Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Orlando system multimedialny Android (Roadnav i klony)

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
Awatar użytkownika
Fachman
Imię: Marcin
Samochód: brak
Silnik:
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i kl

Post autor: Avatar »

Wiesz to zależy, oczekujesz że zepnie się w ciągu sekundy, niby tak powinno być, ale zauważ np. słuchawka BT też nie spina się od strzały, chyba że ja uruchamiasz od 0, jak cały czas pracuje np. zostawisz ją w samochodzie i do niego wejdziesz to też od razy się nie spina, z reguły trzeba nacisnąć guzik i nie ma znaczenia że urządzenia są sparowane.
Każde urządzenie ma jakiś tam interwał wyszukiwania i po pewnym czasie zepnie się samoistnie, można to przyśpieszać (np. taskerem) ale w realnych warunkach na 90% przypadków nie jest to problem.
Ja to zrobiłem bo miałem sytuacje że telefon był w kieszeni i trudno go było wyciągnąć podczas jazdy a dryndał zaciekle, ten skrypt mi temat załatwia.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Post autor: wszim »

No coś mi to z drugim telefonem nie działa. No nic , przerobię na MAC z S160 i zobaczę jak się zachowa. Dodałem jeszcze do taska beep i komunikat żebym wiedział kiedy zadziała.
Awatar użytkownika
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Zakończyłem dziś montaż i ustawianie wzmacniacza podłączonego do naszego chińczyka, S160, konkluzje po sporych testach i różnych problemach, przyda się tym którzy pójdą w moje ślady.
W związku z tym że zainstalowałem z przodu głośniki HERTZA Energy 75W RMS (woofer), w połączeniu z tweeterami ALPINE-a oraz z tyłu głośnikami Alpine-a 80W RMS, poczułem niedostatki mocy wbudowanego wzmacniacza.
Radio posiada stopień regulacji 0 - 40 przy czym 40 to MAX.
Efekt był taki że głośniki budziły się do życia (niskie tony które wymagają jednak mocy) na poziomie 29 - 32.
W związku z tym że jest 3/4 poziomu regulacji spodziewałem się sporych zniekształceń pochodzących od przed wzmacniacza i wzmacniacza.

Kolejnym krokiem było szacowanie możliwości instalacji fabrycznej Cruze, jest ona zbudowana na bazie przewodu 18AWG (czyli nie jest tak źle), po zabawie z matematyką wyszło że przy mocach do 75W RMS/kanał taki przekrój jest w pełni wystarczający, spadek mocy przy pełnych 75W między końcówką mocy a głośnikiem to ledwie 2,4W wynikające z rezystancji przewodów, ich długości itd.
Rozpoczęły się poszukiwania wzmacniacza, ze względu na to że mam Hatchbacka w dodatku z LPG itd nie mam wnęki po kole czy też przestrzeni w okół koła którą mógłbym zaadaptować pod wzmacniacz z przygotowaniem jakiejś drobnej wentylacji.
Padło więc na mini-wzmacniacz który mogę upchać w miejscu gdzie miałem ALPINE-a czyli w konsoli środkowej obok prawego kanału prowadzącego powietrze z nawiewów w podłogę - docelowo do nawiewów tylnego rzędu z prawej strony.
Jest to de facto zaraz obok BCM-a.

Decyzja padła na Caliber CA 475 (4x75W, 4x150W peak), maleństwo, mniejsze od Alpine-a KTP-445 (4x45W RMS), jedyna jego negatywna cecha wynikająca z niedużych rozmiarów to parametr S/N Ratio na poziome >70dB, większość wzmacniaczy większych gabarytów tym samym z lepszą warstwą filtrującą posiada S/N ratio na poziomie 85, 95+ - coś za coś.

Teraz to co ważne dla osób które planują podłączyć wzmacniacz pod swoje radyjko (przy s160 raczej można bazować na moich wynikach, przy innych radiach trzeba mierzyć od początku).
Należało znaleźć odpowiednie wyjście dla wejścia nowego wzmacniacza oraz ustalić poziomy wyjściowe sygnału aby zadecydować w jaki sposób wejść do wzmacniacza (hi-input czy low-input).

