Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Pedał gazu, obroty na fali
-
Arczeski
- Bywalec
- Imię: Arek
- Samochód: Lacetti 1.4 HB
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Pedał gazu, obroty na fali
Spalanie:
Raz zatankowałem 24L po 150 km, a teraz 12L po 187km. Mam problemy z odbijaniem pistoletu, bo robi się ogromny hałas i nie odbija, a chwilę temu tankowałem, hałas i teoretycznie odbił, bo był trzask, ale tankować mogłem dalej, tyle, że prawie nic nie tankowałem. Trzymasz przycisk, ale nic nie leci, więc stawiam, że to full butla była. Nie wiem, gdzie tkwi problem. Wielozawór? Tyle, że co on ma do pedału gazu?Wskaźnik w środku auta pokazuje wszystkie kreski. Jutro rano jeszcze pojadę zatankować i zobaczę, czy coś doszło. Jak to będą znikome ilości typu litr to będzie palił te 6,5L co moim zdaniem jest za małą ilością. - Może tu tkwi problem? Silnik nie dostaje paliwa i mimo wcisnietego pedału nie jedzie. Te 187 km przejechałem na dwa razy ze średnią prędkością 50km/h na całej trasie. Oczywiście raz jechałem 120 raz 60 i 30. Dodam, że na gaz przełącza się poniżej 50 stopni. Typu 3 minuty po włączeniu silnika bez obciążania go.
Czasem zaświeci się na moment ABS, ale potem gaśnie.
Raz zatankowałem 24L po 150 km, a teraz 12L po 187km. Mam problemy z odbijaniem pistoletu, bo robi się ogromny hałas i nie odbija, a chwilę temu tankowałem, hałas i teoretycznie odbił, bo był trzask, ale tankować mogłem dalej, tyle, że prawie nic nie tankowałem. Trzymasz przycisk, ale nic nie leci, więc stawiam, że to full butla była. Nie wiem, gdzie tkwi problem. Wielozawór? Tyle, że co on ma do pedału gazu?Wskaźnik w środku auta pokazuje wszystkie kreski. Jutro rano jeszcze pojadę zatankować i zobaczę, czy coś doszło. Jak to będą znikome ilości typu litr to będzie palił te 6,5L co moim zdaniem jest za małą ilością. - Może tu tkwi problem? Silnik nie dostaje paliwa i mimo wcisnietego pedału nie jedzie. Te 187 km przejechałem na dwa razy ze średnią prędkością 50km/h na całej trasie. Oczywiście raz jechałem 120 raz 60 i 30. Dodam, że na gaz przełącza się poniżej 50 stopni. Typu 3 minuty po włączeniu silnika bez obciążania go.
Czasem zaświeci się na moment ABS, ale potem gaśnie.
-
Arczeski
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Przejechałem 287km i średnie spalanie wyniosło 10,1L ale jechałem w trasie z Katowic do Otwocka z ciągle włączoną klimatyzacją, gdzie w większości jechałem 90-110. Nie jest to za duży wynik na trasie jak dla 1.4?
-
chrobot
- Specjalista
- Imię: jan
- Samochód: lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
-
dariusznowak
- Świeżak
- Imię: Dariusz
- Samochód: Laceti
- Silnik:
- Kontakt:
Witam,
Czy znaleziono przyczynę bo mam ten sam problem z moim Lacetti z gazem BRC. Czasem w trakcie jazdy w mieście, tak jakby nie reagował na pedał gazu przez chwilę a później wyskakuje błąd 0132 i 0172. I normalnie jeździ, błąd gaśnie i znów po kilku dniach ten sam problem. Martwię się co będzie gdy to mi się wydarzy kiedyś przy wymijaniu na autostradzie. Przed wybraniem się do mechanika, chciałbym zorientować się w temacie. Za pomoc byłbym bardzo wdzięczny.
Czy znaleziono przyczynę bo mam ten sam problem z moim Lacetti z gazem BRC. Czasem w trakcie jazdy w mieście, tak jakby nie reagował na pedał gazu przez chwilę a później wyskakuje błąd 0132 i 0172. I normalnie jeździ, błąd gaśnie i znów po kilku dniach ten sam problem. Martwię się co będzie gdy to mi się wydarzy kiedyś przy wymijaniu na autostradzie. Przed wybraniem się do mechanika, chciałbym zorientować się w temacie. Za pomoc byłbym bardzo wdzięczny.
- kliszka
- Profesjonalista
- Imię: Piotr
- Samochód: Lacetti HB SX
- Silnik:
Te błędy informują ciebie o zbyt bogatej mieszance LPG (p0172) i czujnikiem sondy lambdy (p0132) która to potwierdza, zatem wizyta u gaziarza niezbędna.
