Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Problem z obrotami w momencie startu kompresora
-
giwlak
- Bywalec
- Imię: Michał
- Samochód: Cruze 1.8 LT+ LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Problem z obrotami w momencie startu kompresora
Na benzynie też ale rzadziej. Instalacje mam LandiRenzo Omegas niebieskie wtryski z lubryfikatem.
Porównanie dwóch Cruze to dobry pomysł. Ktoś z Trójmiasta lub Małego Trójmiasta Kaszubskiego z Cruzem 1.8 LPG?
Na pewno nie jest normalne szarpanie przy puszczeniu i dodaniu gazu na biegu (niezależnie czy gaz czy benzyna). Jeździłem różnymi samochodami i nawet Hyundai i10 2009 z silnikiem benzynowym około 1.0 nie szarpał...
Jeszcze jedno: czy trudno wymontować wentylator chłodnicy? Chcę podejść do czyszczenia / wymiany.
Porównanie dwóch Cruze to dobry pomysł. Ktoś z Trójmiasta lub Małego Trójmiasta Kaszubskiego z Cruzem 1.8 LPG?
Na pewno nie jest normalne szarpanie przy puszczeniu i dodaniu gazu na biegu (niezależnie czy gaz czy benzyna). Jeździłem różnymi samochodami i nawet Hyundai i10 2009 z silnikiem benzynowym około 1.0 nie szarpał...
Jeszcze jedno: czy trudno wymontować wentylator chłodnicy? Chcę podejść do czyszczenia / wymiany.
-
Diego23
- Bywalec
- Imię: Janusz
- Samochód: Cruze 1.8 LPG LS+
- Silnik:
- Kontakt:
Potwierdzam ,że klima zabiera trochę pary w 1.8. Z reguły większość użytkowników na problem z szarpaniem na gazie- na Pb auto rusza płynniej lub nie szarpie w ogóle, więc warto sprawdzić . Passat , fabia I (najlepsze sprzęgło ever), astra H - tymi autami jeździłem dużo i tam nic nie szarpało-może w astrze (1.6 ecotec lpg) tylko to było takie sliźnięcie na początku jedno i pod dużym obciążeniem. W Cruzie też sprzęgło lub wysprzeglik mogą dawać o sobie znać przy dużym przebiegu. Cruz tez chyba nie ma jakiegoś super sterownika silnika- jednym szarpie inny w ogóle
-
giwlak
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Mam nowe sprzęgło SACHSa, komplet. Trudno tu obwiniać wysprzeglik.
-
barus
- Wymiatacz
- Imię: Czesław
- Samochód: Cruze1.8LT+Prem, LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Czegoś tu nie rozumiem
Myślałem, że mówimy o szarpaniu silnika czyli nierównomiernego dawkowania momentu obrotowego w trakcie przyspieszania na biegu II i III, a nie o szarpaniu sprzęgła przy starcie samochodu 
-
giwlak
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
To nie chodzi o ruszanie czy zmianę biegu tylko tak jak barus piszesz, o rozpędzanie na dwójce i trójce oraz puszczeniu i dodaniu gazu.
-
mkosmida
- Profesjonalista
- Imię: Maciej
- Samochód: Cruze 1.8LPG 2013
- Silnik:
- Kontakt:
Ja z klima i lpg mam to na kazdym biegu.. Odnosze wrazenie ze odcina na ulamek sekundy moc/paliwo.. Im cieplej tym gorzej.. Szarpania oczywiscie na jezdzie z aso nie umialem nagle wywolac
.. Nie wiem .. Moze to reduktor moze zawory a moze sama klima.. Ale sprawdzali mi ja z 5 razy 
Wysłane z mojego 6045Y przy użyciu Tapatalka
- rwicik
- Profesjonalista
- Imię: Robert
- Samochód: Cruze -> Tucson
- Silnik:
- Kontakt:
U mnie jest podobnie bez LPG.
ASO twierdziło, że to wina sprzęgła i chciało wymienić na mój koszt.
Trochę do takiej nerwowej pracy napędu przyczyniają się też zmienne fazy rozrządu.
TTTM
ASO twierdziło, że to wina sprzęgła i chciało wymienić na mój koszt.
Trochę do takiej nerwowej pracy napędu przyczyniają się też zmienne fazy rozrządu.