Poprawnie wykonane pomiary przeprowadza się w ten sposób że odłącza się głośniki od wyjść wzmacniacza, po czym odtwarza się sygnał referencyjny o częstotliwości 1kHz, 0dB i mierzy przebieg sinusoidy dla napięcia AC na oscyloskopie.
W ten sposób szukamy maksymalnych wartości wbudowanego wzmacniacza w radiu które nie generuje zniekształceń i to jest nasz maksymalny poziom który używamy do dalszego ustawienia gaina na wzmacniaczu.

Dla s160 oto wyniki pomiarów które dają czystą sinusoidę na wyjściu:
Ustawienie wzmacniacza internal adjustable / internal not adjustable
wyjście głośnikowe: poziom głośności 36, napięcie wyjściowe 2.83V
wyjścia RCA (AUX): poziom głośności 36, napięcie wyjściowe 1.04V

Ustawienie wzmacniacza external adjustable / external not adjustable
wyjście głośnikowe: poziom głośności 40, napięcie wyjściowe 0.10V
wyjścia RCA (AUX): poziom głośności 40, napięcie wyjściowe 0.02V

Różnica między opcją internal / external podejrzewam wynika z tego że włączamy/wyłączamy wbudowany wzmacniacz ale preamp i tak dalej swoje robi (ale tak naprawdę to chyba nawet chińczycy nie wiedzą jak to działa).

W związku z tym że jedyne napięcie według moich informacji jakie w jakikolwiek sposób odpowiada poziomowi wyjścia dla sygnału RCA Line-out (0.5 - 1V) to:
Internal adjustable / not adjustable - wyjścia RCA (AUX): poziom głośności 36, napięcie wyjściowe 1.04V

takie wyjście zostało wybrane do podłączenia do wejść wzmacniacza Caliber i do przeprowadzenia dalszych pomiarów.

Następnie podłączamy do wejść wzmacniacza nasze kanały i zaczynamy kalibrować poziom gaina, nie na słuch bo uważam że tego nie idzie zrobić poprawnie na słuch, tylko znów oscyloskop + sygnał referencyjny.
Oczywiście nie podłączamy głośników, pod piny wyjściowe na głośniki wpinamy oscyloskop.
Lecimy gainem do góry aż zacznie się przester czyli sinusoida zacznie mieć rwane wierzchołki, pamiętamy o tym aby na radiu ustawić maksymalny poziom który dawał czysty przebieg czyli u mnie 36, trzeba też pamiętać o equalizerze na FLAT i wyłączeniu wszystkich bajerów, bass boostów, 3D, loudnessów i innych dupereli.

W moim przypadku podlecieliśmy z gainem na oko do 2/6 skali gaina czyli bardzo dobrze - na wzmacniaczu im więcej gaina nie oznacza tym lepiej, mamy osiągnać na wyjściu napięcie na głośnik w AC które rozwija potrzebną moc do napędzenia.
Im więcej gaina tym wiecej syfu zbieranego z sygnału, zakłóceń od samochodu i tego co przepuści ekran kabli RCA, może to też oznaczać za niski poziom sygnału wejściowego który trzeba zbyt mocno podbijać.

Końcowo piękna czysta sinusoida jest uzyskana na wyjściu do głośnika przy napięciu wyjściowym z wzmacniacza 13,48V/AC i poziome głośności na 36.
Podobnie ustawiamy gaina na tylne kanały.
Na poziomie 36 oczywiście słuchać się nie da, wypychamy wtedy realne 45,42W na głośnik, 1W tracimy na kablu, generalnie uszkodzenie słuchu przy dłuższej chwili słuchania gwarantowane i podmuchy powietrza od głośników :)

Co zauważyłem, głośniki budzą się dużo szybciej, otrzymują większe napięcie na niższych poziomach głośności, wyższe poziomy głośności uzyskiwane są szybciej, zakres regulacji przesunął się w dół w sensie to co wcześniej było na poziomie 30, teraz jest na poziomie 17.
Trzeba pamiętać o tym że im mniej kręcimy wbudowane klocki w radio tym mniej zniekształceń generują.
Pamiętajmy o tym że pomiar robi się dla 1kHz, są jeszcze inne częstotliwości.
Niski poziom gaina na wzmacniaczu dodatkowym powoduje też że nie ma szumów przy naciśnięciu MUTE i wyłączeniu silnika (mimo niskiego S/N ratio).