-
dariusznowak
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
-
dariusznowak
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Chciałbym zadać jeszcze pytanie a gdyby to była winna tylko sondy lambdy ( tzn. jest zepsuta )i przez to wysyła informacje, że niby jest zbyt bogata mieszanka gazowa ? Dlaczego pytam gdyż pewnego razu gdy straciłem moc, spróbowałem przełączyć na benzynę, wszystko rozgrywało się na ruchliwej ulicy więc nie miałem za wiele czasu na spokojne próby, jednak w trakcie przełączania nic się nie poprawiło ( nie było reakcji na pedał gazu), wróciłem szybko na gaz ale nadal nie reagował aż w końcu załapał. Nie wiem, czy to nie była za krótka próba, żeby ocenić, że to zjawisko powtarza się zarówno na benzynie i na gazie bo była to szybka próba.
Więc nie wiem czy poczekać i próbować na benzynie jeździć czy też jechać od razu do gazownika, auto jest mi potrzebne a szkodami marnować pieniążków na benzynę bo mam daleko do pracy
Za pomoc znów będę bardzo wdzięczny.
Więc nie wiem czy poczekać i próbować na benzynie jeździć czy też jechać od razu do gazownika, auto jest mi potrzebne a szkodami marnować pieniążków na benzynę bo mam daleko do pracy
Za pomoc znów będę bardzo wdzięczny.
-
mkosmida
- Profesjonalista
- Imię: Maciej
- Samochód: Cruze 1.8LPG 2013
- Silnik:
- Kontakt:
-
dariusznowak
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
-
GoLL@B
- Profesjonalista
- Imię: Krzysiek
- Samochód: Daewoo Lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
Jak dla mnie najlepiej skasować adaptację poprzez Chevrolet Explorera i przeprowadzić ją na nowo. Ostatnio zauważyłem, że skasowanie adaptacji przepustnicy powoduje także wyzerowanie korekty długoterminowej. To samo prawdopodobnie osiągnie się odłączając akumulator, tylko nie pamiętam na jaki czas (można zostawić na noc). Kilka dni pojeździć na benzynie, by korekta ustaliła się na benzynie po czym pojechać zrobić regulację LPG.dariusznowak pisze:Dlaczego pytam gdyż pewnego razu gdy straciłem moc, spróbowałem przełączyć na benzynę, wszystko rozgrywało się na ruchliwej ulicy więc nie miałem za wiele czasu na spokojne próby, jednak w trakcie przełączania nic się nie poprawiło ( nie było reakcji na pedał gazu), wróciłem szybko na gaz ale nadal nie reagował aż w końcu załapał.
Oczywiście można też spróbować pojeździć dłuższy czas na benzynie, komputer też powinien się dostroić.
Jeśli LPG mocno rozjeżdża korekty na minus (czyli na LPG przelewa) to na benzynie może być jeszcze gorzej zanim korekta wróci do normy.
-
dariusznowak
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
-
Arczeski
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
U mnie problem wystąpił ponownie po tysiącu km. Na środku drogi się zatrzymałem i prawie wypadek był.
Zaczyna się od wibracji całego auta. Potem pedał gazu odmówił współpracy, obroty zaczęły falować między 0-1000. Nieważne, czy benzyna, czy gaz
Mam nowy map sensor, Przepustnica, sonda, egr - wszystko sprawne. Po czyszczeniu raczej nie było robionej adaptacji, ale jak pisałem przejechałem bez tego już z 1000km i więcej. Czy sam brak adaptacji może powodować takie problemy?
Ten problem występował tylko na LPG i pomagało przełączanie na benzynę, jednak tym razem to nie pomogło i na benzynie też ten problem występował podczas jazdy. Zjechałem z drogi na parking, trochę pogazowałem, wyłączyłem silnik, włączyłem i dojechałem do domu 6km bez problemów.
Zaczyna się od wibracji całego auta. Potem pedał gazu odmówił współpracy, obroty zaczęły falować między 0-1000. Nieważne, czy benzyna, czy gaz
Mam nowy map sensor, Przepustnica, sonda, egr - wszystko sprawne. Po czyszczeniu raczej nie było robionej adaptacji, ale jak pisałem przejechałem bez tego już z 1000km i więcej. Czy sam brak adaptacji może powodować takie problemy?
Ten problem występował tylko na LPG i pomagało przełączanie na benzynę, jednak tym razem to nie pomogło i na benzynie też ten problem występował podczas jazdy. Zjechałem z drogi na parking, trochę pogazowałem, wyłączyłem silnik, włączyłem i dojechałem do domu 6km bez problemów.
-
karol_s
- Świeżak
- Imię: Karol
- Samochód: Lacetti 1.4Pb HB
- Silnik:
- Kontakt:
Witam
Posiadam Chevrolet Lacetti 1.4 z 2004 roku. Przebieg 171 tyś.
