmieniasz fabryczny player na inny

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka
barus
Wymiatacz
Silnik:
Kontakt:

Co ciekawe, że w naszych radiach system wyłącza się natychmiast, inaczej jak w tabletach czy w smartfonach, tam system zamyka się powoli podobnie jak Windows a w moim radiu natychmiast i nie jest tak, że wpierw wyłącza się wyświetlacz i wyjście audio, a w tle następuje zamykanie systemu tylko tak jakbym zrobił twardy reset. A po włączeniu radia system wstaje normalnie :zastanawiasie:
wszim pisze: Jednak GM ma swoje niezaprzeczalne dla mnie zalety, choćby właśnie ten online z omijaniem poważnych korków.
Przecież AM ma funkcję Traffic online i to podobno dobrze działającą, tylko trzeba mieć legal ;)
wszim pisze:Nie potwierdza bo nie musi ale odbierze informację.
A co oznacza następujące pole w formacie ramki data frame: "•ACK (Acknowledgement) - potwierdzenie wysłania/odebrania danych" :zastanawiasie:
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

barus pisze:Co ciekawe, że w naszych radiach system wyłącza się natychmiast, inaczej jak w tabletach czy w smartfonach, tam system zamyka się powoli podobnie jak Windows a w moim radiu natychmiast i nie jest tak, że wpierw wyłącza się wyświetlacz i wyjście audio, a w tle następuje zamykanie systemu tylko tak jakbym zrobił twardy reset. A po włączeniu radia system wstaje normalnie :zastanawiasie:
Moim zdaniem on się nie wyłącza a usypia(hibernuje, zwał jak zwał). Wyłączy się dopiero skutkiem zaniku zasilania. Proces usypiania także nie jest natychmiastowy choć dla obserwującego tak to wygląda bo w pierwszej kolejności gaszony jest ekran i audio. Ja zauważyłem, że jak wyłączę klawiszem POWER to tak od razu nie chce się załączyć. Trzeba odczekać z 1..2...3 sekundy i dopiero próbować. Najprawdopodobniej w tym czasie niewidoczne dla nas zamykane zostają newralgiczne procesy systemowe, przede wszystkim transakcje w systemie plików. Choć tą teorię znowu trzeba by udowodnić czyli próbować przedłużać życie BCM gdy S160 jest zgaszone i zobaczyć czy np po 40 minutach robi szybki start czy bootuje się od zera. Zanik zasilania na trybie sleep jest w miarę bezpieczny, niebezpieczny jest wykonany w trakcie pełnego działania systemu bo może rozwalić tablice partycji.
barus pisze: Przecież AM ma funkcję Traffic online i to podobno dobrze działającą, tylko trzeba mieć legal ;)
Wiem. Mieć legal czyli wydać kasę. W czasach wolnego oprogramowani,a gdy użytkowanie navi jest sporadyczne, są to rozterki młodego Wertera. :D
barus pisze: A co oznacza następujące pole w formacie ramki data frame: "•ACK (Acknowledgement) - potwierdzenie wysłania/odebrania danych" :zastanawiasie:
:zastanawiasie: Z nazwy potwierdzanie odbioru pakietu. Muszę doczytać :D . Może stosuje się w jakiś specyficznych pakietach, na pewno nie we wszystkich. Kiedyś rozkminiałem CAN i miałem jako taką wiedzę ale to było 15 lat temu a mój pesel daje bezlitośnie znać o sobie. ;)
Awatar użytkownika
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Chłopaki to jest chińczyk trochę ich przeceniacie, nic się nie wyłącza, wyłącza ekran i tyle, puść sobie w tle playera muzycznego innego niż fabryczny z muzyką startując od 00:00, "wyłącz radio" (power buttonem), włącz po 20 sekundach, zobaczysz że muzyka sobie leci cały czas, nic się nie usypia i nie wyłącza - tak ma S160.
Wyłączenie po 10 minutach od wyciągnięcia kluczyka też jest "z buta", nic się nie zamyka, nie hibernuje, jest brutalne odcięcie zasilania i po temacie.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Masz rację, sprawdziłem, faktycznie tak to działa :tak: . Teraz zrozumiałem co miałeś wcześniej na myśli. Nie stoi ta sytuacja w sprzeczności z tym co napisałem
wszim pisze:Uśpienie to pewna forma przejścia systemu w tryb obniżonego poboru mocy, a rozwiązane to może być na tysiąc sposobów, od wygaszania samego wyświetlacza po tryby standby poszczególnych modułów aż na zatrzymaniu taktowania rdzenia procesora i przejściu pamięci DDR w selrefresh. Jak to dokładnie rozwiązane w tym sprzęcie nie ma tak dużego znaczenia.