Konkluzja, nie chodzi o to kto podkręcić gaina wyżej tylko przy jakiej prawdziwej mocy RMS, obliczonej z napięcia wyjściowego na głośnik oraz impendancji odbiornika generowany jest czysty sygnał bez zniekształceń (rwanych wierzchołków).
Ogólnie oceniam efekt prac mimo nieidealnego wzmacniacza bardzo dobrze, wyciągnęliśmy z niego MAX przy którym pracuje można powiedzieć że idealnie.
Proszę pamiętać że w przypadków podjęcia prób pomiarów u siebie należy je wykonywać na wyłączonym silniku!
Tylko wtedy macie gwarancje stałego napięcia wejściowego na wzmacniacz, przy właczonym silniku i szalonym układzie ładowania w Cruze napięcie wejściowe na wzmacniacz będzie pływać w zakresie od 12.5V (u mnie) na ogól do 13.8V, czasami może i wyżej także mierzenie napięcia przy takich zmianach i kalibracja wzmacniacza może być niezłą przygodą, dodatkowo zmienia ona moc wyjściową wzmacniacza.
Producenci nas oszukują podając wartości mocowe swoich urządzeń dla 14.4V, jaki samochód ma ciągle 14.4V w instalacji??

Dwie uwagi dotyczące syfu w głośnikach który lubi się pojawiać przy podłączeniu dodatkowego wzmacniacza (obroty w głośnikach, alternator w głośnikach itd):
Rozwiązanie 1: podłączyć po hi-input czyli wyjście z głośników wpuścić na wejscie wzmacniacza - najszybsze, najprostsze, najgorsze jakościowo - wszystkie niedoskonałości wbudowanego wzmacniacza podbija dodatkowy wzmacniacz, czyli z syfu robi się większy syf.
Rozwiązanie 2: podłączenie po RCA, zakupić dobre kable podwójnie lub potrójnie ekranowane o długości jaka jest potrzebna bez zapasów po 0.5m, założyć rdzenie ferytowe na zasilaniu z AKU (po bezpieczniku zabezpieczającym nowy przewód zasilający) oraz na masie doprowadzonej do wzmacniacza (najlepiej aż do akumulatora). Jeżeli kabel zasilający zbiera dalej syf z alternatora dalej na instalacji, założyć kolejne rdzenie ferytowe na zasilaniu bliżej wzmacniacza lub przed wzmacniaczem.

Z buczeniami w głośnikach przy wyjściach AUX/RCA niestety każde auto ma indywidualną przygodę, trzeba szukać.
W razie co pytać, trochę się na temacie woziłem nim został dograny do końca także co nieco wiem.

Na koniec tematy bardziej subiektywne czyli ustawienia filtrów HI/LOW pass tak aby głośników nie przebijać wzmocnionym sygnałem bass boostów itp.
Filtry ustawiamy na odcięciu dolnego pasma według specyfikacji głośnika czyli dla Hertzów odcięcie na poziomie 40Hz, dla Alpine-ów na poziomie 60Hz.
Nie przenosimy na głośnik pasm których nie ogarnia!
Powoduje to po pierwsze przegrzewanie głośnika, po drugie pasmo które nie jest przenoszone przez głośnik zaczyna być wypychane bardzo kierunkowo czyli nie na boki a centralnie na wprost, jest na internecie dużo artykułów na ten temat, polecam poczytać i dobrze dobrać głośniki (ich parametry) do tego co chcemy uzyskać a szczególnie od początku podjąć decyzję czy chcemy czy nie chcemy suba.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Ho ho :o . Sporo mądrej wiedzy, choć ja z pewnością nie skorzystam. Nagłośnienie obecne mi w zupełności wystarcza.

Chyba skrypt Taskera zadziałał. Uruchomiłem auto i mając telefon przy sobie poszedłem wyjąć chabazie spod pióra wycieraczki. Nagle słyszę z kieszeni biip, czyli wyłapało event i uruchomiło taska. Telefon został połączony choć nie wiem czy wynikiem tego taska czy po prostu połączył się normalnie. Będę sobie obserwował. Spróbuję dodać informacje, że jak jest połączony niech pipnie dwa razy i nie łączy a jak nie to niech pipnie raz długo. Jeszcze nie wiem jak to zrobię ale widzę tam instrukcje warunkowe więc powinno się dać.
Awatar użytkownika
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Drobne sprostowanie do powyższych wartości, źle odczytałem notatki.
Podane napięcia są dla poziomu 30 z 40, zatem nasze radio (s160) w porywach generuje około 5W RMS, na poziomie 30 głośności wypluwa z siebie 2W :)