Auto od początku w rodzinie, jednak jestem trzecim właścicielem.
Od dwóch miesięcy mam ten sam problem. Jadę do pracy, około 50km, wszystko jest ok. W drodze powrotnej w połowie trasy zawsze zaczyna się cyrk :
- nie jestem w stanie ruszyć z jedynki na wolnych obrotach - gaśnie. Muszę startować z około 3000 obrotów.
- nie jestem w stanie "płynnie" wrzucić dwójki, bo obroty spadają jakby gwałtownie prądu zabrakło i po dodaniu gazu do podłogi zaczyna łapać
- to samo z trójką...
- na czwórce i piątce problem nie występuje
Nie wyskakują żadne błędy.
Świece i przewody wymieniane w lutym przy okazji wymiany uszczelki pod pokrywą zaworów. Rozrząd do wymiany we wrześniu. Przepustnica czysta. EGR jeszcze nie sprawdzałem.
Nawiązując do powyższej rozmowy - silniczek krokowy jest wbudowany w przepustnicę, która jest sterowana linką.
Problem znika, gdy auto postoi jakiś czas, "ostygnie".
U mechanika z tym problemem nie byłem jeszcze, chcę najpierw samemu zdiagnozować usterkę.
Generalnie auto jest sprawne, dynamiczne i nie robi problemów, a ta przypadłość, jak widać, dotyczy nie tylko modeli z instalacją LPG.
Posiadam Chevrolet Lacetti 1.4 z 2004 roku. Przebieg 171 tyś.
Auto od początku w rodzinie, jednak jestem trzecim właścicielem.
Od dwóch miesięcy mam ten sam problem. Jadę do pracy, około 50km, wszystko jest ok. W drodze powrotnej w połowie trasy zawsze zaczyna się cyrk :
- nie jestem w stanie ruszyć z jedynki na wolnych obrotach - gaśnie. Muszę startować z około 3000 obrotów.
- nie jestem w stanie "płynnie" wrzucić dwójki, bo obroty spadają jakby gwałtownie prądu zabrakło i po dodaniu gazu do podłogi zaczyna łapać
- to samo z trójką...
- na czwórce i piątce problem nie występuje
Świece i przewody wymieniane w lutym przy okazji wymiany uszczelki pod pokrywą zaworów. Rozrząd do wymiany we wrześniu. Przepustnica czysta. EGR jeszcze nie sprawdzałem.
Nawiązując do powyższej rozmowy - silniczek krokowy jest wbudowany w przepustnicę, która jest sterowana linką.
Problem znika, gdy auto postoi jakiś czas, "ostygnie".
U mechanika z tym problemem nie byłem jeszcze, chcę najpierw samemu zdiagnozować usterkę.
Generalnie auto jest sprawne, dynamiczne i nie robi problemów, a ta przypadłość, jak widać, dotyczy nie tylko modeli z instalacją LPG.
-
lukaslacetti
- Profesjonalista
- Imię: Łukasz
- Samochód: Lacetti
- Silnik: 1.6 109KM
- LPG: Stag 300 Premium
- Kontakt:
Te silniki mają problemy zawsze te same albo egr albo zapłon jak nie przerywa to egr mimo ze nie zgłasza błędów na próbe razem z podkładką pid egr dołóz jakiś wycięty nawet kwadrat z puszki po piwie poskręcaj to i się przejedź. To jest oplowski silnik i już na forach opla się o tym naczytałem jak miał u siebie takie problemy tylko że na zimnym silniku. Albo poprostu ściąg wtyczke od Egra nie da to może takiego efektu jak zaślepka ale powinno być wporządku minus jest taki ze zaswieci się check Sprawdź i odpisz .
-
chrobot
- Specjalista
- Silnik:
- Kontakt:
za wolno jeździsz , przywiąż cegłówkę do prawego butakarol_s pisze: - na czwórce i piątce problem nie występuje
a serio , moze lewe powietrze ?
-
karol_s
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Zaślepiłem dzisiaj EGR. Ogólnie był czysty, jedynie ścianki osmolone delikatnie.lukaslacetti pisze:Te silniki mają problemy zawsze te same albo egr albo zapłon jak nie przerywa to egr mimo ze nie zgłasza błędów na próbe razem z podkładką pid egr dołóz jakiś wycięty nawet kwadrat z puszki po piwie poskręcaj to i się przejedź. To jest oplowski silnik i już na forach opla się o tym naczytałem jak miał u siebie takie problemy tylko że na zimnym silniku. Albo poprostu ściąg wtyczke od Egra nie da to może takiego efektu jak zaślepka ale powinno być wporządku minus jest taki ze zaswieci się check Sprawdź i odpisz .
