Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Wyciek oleju

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
guciobart
Świeżak
Imię: Bartek
Samochód: Nubira
Silnik: 1.8, 121KM
Kontakt:

Wyciek oleju

Post autor: guciobart »

Witam, to mój pierwszy post więc... może być różnie :)
Cherolet Nubira 1.8 kombii (2007)
W zeszłym tygodniu przy zjeździe na postój na autostradzie zapaliła mi się kontrolka oleju i zgasł silnik. Na szczęście już na parkingu więc bez stwarzania zagrożenia. Ale od razu odpalił na nowo i podjechałem pod stację. Sprawdziłem stan oleju - faktycznie poniżej minimum. Rzut oka pod auto - sucho. No cóż zdarza się, dokupiłem olej, odczekałem pół godziny, odpaliłem - silnik chodzi, kontrolka się nie pali -zadowolony ruszam dalej.
Po dwóch dniach sytuacja się powtarza tzn zapala się kontrolka na niskich obrotach w czasie stania na światłach (ale nie gaśnie). Szybki zjazd na stacje i kontrola stanu oleju - faktycznie odrobinę poniżej minimum więc znowu dolewam (ręka mi się zatrzęsła i pociekło trochę bokiem - zdarza się). Przejechałem jeszcze 5km i postój ale teraz zauważyłem plamę pod samochodem i umazane całe prawe koło w oleju. Dodam że silnik pracuje cicho i równo.
Po paru godzinach byłem zmuszony znowu ruszyć samochodem i znowu na światłach zapala się kontrolka a po zatrzymaniu zauważyłem że cały wahacz i felga są w oleju...
Oczywiście już jestem umówiony do mechanika.
I teraz pytanie - uszczelka wału korbowego czy coś gorszego? Bo jeszcze nie widziałem żeby cała felga była w oleju :(
Miał ktoś coś podobnego?
GoLL@B
Profesjonalista
Imię: Krzysiek
Samochód: Daewoo Lacetti
Silnik:
Kontakt:

Re: Wyciek oleju

Post autor: GoLL@B »

Moim zdaniem tylko obejrzeć i zlokalizować wyciek, inaczej można zgadywać. Może być niemal każde uszczelnienie silnika, tylko że olej pod wpływem jazdy (badz pracy wału np.) rozrzuca dookoła. Chyba najpopularniejsze miejsce wycieku w Lacetti/Nubira to pokrywa zaworów, ale nie słyszałem, żeby aż na feldze było mokro. Ale może akurat jakos dziwnie bokiem spływa.
chrobot
Specjalista
Imię: jan
Samochód: lacetti
Silnik:
Kontakt:

Post autor: chrobot »

moze simering przy rozrzadzie ?
szmar
Bywalec
Imię: Mariusz
Samochód: inny
Silnik: T18SED
Inny samochód: Passat B5 1.9 TDI
Kontakt:

Post autor: szmar »

Nie wiem gdzie w tym silniku jest filtr oleju bo w starszym modelu właśnie po prawej stronie na wysokości prawego koła. Poza tym w tym modelu powinna być osłona między kołem a silnikiem więc olej może zamoczyć koło tylko pod ciśnieniem czyli podczas pracy silnika na wyższych obrotach. Ale najlepiej jak już pisano to oględziny na podnośniku lub kanale.
guciobart
Świeżak
Imię: Bartek
Samochód: Nubira
Silnik: 1.8, 121KM
Kontakt:

Post autor: guciobart »

No i sprawa rozwiązana dość szybko, bo wystarczyło wjechać na kanał i odpalić a olej siknął jak po operacji prostaty :D
Okazało się że winien był zawór/czujnik ciśnienia oleju. Najprawdopodobniej gdy dolewałem olej silnik był zbyt gorący i to mogło dobić czujnik... :zastanawiasie:
W każdym razie wymienił czujnik, olej, filtr, skasował 260 złociszy i po godzinie autko wróciło na drogę :ok:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Mechanika”