Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Orlando system multimedialny Android (Roadnav i klony)

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i kl

Post autor: wszim »

No ja mam włączoną automatycznie strefę czasową. Spróbuję wyłączyć, może wtedy szybciej się czas zsynchronizuje. W każdym razie to, że się spóźnia nie może zależeć od strefy czasowej bo to nie jest błąd równych godzin tylko kilkanaście minut na noc.
barus
Wymiatacz
Imię: Czesław
Samochód: Cruze1.8LT+Prem, LPG
Silnik:
Kontakt:

Post autor: barus »

No tak, te kilka minut różnicy wskazuje na kiepski zegar :zastanawiasie:
Też z początku miałem włączoną automatyczną strefę czasową i było coś nie tak, już nie pamiętam co, później zmieniłem na automatyczną datę i czas i jest dobrze.
mkosmida
Profesjonalista
Imię: Maciej
Samochód: Cruze 1.8LPG 2013
Silnik:
Kontakt:

Post autor: mkosmida »

mi się fabryczne radio z cruze'a przy wlaczonym ustawieniu pobierania z RDS potrafi na 5min przestawić i to o pare godzin :D
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

No to masz coś nie tak z ustawioną strefą czasową.
mkosmida
Profesjonalista
Imię: Maciej
Samochód: Cruze 1.8LPG 2013
Silnik:
Kontakt:

Post autor: mkosmida »

Pozniej wraca.. Mam radio podstawowe.. Zdaje sie zevstrefy nie ma

Wysłane z mojego 6045Y przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Mnie wydaje się, że jest ale nie mogę już teraz tego sprawdzić.
Awatar użytkownika
Fachman
Imię: Marcin
Samochód: brak
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Avatar »

Może AdamT sprawdzi, choć wydaje mi się że nie ma takiej opcji

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Zapomniałem sobie dziś spojrzeć jak teraz się zachowuje zegar, po tym jak wyłączyłem automatyczne ustawianie strefy.
Inne pytanie do ciebie jako najbardziej obytego z tym systemem. Chciałem sobie dograć dzisiaj kolejne MP3 na kartę uSD. Total commander nie widzi mi podłączanego pendrive'a choć pojawia się powiadomienie o instalacji pamięci USB. Znalazłem jakiś wbudowany menager plików i nim skopiowałem co chciałem ale do TC jestem bardzo przyzwyczajony. Dlaczego TC nie widzi mass storage na USB? Druga rzecz, po skopiowaniu aplikacja odtwarzacza nie widziała, że coś nowego dorzuciłem i nie mogłem sobie odtworzyć tego co skopiowałem. Jak zmusić odtwarzacz by odświeżył zasób karty?
Awatar użytkownika
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Nie testowałem czy muzyka jednoczesnie na karcie SD i USB wsadzona w tym samym czasie jest widziana, restart radia powinien uruchomić skanowanie nośników zew i wykryć muzykę.
Na pewno ja widzi z USB i SD slot DVD.
Co do nośnika i total commandera to nie wiem, android poprawnie podpina te nosniki do folderu mnt i aplikacje jak FX explorer czy ES file explorer widzą je bez problemu więc nie jest to błąd androida tylko programu.
Pen oczywiście musi być FAT32, exFat może nie widzieć czy też NTFS

Zmusić do skanowania możesz poprzez usunięcie danych aplikacji "przechowywanie multimediów"

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Ciekawe, pierwszy raz mam taki dziwny przypadek z TC, to jeden z lepszych menagerów pod androida. Spróbuję inny zainstalować .
Szkoda, że w aplikacji odtwarzacza nie ma jakiegoś przycisku "odśwież".
barus
Wymiatacz
Silnik:
Kontakt:

Ja używam ES 3 Eksplorator i spisuje się b. dobrze.
Tak przy okazji zapytam się jak zachowuje się twoje radio w momencie wyjęcia kluczyka i zamknięciu drzwi kierowcy, czy pasażer pozostający w środku może załączyć radio bez kluczyka? Inaczej mówiąc czy radio zachowuję się w tym przypadku dokładnie tak samo jak fabryczne?
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Niestety po wyłączeniu stacyjki nie ma obsługi klawiszami konsoli. Jest to temat do rozpracowania, bo wydaje się, że wystarczy by moduł CAN miał zasilanie z BCM a nie po stacyjce. Niestety nie wiem czy to pozwoli wybudzić BCM kiedy ten uśnie. Obawiam się, że nie ale to raczej mało znaczący aspekt. Bardziej brakuje obsługi np pokrętła głośności. Ale wyciągnięcie kluczyka i otwarcie drzwi kierowcy wyłącza system.

Drugi temat do rozpracowania to przygasanie ekranu do jazdy nocnej tylko w momencie załączenia świateł mijania a nie pozycyjnych. Bardziej chodzi o to, że ja przez swój układ zautomatyzowania świateł CSO mam 3 tryby pracy: 1 jasno - świecą DRL, 2 szarówka - mijania świecą ale konsole nie są podświetlone i nie są przyciemnione liczniki, 3 noc - mijania lub drogowe i świecą piktogramy konsoli a liczniki są przygaszone . Chcę żeby ekran radia przyciemnił się tylko w tym trzecim trybie a nie już w drugim. Rozwiązanie mam w głowie ale muszę się zmusić do ponownego rozpieprzu konsoli :nerwy a do dziś nie udało mi się zdobyć spinki którą poprzednim razem spuściłem w czeluście piekieł. :( Więc temat odraczam, az nazbiera się więcej pomysłów na mody.
Awatar użytkownika
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Da się to zrobić, podajesz sygnal na ILL+ w radiu z innego źródła niż adapter can i po kłopocie, resztę sobie dokoptujesz.
Ja np. Wywalilem PIN na zlaczu z hamulca recznego a użyłem go do sterowania z wyjścia AMP do mojego wzmacniacza, standardowo tego pinu nie miałem.
Temat zasilenia can z BCM lub B+ mnie też interesuje ale wchodzi tam tyle przewodów w tym wiazka control która jak się wypnie to wyłącza radio że póki co nie bawię się w to, trzeba ciut wolnego czasu aby poobserwowac i pomierzyc, druknac rozpiske fabrycznego złącza do radia i śledzić piny, szukać prawdopodobnego i podpinac na testy.

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

wszim pisze:Zapomniałem sobie dziś spojrzeć jak teraz się zachowuje zegar, po tym jak wyłączyłem automatyczne ustawianie strefy.
Wygląda, że to jest rozwiązaniem. Po 9 godzinnym postoju zegar w mgnieniu oka się synchronizuje. Nie zauważyłem rozjazdu czasu, po pojawieniu się zegara czas był od razu prawidłowy.
Awatar użytkownika
Fachman
Silnik:
Kontakt:

No to zaraz to ustawie i zobaczę jak zachowa się u mnie rano po całej nocy

barus
Wymiatacz
Silnik:
Kontakt:

wszim pisze:... Ale wyciągnięcie kluczyka i otwarcie drzwi kierowcy wyłącza system...
Nie od razu wyłączy system jak sobie ustawisz opóźnienie. U mnie maksymalnie mogę opóźnić o 1 godz.
wszim pisze:Niestety po wyłączeniu stacyjki nie ma obsługi klawiszami konsoli. Jest to temat do rozpracowania, bo wydaje się, że wystarczy by moduł CAN miał zasilanie z BCM a nie po stacyjce. Niestety nie wiem czy to pozwoli wybudzić BCM kiedy ten uśnie. Obawiam się, że nie ale to raczej mało znaczący aspekt. Bardziej brakuje obsługi np pokrętła głośności...
Gdy montowałem swoje radio, a było to 4 lata temu, wiele rzeczy dotyczących nowego radia, wtedy jeszcze nie wiedziałem. Dzisiaj wiem dużo więcej. Wtedy myślałem, że to problem softu radia, ale to nie soft jest winien tylko dekoder CAN.
Ja zamontowałem sobie dodatkowy wyłącznik ukryty w schowku, z którego podaje napięcie 12V do sterowania radia przez diodę zabezpieczającą przed zwrotnym napięciem.
wyłącznik radia.jpg
wyłącznik radia.jpg (375.89 KiB) Przejrzano 4316 razy
Normalnie przy przekręconym kluczyku napięcie ACC do radia podaje moduł CAN. Gdy wyjmę kluczyk a chcę załączyć radio to przez ten wyłącznik podaję napięcie w to samo miejsce, co moduł CAN. Jak zapomnę wyłączyć radio to po 10 min wyłączy je moduł BCM. Często z tego wyłącznika korzystam, np., gdy ściągam sobie cos z netu, a kiedyś ściągałem Aut Mapę Europy 4 Giga. Nie wyobrażam sobie abym mógł to robić przy przekręconym kluczyku, bo zajechałbym akumulator. Załączone radio bez kluczyka pobiera około 1 A.
Wracając do zdalnego sterowania radia przez CAN BUS, to radio fabryczne miało wewnętrzny dekoder CAN BUS, który odbierał i nadawał sygnały sterujące w postaci cyfrowej. Chińczyk ma zewnętrzny dekoder, który odbiera informację z CAN w postaci cyfrowej dekoduję ją na postać analogową, i sygnałem analogowym steruje radiem. W takim układzie radio nie jest w stanie podać zwrotnej informacji do magistrali CAN. A taki sygnał zwrotny wysyła po CAN radio fabryczne, gdy po wyjęciu kluczyka radio się wyłączy i przyciskiem na wyłączniku radia uruchamiamy go ponownie :zastanawiasie:
Ostatnio zmieniony 8 wrz 2017, o 23:26 przez barus, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Gdzie ustawiasz to opóźnienie? Pamiętasz który pin modułu can odpowiada za jego zasilanie?
barus
Wymiatacz
Silnik:
Kontakt:

Jutro zrobię screena i wrzucę tutaj. Co do zasilania z CAN To na pewno na radiu miałeś rozpiskę pinów wtyków wejściowych i m.in. podane główne zasilanie radia B+ oraz ACC zasilane z Can Bus.
Tak rozpiska wygląda u mnie:
Dioagram radia Cruze 2.jpg
Dioagram radia Cruze 2.jpg (500.5 KiB) Przejrzano 4308 razy
Sprawdź to jeszcze, bo czasami pamięć bywa zawodna ;)
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Tak. :tak:
Obrazek
ACC zasilane z Can Bus.
Masz na myśli ACC zasilane razem z canbus. Znaczy kabelek zasilania mają wspólny? Czy twój dekoder can podobnie wygląda jak to brązowe pudełeczko ? Obrazek
To, że po zgaszeniu stacyjki nie ma sterowania pokrętłem siły głosu i nie działają klawisze zrozumiałem że dekoder can ,to pudełko, ma odłączone zasilanie i aby działało trzeba podłączyć mu zasilanie z BCM.
Awatar użytkownika
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Jakies zasilanie musi mieć aby zbierać dane po can dotyczace krecenia głośności lub przycisku power i podac je na androida aby radio wykonalo co trzeba

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Nie inaczej. Fajnie byłoby namierzyć ten kabelek przed rozbiórką. Może się da w necie zaczerpnąć takie info. Szukałem wczoraj ale na razie nic konkretnego nie znalazłem. Ostatecznie, po otworzeniu konsoli można go namierzyć miernikiem włączając i wyłączając stacyjkę.
barus
Wymiatacz
Silnik:
Kontakt:

Dekoder mam dokładnie taki sam, natomiast, jeśli chodzi o zasilanie to raczej to nie jest ten przewód, co zasila Can Bus tylko inny, który wychodzi z tego modułu i to moduł decyduje, kiedy załączyć / wyłączyć radio, bo przecież po wyjęciu kluczyka radio jeszcze gra chyba z minutę. Ale mogę się mylić.
Nie pamiętam już tego tak dokładnie, bo już minęło 4 lata jak to robiłem. Sprawdż dokładnie połączenia przewodów i się dowiesz.