Tak przy okazji zrobiłem rysunek zaślepki na EGR, pasuje jak ulał. Może komuś się przydać.
https://megawrzuta.pl/download/cdf6ba6c ... 534fb.html
Dzisiaj będzie okazja na test w dłuższej trasie. Dam znać jak poszło
-
karol_s
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
-
Arczeski
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Ja oddałem auto do mechanika. Zobaczymy co mi powie. Poinformował mnie, że miał kiedyś taki problem i u niego był to czujnik wałka.
Ja mam nowy map sensor i problem zniknął na 1000km, ale może po prostu być wadliwy i dlatego problem dalej występuje. Z racji święta we wtorek powinienem dać znać w środę co się tam dzieje z moim autem
Ja mam nowy map sensor i problem zniknął na 1000km, ale może po prostu być wadliwy i dlatego problem dalej występuje. Z racji święta we wtorek powinienem dać znać w środę co się tam dzieje z moim autem
-
lukaslacetti
- Profesjonalista
- Kontakt:
Na mechanika szkoda kasy nikt niezna własnego samochodu jak my sami wiec próbować samemu ile się da , napisz jeszcze raz kiedy wymieniałeś swiece oraz tym bardziej świece zapłonowe powiedz czy prawdą jest że na gazie bardziej przerywa niż na benzynie ? Sprawdź również czy nie poci się uszczelka pokrywy zaworów oraz czy w otworach świec gdzie wkłada się przewody nie ma oleju. Sprawdź narazie to wszystko.
-
chrobot
- Specjalista
- Silnik:
- Kontakt:
to częsta przypadlosc tego silnikalukaslacetti pisze:.....czy w otworach świec gdzie wkłada się przewody nie ma oleju.....
-
lukaslacetti
- Profesjonalista
- Kontakt:
No niestety tak i potrafi niechodzić równo na wszystkie gary warto tez sprawdzić pod fajkami przewodów zapłonowych te otwory przy cewce czy nie są zaśniedziałe lacetti ma naprawdę prosty silnik i osprzęt typu map sensory czujniki czy przepustnice mało kiedy padają bolączką jest egr układ zapłonowy uszczelka pokrywy zaworów i niekiedy sonda lambda. A najśmoeszniejsze jest to że błędy które komputer zgłasza checkiem nijak się mają często do tego co naprawdę boli laćka . Ale osobiście uwazam że to bardzo żwawa jednostka lecz niekoniecznie ekonomiczna jezeli chodzi o jazde tylko na benzynie.
Podczas wyprzedzania czy przyspieszania ostrego w mieście warto wykorzystywać moment obrotowy dzieki czemu fajnie to śmiga (1.6) obrotomierz między 3.5 - 5.5 tyś obr i ładnie się jeździ. Rozpisałem się wybaczcie .
Podczas wyprzedzania czy przyspieszania ostrego w mieście warto wykorzystywać moment obrotowy dzieki czemu fajnie to śmiga (1.6) obrotomierz między 3.5 - 5.5 tyś obr i ładnie się jeździ. Rozpisałem się wybaczcie .
-
dariusznowak
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Problem pojawił sie zarówno na gazie oraz benzynie.Brak reakcji na pedal gazu. Myślałem ze to tylko na gazie Brc Seq ale niestety po przelaczeniu na benzynie pojawił się również tez problem. Będę wdzięczny za pomocw w udzieleniu podpowiedzi co może byc przyczyną.
-
Arczeski
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
U mnie wymieniono czujnik położenia wału i mam wrażenie, że auto zyskało na mocy. Problem wystąpił raz, ale przejechałem już 80km i jest ok. Zobaczymy jak to będzie. Świec i kabli nie ruszyłem wcale, ale też się za nie zabiorę, bo nie wiem w jakim stanie są. Instalacja sprawna, wyregulowana.
-
Arczeski
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
To nie był czujnik położenia wału, ale wrażenie zwiększonej mocy zostało
w środę oddaje ponownie do mechanika i zobaczymy, co tym razem powie.
Złapało mnie podczas wjazdu na górę i redukcji biegu. Mam wrażenie, że Przepustnica się blokuje w pozycji zamkniętej czasem, bo z zapłonu nie było błędów.
Złapało mnie podczas wjazdu na górę i redukcji biegu. Mam wrażenie, że Przepustnica się blokuje w pozycji zamkniętej czasem, bo z zapłonu nie było błędów.
-
dariusznowak
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Ja dziś robie reset auta, odlaczylem akumulator na całą noc, zobacznyt jutro. Mam problem głównie przy niskich biegach przynajmniej w tych momentach jak narazie zdarzył się brak redakcji na pedal gazu. Problem częściej występuje na benzynie niz na gazie. Błąd wyskoczył.