Ustawienie wzmacniacza internal adjustable / internal not adjustable
wyjście głośnikowe: poziom głośności 30, napięcie wyjściowe 2.83V
wyjścia RCA (AUX): poziom głośności 30, napięcie wyjściowe 1.04V

Ustawienie wzmacniacza external adjustable / external not adjustable
wyjście głośnikowe: poziom głośności 30, napięcie wyjściowe 0.10V
wyjścia RCA (AUX): poziom głośności 30, napięcie wyjściowe 0.02V
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

To ja pozwolę sobie powrócić do tematu BT i Taskera. Opanowałem gada. Mam wrażenie, że skrypt Marcina nie rozwiązuje całkowicie przypadłości. W każdym razie mnie się tak zdarzyło, choć może w tym czasie zbyt mocno grzebałem i kombinowałem z BT , może to przeze mnie :zastanawiasie: . W każdym razie trochę rozbudowałem koncepcję. Dorobiłem dodatkowe profile które ustawiają nową zadeklarowaną przeze mnie zmienną globalną Btconnected na 1 lub 0, zależnie czy połączenie telefonu z s160 jest czy nie ma. Ta zmienna warunkuje mi czy BT Near wywołuje próbę łączenia czy nie (bo jak jest połączony to nie musi). Kolejny profil zagląda co 3 minuty w tą zmienną i jak jest 0 to próbuje się łączyć. Warunkiem obydwu tasków jest także fakt czy BT jest fizycznie włączony czy nie. Bo gdy BT mam z premedytacją wyłączony to task nie musi działać.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Na razie działa na 100%. Mam zrobione też powiadomienie w postaci piknięcia w telefonie gdy dojdzie do połączenia. Wtedy wiem, że się połączyły bez konieczności śledzenia ikonek. Raz mi się zdarzyło, że piknęło w trakcie jazdy , czyli musiał się sam rozłączyć :zastanawiasie: Być może ten pooling co 3 min nie jest potrzebny, można go wyłączyć przełącznikiem. Zrobię tak i potestuję czy BT się zawsze będzie łączyć.

Natomiast temat z innej parafii. Jest jakaś przypadłość z dźwiękiem, gdy ustawię w polu wyboru nawigacji Gogle Map i z niego korzystam zamiast IGO. Już drugi raz zdażyło mi się, że po uruchomieniu s160 dźwięku radia nie ma lub działa dziwnie(opisywane wcześniej w wątku). Wystarczy wtedy nacisnąć klawisz FAV by wywołać nawigację i dźwięk się naprawia. Jeszcze nie wiem w czym konkretnie jest problem ale z IGO tego nie ma, jest tylko z GM i nie zawsze. Być może, że IGO ma całkowite zamknięcie aplikacji a GM nie ma przycisku zamknięcia i zostaje w tle Adroida:zastanawiasie:
Awatar użytkownika
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Pamiętasz aby przy rotowaniu programami do navi zmieniać domyślną aplikację do nawigacji w ustawieniach - ważna przy korzystaniu z radia FM.

Co do taskera to tak, rozbudowa wydaje się potrzebna tak jak to zrobiłeś, kiedyś też miałem rozbudowany ten skrypt w wersji z zmiennymi na telefonie, weryfikacją czy jest podłączone inne urządzenie (użytkuje też poza autem słuchawkę BT), ale w praktyce przy moim częstym wchodzeniu/wychodzeniu z auta, rozmowami przez telefon przy aucie itd okazywało się że łapało mnie często na przerzutkę do BT w samochodzie nawet jak tego nie chciałem, trudno mi tutaj opisać każdy przypadek ale w praktyce wyszło że najlepiej zadziałał ten najprostszy wariant choć wydaje się niepełny :)

Każdy użytkuje system w inny sposób także trzeba opracować skrypty tak aby działały dobrze w konkretnym zastosowaniu.

