Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Tylne światło STOP źle działa

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
barus
Wymiatacz
Imię: Czesław
Samochód: Cruze1.8LT+Prem, LPG
Silnik:
Kontakt:

Re: Tylne światło STOP źle dział ( chyba )

Post autor: barus »

Schemat poprawiony.
Trzecie światło STOP-Cruze.jpg
Trzecie światło STOP-Cruze.jpg (109.36 KiB) Przejrzano 6955 razy
Awatar użytkownika
szary77
Bywalec
Imię: Piotr
Samochód: Cruze 1.6 LS+Premium
Silnik: 1.6 124KM NoPb
Kontakt:

Post autor: szary77 »

wszim pisze:Dioda LED psuje się na zwarcie gdy przekroczymy prąd i temperatura stopi złącze półprzewodnikowe lub na rozwarcie gdy złącze diody zużyje się eksploatacyjnie. Kolega szary77 za często i za długo hamuje :D
Trochę racji w tym jest. W sumie auto ma 6 lat i dopiero 63 Kkm, ale klocki przód wymieniałem po przekroczeniu 50 Kkm co sugeruje częste i ostre hamowanie :twisted: i w sumie to prawda, bo jak rzadko używam auta to jak już dosiędę to ło matko :D Nic, zobaczymy ile wytrzyma lampa. Wiemy co pada i jak to leczyć.
barus
Wymiatacz
Silnik:
Kontakt:

Jeszcze wrócę do tego uszkodzenia, bo mi się to wszystko koopy nie trzyma :zastanawiasie: Szary77 napisał tak:
szary77 pisze:Mierzyłem napięcie w momencie naciskania pedała :nerwy :D) hamulca ale nie we wtyczce bo ni jak sie tam nie szło sondami miernika wbić, tylko na płytce zaraz tam gdzie są wlutowane kable od wtyki. Dziwnie to wyglądało. Na ułamek sekundy pojawiało sie jakieś napięcie od 2 do 5 Volt a potem miernik wskazywał zero jak pedał był naciśnięty. Diody wtedy ledwo się jarzyły.
To jaki wniosek można z tego wyciągnąć :ocochodzi: Czyżby szary77 nie potrafił zmierzyć prawidłowo napięcia stałego 12V? Trudno mi w to uwierzyć :zastanawiasie: Dobrze by było aby zabrał głos w tej sprawie i co nieco wyjaśnił.
Bunioopl
Fachman
Imię: Mariusz
Samochód: Orlando 1.8 LPG LT+
Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
LPG: BRC SQ24 Genius 1500
Kontakt:

Post autor: Bunioopl »

Tylko czy czasami BCM nie próbkował w tym czasie? Wtedy pojawia się jakaś częstotliwość i tylko miernik analogowy pokaże jak napięcie skacze. Chyba, że przełączysz na zmienne. Ale i tak pomiar nie jest dokładny. Jedyne wyjście Oscyloskop.

Wysłane z mojego E5603 przy użyciu Tapatalka
byq84
Stały bywalec
Imię: Marek
Samochód: Cruze 2.0 VCDI 163KM
Silnik:
Kontakt:

Post autor: byq84 »

Barus, wszystkie diody się żarzą, ale bardzo słabo. Wieczorem je widać, w dzień są prawie niewidoczne.
Zamówiłem sprawną używkę, będzie w piątek. Podłącze i dam znać.
Jak padnie to będę miał w razie czego na podmianę.
barus pisze:Twój opis usterki jest tak ogólny, że nie wiadomo czy wszystkie lampy żarzą, czy tylko jedna :ocochodzi:
Jak nie sprecyzujesz dokładnie o co chodzi to nie jesteśmy w stanie ci pomóc.
barus
Wymiatacz
Silnik:
Kontakt:

Jak masz zdemontowaną płytkę z LED-mi, to podłącz ją bezpośrednio na chwilę do napięcia 12V, np. z akumulatora zachowując odpowiednią polaryzację, bo inaczej nawet żarzyć nie będą. Jak będą żarzyć to sprawdź, jakie napięcia odkładają się na poszczególnych sekcjach diod. Schemat masz wyżej. Wtedy się dowiesz, która sekcja walnięta. Gdyby po podłączeniu zasilania diody świeciły jasno, to szybko odłącz zasilanie, zwracając uwagę, które diody w tym czasie nie świeciły.
byq84
Stały bywalec
Silnik:
Kontakt:

Wymieniłem na używkę - wszystko ładnie świeci. Starą daję na warsztat do kolegi i dam znać co tam wyszło :)
Awatar użytkownika
szary77
Bywalec
Kontakt:

barus pisze:Jeszcze wrócę do tego uszkodzenia, bo mi się to wszystko koopy nie trzyma :zastanawiasie: Szary77 napisał tak:
szary77 pisze:Mierzyłem napięcie w momencie naciskania pedała :nerwy :D) hamulca ale nie we wtyczce bo ni jak sie tam nie szło sondami miernika wbić, tylko na płytce zaraz tam gdzie są wlutowane kable od wtyki. Dziwnie to wyglądało. Na ułamek sekundy pojawiało sie jakieś napięcie od 2 do 5 Volt a potem miernik wskazywał zero jak pedał był naciśnięty. Diody wtedy ledwo się jarzyły.
To jaki wniosek można z tego wyciągnąć :ocochodzi: Czyżby szary77 nie potrafił zmierzyć prawidłowo napięcia stałego 12V? Trudno mi w to uwierzyć :zastanawiasie: Dobrze by było aby zabrał głos w tej sprawie i co nieco wyjaśnił.
Czekałem z postem do teraz bo montowałem lampę wieczorem i jeszcze jeden pomiar robiłem, którego wcześniej nie miałem jak a mianowicie jaki jest prąd bezpośrednio we wtyku do lampy jak naciśniemy na hamulec. Okazuje się, że jest tam 12,24 ( przy zgaszonym aucie). Prąd płynie cały czas taki sam jak noga jest na hamulcu. Gdy ja mierzyłem na płytce na uszkodzonej lampie, to maiłem 0 albo jakieś szczątkowe chwilowe było widoczne. I tak jak pisał Bunioopl najwidoczniej miernik cyfrowy, który próbkuje bodaj 3 razy na sekunde w jakichś tam momentach nie wyłapał napięcia i pokazał 0. Co daje do myślenia, że jednak komputer kontroluje tą lampe próbkując napięcie czy jak to tam zwał. Suma sumarum, lampa zamontowana, koszt naprawy 1,17 :D
I jak widzę post kolegi tu, co mu tez lampa padła, że ASO wołą 680,00 :ocochodzi: to sie zastanawiam czy oni sie na głowy nie pozamieniali. Mi jak sarna zbiła reflektor to ASO zamontowało oryginał przedni za 670,00 zeta, a tu takie za przeproszeniem gówienko 680 :nerwy
Bunioopl
Fachman
Kontakt:

Małe sprostowanie
We wtyku bezpośrednio nie mierzyłeś prądu, tylko napięcie. BCM napewno kontroluje światła, tylko tego nie pokazuje. Zainstaluj sobie poniższą apkę a zobaczysz błąd jaki miałeś ze stopem.Obrazek

Awatar użytkownika
szary77
Bywalec
Kontakt:

Wiem, że napięcie i jak już napisałem to jakoś nie chciało mi się poprawiać bo i tak wiadomo OCB, ale czułem że ktoś się może zaraz do mnie przytulić za nieścisłość :D
Apkę chętnie zainstaluje i sobie polookam co ta mi pokaże u mnie.
Bunioopl
Fachman
Kontakt:

Tak tylko napisałem, żeby nikomu nie przyszło na myśl mierzyć prąd w złączu.

barus
Wymiatacz
Silnik:
Kontakt:

szary77 pisze:
Czekałem z postem do teraz bo montowałem lampę wieczorem i jeszcze jeden pomiar robiłem, którego wcześniej nie miałem jak a mianowicie jaki jest prąd bezpośrednio we wtyku do lampy jak naciśniemy na hamulec. Okazuje się, że jest tam 12,24 ( przy zgaszonym aucie). Prąd płynie cały czas taki sam jak noga jest na hamulcu. Gdy ja mierzyłem na płytce na uszkodzonej lampie, to maiłem 0 albo jakieś szczątkowe chwilowe było widoczne. I tak jak pisał Bunioopl najwidoczniej miernik cyfrowy, który próbkuje bodaj 3 razy na sekunde w jakichś tam momentach nie wyłapał napięcia i pokazał 0. Co daje do myślenia, że jednak komputer kontroluje tą lampe próbkując napięcie czy jak to tam zwał...
Z tego, co wiem to BCM monitoruje obwód przednich lampek do czytania w kabinie po zamknięciu samochodu.
Z twoich doświadczeń wynika, że prawdopodobnie monitoruje też m/i trzecie światło stopu LED :zastanawiasie: Tylko zachodzi pytanie, jaka jest logika działania BCM w tym konkretnym przypadku :zastanawiasie: Obniża napięcie, gdy w obwodzie następuje przerwa :ocochodzi: Dla mnie takie działanie BCM miałoby sens gdyby wcześniej prąd lampy wzrósł.

Czy ktoś z was demontował lampę stopu LED w hatchbacku? Bo nie wiem jak się do niej dobrać :zastanawiasie: Płytka LED chyba innej konstrukcji od tej w sedanie.
byq84
Stały bywalec
Silnik:
Kontakt:

Re: Tylne światło STOP źle działa

Czy ktoś wie jakie diody zamówić? Staram się reanimować starą lampę, 3 diody są przepalone.
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: etac »

przecież są w wątku dwie propozycje
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
byq84
Stały bywalec
Silnik:
Kontakt:

Tak jak piszesz, są to propozycję a mnie interesuję konkretna odpowiedź.
Ktoś w wątku pisał że zakupione przez niego diody były za słabe.
Awatar użytkownika
Regulus
Zasłużony dla forum
Imię: Andrzej
Samochód: Cruze, Spark
Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
LPG: TAK
Kontakt:

Post autor: Regulus »

Ciekawostka: jedna z diód w trzecim stopie przestała świecić. Kupiłem kilka czerwonych https://allegro.pl/oferta/dioda-super-f ... 7601108643
Gabarytowo podchodzą, ale polaryzacja odwrotna i deczko mniej jasne od oryginału. Ale po wylutowaniu okazało się, ze oryginalna świeci, więc wróciła na swoje miejsce. Przelutowałem wszystkie luty, na wypadek gdyby w innym miejscu chciało 'puścić'. Jakby ktoś potrzebował diódki, piszcie na pw.
Awatar użytkownika
ChevyTesla
Bywalec
Imię: Majfrend
Samochód: Cruze
Silnik: 1.8 F18D4
LPG: KME Nevo
Kontakt:

Górne światło STOP prawie nie świeci

Post autor: ChevyTesla »

Cześć. Zauważyłem, że w moim sedanie bardzo słabo świecą światła STOPu, a jedna dioda wcale nie świeci. Na allegro widzę same światła do hatchbacka albo kombi. Da radę wymienić te diody? Może szukać przyczyny nie w samych diodach a gdzieś w instalacji elektrycznej? Czekam na sugestie ;)
Awatar użytkownika
bubu1769
Administrator
Administrator
Imię: Bartłomiej
Samochód: Aveo T250
Silnik: 1.4 101KM
Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
Been thanked: 6 times
Kontakt:

Re: Górne światło STOP prawie nie świeci

Post autor: bubu1769 »

Warto sprawdzić jakie napięcie pod obciążeniem dochodzi do lampy.
Jeśli napięcie będzie dobre to warto rozebrać lampę i sprawdzić co jest uszkodzone.
Lampy LED zazwyczaj są zbudowane z segmentów po 2-3 diody plus rezystor, wystarczy że jeden element szwankuje a cały segment będzie źle świecił.
Na upartego można zastąpić oryginalny moduł kawałkiem dobrej taśmy LED.
Awatar użytkownika
ChevyTesla
Bywalec
Kontakt:

Jaki konkretnie model diody wam działa? Widzę,że to typ flux,ale jak czytałem w wąku to nie wszystkie działają.
Awatar użytkownika
ChevyTesla
Bywalec
Kontakt:

bump, ktoś coś?
krzemisiu
Świeżak
Samochód: cruze
Silnik: 1,6 124 KM
Kontakt:

Post autor: krzemisiu »

Model nie jest tak istotny jak to żeby wymienić wszystkie na nowe.
Ważne żeby pasowały mechanicznie.
MillerZ
Aktywny
Imię: Miller
Silnik: 1.8B 141KM
LPG: NIE
Kontakt:

Post autor: MillerZ »

Też kiedyś miałem problem z tą lampą. Kłopot nie był w diodach led tylko w jednej z diod prostowniczych ozn. 1N400x. Są bardzo łatwo dostępne. Proponuję chociaż przelutowanie pozostałych elementów, nie tylko tych diodek flux.
Awatar użytkownika
Mitko
Bywalec
Imię: Włodek
Samochód: Cruze 2,0 VCDI LT+
Silnik: 2.0, 163 KM, MT diesel
Kontakt:

Post autor: Mitko »

Przeczytałem cały wątek, bo u mnie nie świeci trzecia dioda od prawej strony patrząc z tyłu na auto. Problemem było rozpięcie wtyczki. Udało się dopiero po odkręceniu śrub mocujących płytkę i zdjęciu obudowy zewnętrznej. W moim przypadku od prawej strony jest pierwsza sekcja składająca się z 3 diód. Jak włączyłem miernik w pozycji dioda i przyłożyłem kabelki do którejkolwiek diody to tylko 2 świeciły, a trzecia od prawej nie. Poprawiłem lut tej nieświecącej i przy ponownym badaniu miernikiem wszystkie 3 świeciły. Okazało się też, że średnica soczewki to 3 mm a nie 5 mm jak tu pisano. Po zmontowaniu naciskam pedał hamulca i dalej trzecia dioda nie świeci. Ot taka ciekawostka. Może jakiś inny element dotyczący tej sekcji powoduje, że ostatnia dioda nie świeci ?
Awatar użytkownika
Mitko
Bywalec
Imię: Włodek
Samochód: Cruze 2,0 VCDI LT+
Silnik: 2.0, 163 KM, MT diesel
Kontakt:

Post autor: Mitko »

Dioda wymieniona na super flux 3 mm czerwona 20 mA, 2-2,5 V. Wszystko działa i świeci jak oryginał. Oryginalna dioda też wygląda na dobrą, może źle była przelutowana.
Awatar użytkownika
bubu1769
Administrator
Administrator
Imię: Bartłomiej
Samochód: Aveo T250
Silnik: 1.4 101KM
Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
Been thanked: 6 times
Kontakt:

Post autor: bubu1769 »

LED-y nie zawsze uszkadzają się w widoczny sposób.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Elektryka/Elektronika”