Nie ma znaczenia bo nie zależy specjalnie na obniżonym poborze mocy gdy akumulator ma 50Ah :D , bardziej na sprawnym zarządzaniu systemem w pierdyliardzie wersji pod różne pojazdy. Chińczyki słusznie wyszli z założenia, że głębszy sleep może rodzić tylko problemy. Coś jednak system robi, wyłącza ekran (prawie 50% całej energii) , wyłącza BT, wzmacniacz, mam nadzieję, że flushuje cashe i system plików. Nawigacje po wstaniu z uśpienia nie są w takiej samej pozycji jak były zostawione, czyli coś tam się zmienia, wydaje mi się nie jest to tylko zgaszenie podświetlenia LCD. Ale fakt faktem odtwarzacze jadą z koksem z muzyką :lol: której nie słychać. Nie chciało mi się sprawdzać czy np pojedzie tak cały album czy tylko to co odtwarzacz zbuforował do RAMu.
Fajnie, że ta dyskusja się rozwija, coraz więcej wiem :tak: i nabieram ochoty poznać coraz więcej.

Barus odn. CAN i potwierdzenia ACK. Faktycznie jest taki bit jako pole recesywne, którego slave może potwierdzić bitem dominującym. Potwierdzanie nie jest jednak obligatoryjne, master weryfikuje to tylko tam gdzie to ma sens. Np transmisja danych konfiguracji, gdzie dla urządzenia nadawczego ma znaczenie czy informacja dotarła czy poszła w próżnię. W informacji klasycznie rozgłoszeniowej, np wysłanie do magistrali informacji z kodem naciśniętego przycisku, mastera nie interesuje czy jakiś węzeł tą ramkę odebrał czy nie. W tym przypadku nie jest to do niczego potrzebne. Jest wiele (jak nie większość)elementów w samochodzie, które emitują informacje na CAN bez żadnej realizacji braku potwierdzenia ich odbioru.
barus
Wymiatacz
Silnik:
Kontakt:

Awatar właśnie miałem o tym pisać, że się nie zamyka tylko wyłącza z "buta”, bo to sprawdziłem. Ja mam możliwość ustawienia czasu opóźnienia wyłączenia ACC i mogę ustawić 0. Gdy przekręcę kluczyk w pozycję 0, nie muszę go wyciągać, i otworze drzwi, to radio się wyłączy i natychmiast zamykam drzwi i przekręcam kluczyk w pozycję pierwszą, radio/system uruchamia się od zera.
Wojtek pisze, że się coś zmienia w uśpieniu, bo nawigacja już nie taka sama jak przed uśpieniem, czy cuś takiego.
Właśnie przed chwilą dojechałem do celu, całą drogę lało jak cholera :| i testowałem AM pod tym kątem. Po wytyczeniu trasy i nawigowaniu wyłączyłem radio przyciskiem z konsoli, cały czas kontynuując jazdę. Po 15 min włączyłem radio a nawigacja nawigowała jakby radio nie było wcześniej wyłączane. Ale musze dodać, że w konfiguracji AM była włączona opcja: "nawiguj w uśpieniu" :)
Co się tyczy CAN i potwierdzania to całkowita racja to, co piszesz, bo już zdążyłem się dokładniej zapoznać z tym zagadnieniem.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Na forum xda developers Kotix2 (gość który skompilował Kotix) pisze że s160 wchodzi w deepsleep. Czyli takie marne uśpienie, kernel wtedy chyba cały czas pracuje.
Awatar użytkownika
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Jednej rzeczy nie jestem pewien, ACC daje napiecie już w pierwszej pozycji kluczyka (po pierwszym przekreceniu) czy dopiero w drugiej? (Trzecia to już zapłon).
Knefle na konsoli chodzą już w pierwszej pozycji całe radio wstaje do życia.
W pozycji 0 nie chodzą.

Gdyby android wchodził w jakikolwiek tryb uśpienia muzyka została by zatrzymana, stoper na ekranie czy tam co kolwiek.

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Od pierwszej pozycji klawisze pracują i można uruchomić s160.
Avatar pisze:Gdyby android wchodził w jakikolwiek tryb uśpienia muzyka została by zatrzymana, stoper na ekranie czy tam co kolwiek.
Wcale nie. Smartfon jak usypiasz to też mnóstwo procesów nadal działa, choćby aplikacja telefonu, a także muzyka której możesz słuchać na słuchawkach ze zgaszonym ekranem, zegary stopery etc. Ale np niektóre nawigacje trzeba konfigurować czy ma działać w uśpieniu czy nie. W sprzętach gdzie dba się o zużycie energii można konfigurować z poziomu systemu które aplikacje i uslugi w sleepie mają być aktywne a które nie. Tak jak napisałem już wcześniej uśpienie nie jest jednoznaczne że wszystko śpi, jest to forma obniżonego poboru mocy którą można zrealizować na dowolnym poziomie.
Awatar użytkownika
Fachman
Silnik:
Kontakt:

To też fakt, zapomniałem o tym :)

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

A ja już się szykuję do ponownego rozgrzebania olka by dostać się do radia :cry: Mam przed tym pietra, że znowu coś strzeli, pęknie, urwie się, porysuje, zgubi. Konstruktora dostępu do radia w orlando wysłałbym na jakieś tortury :zastanawiasie: łamanie kołem, biczowanie i solą posypanie etc. ;) No chyba że przyznałby się, że to wszystko wina kierownika finansowego, który jest poetą i produkuje szlachetne wino. Zamierzam zweryfikować czy moje mętne wynurzenia i przemądrzalstwo potwierdzą pomiary, czy zmięknie mi rurka. Wygląda, że chciałbym wprowadzić dwa mody - jeden umożliwiający prace klawiszy i pokręteł konsoli po wyjęciu kluczyka a drugi (ten nie może się nie udać) wyciemnianie ekranu S160 tylko w ciemną noc. Teraz tylko czekam brzydkiego weekendu, bo w słoneczny rower by mi tego nie podarował. :D

Odnośnie nawigacji, zauroczony jestem Waze. Może się otrząsnę ale na razie widzę więcej zalet niż wad.
Awatar użytkownika
Fachman
Silnik:
Kontakt:

W Cruze radio fajnie się wyciąga, robilem to z 20 razy :)
Czekam na info co do zasilania modułu can.

barus
Wymiatacz
Silnik:
Kontakt:

W moim radiu jest przyciemnianie ekranu niezależnie od świateł. Pierwsze przyciśnięcie lewego pokrętła powoduje przyciemnienie ekranu, drugie wyłączenie samego ekranu.
W Cruze radio fajnie się wyciąga, ale już z włożeniem go/upchaniem przewodów za nim, to już jest problem.
Wracając do dekodera to ACC pojawia się w pierwszej pozycji kluczyka i wszystko wskazuje na to, że po przekręceniu kluczyka w pozycję zero dekoder jest pozbawiony napięcia zasilania. Trochę to może dziwić, że Chińczycy by tak prostą sprawę przeoczyli? Chyba, że jest jeszcze inna przyczyna, o której w tej chwili nie wiemy.
Bardzo jestem ciekaw czy powodem braku sterowania zdalnego z kluczykiem w pozycji zero jest brak zasilania dekodera.
Mnie oprócz tej zagadki czeka jeszcze inna do rozkminienia. :zastanawiasie:
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

W końcu, trochę przypadkiem znalazłem rozpiskę tego złącza dekodera CAN.
fetch.jpg
fetch.jpg (65.57 KiB) Przejrzano 3786 razy
barus
Wymiatacz
Silnik:
Kontakt:

A gdzie ty to naszoł? Też szukałem, bez powodzenia. Na pinach widać tylko jedno zasilanie BAAT. Nie widzę dodatkowego napięcia sterowania dekoderem :zastanawiasie: Jeśli to zasilanie jest bezpośrednie z akumulatora to doopa.
Jeśli po kluczyku no to świetnie :tak:
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Na forum roadnav, był link do linka w którym ktoś zalinkowal to https://www.roadnav.com/forum/help-aa/8 ... #post84427

Dokladnie takiej tezy się trzymam, że zasilanie podłączone do BATT jest po stacyjce. Dziś fantastycznie brzydka pogoda na grzebanie w olku ale niestety mam wyjazd na imprezę działową.
Awatar użytkownika
Fachman
Silnik:
Kontakt:

I jak? Rozbierales?

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Nie było mnie w domu. Dopiero wróciłem.
barus
Wymiatacz
Silnik:
Kontakt:

Jak zdemontujesz radio to sprawdź gdzie idą przewody od wtyczki z panelu sterowania radia na konsoli, bo wydaje mi się, że idą do BCM tak samo jak zdalne z kierownicy, czyli też sterowanie progami napięć :zastanawiasie: Jeśli by tak było, to z tego wynika, że aby załączyć radio adapter/dekoder CAN musi być w trybie nasłuchu.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Wydaje się, że jest jeszcze osobny moduł obsługi tej klawiatury. Tak to rozumiem patrząc na schemat który wcześniej załączyłem.
barus
Wymiatacz
Silnik:
Kontakt:

Miałem na myśli panel na konsoli, który służy tylko do sterowania radia a ten raczej nie ma oddzielnego modułu a wtyczka do niego jest chyba 2 może 3 pinowa i przewody z niej prowadzą albo do wtyczki głównej radia albo do BCM :zastanawiasie:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Orlando Elektryka/Elektronika”