TTTM
Pozdrawiam, http://wicik.eu/
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Imię: Andrzej
- Samochód: Cruze, Spark
- Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
- LPG: TAK
- Kontakt:
Nie ma. Mnie nie szarpie, nie czuję włączania się klimatyzacji. nie czuję faz rozrządu. Z rzadka ktoś mnie wyprzedza 
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
A bo taki nieczuły jesteś.
Takie trochę puste gadanie nam się tu zrobiło. Jedni o gruszce inni o pietruszce . Szarpanie w skali 1..10 to ile poszarpuje
.
W przypadku giwlaka zachowanie jakie opisał na pewno jest nieprawidłowe. Jaka jest tego przyczyna, kilka pomysłów padło więcej chyba nie wydumamy bez większej ilości informacji.
Takie trochę puste gadanie nam się tu zrobiło. Jedni o gruszce inni o pietruszce . Szarpanie w skali 1..10 to ile poszarpuje
W przypadku giwlaka zachowanie jakie opisał na pewno jest nieprawidłowe. Jaka jest tego przyczyna, kilka pomysłów padło więcej chyba nie wydumamy bez większej ilości informacji.
- rwicik
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Jedno, to szarpnięcia po puszczeniu pedału gazu i po ponownym wciśnięciu. To ASO zdiagnozowało, że pochodzą od tłumików drgań skrętnych sprzęgła.
Inna sprawa, że sprzęgło w Cruze nie pozwala także na łagodne ruszanie, gdy zimne.
Drugie, to nierównomierne dawkowanie mocy podczas przyspieszania - wkręcania się silnika na obroty. To podobno pochodzi od zmiennych faz rozrządu i pracy zmiennego kolektora dolotowego. Uwidacznia się przy 2500 i 3500 tys. obr. Zaobserwowałem, że efekt ten zależy też od rodzaju oleju silnikowego.
W tym wątku kolega jeszcze wspomniał o trzecim rodzaju szarpnięcia występującego po włączeniu klimy. U mnie zdarza się to tylko czasami, po pierwszym załączeniu klimy z rana. Potem chodzi gładko.
Dwa pierwsze rodzaje szarpania nasilają się, gdy w aucie jest włączona klima.
Podsumowując - kultura pracy napędu Cruze nie jest najwyższa, ale można się przyzwyczaić
Inna sprawa, że sprzęgło w Cruze nie pozwala także na łagodne ruszanie, gdy zimne.
Drugie, to nierównomierne dawkowanie mocy podczas przyspieszania - wkręcania się silnika na obroty. To podobno pochodzi od zmiennych faz rozrządu i pracy zmiennego kolektora dolotowego. Uwidacznia się przy 2500 i 3500 tys. obr. Zaobserwowałem, że efekt ten zależy też od rodzaju oleju silnikowego.
W tym wątku kolega jeszcze wspomniał o trzecim rodzaju szarpnięcia występującego po włączeniu klimy. U mnie zdarza się to tylko czasami, po pierwszym załączeniu klimy z rana. Potem chodzi gładko.
Dwa pierwsze rodzaje szarpania nasilają się, gdy w aucie jest włączona klima.
Podsumowując - kultura pracy napędu Cruze nie jest najwyższa, ale można się przyzwyczaić
-
giwlak
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
W skali 1-10 będzie to jakieś 4 w przypadku klimy. W przypadku puszczenia i dodania gazu jakieś 7 zwłaszcza na klimie. Ruszanie to szarpnięcia w skali 2 nie więcej i takie szarpnięcia olewam.
Jeszcze raz dodam że sprzęgło mam nowe, komplet SACHSa wymieniony jakieś kilka tys km temu.
Jeszcze raz dodam że sprzęgło mam nowe, komplet SACHSa wymieniony jakieś kilka tys km temu.
- rwicik
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Czyli to nie jest wina sprzęgła.
Ciekawe więc, co?
Coś z przepustnicą, jej sterowaniem?
Mamy elektryczną przepustnicę?
Ciekawe więc, co?
Coś z przepustnicą, jej sterowaniem?
Mamy elektryczną przepustnicę?
-
mkosmida
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Wyczyszczenie przepustnicy na blysk nic nie dalo.. Moze tps?
-
giwlak
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
TPS?
Przepustnica czyszczona z wymiana głowicy kilka tys temu
Koła rozrządu dwa miesiące temu oba nowe. Olej GM. Sitka z soleonidu jednego i drugiego zdjęte.