Ps. dopytam, jak z odtwarzaniem muzyki z playera domyślnego w samochodzie? Łapiesz jakieś ściny?
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Avatar pisze:Pamiętasz aby przy rotowaniu programami do navi zmieniać domyślną aplikację do nawigacji w ustawieniach - ważna przy korzystaniu z radia FM.
Tak, właśnie o to mi chodzi, że ustawiłem Google Maps jako domyślną navi pod ikonką w tym lauchnerze. Problem jest powtarzalny. Jak android wystartuje od zera to radio wstaje ale jest zupełna cisza. Nic nie daje kręcenie głośnością ani przyciskanie ikony radia, ono jest aktywne ale nic nie słychać, Dopiero gdy wywołam navi GM to równo z pojawieniem się mapy wstaje dźwięk radia. No i mi się nie podoba taki bug, nie wiem jak go rozwiązać a GM chciałem używać dość często. Inne rozwiązanie, że uruchamiam GM z poziomu ekranu androida też nie wchodzi w grę bo wtedy występuje efekt, że przy pierwszym komunikacie system wyrzuca mi radio. :x I tak źle i tak niedobrze. Trochę lipa, a przypomniałem sobie, że nie testowałem jeszcze działania Yanosika, którego na dłuższe eskapady używam do pracy w tle i ostrzegania o chłopcach radarowcach.
Avatar pisze: Ps. dopytam, jak z odtwarzaniem muzyki z playera domyślnego w samochodzie? Łapiesz jakieś ściny?
Przyznam, że słabo przetestowałem. Tzn uruchamiałem na postoju dla sprawdzenia czy działa, chwile się bawiłem i tyle. U mnie w 99% gra radio i tylko w wyjazdach zagranicznych przestawiam się na muzykę odtwarzaną. A na czym polega to ścinanie?
Awatar użytkownika
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Objaw który opisujesz wskazuje na problem z aplikacją domyślną do nawigacji, u mnie nie ma takiego problemu nawet na GM, dziwne skoro wybierasz GM jako domyślną.

Niektórzy zgłaszają że ścina muzyka podczas odtwarzania, poczytaj na forum roadnava, ciekaw jestem czy też to masz.
Ja zmieniłem playera na inny ponieważ usługa skanowania karty SD bardzo długo orała w tle i miałem ściny przez pierwsze kilka minut.
Co jakiś czas może się zdarzyć że sobie zetnie na niecałą sekundę ale na ogół nie może być takich problemów.

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

O opcji nawigacji domyślnej to mówimy o tej opcji? Żebyśmy pisali o tym samym. Przy okazji może wiesz co to jest Kluczowy kolor?
navigacja domyslna.jpg
navigacja domyslna.jpg (57.78 KiB) Przejrzano 5948 razy
Niestety nie da się równocześnie używać Yanosika, nawigacji i radia. Ponieważ Yanosika uruchamiałem z poziomu pulpitu androida to się dzieje tak jak się spodziwewalem czyli po pierwszym komunikacie znika radio. No i kiszka. :( Jak to zrobić by dźwięk nie wyłączał radia do zera :zastanawiasie:
Z playerem potestuję dziś, będę miał trochę jazdy po mieście. A odtwarzasz z karty uSD czy USB i pendriva?
Awatar użytkownika
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Każda aplikacja android która wyda z siebie dźwięk prócz tej wybranej w wskazanym przez Ciebie miejscu spowoduje wyłączenie radia jeżeli te jest uruchomione.
O tej opcji mówiłem.
Muzykę odtwarzam z SD ale źródło nie ma znaczenia.

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

No i okazuje się że jednak nie. Nie wiem jak to się stało ale po wyjściu z pracy i uruchomieniu S160 wszystko nagle zaczęło działać. Mam uruchomioną muzykę mp3 z karty, nawigację MG i Yanosika. I wszystko działa. Nie wiem czy android musiał się zrestartować, czy co? No działa, gdy komunikat, to przycisza muzykę. Odtwarzacz działa bez zarzutu choć zauważyłem, że włącza samoczynnie pauzę gdy łączy się BT z telefonem. Trzeba mu nacisnąć play żeby ruszył.

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
Bunioopl
Fachman
Imię: Mariusz
Samochód: Orlando 1.8 LPG LT+
Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
LPG: BRC SQ24 Genius 1500
Kontakt:

Post autor: Bunioopl »

Nie miał chłop problemów, to kupił sobie s160.