Masz te screeny:
Screenshot_2017-09-09-08-44-38.png
Screenshot_2017-09-09-08-44-38.png (70.42 KiB) Przejrzano 4294 razy
Screenshot_2017-09-09-08-44-58.png
Screenshot_2017-09-09-08-44-58.png (67.86 KiB) Przejrzano 4294 razy
Awatar użytkownika
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Tu się zgodzę że moduł canbus mówi radiu kiedy wstać lub się wyłączyć, gdy podczas innych prac odpiąłem to co w s160 nazywa się control wire, wtedy radio od razu się uśpiło jak po wyciągnięciu kluczyka i otwarciu drzwi, samo wyciągnięcie kluczyka nie usypia natychmiastowo.
Także na jednym z tych 4 kabli canbus podaje sygnał sterujący dla radia ale na pewno też lecą tam dane po translacji z can do formatu radia, pamietajmy że samo radio jest uniwersalne więc adapter canbus robi za tłumacza.
Nie chciałem wchodzić tam miernikiem nie wiedząc który kabel jest od czego ale też nie udało mi się odnaleźć rozpiski na necie adaptera can.

Tylko idąc tym tropem dalej to mamy opcję taka że zasilimy go po acc jak teraz czyli ma to swój minus
Zasilimy go z B+ czyli nie za dobrze bo będzie ciągle chodził
Zasilimy go z zasilania którym steruje BCM i wtedy będzie miał do 10 minut czasu oczekiwania

Może być też tak że zasila adapter samo radio (w co wątpię), póki co podejrzewam że adapter łapie któreś zasilanie z fabrycznej wiązki.
Uważam że trzeba rozebrać całość i analizować które piny adapter bierze z fabrycznej wiązki i na tej podstawie myśleć co dalej.

Awatar użytkownika
Regulus
Zasłużony dla forum
Imię: Andrzej
Samochód: Cruze, Spark
Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
LPG: TAK
Kontakt:

Post autor: Regulus »

U mnie na WinCE też nie trzyma czasu (mimo, że doprowadziłem własne B+ z akumulatora). I też prawdopodobnie łapie z GPS a nie RDS, bo jak ustawiłem Automapę jako domyślną nawigację, to chińczyk przyjął do wiadomości zmianę czasu letni/zimowy. Jeżeli podam path do IGO, to zmiany czasu nie widzi, taka ciekawostka...
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

@Avatar
To ten kabelek control wire na pewno podaje radiu statyczny sygnał. Nie sądzę, że wybudzenie lub uśpienie czyni protokołem komunikacyjnym. Prawdopodobnie na tym kabelku gdy jest 12V to radio uruchamia się a jak znika to się wyłącza, a napięcie to zanika po otworzeniu drzwi i wcześniejszym wyciągnięciu kluczyka, podbnie jak w gniazdku zapalniczki. Steruje tym BCM. I wszystkie te zachowania radia są zgodne z fabrycznym i są ok, z wyjątkiem braku możliwości sterowania pokrętłem siły dźwięku czy przyciskami konsoli. Ponieważ tymi funkcjami (jak dobrze do mnie dotarło) zarządza ten interpreter/dekoder CAN w brązowym pudełku, to musi oznaczać że po zgaszeniu stacyjki znika mu zasilanie, a radio cały czas gra. Tylko to chcę zmienić, by działało jak w ori. Czyli podać "pudełkowi" zasilanie z BCM, tak by zanikało dopiero z zasilaniem głównym radia.
@barus
W S160 nie ma takich ustawień jak pokazałeś na zrzutach. U mnie po wyciągnięciu kluczyka radio gra tak długo aż nie odetnie mu zasilania BCM (po 10 minutach) czyli identycznie jak fabryczne. Tylko tego sterowania brak.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Orlando Elektryka/Elektronika”