Przepustnica czyszczona z wymiana głowicy kilka tys temu
Koła rozrządu dwa miesiące temu oba nowe. Olej GM. Sitka z soleonidu jednego i drugiego zdjęte.
-
mkosmida
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Czujnik polozenia klapki przepustnicy
. dziwne tylko ze wariuje mniej bez klimy wiec to raczej nie to.. Myslalem tez o kzfr ale skoro masz nowe to juz zaczyna mi brakowac pomyslow.. Mechanicy tez juz patrza na mnie jak na idiote..
Ps.. Ja mam jeszcze ciekawy objaw.. Wskazowka predkosciomierza podczas przyspieszania idzie do przodu.. Lekko sie cofa i znow idzie do przodu
. dziwne tylko ze wariuje mniej bez klimy wiec to raczej nie to.. Myslalem tez o kzfr ale skoro masz nowe to juz zaczyna mi brakowac pomyslow.. Mechanicy tez juz patrza na mnie jak na idiote..
Ps.. Ja mam jeszcze ciekawy objaw.. Wskazowka predkosciomierza podczas przyspieszania idzie do przodu.. Lekko sie cofa i znow idzie do przodu
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
-
mkosmida
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
problem w tym ze biegu nie zmieniam... wskazowka zachowuje się jak pijana.. leci w prawo cofa się o 2-3km/h i znow w prawo..
-
giwlak
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Bez klimy dzisiaj sprawdziłem leciutko ale czuję te szarpnięcia przy mocnym przyspieszaniu ale zniknął mi też moment obrotowy. Zamiast docisnąć do fotela koło 3500 RPM to mam wrażenie że lekko zmula. Może to wina gazu i zmienia mi mapę benzyny chociaż Marol-Gaz (Bolszewo) twierdzi że wszystko jest ok od strony gazu. Może leniwa sonda? Tylko jak to wykminić?
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
-
giwlak
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Składałem ze znajomym na pełnej blokadzie wałków. Pytanie tylko czy przykręcenie kół bez ustawiania momentu 65Nm może wpłynąć negatywnie na pracę silnika taką jaką mam teraz?
Blokadę kompletną kupiłem specjalnie do operacji wymiany kół.
Swoją drogą nie mogę znaleźć takiego czujnika do mojego Cruze MY2009. Może faktycznie to on wpływa na szarpanie przy dodaniu i puszczeniu gazu
Blokadę kompletną kupiłem specjalnie do operacji wymiany kół.
Swoją drogą nie mogę znaleźć takiego czujnika do mojego Cruze MY2009. Może faktycznie to on wpływa na szarpanie przy dodaniu i puszczeniu gazu
-
giwlak
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Mkosmida - z tymi zegarami miałem podobny przypadek w poprzednim samochodzie i musiałem wykonać kalibrację zegarów. Mi się tak działo z prędkościomierzem.
-
giwlak
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Dzisiaj pojeździłem troszku do odcięcia patrząc przez Torque na otwarcie przepustnicy. Otwierała się od 12% na jałowym do 89% na odcięciu. Po drodze lekko lawirowała tzn. gdy obroty były niskie (<1500rpm) a noga w podłodze to otwarcie przepustnicy było na poziomie 60% do momentu osiągnięcia obrotów pożądanych i rosło. Przy normalnym przyspieszaniu czasem spadało otwarcie przepustnicy czasem rosło przy równym tempie wzrostu prędkości.
Przy przygaśnieciu (wysprzeglenie pojazdu w trakcie jazdy) przepustnica podbijając obroty podskakiwała do 15% po czym wracała do 12%.
Przy puszczeniu gazu na biegu niemalże natychmiast otwarcie przepustnicy spadało do 13%.
Czy to może być wina tps'a? Czy opisane zachowania są normalne?
Przy przygaśnieciu (wysprzeglenie pojazdu w trakcie jazdy) przepustnica podbijając obroty podskakiwała do 15% po czym wracała do 12%.
Przy puszczeniu gazu na biegu niemalże natychmiast otwarcie przepustnicy spadało do 13%.
Czy to może być wina tps'a? Czy opisane zachowania są normalne?
-
barus
- Wymiatacz
- Imię: Czesław
- Samochód: Cruze1.8LT+Prem, LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Przy okazji sprawdzę jak to jest u mnie
Bo to dziwne, że w pewnych momentach, gdy but w podłodze, przepustnica potrafi się przymykać 
-
giwlak
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
- wszim
- Zasłużony dla forum