Wysłane z mojego SM-T533 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Nie wiem czy się rozumiemy.
Radio się wycisza gdy dźwięk wydaje aplikacja inna niż ta zaznaczona jako nawigacyjna, np. włączysz jakiś player do muzyki inny niż fabryczny, czy inną aplikację, która nie jest zaznaczona w menu.
Jak słuchasz muzyki MP3/WMA obojętnie co ale siłą rzeczy wtedy w aplikacji z wewnątrz androida, dźwięk mogą z siebie wydobywać wszystkie aplikacje na raz i nic się nie wyłączy.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

No więc u mnie było tak, że po zainstalowaniu Yanosika i uruchomieniu go, każde jego "be i me, i kukuryku" powodowało zgaśnięcie radia (wywalenie aplikacji z systemu). Identycznie miałem gdy wywoływałem GM, które nie było wpisane jako aplikacja domyślna nawigacji. A nawet gdy GM wpisałem, to był chwilowy problem z dźwiękiem. Dzisiaj rano załadowałem tego Yanosika i poszedłem do pracy. Po pracy system wstał od zera (co ciekawe yanosik uruchomił się autostartem w tle) i system doznał nowego życia. Dźwięk radia działa, dźwięk GM działa, dźwięk Yka działa , telefon działa, wszystko działa na raz i nic się nie wyklucza. Yanosik gada komunikatami o radarach i wycisza muzykę, nawigacja GM kieruje komunikatami i wycisza muzykę, radio gra, muzyka z mp3 też gdy na nią przełączę, nic się nie tnie (prócz zawsze pauzy gdy łączy telefon (wiążę to z podłączaniem multimediów mojego telefonu do listy odtwarzania). Normalnie przeszły wszelkie choroby i nie wiem dlaczego. Nie kumam tych zależności, nie potrafię znaleźć algorytmu. Chyba, że jest tam zaimplementowana jakaś aplikacja oparta o sieć neuronową i doszła do wniosku, że to ustawienie będzie dla mnie dobre i go będzie odpowiednio wspomagać :D.

Opiszę małą humorystyczną przygodę. Jadę sobie, Yanosik mówi o radarze i przekroczeniu prędkości i włącza się dźwięk piip piip piip piip piip piip.. Skąd taki sygnał w Yanosiku, czyżbym nakilkał źle jakieś ustawienie :ocochodzi: . Mijam radar a to nadal piip i tak pika jak wściekłe. Cholera zwiesił się Yanosiki, wyłączyłem yanosika - piiiip nadal, wyłączyłem nawigację - piiiip nadal. No to coś zawiesiło się w androidzie i tak z tym piszczeniem dojechałem na miejsce. I tuż przed zgaszeniem auta spróbowałem wyciszyć S160 na zero , nadal piszczy. I dopiero wtedy :H :H :H olśnienie - gaz się skończył i pipczy sterownik BRC :lol: .

Co do Taskera wyeliminowałem profil 3 minutowych prób łączenia, masz rację - niepotrzebne. BT Near sam to ogarnia. Ponieważ mam w Taskerze zrobioną sygnalizację połączenia i rozłączenia to słyszę kiedy się łączy i rozłącza. No i rzadko ale czasem po np 2 minutach od wstania androida, samo się rozłącza. To chyba jest ten bug na który cierpi S160. Ale Tasker radzi sobie z tym i po kolejnych ok 2 minutach lub krócej wymusza podłączenie. I potem już jest spokój, trzyma łącze do zgaszenia auta.

Co do BT w S160 odkryłem, że nie jest ono obsługiwane bezpośrednio z poziomu kernela androida. Android sam w sobie nie widzi bluetooth. Jest on chyba tunelowany i obsługuje to jakiś zewnętrzny driver, być może jest to moduł WiFI+BT i jego driver tuneluje ustawienia i sam BT, lub wręcz moduł WiFI +BT jest wpięty do wewnętrznego HUBa USB. Dlatego android nie widzi BT, widzą go dopiero aplikacje. Tasker, który dla próby instalowałem na S160 nie widzi BT ani sparowanych urządzeń i powiązanych z BT zmiennych. Dlatego wydaje mi się że problem BT nie został rozwiązany przez producenta bo oprogramowanie nie leży po stronie sterownika w systemie tylko wewnątrz niezależnego zewnętrznego modułu BT.
Bunioopl pisze:Nie miał chłop problemów, to kupił sobie s160.

Wysłane z mojego SM-T533 przy użyciu Tapatalka
Ale w to mi graj. Ja takimi tematami żyję i rozwijają mnie. Mam z tego trochę fanu. :tak:
Awatar użytkownika
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Wifi jest wbudowane w androida.
BT to osobny moduł oprogramowany tylko aplikacją do BT + jakąś tam transparentnosc dla systemu bo np torque chodzi ale dalekie od integracji.

Nie zauważyłem aby mi przerywal BT gdy zestawi połączenie, nigdy nie zerwał rozmowy, nie zauważyłem też aby ikona gasla podczas jazdy ale wiadomo co egzemplarz to inaczej.

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

No to duża szansa, że moduł BT jest wpięty pośrednio przez USB i HUBa USB wewnątrz obudowy. A USB to najbardziej kapryśne łącze.
Awatar użytkownika
Fachman
Silnik:
Kontakt:

To można by sprawdzić, jeżeli tak jest to będzie to urządzenie widoczne w /dev/, można niby poszukać ale jakoś nie widzę korzyści z tego płynącej.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Ja jeszcze też nie ale lubię wiedzieć dlaczego.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Dziś miałem trasę do Krakowa, sporo jazdy po samym mieście więc testowałem sprzęt. Generalnie działa ok , czasami ma dziwne kaprysy, które idzie ogarnąć.
Z nowo zauważonych kaprysów
- BT świecił połączony a po wybraniu ikonki BT aplikacja twierdzi że rozłączony. Restart BT pomógł.
- dwa razy zawiesiła mi się GM - komunikat "aplikacja Mapy nie odpowiada czekać , zamknąć" - po zamknięciu i otworzeniu kontynuje nawigowanie
- po krótkiej wizycie na stacji wsiadam i zero głosu, radio nie gra choć aplikacja widoczna ale wisi - wyłączenie i włączenie klawiszem POWER pomogło i radio się odwiesiło
Wszystko to przy dość intensywnym moim grzebaniu, przełączaniu , kombinowaniu , z reguły gdy się jedzie i nie gmyra zbytnio tym androidem to wszystko działa stabilnie.

Zadowolony jestem z
- Radio FM - czułość dla mnie ok, w moim egzemplarzu lepiej niż w fabrycznym, z bagażnikami na dachu(zaburzają trochę fale FM) na tej trasie fabryczne już często skrzeczało szumiało a tu działa ok. Ładnie przełącza się AF na kolejne częstotliwości danej stacji, które mają mocniejszy sygnał w danym odcinku trasy
- Odtwarzacz mp3 gra bezproblemowo, nic się nie tnie
- bez problemu działają Radio lub MP3 oraz nawigacja i Yanosik razem. Wszystkie komunikaty słychać przyciszają muzykę, ważne aby yanosika odpalić po uruchomieniu nawigacji a jego ustawienie dźwięku ustawić na "muzyka", na pozostałych ustawieniach chyba koliduje i albo go nie słychać albo wyłącza radio.
- świetna kamera cofania, doświetlają diody tył i w nocy fajnie widać(pierwszy raz cofałem po zmroku od jej założenia :D )

Brakuje mi trochę:
- dynamicznej zmiany głośności w zależności od szybkości pojazdu. Jest CAN, szkoda że nie wykorzystali.
- regulacji podświetlenia ekranu wespół z regulacją jasności deski. Nie wiem jak ustawić jasność żeby było dobrze. Automat CSO reaguje mi czasami na długie wiadukty lub krótkie tunele i włącza na chwilę światła mijania a wtedy s160 przestawia jasność ekranu na nocny i jest chwilę ciut ciemno. Znowu całkiem w nocy ten nocny tryb jarzy zbyt mocno po oczach. Znowu szkoda, że nie skorzystane z informacji z CAN i nie reguluje się jakoś do ustawień jasności deski.

Mieliśmy mały spocik z fredem pl (dziękujemy za pyszną kawę :tak: ), skonfigurowałem mu Taskera analogicznie jak u mnie, zobaczymy jak się to będzie spisywać w jego sprzęcie.
Awatar użytkownika
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Sterowanie jasnością odbywa się poprzez wykrycie wł/wył świateł postojowych poprzez CAN i podanie sygnału od adaptera CANBUS do pinu nr 4 złącza zasilania radia który powoduje zmianę jasności na dzień/noc.
Jak potrzebujesz ściemnić lub rozjaśnić to opuść belke z Androida i tam jest przycisk do sterowania jasnością doraźnie, używam tego jak jadę mocno w nocy.
Na co dzień tryb nocny mam na 45%, na 100% jest w dzień na DRL a jak jadę po 22 to ściemniam do 0%.

Temat dynamicznej zmiany głośności badałem ale możliwy jest jedynie na odtwarzaczach androidowych bez radia FM i w małym zakresie, sterowanie głośnością bezpośrednio w Androidzie szybko przesterowuje preampa w radiu więc gra nie warta świeczki póki co.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

@Fred pl. Marcin dumałem nad tym twoim zjawiskiem pikania(sygnalizacja rozłączenia BT)aż mnie się też zdarzyło. Było to gdy wysiadłem i stałem chwilę w pobliżu auta. Analizowałem i wychodzi mi, że to musi być związane z łączem BT z olkiem bo w Taskerze w profilu "BT Not Connected" jest wpisany konkretnie adres MAC s160 i nie może to być nic innego. Może jednak byłeś na granicy zasięgu i gdzieś to łącze ciągle na pół gwizdka się widziało? Sam nie do końca wierzę w co piszę ale wszystko inne nie ma sensu. Chyba, że to jakaś specyfika twojego telefonu. Możesz jeszcze spróbować w Taskerze zmienić ustawienia Preferences->Monitor i wyłączyć Run In Foreground oraz jak ci przeszkadza wieczne powiadomienie na pasku powiadomień to odznacz też Show Notification Icon. Ja tak mam. Mam też jeszcze zaznaczoną opcję Use Motion Detection, bo piszą w helpie, że pozwala ograniczyć zużycie prądu przez Tasker. Zauważyłem, że tasker trochę chla tego prądu, tak z 13%. Po zaptaszkowaniu tej opcji znikło mi to zużycie.

@Avatar - już pytałem ale umknęło. Do czego służy opcja "Kluczowy kolor" - wybór między: Color1, Color2, Color3. Ni cholery nie wiem czego to kolor. :ocochodzi:

Na 100% gdy słuchamy odtwarzacza muzyki to moment połączenia z BT z telefonem (z lekkim opóźnieniem) powoduje zapauzowanie. Trzeba sobie ręcznie odpauzować. Może to jest ten twój problem, który opisałeś jako zrywanie, cięcie się muzyki. Tak mi się dzieje gdy radio startuje po krótkim postoju czyli startuje z uśpienia, wtedy muzyka szybko gra a BT łapie dopiero po chwili, powodując właśnie zapauzowanie odtwarzacza.
Awatar użytkownika
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Kluczowy kolor to kolor podświetlenia przycisków radia dla wersji która takowe przyciski posiada na panelu w około ekranu.
Podłączenie telefonu powoduje zapauzowanie muzyki tylko gdy posiadamy aktywny profil A2DP w ustawieniach telefonu dla headunita, po odznaczeniu tego profilu nie ma już takiej sytuacji, wynika to z oczywistego względu którego nie musze tłumaczyć.

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

https://www.roadnav.com/forum/bug-repor ... -af/page15
Dotarłem do wątku o problemie FM. Widzę, że nadal walczysz z FM i zakupileś adapter. I bez zmian . Wg mnie to jest tylko separator , który pozwala dołączyć do kabla antenowego 12V zasilania dla wzmacniacza antenowego, zainstalowanego przy samej antenie .

Ja na razie nie narzekam na odbiór FM, AF mi dość dobrze działa. Irytuje mnie źle działające wybieranie stacji z klawiszy mechanicznych 1..6. Czy też tak macie? Np naciskam 2 a on mi przełącza się na stację z klawisza 3, nie wiem jaka jest tego durna reguła. Nie ma tego problemu gdy wybieram stacje zapamietane na klawiszach ekranowych, lub gdy wyłączę AF. Czy przejście na software Kotix rozwiązuje taki problem?
Awatar użytkownika
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Nie mam takiego problemu z przyciskami na konsoli ale przejście na Kotixa raczej tutaj wiele Ci nie zmieni, przyciski z konsoli wywołują pierwsze zapamiętane stacje z wyszukiwarki, można je oczywiście zmienić.
Co do radia to tak jest to separator, jego wpięcie lub wypięcie jakoś bardzo dużo nie zmienia ale jest różnica zauważalna.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Orlando Elektryka/Elektronika”